Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
stad der engelen jordan harper thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Jordan Harper
Uitgeverij(en) Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 2 oktober 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

De Amerikaanse auteur Jordan Harper won de Edgar Allan Poe Award in 2017 voor Kind van de rekening, niet de minste literaire prijs. Stad der engelen is de nieuwe thriller van Harper.

Maak kennis met Mae Pruett. Mae werkt bij het PR-bureau Mitnick & Associates, maar dat niet om goed nieuws te brengen voor haar klanten, maar om het slechte nieuws van hen uit de media te houden. Ze is goed in haar werk, werk dat ze heeft geleerd van haar mentor Dan Hannigan. Het lukt haar vaak om de dodelijke roddels, praatjes en nieuwtjes van haar cliënten in de doofpot te houden. 

Hannigan is echter iets op het spoor en wil Mae hier deelgenoot van maken. Als ze op de afspraak komt om hierover te praten, blijkt Dan doodgeschoten te zijn. De dader is gevlucht. Als Mae de moord wil onderzoeken, komt ze in de donkerste krochten van de stad der engelen terecht. Het is een wereld waar de grote bedrijven en namen de dienst uitmaken, en waar de politie ook niet alleen bezig is met ‘beschermen en dienen’. Weet Mae de moord op te lossen in deze wereld waar ‘Het Beest’ de dienst uitmaakt?

Bovenstaande is een korte synopsis van hetgeen in Stad der engelen gebeurt, maar eigenlijk weet Harper de hele wereld rondom de Hollywood-business op een angstaanjagende manier tot leven te wekken. Het is een universum waar mensen volgespoten met drugs en fillers de dienst uitmaken, en waar machtige mannen sinistere plannen met jonge meisjes hebben en hier nog mee weg komen ook. Als je dit boek leest, kijk je nooit meer hetzelfde naar de films die uit Hollywood stromen.

Harper hanteert een vlotte en gevatte pen in Stad der engelen. Het schrijven gaat hem meer dan gemakkelijk af. Hij kiest ervoor om zijn lezer direct het verhaal in te zuigen en gunt je daarmee geen rust. Die boog blijft nagenoeg het gehele boek gespannen, al neemt de suspense zo nu en dan wat af. Het is Harper vergeven want er gebeurt veel, héél veel in Stad der engelen. Zo is er de moordzaak rondom Dan, maar tegelijkertijd is er een brandstichter actief die daklozenkampen in brand steekt. En er zijn ook nog de verschillende cliënten van Mitnick & Associates die met hun sores het boek bewandelen. Er is dus genoeg te genieten voor de lezer.

Mae Pruett is een interessant karakter en ze wordt in haar zoektocht bijgestaan door Chris Tamburro. Chris is net ontslagen bij Los Angeles’ finest en is dus een ex-agent die zijn weg weer moet vinden. Dat doet hij door aan de slag te gaan bij Blackguard, een privaat beveiligingsbedrijf. Maar ook die hebben hun tentakels diep in de duistere zijde van L.A. en het kan dan ook niet anders dat Chris en Mae samen moeten werken. Gelukkig kennen ze elkaar van eerder en die chemie spat daarom nog steeds van de pagina’s. Wat het verhaal rondom Tamburro nog interessanter maakt, is de inkijk die hij geeft in sommige delen van het politiekorps. Zij moeten de gangs bestrijden in L.A. maar blijken er zelf eigenlijk ook gewoon één te zijn. Wie zijn dan de good guys?

Harper heeft met het verdorven Los Angeles een uitstekende achtergrond voor zijn thriller gekozen. Hij maakt er dan ook dankbaar gebruik van. Die schaduwkant van de filmstad hangt continue als een deken over het verhaal en beklemt de lezer. Dit uitgangspunt, gecombineerd met de vele en afwisselende gebeurtenissen, maken van Stad der engelen een zeer geslaagde, originele thriller die je gelezen móét hebben. Op naar het witte doek! 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.