Overslaan en naar de inhoud gaan

Terrorisme is actueler dan ooit. Landen om ons heen worden getroffen door aanslagen, gepleegd door moslimextremisten. Het zorgt voor angst en onzekerheid. Nederland lijkt de dans nog te ontspringen maar de vraag is: tot wanneer? Daniel Silva (Michigan, 1960) was vroeger journalist maar legde zich toe op het schrijven van thrillers. En met succes: zijn spionagewerk met Mossad agent Gabriel Allon mogen tot het beste wat de markt te bieden heeft, worden gerekend. Met De onwaarschijnlijke spion debuteerde hij in 1997. Het leverde direct een topnotering in de New York Times ranking op. Bijzonder was echter dat pas zijn vierde thriller het aansprekende karakter van Gabriel Allon presenteerde. Het gaat om De perfecte moordenaar dat in 2000 verscheen en ook in het Nederlands werd vertaald.

Silva wist al vroeg dat hij schrijver wilde worden, maar werd dus journalist. Hij is geboren in Michigan en groeide op in Californië. Hij studeerde daar Internationale Betrekkingen. Bij de United Press International kreeg hij zijn eerste baan. Hij werd correspondent voor het Midden Oosten, waar hij vooral in Caïro en de Perzische Golf werkte. Hij onderscheidde zich in de verslaggeving over de Iraans-Iraakse oorlog. Later dat jaar trouwde hij met collega Jamie Gangel. Daarna keerde hij terug naar Washington, kreeg een bureaubaan en ging aan de slag voor CNN waar hij producer werd voor verschillende show. Zijn schrijverscarrière bleef echter altijd knagen.

In 1995 begon hij te schrijven aan het script van De onwaarschijnlijke spion. Na het verschijnen in '97 legde hij zich volledig toe op het schrijven. De rest is geschiedenis... Hoofdkarakter Gabriel Allon is met recht een bijzonder en daardoor intrigerend personage. Allon is een topspion, die in zijn privétijd ook antieke kunst restaureert. Dat doet hij zo goed dat hij bijvoorbeeld door het Vaticaan wordt gevraagd om voor hen schilderijen op te knappen. Interessant is dat Silva deze verhaallijnen vaak weet te combineren. Door zijn werk als restaurateur en spion weet hij de meest complexe zaken op te lossen. Allon is getrouwd met Chiara, wat overigens niet zijn eerste huwelijk is. Tijdens een aanslag op zijn leven overleed zijn zoon en belandde zijn zwaar verminkte eerste vrouw in een psychiatrische inrichting. Gabriel Allon schittert nu in meer dan twaalf spionagethrillers waarvan de laatste titels ook in het Nederlands zijn vertaald. Zie onze recensies.

Op 14 november verschijnt de nieuwste spionagethriller van Silva: Het zwarte gif. Een zware bom ontploft in het hart van Parijs. Een paar dagen later is het raak op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Er vallen honderden slachtoffers en de internationale veiligheidsdiensten draaien overuren. Ze roepen uiteindelijk de hulp in van Gabriel Allon – kunstrestaurateur én meesterspion. De terreurdaden blijken het werk te zijn van een onbekende terrorist. Om hem te ontmaskeren rekruteert Gabriel een jonge vrouw, Natalie. Zij zal afreizen naar het kalifaat en daar infiltreren. Gabriels taak? Zorgen dat Natalie het overleeft…

Tijdens het schrijven van Het zwarte gif hadden de recente aanslagen nog niet plaatsgevonden. Silva’s fictieve verhaal werd ingehaald door de werkelijkheid.

De pers over Daniel Silva:

‘Zeer verrassend en buitengewoon verontrustend.’ – Washington Post

‘Als een volleerd dirigent bouwt Silva de spanning op..’ – Booklist

De pers over De Engelse spion (5 weken in De Besteller Top 60 van het CPNB):

‘Waarschuwing: vanaf het eerste hoofdstuk verslavend…’ – De Limburger

Met het boek laat Daniel Silva zien een van de grootmeesters van de spionagethriller te zijn. Wellicht is hij zelfs de beste hedendaagse auteur in dit genre.’ – Thrillzone.nl

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.