Overslaan en naar de inhoud gaan

"Verkozen tot Debutant van het Jaar door de Swedish Academy of Crime Fiction."

Dat is altijd tof, toch? Het geldt voor het debuut van Sara Strömberg, Sluw. Strömberg (1975) is freelancejournalist en schrijver. Ze woont en werkt in het Zweedse Östersund, niet ver van het gebied waar haar boeken zich afspelen. Sluw is begin november verschenen bij uitgeverij Cargo.

Waarover gaat Sluw? De herfst is net ingetreden in Åre, een chic skigebied op de grens met Noorwegen. Hoewel er nog toeristen rondlopen, is de lokale bevolking al begonnen met plannen maken voor de lange donkere wintermaanden. Ver weg van de luxe restaurants en dure winkels van Åre liggen enkele plattelandsdorpen. Het is er zo afgelegen dat wanneer een jonge vrouw vermoord wordt aangetroffen in de bossen niemand veel over het slachtoffer lijkt te weten, en ook de politie toont weinig interesse in de zaak.

Vera Bergström is onlangs ontslagen na een carrière van dertig jaar als verslaggeefster bij de plaatselijke krant, en – een ongeluk komt nooit alleen – ze is net verlaten door haar man. Om nog iets van haar leven te maken duikt ze op de moordzaak. Als Vera het verleden van de dode vrouw onderzoekt, wordt duidelijk dat de banden van het slachtoffer met het gebied dieper en donkerder zijn dan de meeste mensen vermoeden. Vera raakt steeds meer geobsedeerd door de vraag wie de vrouw was, wie haar vermoord heeft en waarom. Maar het duurt niet lang voordat ze zelf ook gevaar loopt.

Bovenstaande zal interessant klinken voor thrillerliefhebbers en dan met name die van het Scandi-genre. Wat ook positief is, is dat Sluw het eerste deel van een reeks is, die zich afspeelt rondom Vera Bergström. 

Je koopt Sluw onder andere hier.


 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reacties

3

Dit debuut van Sara Strömberg viel in Zweden gelijk al in de prijzen.
Dat klinkt veelbelovend.
Verwacht geen boek met veel gruwelijkheden. Het is eerder een spannende roman.
In een suf slaperig Zweeds skigebied wordt een levenloze vrouw aangetroffen en Vera Bergström, een voormalig journaliste, gaat op onderzoek uit en merkt dat er in het verleden de kiem ligt voor deze daad.
In deze thriller is er veel ruimte voor Vera, het is een oudere vrouw die door de krant waarvoor ze werkte op straat is gezet, en een ongeluk komt nooit alleen, haar man heeft haar ook verlaten voor een andere vrouw.
Vera werkt nu op een school als onderwijsassistente maar haar hart ligt niet bij haar nieuwe baan.
Het gebied waar ze de dode vrouw vinden is ook de plaats waar Vera woont en er volgen uitgebreide beschrijvingen van de omgeving en de gemeenschapszin. Het is heel herkenbaar als je daar vakantie hebt gevierd, je ziet een aantal dingen zo voor je.
De oude baas van Vera vraagt of ze een artikel over deze zaak wil schrijven en het oude vak blijft trekken.
Er komen allerlei geheimen boven water en Vera loopt zelf ook gevaar als ze in het verleden gaat graven.
Er lopen twee verhaallijnen door het boek en dat is zeker in het begin verwarrend, deze spelen ook nog in verschillende tijdsvakken.
Ruim over de helft begint het verhaal body te krijgen en worden de verbanden duidelijk.
Het is een spannende roman geworden waarin het thema eenzaamheid een grote rol speelt.
Het boek moet het vooral van de bespiegelingen hebben en een sprankje hoop dat er toch mensen zijn die om je geven.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.