Overslaan en naar de inhoud gaan
em>Vast onderdeel van de Spannende Boeken Weken is de bekendmaking van de bestverkochte en meest uitgeleende Spannende Boeken Top 60. Deze lijsten zijn tot stand gekomen op basis van gegevens van KVB-SMB/GfK, Stichting Leenrecht en KB. Ze geven een mooi inzicht in de populairste spannende boeken in Nederland (mei 2018 – april 2019).  Boekverkoop Gespleten van Karin Slaughter (lees onze recensie hier) is het bestverkochte spannende boek en heeft de eerste plaats behaald in de bestverkochte Spannende Boeken Top 60. Slaughter komt in totaal zes keer in de lijst voor (!). De nummer een van afgelopen jaar, Oorsprong van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff), staat dit jaar op de tweede plaats. Redelijk uniek, een boek dat twee jaar achter elkaar zo goed noteert. M.J. Arlidge is met 8 titels het populairst in de top 60, lees zijn recensies hier. Suzanne Vermeer, een pseudoniem van de overleden auteur Paul Goeken dat daarna door een andere auteur is overgenomen, staat als hoogste Nederlandse auteur op de derde plaats met Super de Luxe (A.W. Bruna). In totaal staan er vier boeken van Vermeer in de top 60. Linda van Rijn heeft met zes titels de meeste oorspronkelijk Nederlandse titels in de top 60 staan. Hiermee lijkt de 'vakantiethriller', volgens velen 'pulpschrijverij', nog steeds mateloos populair voor in de koffer. Uitgevers spinnen er in elk geval garen bij.
  • In totaal staan er 7 Britse, 7 Amerikaanse, 11 Nederlandse en 5 Scandinavische auteurs of auteursduo’s in de bestverkochte Spannende Boeken Top 60.
  • Er staan 15 mannelijke en 10 vrouwelijke auteurs in de top 60 en er staan 4 duo’s in.
  • Er zijn 36 nieuwe titels verschenen in de top 60. 24 boeken stonden dus vorig jaar ook in de bestverkochte Spannende Boeken Top 60
Zie hier de lijst met best verkochte thrillers. We hebben ook nog even gekeken naar de thrillerprijzen die vorig jaar zijn uitgedeeld en of dit gevolgen heeft voor de boekverkoop:
  • In 2018 won Willem Asman met zijn Enter de Gouden Strop. Hij heeft ternauwernood de lijst gehaald op #59.
  • Over het spoor van Eva Keuris won vorig jaar de Schaduwprijs. Zij is niet terug te zien in de lijst met best verkochte thrillers.
  • VN Thriller van het Jaar 2018 was Michael Connelly met De nachtploeg. Hij komt niet terug in de lijst.
  • ThrillZone Awards gingen in 2018 naar: Nathalie Pagie (nee), Robert Bryndza (#16), Soren Sveistrup (#6) en Soraya Vink  (nee).
Een prijs winnen is dus niet per definitie meer succes qua verkoop. Uitgeleende boeken Ook gaan er nog steeds veel mensen naar de bieb voor een boek, iets waar wij blij van worden! Huidpijn van Saskia Noort is het meest uitgeleende spannende boek. De dag van de doden van Nicci French (Ambo|Anthos) staat op de tweede plaats, De doorbraak van Simone van der Vlugt (Prometheus) staat op de derde plek van meest uitgeleende Spannende Boeken Top 60. Super de luxe van Suzanne Vermeer staat op plek vier en is tevens de meest voorkomende (Nederlandse) naam in de top 60, met 7 titels. Loes den Hollander en Linda van Rijn staan op de gedeelde tweede plaats met beide 6 titels.
  • In totaal staan er 5 Britse, 8 Amerikaanse, 9 Nederlandse, 3 Scandinavische auteurs of auteur duo’s in de meest uitgeleende Spannende Boeken Top 60.
  • Er staan 9 mannelijke en 14 vrouwelijke auteurs in de meest uitgeleende Spannende Boeken Top 60 en er staan 3 duo’s in.
Lees hier de complete lijst met meest uitgeleende Spannende Boeken Top 60 Over de Spannende Boeken Weken: De Spannende Boeken Weken zijn afgetrapt met de uitreiking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs en duren nog tot en met 21 juni. Het spannende boek is met stip het populairste boekgenre onder de Nederlandse bevolking. Een op de zeven boekenlezers leest wekelijks een thriller of detective. De Spannende Boeken Weken zijn de aftrap van Zomerlezen, want in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 32% van de totale omzet uit de verkoop van fictie (bron: KVB-SMB/GfK). Onder het motto ‘Je vakantie begint met boeken’ werkt Stichting CPNB daarom vanaf de Spannende Boeken Weken de hele zomer samen met sponsor TUI, met als missie lezen te bevorderen en ontspanning te vergroten. (Bron: www.spannendeboekenweken en ThrillZone.nl)
Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.