Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
het web van de keizer steve berry thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Steve Berry
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 14 augustus 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Steve Berry laat wederom zijn handelsmerk gelden in Het web van de Keizer. Een thriller gekenmerkt door historische details over de afloop van de Tweede Wereldoorlog en het verdwijnen van de nazischatten, voorzien van een verrassende twist: “Wat als de laatste dagen van Hitler en Eva Braun in de bunker anders waren gelopen?” 

De strijd om het Duitse kanselierschap gaat tussen twee kandidaten. Ze liggen op ramkoers met als uiteindelijke oorzaak de gebeurtenissen op 30 april 1945. Zijn Adolf Hitler en Eva Braun daadwerkelijk omgekomen in de bunker? Heeft de vertrouweling van Hitler, Martin Bormann, een ontsnapping gerangeerd? En waar is het grote vermogen gebleven die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog is verdwenen?

De antwoorden op deze vragen zijn doorslaggevend voor de verkiezingsrace, niet alleen in Duitsland, maar ook voor de latere Europese verkiezingen. Het is aan Cotton Malone en Cassiopeia, zijn vriendin, om de feiten boven water te krijgen. Het mysterie wat ze hiermee ontrafelen wordt ook wel “Het web van de keizer” genoemd. 

Malone is inmiddels een bekend personage; als ex-geheim agent laat hij zich inhuren. Ditmaal vraagt de ex-president van Amerika, Danny Daniels, een vriendendienst van Malone. In eerdere delen heeft hun pad regelmatig gekruist en Daniels heeft nog iets van Malone te goed.  De huidige kanselier van Duitsland is een goede partner van de Verenigde Staten en heeft om hulp verzocht. Er zijn aanwijzingen dat haar tegenkandidaat, Theodor Pohl, vermogen aanwendt die in het verleden de nazi’s toebehoorde. Ook persoonlijk zou er een relatie zijn tussen Pohl en een voormalige nazikopstuk. 

Malone en Cassiopeia belanden bij hun zoektocht naar de waarheid in Chili, waar de situatie echter een bijzondere wending krijgt. Naarmate de zoektocht vordert komen steeds meer opzienbarende gebeurtenissen uit het verleden naar boven. Dit heeft de nodige impact voor beide kandidaten en lijkt niet het gewenste effect de tegen waar de huidige kanselier op had gehoopt.  

Berry weet de recente tendens in Duitsland en in Europa goed te gebruiken in zijn verhaal. Polarisatie speelt hierin een grote rol, waarbij Berry dit koppelt aan de gebeurtenissen tijdens de jaren ‘30 in Duitsland. Dit geeft een boeiende actuele lading en zet de lezer aan het nadenken. Sterk uitgevoerd door Steve Berry!

Tegelijkertijd is Het web van de keizer opnieuw een thriller met veel onwaarschijnlijke gebeurtenissen, waarin de lezer wordt meegezogen. Dit fictieve verhaal kent toch een groot realiteitsgehalte. De zoektocht en het politieke spel op de achtergrond spreekt tot de verbeelding net als de verrassende climax. Voor de Cotton Malone fan is deze titel een ‘must read’.

In het nawoord gaat Berry in op historische feiten en fabels die in het boek de revue passeren. Dit blijft een fijn element in zijn boeken. Kortom; Berry weet als geen ander historische feiten en creatieve aanvullingen te vermengen tot een uitstekende en tot de verbeelding sprekende thriller. 

Steve Berry (1955) behoeft eigenlijk geen verdere introductie. Hij heeft 30 jaar gewerkt als advocaat en is mede oprichter van de The International Thriller Writers Group. Hij heeft inmiddels meer dan 25 miljoen boeken verkocht en zijn thrillers zijn verkrijgbaar in 41 talen. 

Afbeelding
chris vd brug.jpg
Chris van der Brug

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.