Overslaan en naar de inhoud gaan

Met Daden van geweld verschijnt deel 2 van de ‘Boorman-trilogie’. De boeken spelen zich af in de jaren zestig, in Baltimore. De eerste twee delen begin 1964, vlak na de moord op John. F. Kennedy, als de oorlog in Vietnam nog moet worden opgeschaald, ten tijde van de Koude Oorlog, de strijd om de ruimte, rassensegregatie, Malcolm X, Martin Luther King, de Ku Klux Klan, de American Nazi Party, Mohammad Ali, Bobby Fischer. etc. Leo Boorman is een rechercheur van de divisie Moordzaken van de Baltimore Police Department. Een stad met meer dan driehonderd moorden per jaar, met immigranten van over de hele wereld, met elk hun eigen woonwijken, en de verpauperde ‘projects’ waar de zwarten wonen. Dat alles vormt de wereld waarin Boorman werkt en moorden moet oplossen. 

Op de cover van Daden van geweld staat: ‘fact fiction’.  En dat is zoals mijn boeken in elkaar zitten. Veel feiten, op basis van research, en de fictie van een moordzaak die Boorman en zijn collega’s moeten oplossen. Ik ben geen onderzoeksjournalist, dus ik doe geen eigen onderzoek, maar maak gebruik van wat er is. Over de BPD zijn een aantal interessante boeken geschreven, Matterhorn van Karl Marlantes is een indrukwekkend boek over de Vietnamoorlog, ik leen veel van de bibliotheek en er is natuurlijk ook veel te vinden op het internet. Iemand die mijn boeken leest krijgt dus iets mee van die tijd, maar om een boek spannend te maken is er natuurlijk meer nodig. Ik besteed veel tijd aan het plot en de personen die een rol spelen. Leo Boorman en zijn collega’s, maar net als in deel 1; Dodelijke gelijkenis, krijgt de moordenaar die Boorman moet opsporen veel aandacht. En zonder teveel los te laten over mijn nieuwe boek: die moordenaar is verre van onsympathiek. 

Overigens is het niet zo dat ik enkel ‘gericht’ boeken lees: op zoek naar informatie die ik vervolgens kan gebruiken. Ik lees van alles en nog wat en ook niet enkel thrillers. Om maar wat te noemen en aan te bevelen(!): Suttree van Cormac McCarthy, Shuggie Bain van Douglas Stuart, Kafka op het strand van Haruki Murakami. En de schrijver van wie ik het meeste houd: Nescio.    

Daden van geweld is inmiddels mijn negende spannende boek en met deze trilogie ben ik weer bezig met iets nieuws. De eerste vijf boeken speelden zich in Nederland af, in het heden. Daarna heb ik twee boeken geschreven onder het pseudoniem Felix Weber. Die boeken speelden zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat er na deze trilogie komt weet ik nog niet. Het in mijn ogen beste spannende boek ooit geschreven is De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. Heeft Dorbeck nu wel of niet bestaan? Zo blijft er altijd iets om naar te streven. 

Ik wens de lezer veel plezier met Daden van geweld!

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.