Overslaan en naar de inhoud gaan
  Het is weer zover! De shortlist voor de VN Thriller van het Jaar is er weer, editie 2019 deze keer. Het is een verkiezing waar veel uitgevers en auteurs prat op gaan. De Detective- en Thrillergids die erbij hoort is er eentje om altijd even in te duiken. De lijst is niet van onbesproken reputatie. Eerdere kritiek ging bijvoorbeeld al over het nadelige beoordelingsniveau van Nederlandstalige thrillers ten opzichte van Britse thrillers. Ook is het bekend dat enkele, vooral vaderlandse, auteurs persoonlijk los gaan op de beoordelingen van de redactie. Zo was er vorig jaar auteur Anne van Doorn (pseudoniem voor Marco Books) die in een aantal open brieven de draak stak met de recensenten en er zijn ongezouten mening over gaf. Hij is een van de weinige auteurs die 'terug sloegen' na een heftige recensie van zijn De student die zou trouwen. Lees op de blog van de collega van Spanningsblog nog eens terug hoe dat ging. Ook Hebban en collega Joop Liefaard doken al eens op de lijst en waren kritisch. Zal 2019 ook weer het nodige stof doen opwaaien? Het lijkt er wel op, helemaal als gekeken wordt naar de shortlist. Menig wenkbrauw zal gefronst worden. Maar voor nu is het genoeg om te vermelden dat de shortlist er weer is. En wie staan er dit jaar op de korte lijst van Vrij Nederland? Op 3 juni wordt de VN Thriller van het Jaar bekend en dat is dan de 40ste editie van deze prijs. Dit zijn de genomineerden:
  • Tony Schumacher met De Britse leeuw
  • Felix Weber met Genadeschot
  • Frederick Forsyth met De vos
  • D.B. John met Ster van het noorden
  • Deon Meyer met Prooi
  • Mick Herron met Dode leeuwen
  • Nicolien Mizee met Moord op de moestuin
Het moet van het hart; het is, in het licht van de ***** boeken die wij eerder dit jaar en vorig jaar recenseerden, een bijzondere lijst. Prooi en De vos zijn bijvoorbeeld thrillers die bij ons een okay indruk achterlieten, maar voor de shortlist van VN Thriller van het Jaar wat ons betreft wel erg licht. Wellicht dat de nostalgie in deze ook meetelt. Immers, beide auteurs staan regelmatig op de shortlist voor deze prijs. Er zijn tig andere boeken die dan wat ons betreft in aanmerking zouden komen. Maar, dat is het mooie van een verkiezing; het is de mening van een recensent die de doorslag geeft. En wat dat betreft is de VN Thriller van het Jaar verkiezing onderscheidend, want dit jaar staat er zelfs een roman op de shortlist. Nog even als toevoeging, want we willen geenszins zuur overkomen. De shortlist bevat zeker een aantal parels en ook black swans, dat maakt het des te meer interessant. Een naam als Mick Herron maar ook die van Felix Weber hoort zeker op deze lijst thuis. Herron gezien zijn bijzondere schrijfstijl en Weber voor zijn kwalitatief onderscheidende thrillers. Het wordt weer een interessante spurt naar de eindstreep zo. Op naar 3 juni…  
Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.