Overslaan en naar de inhoud gaan

We zeiden het al vaker en zeggen het opnieuw: het is lastig om in de uitdijende wereld van de Scandi-thriller origineel te zijn en boven het maaiveld uit te stijgen. Het label 'Scandinavische spanning' staat helaas niet garant voor kwaliteit, zo weten we inmiddels. Maar, er zijn nog steeds nieuwe toppers die ook naar de lage landen worden geïmporteerd. Zo verraste Line Holm en Stine Bolther de Nederlandstalige thrillerliefhebber in 2022. Met hun Voor onze zonden deden ze alles goed. Zo schreef ThrillZone over die thriller:

"Voor onze zonden is een steengoede Scandithriller. Als het duo deze kwaliteitsstandaard weet vast te houden, hebben we een nieuwe topreeks uit het noorden te pakken!"

Natuurlijk met een middeljarige agent in de hoofdrol (Mikael Dirk), bijgestaan door een jongere upcoming collega (Frederik Dahlin). En, er moest een vrouw bij. Die vonden de twee auteurs in de vorm van Maria Just, werknemer bij het Politiemuseum en met een zwak voor cold cases. Een trio die goed op elkaar aansloot, zo bleek uit Voor onze zonden. En nu is er een opvolger, Wetteloos.

Wat gebeurt er met een land als de politie machteloos is?

In Jutland wordt het skelet van een jonge vrouw gevonden. Het is duidelijk dat ze decennia geleden is doodgeschoten, maar haar identiteit is niet te achterhalen. De overbelaste lokale politie stuurt de zaak naar politiehistorica Maria Just, in de hoop dat zij het raadsel kan oplossen.

Ondertussen wordt in Kopenhagen de chef Moordzaken aangereden en er zijn aanwijzingen dat het om een aanslag gaat. Mikael Dirk krijgt de taak om het onderzoek te leiden, terwijl zijn partner Frederik Dahlin worstelt met de mentale nasleep van een schietpartij. Daarnaast besluiten honderden agenten zich ziek te melden en ontslag te nemen uit ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden. Dat leidt al snel tot onrust en rellen, waardoor Denemarken in een staat van wetteloosheid en angst wordt geworpen. Ineens rust daardoor niet alleen het onderzoek, maar ook de nationale veiligheid op Mikaels schouders…

Wetteloos is het tweede, los te lezen deel in de reeks rondom Mikael, Frederik en Maria.

Wij zijn erg nieuwsgierig naar deze nieuwe Scandi!

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.