Overslaan en naar de inhoud gaan

Klinkt een beetje raar, bovenstaande titel. Maar als we naar thrillerland kijken, zijn er redelijk veel schrijversduo’s die structureel samen schrijven. In dit verdiepende artikel lichten we een paar van deze auteursduo’s uit. Want het lijkt ons soms erg moeilijk om samen aan een boek te werken. En toch werkt dit vaak uitstekend!

Lars Kepler is niet, zoals je zou denken, een mannelijke auteur. Achter deze naam gaat een echtpaar schuil. Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho komen uit Zweden en schrijven onder hun pseudoniem al jaren succesvolle thrillers die door vele fans worden verslonden. Eigenlijk was het duo voornemens om ervoor te zorgen dat niemand ooit achter hun identiteit zou komen. Maar dat duurde kennelijk niet zo lang. Benieuwd waar hun naam vandaan komt? Lars is een eerbetoon aan Stieg Larsson en Kepler slaat op wetenschapper Johannes Kepler. In een interview met Hebban (toen nog Crimezone, 2012) geeft Alexander aan dat hun eerste probeersels geen groot succes waren. "Toen begon het te dagen; we moeten iemand anders worden. Los van Alexander en Alexandra. En ik wist meteen; het moest Kepler worden. Waarom weet ik niet meer." Hun debuut was Hypnose en werd een groot succes. Inmiddels hebben ze acht thrillers op hun naam staan. Overigens duurde het nog even voordat Hypnose gepubliceerd werd. Want de twee wilden dus niet bekend worden, want ze wilden dat Kepler een eigen succes werd. De uitgever, waar ze beiden al uitgaven, weigerde echter uit te geven voordat hij wist wie er achter het pseudoniem zat. Ja, je moet wat als je succes wilt hebben...

Hun Britse tegenhanger is tevens wereldberoemd. Letterlijk miljoenen boeken verkocht het duo Nicci Gerrard en Sean French, kortweg Nicci French. Hun personage Frieda Klein is wereldberoemd en de serie werd beëindigd met De dag van de doden. In een interview met het AD gaf het duo onlangs aan Frieda Klein wel te missen, dus wie weet zit er nog een vervolg in. Overigens was het stel afzonderlijk van elkaar al auteur voordat het echtpaar, dat vier kinderen heeft, besloot tot samenwerking. Overigens zitten ze niet naast elkaar tijdens het schrijven. French zit buiten in een verblijf en Gerrard schrijft op zolder. Het huwelijk is na 28 jaar nog steeds goed, zo zeggen de twee. "Althans, dat vinden we. We kennen elkaar door en door. Vaak weten we van elkaar al wat we willen zeggen voordat we dat doen." De boeken van Nicci French hebben een vrouwelijke toon. Sean Gerrard beschouwt dat als een compliment, want 'dat was de bedoeling ook, 21 jaar geleden." Wat de twee met hun boeken proberen te vertellen? "Dat het leven fragiel is. Je bent twee stappen verwijderd van het einde. Weet dat."

We hebben ze trouwens ook in eigen land, succesvolle schrijversduo's. Zo schrijven Corine Hartman en Tomas Ross inmiddels een aantal actiethrillers samen. Hun hoofdpersonage is een Nederlandse elitesoldaat met de naam Adam Kaplan. Hun samenwerking heeft inmiddels twee boeken, van hoge kwaliteit, opgeleverd: Doodskopvlinder en Zwarte weduwe. Afzonderlijk van elkaar draaien de twee natuurlijk al veel langer mee. Tomas Ross is de koning van de faction thriller en Hartman kennen we van de keiharde Jessica Haider serie. Inmiddels heeft ze ook een aantal andere goed ontvangen thrillers op haar naam staan. "Wat begon als het heen en weer sturen van goede ideeën, mondde uit in de ontwikkeling van aansprekende personages en een zinderend plot."

Bij uitgeverij De Crime Compagnie huist het schrijversduo Marianne & Theo Hoogstraaten. Dit duo heeft inmiddels een kleine tien thrillers op hun naam staan. Boeken die vrijwel altijd goed ontvangen worden. Ze specialiseren zich in meerdere verhaallijnen naast elkaar, die ook in de tijd nogal eens ver uit elkaar liggen. De twee wonen inmiddels al weer geruime tijd in Fryslân. Hoe de twee schrijven? De een op de Ipad, de ander met de vulpen. De carrière begon ooit met jeugdboeken, die Theo alleen schreef. Maar Marianne groeide uit van kritische meelezer tot co-auteur. En niet zonder succes, zo weten we nu. "Als er eenmaal een onderwerp is voor een boek, dan discussiëren we daar uitgebreid over. Hoe ziet het plot eruit, welke personages komen erin voor. Meestal doen we ter plekke research. We maken ook goede afspraken over het schrijven. Zo is Theo historicus, dus die pakt vaak de historische delen. De moderne zaken zijn weer een mix," aldus het duo in een interview met De Perfecte Buren in 2016.

Een man die al meer dan 130 miljoen boeken verkocht, dat kan er maar een zijn; de Amerikaanse Clive Cussler, bekend om zijn Dirk Pitt onderwater avonturen. Cussler schrijft inmiddels ruim 45 jaar boeken en niet zonder succes dus. Zijn Isaac Bell, Pinkerton detective in de jaren ’10 en ’20 van de vorige eeuw, mag er zijn en is de laatste protagonist van de Amerikaan. Van Cussler is bekend dat hij vaak de samenwerking met vaste collega’s opzoekt. Zo schreef hij de Kurt Austin reeks met Paul Kemprecos. Overigens schrijft Clive’s zoon, Dirk ook, en dat resulteerde in een aantal Dirk Pitt-avonturen. En van wie Dirk Pitt zijn naam heeft? Samenwerken loont, zullen we maar zeggen…

Wat te denken van Escober? Wie denkt te maken te hebben met een Boliviaanse drugslord, heeft het mis. Escober is een 100% Nederlands schrijversduo, bestaande uit Esther Verhoef (hee…) en haar man Berry. Hun snoeiharde boeken wonnen al prijzen, zoals de Diamanten Kogel. "Ik werk 's avonds de scenes uit die dan door mijn hoofd gaan. Het verschil met alleen schrijven is dat ik de afdrukken van die schrijfsels 's ochtends op de koffietafel leg. Berry gaat er dan mee verder. Hij is meer de plotman," zegt Esther lachend in een interview uit 2006 met Crimezone.

Onze zuiderburen bundelen hun krachten ook nog wel eens. Het duo Marc Buelens en Raf Vermeiren kennen we onder andere van Het Brusselsyndroom. Ook zij hebben een bijzondere samenwerking. "De grote lijnen legt Raf vast. Ik tracht die onderuit te halen, wat overigens zelden lukt. Samen leggen we de personages vast. Dan begint Raf te schrijven. En ik herschrijf ik," zegt Marc in een interview met De Perfecte Buren.

Daarnaast gaat Hilde Vandermeeren aan de slag met strafpleiter Walter Damen. Hun boek, Rusteloos, komt in september uit en de verwachtingen zijn hoog. Vandermeeren laat weten dat dit het eerste deel van een trilogie wordt. En och, deze mogen we zeker niet vergeten want ze brachten ons Tom Stilton en Olivia Rönning; Cilla en Rolf Börjlind. Dit Zweedse duo deed al veel schrijfwerk voor de televisie voordat Rönning en Stilton doorbraken. Zo schreven ze de scenario’s voor de Martin Beck filmserie. Hun thrillers staan bekend om de rauwe randjes, de realistische personages en spannende scenario’s. Springvloed was hun debuut en kwam in 21 landen uit. Een succesvolle samenwerking dus…

Overigens zijn er ook beroemde koppels die in Nederland niet zijn uitgegeven. Zo worden de boeken van RC Bridgestock in met name de V.S. enorm de hemel in geprezen. Maar wij kennen die schrijversduo niet. Het gaat om het echtpaar Bob en Carol Bridgestock, samen goed voor ruim vijftig jaar politie-ervaring. Hun protagonist heet DI Jack Dylan en profiteert van de ervaring van zijn schrijversvader en -moeder…

En een paar jaar geleden verscheen er opeens een nieuwe Nederlands schrijversduo aan de horizon. Henk Apotheker en Kirsten van Dissel bundelden hun krachten en kwamen met het goed ontvangen Erfenis. Of er meer in de pijplijn zit? Vast! Natuurlijk zijn er ook genoeg gelegenheidsduo’s die het ver hebben geschopt. Het gaat veel te ver om ze hier allemaal te noemen, maar een bijzondere samenwerking is toch wel die van James Patterson en ex-president Bill Clinton. Dit resulteerde in een succesvolle thriller President vermist, wat zomaar eens een eenmalige actie kan zijn van de twee.

 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.