Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
hebzucht erin young thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Riley Fisher
Auteur(s) Erin Young
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 14 juli 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Wie van historische thrillers houdt, zal ongetwijfeld de Trilogie van De Tempeliers van Robyn Young kennen. Zo’n veertien jaar geleden verscheen dit geweldige Middeleeuwse epos over leerlingridder Will Cambell. Helaas werd het na deze serie stil rondom deze Britse auteur, die eigenlijk Fay van haar voornaam heet, maar Robyn een mooie(re) auteursnaam vond. Tot daar ineens het bericht kwam dat ze onder wederom een nieuwe (voor)naam een thriller heeft geschreven. Onder het pseudoniem Erin Young - zoals haar auteursnaam nu luidt – schreef ze de thriller Hebzucht. Gezien haar eerdere werk, schept dit hoge verwachtingen.

Een vermoorde vrouw in een afgelegen maïsveld is een van de eerste zaken voor nieuwbakken brigadier Riley Fisher. Onlangs bevorderd tot teamleider bij de politie van Black Hawk County (Iowa), is dit gelijk een lastig onderzoek voor Fisher en haar team. Zeker omdat het geen normale moord betreft (bestaan die überhaupt?), want naast dat de vrouw op een beestachtige manier om het leven is gebracht, gezien de snij- en zelfs bijtwonden op haar lichaam, ontdekt Riley dat het slachtoffer een oude vriendin van haar is. Alhoewel ze al jaren geen contact meer met elkaar hadden - wegens een gebeurtenis uit het verleden - voelt het als Riley’s persoonlijke taak om dit op te lossen. Maar de druk van zowel intern als buitenaf neemt toe, zeker als er meer lugubere moorden op vrouwen worden gepleegd. Hebben ze te maken met een nietsontziende seriemoordenaar? Wat hebben de maïsboeren uit de omgeving ermee te maken? En welke rol speelt de naderende gouverneursverkiezing? Een duister plot ontvouwt zich.

Hebzucht is in veel opzichten een unieke thriller. Ten eerste behandelt het een onderwerp dat nog niet veel is aangesneden, namelijk de verheven strijd tussen de grote landbouwbedrijven en de kleine boerenondernemingen, rondom het verbouwen van graan, maïs en zaden. De techniek die in laboratoria getest wordt, en moet zorgen voor grotere maïsconsumptie op diverse soorten ondergronden, is zeer geavanceerd en daardoor zeer waardevol. Commerciële partijen van over de hele wereld willen deze risicovolle techniek inzetten, dat ten koste gaat van de hardwerkende lokale bedrijven, die het nog op de ouderwetse en veilige manier doen. Erin Young geeft een fascinerend inkijkje in deze harde wereld, die tot ver in de politiek doorgevoerd is.

De omgeving is daarnaast een ander element dat Young treffend weet neer te zetten. Black Hawk County is een provincie in verval. Verlaten gebouwen, leegstaande fabrieken en boerderijen, stugge inwoners en achterstallige wijken; het is een grauw beeld en zonde van de vruchtbare grond daar, dat nu dus door grote concerns wordt opgekocht. Als lezer proef je de geladen en donkere sfeer die er zodoende hangt.

Daarnaast kaart Young de duidelijk heersende mannencultuur in het politiekorps aan. Riley Fisher is onlangs gepromoveerd tot teamleider, dat tot onbegrip en jaloezie van enkele van haar mannelijke collega’s leidt. Hun houding ten opzichte van hun nieuwbakken chef is een typische; humorloze grappen, jaloerse blikken en een neerbuigende attitude op haar beslissingen. Voor Fisher is de situatie extra confronterend, omdat zij in het verleden een vreselijke gebeurtenis heeft meegemaakt, waar later in het verhaal meer duidelijk over wordt. Het is soms tenenkrommend om te lezen. Realistisch en actueel.

 De auteur is in alles gedetailleerd. De bruutheid van de moorden, en de gruwelijke, gedetailleerde beschrijvingen van de lijken, is iets dat veel schrijvers verafschuwen. Je moet het maar durven, daar het risico op een afschrikwekkende reactie van de lezers aanwezig is. Bijtwonden, afgehakte ledematen en maden in de verrotte lichamen maken dat je een sterke maag moet hebben. Bereid je hier dus op voor, voordat je aan het verhaal begint.

Bovengenoemde is de bevestiging van haar kwaliteiten, want ook in de hoedanigheid van Erin Young laat deze auteur zien dat ze kan schrijven! De spanning wordt knap opgebouwd, de boeiende plot is onvoorspelbaar, de rode draad over Fishers verleden is nieuwsgierig makend, en het einde is explosief en onverwacht. Hopelijk worden er in de volgende delen ook meer diepte gegeven aan de rest van het korps, want die steken nu nog wat vlak af tegenover Riley Fisher, alhoewel de openingen hiervoor wel al aanwezig zijn. Hebzucht is een heerlijke thriller, rijk gedetailleerd, origineel en met een uitermate boeiende plot!

Afbeelding
Mads
Mads Bruynesteyn
Ik ben Mads Bruijnesteijn en nu al een aantal jaren nauw betrokken bij ThrillZone. Werkzaam in de boekenbranche heb ik van mijn hobby (lezen) mijn beroep kunnen maken. En dan mag ik ook nog eens recenseren voor ThrillZone. Mijn interesse is best divers, maar het fantasygenre, inclusief Science Fiction-verhalen, kunnen mij enorm bekoren. In de creaties van een nieuwe, niet bestaande wereld met memorabele personages kan ik mijzelf verliezen. Thrillers lees ik al vanaf mijn 12e levensjaar, dus ook met dat genre heb ik een band. Favorieten zijn: John Grisham, Harlan Coben, Sebastian Fitzek en Anthony Ryan.

Wat vinden lezers...

Gea

11 augustus 2022 1:11

4

Ik mocht dit boek lezen via ThrillZone. Bij dit boek zak ik wel direct in het verhaal en ik vond dit boek ook echt goed en spannend.
Natuurlijk zat er ook weer zo’n haantje bij de politie die zichzelf heel wat vindt en het niet kan accepteren dat een vrouwelijke detective gepromoveerd wordt als onderzoeksleider en dat hij dit niet is geworden, omdat hij natuurlijk veel geschikter voor deze positie is dan Riley. Blijkbaar is het nodig dat er altijd zo’n typje in het verhaal meespeelt.
Het loopt allemaal goed af, maar ik heb het vermoeden dat er nog wel een deel aan zit te komen.
Ik hoop het wel.

Verzamelaar

11 augustus 2022 1:11

3

Een verhaal wat geld allemaal teweeg kan brengen. In eerste instantie heb je geen idee welke kant het op gaat en blijven het heel lang twee verhaallijnen. Het ene verhaal over gesjoemel met mais op hoog niveau en het andere verhaal over de verschrikkelijke moorden op vrouwen. Sergeant Riley die net is gepromoveerd heeft het er moeilijk mee om na de vondst van een dode vrouw in een maisveld een overeenkomst te vinden. Als je dan ook nog op hoog niveau op teentjes gaat trappen word het er niet makkelijker op. Ze wordt op non actief gezet maar dat weerhoudt haar er niet van om door te gaan en tot verschrikkelijke ontdekkingen te komen met gevaar voor eigen leven. Het boek komt niet gelijk op snelheid, maar dat komt zeker goed in de loop van het verhaal. Er volgen veel antwoorden, maar ook nog veel vragen aan het einde, dus een vervolg zal er zeker komen. Ik heb dit boek 3*** gegeven neigend naar 4, als de auteur dit niveau vast houdt en de personages nog verder uitwerkt, komt dat in het volgende boek wel goed.

Rita

11 augustus 2022 1:11

3

Robyn Young heeft al verschillende historische bestsellers op haar naam staan waaronder De Tempeliers-trilogie. Haar boeken verschijnen in 22 landen en 19 talen. 'Hebzucht' is haar trhillerdebuut maar dit keer onder de naam Erin Young.

De cover oogt duister en donker. Een verlaten schuur en de tekst : 'een gruwelijke vondst in een maïsveld schokt politie rechercheur Riley Fischer' voorspelt een gewelddadige, verontrustende thriller.
Het verhaal speelt zich af in Black Hawk Country in Iowa. Zowel binnen als buiten de stad vindt men er verlaten fabrieken en boerderijen. Buiten de stad vindt men uitgestrekte maïsvelden die in handen zijn van heel grote agrarisch bedrijven die altijd op zoek zijn om de beste maïs te produceren. In deze maïsvelden wordt een vrouw gruwelijk vermoord. Wanneer rechercheur Riley Fischer op plaats delict komt, ziet ze dat deze vrouw voor haar geen onbekende is. Het is Chloë, een oude schoolvriendin die ze al lang niet meer gehoord en gezien heeft. Deze moord blijkt het begin te zijn van een paar opeenvolgende moorden. Algauw komt Riley tot het besef dat hier een seriemoordenaar aan de gang is die op een gruwelijke manier te werk gaat...

Hoewel de cover en de bijhorende flaptekst me echt nieuwsgierig naar dit boek maakte, kon het me toch niet meeslepen in het verhaal. Ik had het moeilijk met de vele personages en de vele verhaallijnen. Het boek was heel langdradig. Er zat zo geen schwung in. Alleen op het einde kwam er wat vaart in.
Blijkbaar zou 'Hebzucht' het eerste deel zijn van een serie maar ik vrees dat ik het bij dit boek zal laten.

ranata

11 augustus 2022 1:11

3

Hebzucht is het thrillerdebuut van Erin Young, maar helemaal een onbekende in de boekenwereld is ze niet, want onder de naam Robin Young heeft ze al een aantal historische romans die zich afspelen in de tijd van de Tempeliers op haar naam staan.
Maar op thrillergebied is dit een eerste kennismaking, een kennismaking waar je na het zien van de duistere cover nieuwsgierig van wordt.

Het verhaal speelt zich af op het platteland van Black Hawk County in Iowa Amerika.
Er heerst een leegloop in de regio, bedrijven trekken weg, de oude boerderijen vervallen of overgenomen door grote bedrijven, met banden met de politiek en mais wat in de laboratoriums wordt gemaakt.
Het platteland waar Sergeant Riley Fisher een grote stap heeft gemaakt bij de plaatselijke politie.
Ze leidt hier een onderzoek naar de moorden op verschillende vrouwen, als op een dag haar vroegere schoolvriendin in het maisveld wordt gevonden, op een gruwelijke manier vermoord, zorgt dit ervoor dat Riley de onderste steen boven wil hebben.

De schrijfstijl van Erin Young is prettig alleen door de vele personages en verschillende lijntjes in het begin, raak je snel de weg kwijt tijdens het lezen, en moet je steeds het verhaal echt weer oppakken, doordat het verhaal ook langzaam opgang komt moet je er wel echt in komen.
Maar als het verhaal je dan echt te pakken heeft is het echt zo'n verhaal wat je niet meer loslaat, Het grote nadeel daarvan was alleen dat het echt heel lang duurde voordat je er echt in zit, maar dan wil je echt weten wat er allemaal aan de hand is, of het allemaal draait om macht en nog belangrijker wie het nu heeft gedaan, want zal het Riley lukken.
Ook beschrijft ze gruwelijkheden zo dat je ze zo voor je kunt zien en dat is soms ronduit goor.
Wat ook interessant is dat ze een kijkje geeft in de agrarische wereld, waardoor je over sommige dingen gaat nadenken.

Het is een verhaal waar ik door de cover en achterflap echt heel veel zin in had, en tot aan de helft van het boek was ik redelijk teleurgesteld over het verhaal, maar daarna kwam er een twist in waardoor het heel spannend was en het lezen erg fijn was, mede doordat je continu werd verrast door de plottwist.
Doordat de leeservaring over de helft van het boek een stuk fijner was maakt dit toch dat ik wel benieuwd ben naar het volgende boek over Riley.
Want hebzucht is het eerste deel van de nieuwe thrillerserie van Erin Young.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.