Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
het leger van de denen bjorn andreas bull hansen thriller thrillzone recensie.jpg
Serie Jomsviking
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 19 december 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

Jomsviking Torstein heeft zich opgewerkt tot heerser van Vingulmörk, maar op zijn gemak op zijn troon zitten is er niet bij. Veroveringen, oorlogen en plunderingen liggen constant op de loer. Het is van belang de juiste coalities aan te gaan en zo je macht te vergroten. Het brengt Torstein richting de Engelse rijken, op jacht naar nog grotere heerschappij of de ondergang…

Het leger van de Denen is het derde deel van de Jomsviking-reeks. In deze serie volgen we Torstein, al vroeg maakt hij kennis met de wreedheden van zijn tijd. Hij ziet voor zijn eigen jongensogen hoe zijn vader afgeslacht wordt en wordt daarna zelf tot slaaf gemaakt. In de eerdere delen De Viking en Vinland leren we Torstein kennen. We zien hem zich oprichten van slaaf tot heerser.

Bjorn Andreas Bull-Hansen weet het allemaal fantastisch op papier te zetten en heeft zoveel kennis over deze tijd van vikingen en de overheersing van de Scandinavische landen dat het allemaal ook klopt en aanvoelt alsof je echt in de tijd bent. Na de kennismaking via De Viking en het fantastische vervolg van Vinland zijn de verwachtingen hoog gespannen. En hoewel Het leger van de Denen niet teleurstelt ligt inmiddels wel het meer van hetzelfde op de loer.

Torstein Knarrensmid is de verteller van de boeken. Hij kijkt op zijn oude dag terug op wat hem allemaal is overkomen. Als een alwetende verteller neemt hij ons mee in zijn geschiedenis. Als alwetende verteller over zijn eigen geschiedenis probeert hij ons als lezer toch vooral mee te geven dat ondanks alle verschrikkelijkheden van zijn tijd hij toch echt niet zo was. Al worstelt hij meer en meer met het schoonvegen van zijn blazoen. Hij steekt in Het leger van de Denen geregeld de hand in eigen boezem. Ook Torstein is iemand geworden die de macht wellicht wel naar het hoofd is gestoken.

Hij gaat namelijk roekeloos op jacht naar de Engelse Rijken. Ervan overtuigd dat hij de juiste coalities heeft gesmeed en hij zijn heerschappij alleen maar verder kan uitbreiden. Onderweg zal iedereen die hem in de weg staat merken wat voor persoon Torstein is. Het leger van de Denen is een sterk verhaal, waarin alles weer klopt. Bull-Hansen is de meester van de Vikingtijd. Zijn kennis is weergaloos en hij weet het allemaal op een fijne manier op te schrijven. Met veel genoegen en de nodige spanning lees je ook nu weer of Torstein al zijn tegenslagen het hoofd kan bieden.

Lang lijkt het erop dat Het leger van de Denen meer van hetzelfde is. Dat is geen verwijt, ook niet per sé een slecht punt, maar vooral een constatering. Maar net wanneer je zeker weet dat dit derde deel niet veel meer is dan een prima vervolg op de eerdere delen, weet Bull-Hansen met enkele plottwist toch ervoor te zorgen dat dit niet enkel en alleen een geslaagd derde deel is. Ook deze thriller is weer een dijk van een boek, maar de verzadiging zou wel eens in kunnen slaan bij de mensen die niet volledig in de ban van de Vikingen zijn. Benieuwd hoe Bull-Hansen ook deze mensen aan zich weet te blijven binden.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.