Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is een prima Brits gebruik om succesvolle boeken om te zetten in speelfilms of tv-series. Deze traditie is al vrij lang aan de gang. En gezien de kijkcijfers van diverse series lijkt het alsof daar nog lang geen einde aan zal komen.

Meestal duurt het wel even voordat een boek in aanmerking komt voor een verfilming voor bioscoop of vertoning op streamingsdiensten of televisie. Maar bij de boeken van Robert Galbraith waren de partijen die nodig zijn om de verhalen om te zetten naar het beeldscherm er als de kippen bij. 

Het eerste boek, The Cuckoo’s Calling, met Cormoran Strike als hoofdpersonage, kwam in april 2013 uit. Het boek werd al vrij snel gevolgd door Silkworm in 2014. In de zomer van dat jaar werd duidelijk dat er plannen waren om de boeken van Galbraith te gaan verfilmen. Maar deze plannen waren nog vers en een project van deze grootte was nu niet echt gratis. Aangezien de BBC nog steeds door de tv-kijkers wordt betaald, was het zoeken naar de benodigde ponden ook iets waar serieus naar gekeken moest worden.

In het najaar van 2014 was het financiële gedeelte afgedekt door de BBC en konden de onderhandelingen met de diverse partijen, die nodig zijn om de plannen ook daadwerkelijk om te zetten, gaan beginnen.

Op 10 december van dat jaar kondigde de BBC met trots aan dat er een overeenkomst was gesloten om de eerste drie delen van Robert Galbraith te gaan verfilmen. Aangezien er nog maar twee boeken waren verschenen, was er zoveel vertrouwen dat ook voor het nog te verschijnen boek al overeenkomst was afgesloten. Immers zou het nog wel even duren voordat de serie op tv zou verschijnen.

Enige tijd later werd er meer bekend over de verdere plannen omtrent het verfilmen van Strike. De serie zou worden uitgezonden in zeven afleveringen van 60 minuten. Het filmen van de drie boeken zou in de herfst van 2016 in Londen gaan beginnen. 

The Cuckoo’s Calling

Voor het schrijven van het script van The Cuckoo’s Calling werd Ben Richards aangetrokken, met J.K. Rowling die op de achtergrond meeschreef. De regie van de eerste serie lag in handen van Michael Keillor.

Ben Richards is een Britse auteur en scriptschrijver, die zijn bekendheid kreeg door het script te schrijven voor de zeer geslaagde spionageserie Spooks. Deze Ben Richards is zeker niet vast te pinnen op een bepaald genre. Hij stapt net zo gemakkelijk over van een spionageserie naar comedy, om daarna het script voor science fiction verhaal te schrijven, voor de serie Outcast. Later schreef hij ook het script voor The Tunnel, een serie gebaseerd op het succesvolle Deense/ Zweedse Broen (The Bridge).

Michael Keillor was als regisseur vooral bekend geworden door de populaire serie The line of duty.

In een vraaggesprek over The Cuckoo’s Calling sprak Richards over de manier waarop hij het boek van Galbraith wilde omzetten naar het beeldscherm. “Ik wilde het boek voornamelijk zo weten over te brengen zoals dat bij Inspector Morse het geval was. In die trend wilde ik het verhaal regisseren. Daar heeft de auteur van deze boeken, Colin Dexter, ook ruimschoots aan meegewerkt. En bij Cuckoo’s Calling heeft J. K. Rowling dit ook op deze manier gedaan, dus eigenlijk namen we de werkmethode van de Inspector Morse serie over”.

 

En dat is op zich niet zo heel slecht bekeken. In een groot onderzoek naar de populariteit van tv- series, die in 2020 in opdracht voor de BBC is uitgevoerd, werd aan een groot aantal kijkers gevraagd wat volgens hun de populairste tv-serie aller tijden was. Daar kwam duidelijk uit dat Inspector Morse deze glansrijk won, voor Foyle’s War en Endeavour, eigenlijk allemaal series op gelijkwaardige wijze zijn gemaakt.

In september 2016 maakte de BBC bekend dat de rol van Cormoran Strike gespeeld zou worden door de Britse acteur Tom Burke. Hij maakte zijn tv-debuut in de thriller-serie State of Play. In 2005 speelde hij Giac, de zoon van Casanova. In deze serie speelde hij samen met bekende acteurs David Tennant en Peter O’Toole. Ook speelde hij in 2006 in de voor de televisie gemaakte film Dracula en in de Britse serie Heroes and Villains, waarin hij al Napoleon Bonaparte te aanschouwen is.

Hij had ook de rol van Lieutenant Race in de serie Agatha Christie’s Poirot. Maar zijn bekendste rol had hij in The Musketeers, waarin hij de rol van Athos vertolkt. Burke was ook in diverse films te zien, maar het liefst stond hij avond aan avond in de verschillende theaters. Hij werd voor vele stukken gevraagd en maakte zelfs een tijdje deel uit van de Royal Shakespeare Company.

Voor het toneelstuk The Creditors, waarin hij de rol van Adolph speelt, ontving hij de Ian Clarkson Award. Dit stuk werd overigens geregisseerd door Alan Rickman, wat tevens de peetvader van Burke is. Rickman was een geweldig acteur die vele prijzen in de wacht sleepte, waaronder 6 BAFTA’s en Golden Globes. Hij speelde in veel bekende films. Zo speelde hij Severus Sneep in de Harry Potter verfilmingen. Ook speelde hij een belangrijke rol in de feelgood film Love Actually (hoe passend in deze decembermaand) waarin hij een hilarisch onderonsje heeft met Rowan Atkinson, tijdens het inpakken van een cadeau.

Twee maanden later werd ook de rol van Robin Ellacott ingevuld door de Britse actrice Holliday Grainger. Zij maakte op vijf jarige leeftijd al haar tv-debuut in de BBC-komedie  All quiet on the Preston Front. Later volgde er rollen of rolletjes in Casualty, Doctors en Dalziel and Pascoe.

In 2010, toen Holliday 23 jaar was speelde zij in The Borgias, waar ze de rol van Lucrezia Borgia voor haar rekening nam. Ze straalde er naast Jeremy Irons. Deze serie draaide drie jaar. Ook de bioscoopfilm werd een uitdaging voor Grainger en kreeg ze diverse aanbiedingen om op het toneel haar talent te laten zien.

Voordat ze als Robin Ellacott aan de slag zou gaan, had ze nog een rol in de film Tulip Fever.

Zowel Burke als Grainger tekende een contract voor drie series. Ze waren overigens geen onbekenden van elkaar. Ze hadden elkaar tijdens een filmpremières in Londen al eens ontmoet en konden het prima met elkaar vinden en bleek ook dat ze dezelfde agent hadden. Het contact was niet als vrienden maar als ze elkaar tegenkwamen was het altijd gezellig, volgens beiden in een interview voor de première van Silkworm.

De eerste aflevering van The Cuckoo’s Calling werd op 27 augustus 2017 door de BBC uitgezonden en werd uitstekend ontvangen door de critici. Met name waren er veel goede recensies voor beide hoofdpersonages. Zo werd Tom Burke in The Digital Spy omschreven als een ware revelatie.

Ook internationaal was er belangstelling voor de serie. HBO kocht de serie op voor de Canadese markt en Cinemax voor de Verenigde Staten, waar de serie op 1 juni 2018 voor het eerst werd uitgezonden.

In deze landen werd de serie ook goed ontvangen en waren de recensies over het algemeen prima. Ook in Europa was dit niet anders en het was wel duidelijk dat de BBC met Cormoran Strike een topper in huis had. Goed nieuws; het tweede en derde deel waren inmiddels ook al klaar voor de internationale markt.

Silkworm

Silkworm is het tweede deel. En omdat de series vrij vlot achter elkaar werden opgenomen, was het raadzaam om voor deze een andere scriptschrijver aan te trekken. Voor dit boek werd Tom Edge gevraagd om het script te schrijven, tevens ook voor het derde deel.

Tom Edge maakte zijn debuut als scriptschrijver met de sitcom Love sick over een aantal Engelse vrienden die gezamenlijk een huis delen in The West End in Glasgow. Ook was hij betrokken bij het schrijven van het script voor het tweede deel van The Crown.

Hij werd echter pas bekend toen hij het script schreef voor de film Judy, over het latere leven van Judy Garland. De film was echt een succes met Renée Zellweger in de hoofdrol. Deze film viel ruimschoots in de prijzen en werd zelfs voorzien van een Oscar. Edge schreef het verhaal toen hij op Broadway een toneelstuk over dit verhaal had gezien. In 2022 schreef hij ook het script van You don’t know me gebaseerd op het boek van Imran Mahmoed.

Aan de opzet van de manier waarop het verhaal op beeld gebracht zou worden veranderde niets. Wel aan de lengte van de het verhaal, want Silkworm werd in vier afleveringen verteld. Ook was de regisseur voor de tweede serie een ander als bij de eerste. Voor Silkworm had men gekozen voor Kieron Hawkes, die vooral naam had gemaakt met de tv-serie Ripper Street. Hij kreeg de opdracht om Silkworm in de geest van de Morse-achtergrond te regisseren.

En dat lukte. Silkworm kreeg dezelfde recensies als deel één en de chemie tussen Burke en Grainger was duidelijk aanwezig. Met een goed opgezet script werd ook dit deel een succes.

Career of Evil

Tom Edge zou aanblijven als scriptschrijver voor de rest van de nog te verfilmen delen. Voor de derde serie Career of Evil, welke ook weer vier afleveringen zou hebben, werd als regisseur Charles Sturridge aangetrokken.

Deze Brit had eerst zijn geluk beproefd als acteur, maar schakelde al snel over naar het regisseren. Hij kreeg direct een klus in handen die hem bekendheid zou geven. In de jaren zeventig regisseerde hij Coronation Street, zo ongeveer de langst lopende serie op de Britse tv. Hij stond aan de wieg van dit succes.

Internationale bekendheid zou hij krijgen met het regisseren van Bridgehead Revisited, een serie waarmee 2 Golden Globes en 6 BAFTA ’s werden gewonnen. Daarnaast is Sturridge voornamelijk bezig met het regisseren van toneelstukken.

Misschien was het omdat de eerste drie series kort op elkaar werden gemaakt en werden uitgezonden. Maar Career of Evil wordt eigenlijk, net als het boek van Galbraith, in de recensies gezien als de minste van de eerste drie. Terwijl juist de werkrelatie tussen Burke en Grainger nog verder werd uitgediept en de chemie tussen beide nog beter werd.

Lethal White

Voordat er over een vierde deel nagedacht kon worden moesten eerst het nodige aan contracten door de BBC worden verlengd. De contracten van Tom Burke en Holliday Grainger liepen over drie delen, maar deze onderhandelingen zouden niet lastig uitpakken. De enige vraag die beide hadden was over hoeveel series het nog zou gaan. Op deze vraag had J.K. Rowling een passend antwoord. “Ik heb nog wel verhalen voor tien nieuwe boeken!” Daarna waren de benodigde handtekeningen snel gezet.

Voor serie vier en tevens ook voor vijf was een nieuwe regisseur aangenomen. Hier ging het om de Britse Susan (Sue) Tully. Voor de verstokte kijkers naar de serie Eastenders, die de serie vanaf het begin hebben gevolgd, is Tully geen onbekende. Zelf speelde ze tien jaar onafgebroken in deze soap. Zij speelde het personage Michelle Fowler van 1985 tot 1995. Na deze rol heeft ze het acteren vaarwelgezegd, ondanks het feit dat ze nog regelmatig voor de Eastenders werd gevraagd. Ze heeft het regisseren opgepakt en uitgerekend haar eerste klus was in 1999 was bij Eastenders.

Later heeft ze ook nog een aantal afleveringen van Silent Witness gedaan en was ze betrokken bij de serie The Musketeers, waar ze samenwerkte met Tom Burke. Ook werkte ze mee aan de serie The A- Word over de problemen van ouders die een autistisch kind proberen op te voeden.

Naast het werk als regisseur is zij bekend van haar werk voor The Comedy Relief Fundraising. Dat is een grote organisatie in Groot-Brittannië, die probeert om met komedie geld op te halen om verschillende vooraf uitgezochte goede doelen te ondersteunen.

Lethal White verscheen in 2020, nadat de opnames nog net voor de coronapandemie afgerond waren. Deze serie werd weer wat beter ontvangen dan de vorige. In deze serie is met name Robin die in een crisis verkeert, door het mislukken van haar huwelijk. Met name hier laat Grainger zien dat zij een hele goede actrice is. Ze weet Ellacott, die ze in de vorige delen als een praktische, gepassioneerde, zeer zorgvuldige medewerker van Cormoran had neergezet, een kwetsbare maar uitermate strijdlustige vrouw te spelen. Ondanks de achtergrond van een verkrachtingsslachtoffer weet ze van Ellacott een collega van Cormoran neer te zetten waar hij niet meer omheen kan. Zeker in deze serie laat Grainger zien dat ze zeker zo geloofwaardig haar rol kan spelen als Tom Burke.

Waarschijnlijk had dit ook te maken met het feit dat zij niet alleen als actrice maar ook privé op haar plaats was. Een aantal jaar voor dat ze de rol van Ellacott aannam, stond ze bekend als gesloten, stil en gereserveerd, maar het leek alsof deze serie en haar relatie een andere vrouw van Grainger hadden gemaakt.

Dat viel ook critici van de bladen op. In de Guardian werd haar metamorfose opgemerkt. “Eindelijk laat Grainger zien wat velen al jaren roepen en in haar hebben gezien. “Een actrice die haar rol een extra beleving kan meegeven, terwijl dit voorheen vaak heel steriel was”. 

Voor haar tegenspeler Tom Burke lag dat anders. Eigenlijk vanaf het begin dat hij in zijn rol kruipt was hij Cormoran. “Dat inleven in een karakter gaat bij mij erg ver. Ooit speelde ik een man die zijn leven liet verslonzen en dat merkte ik thuis direct. Het was nog nooit zo’n bende bij mij thuis geweest. Als ik in de rol van Cormoran speel moet ik opletten dat ik niet de gehele tijd in dezelfde kleren ga lopen als in de serie”. 

Ook hij ziet de verandering bij Grainger wel en hij geeft ook aan dat dit ook te maken heeft met de meer diepgang die Galbraith in de boeken weet te stoppen.

“Je ziet ook dat in de boeken zowel mijn rol als die van Holliday steeds meer de diepte ingaan en dat vraagt van ons ook aanpassingen, maar het maakt voor acteurs dan ook juist een uitdaging en deze diepgang zo te spelen dat het door het publiek ook wordt opgepikt, dan doe je het goed. Dat maakt deze serie ook zo sterk, je kan als acteur je ziel in je rol kwijt en met name Sue Tully geeft je ook de ruimte en weet dit ook uit ons te krijgen”. 

Inmiddels is in 2022 de vijfde serie uitgezonden door de BBC. Troubled Blood is ook internationaal verkocht en de opnamen voor Inkblack heart, de zesde serie, staan ook alweer gepland.

Omdat juist dit boek nu niet echt de geweldige recensies kreeg die men voor Galbraith gewend waren, is iedereen eigenlijk wel benieuwd hoe Burke en Grainger dit gaan vertolken.

Zoals beloofd kunnen we ons voorlopig nog wel verheugen op een aantal verhalen met Cormoran Strike en Robin Ellacott. En dan blijft ook altijd die prangende vraag boven de verhalen hangen. Wordt het ooit een relatie tussen beide? Misschien is het voor de spanning tussen beide acteurs en hoe beide deze vertolken maar beter van niet…

Joop Hazenbroek

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.