Overslaan en naar de inhoud gaan

De Amerikaanse thrillerauteur Clive Cussler is op 24 februari op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn actiethrillers speelden veel op en onder water af. Iedereen kent waarschijnlijk wel zijn grootste protagonist: Dirk Pitt. Hij verkocht wereldwijd meer dan 125 miljoen boeken en er verschenen met Pitt in de hoofdrol 25 boeken.

Het is alweer een tijdje geleden dat Cussler doorbrak. Dat gebeurde in de jaren zeventig met Licht de Titanic.

Twee keer werden boeken van Cussler verfilmd. In 1980 kon Jason Robards helaas geen succes maken van Raise the Titanic, Matthew McConaughey kon 25 jaar later Sahara niet redden.

Cussler begon zijn carrière als copywriter bij een reclamebureau. Inspiratie voor zijn romans haalde hij uit een bijbaantje in een duikwinkel, legde hij eens uit. Ook werkte hij als vliegtuigtechnicus tijdens de Koreaanse Oorlog.

"In de reclamewereld was ik gewend naar de concurrentie te kijken en dan iets anders te doen. Rond die tijd werd James Bond heel populair, dus wilde ik wegblijven van detectives, geheim agenten of moordmysteries. De avonturen van mijn held vinden daarom onder water plaats."

Cussler liet niet alleen zijn hoofdpersonen duiken, zelf mocht hij ook graag onder water onderzoek doen. Hij had de vondst van verschillende scheepswrakken op zijn naam staan, al twijfelden experts soms aan de verhalen die hij daarover ophing. Onder andere claimt hij dat hij de CSS Hunley vond in 1995, dat vervolgens in 2000 werd gelicht.

Later sneed Cussler ook andere series aan. Bekend is zijn serie die in het begin van de 20ste eeuw speelt, net voor en net na de Eerste Wereldoorlog. In die boeken speelt detective Isaac Bell de hoofdrol en moet het opnemen tegen Duitsers en grote industriëlen. Ook schreef Clive's zoon mee aan de later Dirk Pitt boeken: Dirk Cussler. Kurt Austin nam daarin de hoofdrol over van de inmiddels bijna bejaarde Dirk Pitt.

Fans van Cussler kunnen postuum nog meerdere boeken van hem verwachten: Journey of the Pharaohs staat voor 10 maart gepland en daarna volgen nog enkele titels die hij al af had. In Nederland geeft The House of Books zijn thrillers uit.

(Bron: ThrillZone.nl en NOS.nl)

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.