Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de jacht op bin laden peter bergen recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Peter Bergen
Uitgeverij(en) The House of Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 5 januari 2013
Categories Non
Deel deze recensie

Een bekende wetenschapper zei onlangs: “terrorism is the worst safety threat of our times”: terrorisme is de belangrijkste bedreiging voor onze veiligheid van onze tijd. Na de aanvallen van 11 september 2001 is iedereen op de hoogte van wat terrorisme is en wat het kan aanrichten. Terrorisme wordt vrijwel altijd een-op-een verbonden aan Al-Qaida, en Al-Qaida is weer nauw verbonden met zijn oprichter: Osama Bin Laden, de lange Saoedi-Arabiër met zijn camouflagejas en lange baard.

Na 9/11 werden alle pijlen op Bin Laden gericht. De Amerikanen zetten alles op alles om hem –dood of levend- te pakken. De jacht op Bin Laden nam na 9/11 echter bijna tien jaar in beslag. De jacht werd op afgesloten op 2 mei 2011: toen vielen U.S. Navy Seals een compound in het Pakistaanse Abbottabad binnen en doodden de meest gezochte terrorist op aarde. Het was het einde van een lang hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis.

Maar wat ging er vooraf aan deze inval? Hoe kwam men erachter waar hij verborgen zat, wat waren de afwegingen, hoeveel blunders begingen de Amerikanen in deze tien jaar en waarom koos men voor een precisie-inval en bijvoorbeeld niet voor een bombardement van het gebouw in Abbottabad? Peter Bergen deed grondig onderzoek naar dit onderwerp en schreef De jacht op Bin Laden.

Wat het meest opvalt aan De jacht op Bin Laden, is hoe accuraat Peter Bergen het leven van Bin Laden in deze tien jaar beschreef. Eigenlijk werd de rol van Bin Laden en Al-Qaida al vlak na 9/11 geminimaliseerd door de bloedjacht van de Amerikanen. Bin Laden verbleef ettelijke jaren in de compound in Abbottabad, in totale afzondering. Het gebruik van internet en mobiele telefonie was uit den boze en hierdoor kon hij, op het gebruik van de koerier “De Koeweiti” na, niet meer met de buitenwereld communiceren. Al-Qaida’s rol werd hiermee gemarginaliseerd.

Peter Bergen reconstrueerde de jacht op Bin Laden met ongekende precisie. Hiervoor gebruikte hij tientallen interviews met betrokkenen en onderzoeken van (soms geheime) documenten. Het resultaat mag er zeker zijn: het is een levendig en zeer goed leesbaar stukje geschiedenis dat soms nog het meest lijkt op een boek van Tom Clancy.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!