Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de kluwen terrence lauerhohn thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Terrence Lauerhohn
Uitgeverij(en) Ambilicious
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 1 november 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

De Kluwen: vijf vrienden. Hun vriendschap is hecht. Voor hun televisieprogramma onderzoeken ze paranormale verschijnselen. Zij weten dat geesten bestaan en zijn er niet bang van. Tot ze zich in het huis van een occultist en seriemoordenaar laten opsluiten. Vanaf dat moment loopt de hele mensheid groot gevaar. Zij kunnen de wereld echter alleen van de ondergang redden door zelf in leven te blijven. De sterkte van hun vriendschap, hun moed, en hun beslissingen zullen uiteindelijk de doorslag geven. De Kluwen is een verhaal dat de grens tussen eng en gruwelijk angstvallig vaak overschrijdt. 

De Nederlandse auteur Terrence Lauerhohn is natuurlijk bij ons bekend van zijn eerdere boeken, De negen cirkels, Wegversperring en Nirvana maar voornamelijk vanwege zijn columns op Thrillzone.nl. Hoewel Lauerhohn pas later begon met schrijven (op 51-jarige leeftijd) is hij inmiddels bekend bij de liefhebbers van spannende en paranormale verhalen.
De Kluwen past ook weer perfect in dit rijtje: een fijn gruwelboek met de nodige spanning en een flink mysterie.

Karl heeft al enige tijd samen met zijn jeugdvrienden Rick, Marten en Ton een programma waarin ze paranormale verschijnselen onderzoeken. Als ze welwillend het huis binnenstappen van een seriemoordenaar dan blijkt al snel dat dit wellicht meer is dan dat ze aan kunnen als vriendengroep.
In deze donkere periode met een flinke herfst, donkere nachten en Halloween kan een goed spannend boek natuurlijk niet ontbreken. Het is dan ook fijn dat De Kluwen je als lezer direct midden in de spanning gooit. Geen rustige opbouw of uitwerking van de karakters maar direct over naar waarvoor we als lezer de Kluwen oppakken. Lekker gruwelen. Het mysterie waar Lauerhohn ons in meeneemt krijgt ondanks de vroege actie alle ruimte om te ontplooien. Gedurende de vreemde gevallen in het huis, een geest die tot Karl spreekt, een vriend die al snel sterft krijgen vooral Karl en Rick alle ruimte om zich te tonen aan de lezer. We leren over een verraad onder vrienden en mensen met speciale krachten in de groep. Zo moet Karl geruime tijd het volgende slachtoffer voor zijn vrienden verbergen terwijl hij al weet wie het wordt. Doet hij dit om zichzelf te redden of omdat dit het beste doel dient voor het onderzoek?

Buiten Rick en Karl krijgen we helaas weinig te horen over de overige personages. Dit terwijl met Elisabeth, de laatste bewoner van het huis die nu rond waart als spook, en Jack Fringe, er genoeg te vertellen valt. Met de weinige informatie die we krijgen lijken dit interessante personages waarover we helaas maar weinig horen. Uiteindelijk lezen we De Kluwen natuurlijk voor de horror en spanning. En zoals we gewend zijn van deze auteur zit dat helemaal goed. Met de nodige lugubere momenten en verrassende wendingen zet hij een verhaal neer die in de Halloweenperiode niet mag ontbreken. Het is dan ook jammer dat er her en der een taal- en stijlfout insluipt wat enigszins afbreuk doet aan de spanning in het verhaal.

Voor liefhebbers van een fijne horror kan De Kluwen deze donkere maanden niet ontbreken. We raden een donker hoekje in het huis aan met slechts een kaars als verlichting. Wat te drinken, een dekentje en jezelf volledig overgeven aan het gruwel dat Terrence Lauerhohn biedt.

Afbeelding
Dennis
Dennis Scheerman
Als kleine jongen las ik elk boek wat iets met draken, ridders of andere fantasy gerelateerde onderwerpen te maken. Een brief voor de koning, Harry Potter en alles daar tussen in werd verslonden. Naar mate ik ouder werd kwamen daar steeds meer thrillers bij. Nu de mazzel dat ik deze twee genres mag recenseren voor Thrillzone.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.