Overslaan en naar de inhoud gaan

De feestdagen breken aan, de verschillende wensenlijstjes worden aangevuld en menigeen stelt zichzelf de vraag: Wat zet ik dit jaar op mijn lijstje? Om een handje te helpen zijn wij een rondje langs de redactie gegaan. We hebben iedereen gevraagd, wat tip je voor onder de boom? En wat zou je zelf graag vinden onder de boom? Vandaag is Saskia aan de beurt...

De tip

Echo - Matt Haig

Op het wensenlijstje

November - Thomas Olde Heuvelt

Echo - Matt Haig

Audreys vader heeft haar geleerd menselijk te blijven in de moderne wereld waarin ze leven. Ze heeft een muur om zichzelf heen gebouwd; een muur van boeken en muziek, filosofie en dromen. Een muur die Audrey onderscheidt van echo's: verfijnde, emotieloze machines die zijn ontworpen om sprekend op mensen te lijken en voor mensen te werken, maar die niet menselijk zijn.

Echo - Matt Haig

Daniël is een echo, maar hij is niet zoals de andere echo's. Hij voelt een connectie met Audrey, een gevoel dat niet past in het ontwerp van Daniël. Hij kan het dan ook niet begrijpen of uitleggen. En wanneer Audrey zich in verschrikkelijk gevaar bevindt, weet hij dat hij haar móét redden.

Ik ben lang met mezelf in conclaaf gegaan,wat de kersttip betreft. Dingen als “maar dat boek past toch gezien het onderwerp niet bij
kerst” en “dat boek ligt te veel voor de hand” kwamen dan onverhoopt in mijn overpeinzingen voorbij. Uiteindelijk wil ik dan ook met vol overtuiging Echo, van Matt Haig aanraden. Vooral jonge lezers die twijfelen aan sciencefiction is dit toch wel een mooi begin om met dit genre te starten, ook omdat de jeugdige onderwerpen het heel herkenbaar zijn. En het is uiteraard, naast dat er serieuze zaken voorbijkomen, ook nog eens heel spannend.


November - Thomas Olde Heuvelt

November - Thomas Olde Heuvelt

Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.

Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug... maar wel tegen een prijs.

Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?

Eigenlijk heeft elke boekenfan wel meer dan een boekenwens voor onder de boom, toch? Voor mijzelf zal ik het beperken tot echt maar een boek, want anders zijn we voor het komende kerstseizoen nog niet klaar met dit segment. Ik zou dan ook graag November van Thomas Olde Heuvelt onder de boom willen vinden, en niet alleen omdat de auteur door Stephen King wordt aangeprezen. Met Hex was ik eerder al verrast, want ja, horror van eigen bodem is altijd, in mijn boek dan, een
hit of een mis. Toen ik de synopsis voor November las, was ik eigenlijk al meteen geïntrigeerd. Het komt herkenbaar over, want hoeveel mensen houden echt niet van november? Halloween is net voorbij, en de kerst laat voor het gevoel nog even op zich wachten, dus heb je ook niet veel afleiding van de dagelijkse ongemakken.

Niet dat je over ongemakken met de kerst wil lezen, maar dat is dan weer een heel ander verhaal…

Afbeelding
Saskia Boree.png
Saskia Boree
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.