Overslaan en naar de inhoud gaan

Normaal doen we het niet; films of tv-series recenseren. Maar wanneer een serie of film op een thriller is geleest, dan maken we hiervoor graag een uitzondering. Zoals voor Reacher, de tv-serie die vorig jaar op Amazon Prime werd gelanceerd en gebaseerd is op…jawel, Jack Reacher. Lees hier onze recensies van deze boekenreeks.

Criticasters hielden hun kruit niet droog toen een paar jaar geleden bleek dat niemand minder dan de nog geen 1.70 m tellende Tom Cruise de rol van Reacher ging vervullen in Jack Reacher en Never go back. Uiteindelijk bleken het prima actiefilms, maar het echte Reacher-gevoel ontbrak door de verkeerde portrettering van de hoofdpersoon.

Gejuich ging dan ook op toen de sneak peek van Reacher van Amazon in premiere ging. Direct sprak de hoofdpersoon aan, gespeeld door spierbundel Alan Ritchson. Die kun je ook kennen van Titans. Ten eerste de lengte -en breedte- van Ritchson, die meer past bij Reacher; 1.90 m tegen de 1.96 m van Jack Reacher.

Dat komt de uitstraling van de serie direct ten goede. In Killing Floor, in Nederlands het boek Jachtveld, stapt Reacher met zijn opvouwbare tandenborstel uit de bus in Margrave, Georgia. De vroegtijdig gepensioneerde majoor van de Militaire Politie wordt direct in de bak gegooid. Hij wordt beschuldigd van een dubbele moord die de nacht ervoor is gepleegd.

Reacher weet natuurlijk van niets en moet zijn eigen onschuld bewijzen. Dat doet hij door samen met de werken met agente Roscoe en wat bijzondere rechercheur Finlay, die net zo min als Reacher in Margrave thuishoort. Er blijkt een gigantisch complot in het kleine stadje rond te waren, iets waar de daders liever niet van willen dat deze in het daglicht komt te staan…

Zoals gezegd, waren de films prima qua actie maar het echte Reacher-gevoel ontbrak compleet. Dat hebben de makers van de serie Reacher in hun oren geknoopt want deze serie straalt het boekgevoel echt uit.

De hoofdpersoon is mysterieus, niet erg spraakzaam en groot. That sums it up. Alan Ritchson ís Jack Reacher om het zo te zeggen. Ook het mysterie van het boek komt goed tot uiting, want net als in Jachtveld tast de kijker zes aflevering lang in het duister over wat er nu precies aan de hand is. De laatste aflevering is een knaller van jewelste, waarin en alles bekend wordt, én Reacher orde op zaken stelt. Zoals het hoort.

Reacher laat zien hoe je een boek naar het witte doek moet toveren. Alles klopt. Overigens liet Amazon dat al eerder zien met Wheel of time en Lord of the Ring: The Rings of Power. Op naar seizoen 2, waarvan inmiddels bekend is dat het echt gaat gebeuren! Niemand minder dan Alan Ritchson zelf maakte bekend dat dit seizoen Bad luck and trouble zal beslaan. Dit is boek 11 in de serie, De rekening in het Nederlands. Zin ‘an!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reacties

5

Zo mee eens! De serie ademt gewoon de sfeer van het boek. Net als de Bosch serie/boeken.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.