Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is Robert Galbraith week. Een week lang staat de website in het teken van de Cormoron Strike-boeken. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het uitkomen van het nieuwe deel in de serie. Op 29 november komt Inktzwart hart in het Nederlands uit. Het is inmiddels alweer het zesde deel van een zeer succesvolle serie. Al zal Galbraith nooit aan het succes komen van vroeger, want voor iedereen die het nog niet weet (en dus wellicht onder een steen heeft geleefd) Robert Galbraith is een pseudoniem. Achter de naam Robert Galbraith zit niemand minder dan J.K. Rowling verscholen. Hoog tijd om de vrouw eens uitgebreid te belichten.

Joanne Rowling

Op 31 juli 1965 wordt Joanne Rowling geboren in Yate General Hospital in de buurt van Bristol. Ze groeit op omgeven door boeken, ze noemde zichzelf dan ook echt een boekenworm. “Ik leefde voor boeken.” Ze heeft nog een jongere zus Di.

In 1990, nog voor het eerste Harry Potter-deel uit is gekomen, overlijdt de moeder van Joanne. Anne zoals haar naam was leed aan de ziekte MS.

Al op zeer jonge leeftijd weet Rowling dat ze schrijver wil worden. Op haar zesde schrijft ze al haar eerste verhaal, Rabbit, over, hoe kan het ook anders, een konijn. Op haar elfde schreef ze haar eerste roman, deze ging over zeven vervloekte diamanten en hun eigenaren. In 1990 krijgt het idee voor Harry Potter voor het eerst vorm. Dit gebeurt wanneer ze in een vertraagde trein zit. De vijf jaren die volgden stonden in het teken van het uittekenen van de zeven boeken.

Al gebeurt er in die jaren veel meer, in 1992 vertrekt ze namelijk naar Portugal om Engels les te geven. Ze vindt daar haar partner, met wie ze trouwt en een dochter, Jessica, krijgt. Een jaar later is de liefde voorbij, gaat Rowling met haar dochter terug naar Engeland en heeft ze de eerste drie hoofdstukken van Harry Potter en de Steen der Wijzen af.

Zodra het hele manuscript af is durft ze het rond te sturen naar uitgevers. Een hapt toe, en de rest is geschiedenis. In 1997 komt het eerste deel uit en nu ruim 25 jaar later worden er nog hordes mensen betoverd door de Wizarding World die Rowling met haar Harry Potter boeken heeft neergezet.

K.

Haar boek wordt overigens op verzoek van de uitgever uitgebracht onder de naam J.K. Rowling. Zo zal ze ook voor altijd bekend staan. De K. staat voor Kathleen, haar oma van vaders kant. De uitgever ziet als doelgroep voor het boek jonge jongens voor zich en denkt dat het de jongens zal afschrikken als het een te vrouwelijke auteursnaam krijgt.

In augustus 1998 wordt Harry Potter en de Steen der Wijzen in Nederland uitgegeven. Het is direct een groot succes. J.K. Rowlings boeken worden massaal gekocht en letterlijk stukgelezen. Drie jaar later in 2001 wordt het eerste boek verfilmd. De volgende regelrechte hit dient zich aan. De films zijn, doordat Rowling zelf nadrukkelijk erbij betrokken blijft, van hoogstaande kwaliteit en zorgen dat er nog meer mensen betoverd worden. Naast de zeven Harry Potter delen schrijft Rowling ook wat boeken die horen bij de magische wereld. Het zijn namelijk boeken die Harry Potter op zijn school moet lezen en gebruiken. Een van die boeken Fantastic Beasts and Where to Find Them is later de opmaat naar een nieuwe filmreeks. Minder succesvol, maar toch bij tijd en wijlen niet minder magisch. Het lijkt er zelfs op dat niet alle films meer gemaakt gaan worden, dit heeft ook alles te maken met het feit dat een van de hoofdrolspelers, Johnny Depp, noodgedwongen zijn werk moest neerleggen. Dit had dan weer alles te maken met de rechtszaak tussen Johnny Depp en zijn vroegere liefje Amber Heard. Die rechtszaak alleen verdient al een geheel eigen verhaal en dat gaat gebeuren ook want de rechtszaak gaat verfilmd worden.

Robert Galbraith

Terug naar Rowling, die in 2013, na alle Harry Potter boeken een volwassen thriller op de markt brengt. Omdat ze graag eerlijk beoordeeld wil worden brengt ze het boek over Cormoran Strike uit onder een pseudoniem; Robert Galbraith. Bij het uitkomen van het eerste boek weet dan ook niemand wie Galbraith is.

De boeken zijn een hit en al gauw komt men toch achter de identiteit van Galbraith. De BBC en HBO hebben de boeken ook al tot een serie voor televisie verwerkt. Het imperium van Rowling breidt zich zo verder en verder uit, al gaat niet alles zonder slag of stoot.

Kritiek

J.K. Rowling komt de afgelopen jaren vaker en vaker negatief in het nieuws. Ze heeft uitspraken gedaan die wringen in Engeland, maar ook binnen de Harry Potter gemeenschap. Zo zit er in Kwaad Bloed (deel 5 van de Cormoran Strike-reeks) een verdachte die zichzelf graag in vrouwenkleding hult. Het kwam haar op bakken kritiek te staan van de lhbtiq+gemeenschap. De vraag die daarbij wel gesteld kan en mag worden is of alle criticasters ook daadwerkelijk het volledige boek hebben gelezen? De vraag stellen is hem waarschijnlijk ook beantwoorden.

Kritiek op Twitter kwam haar op de grootste hoon te staan. Ze moest er zelfs bijna diep voor door het stof, al kun je van Rowling wel zeggen dat ze staat voor wat ze zegt, de discussie niet uit de weg gaat en niet zondermeer terugkrabbelt. In 2020 gaat ze namelijk in op een bericht waarin er gezocht wordt naar een benaming voor mensen die menstrueren. Rowling zegt dat die benaming al bestaat: vrouwen. De kritiek die volgde richtte zich niet mals op Rowling. Ze was de transgenders die menstrueren vergeten. Emma Watson, die jarenlang de rol van Hermelien Griffel in de films voor haar rekening nam nam afstand van de woorden van J.K. Rowling. En zo kwam er meer gemor uit het Harry Potter kamp. Rowling vindt vervolgens dat ze zich met een essay op haar eigen website moet verantwoorden en spreekt daar de legendarische woorden dat ze de belangrijkste regel op Twitter vergeten was: “Ik vergat de belangrijkste regel van Twitter - verwacht nooit een genuanceerd gesprek.”.

Maar zelfs over de namen die ze karakters in Harry Potter gaf wordt ze op de hak genomen. Ze neemt te stereotype namen, steekt de draak met etniciteiten en had wel met wat beters kunnen komen zo luidt de kritiek.

Deel zes

Ondertussen gaat J.K. Rowling onverdroten verder. Onder haar eigen naam brengt ze nog twee boeken uit. De Ickabog is een sprookje wat Rowling haar dochter altijd voorlas. Ze brengt het op het hoogtepunt van de Covid-pandemie uit en alle royalties gaan naar goede doelen die zich inzetten voor de mensen die het meest en hardst geraakt worden door de pandemie. Daarna volgt een ander kinderboek: Het Kerstvarken. En alleraardigst vermakelijk boek, maar iedereen verwacht van Rowling Harry Potter. Dat is Het Kerstvarken zeker niet, en het is ook oneerlijk om haar langs die lat te leggen bij elk boek.

Als Robert Galbraith tikt ze inmiddels dus ook al bijna evenveel delen aan als de succesvolle Harry Potter-reeks. Beiden zijn bestsellers, maar aan het inmens grote succes van Harry Potter zal ze nooit meer komen.

Toch is het knap dat ze voor zowel kinderen als volwassenen een reeks boeken kan neerzetten die je gekluisterd aan je boek laten. Is Harry Potter misschien wel het boek dat kinderen aan het lezen bracht, zo zou de Cormoran Strike-reeks voor veel detectiveserie liefhebbers de reden kunnen zijn om boeken te lezen. Al moet je dan wel even doorzetten, want de boeken worden dikker en dikker.

Afbeelding
richard de vries douma.jpg
Richard de Vries
Mijn naam is Richard de Vries - Douma, 30+ en getrouwd met Mandy. Samen hebben wij in 2021 ons zoontje Ben gekregen. Vanaf de start van Thrillzone en de voorloper De Thriller ben ik als recensent aanwezig. In de beginjaren vrij fanatiek, maar toen ik fulltime voor de klas kwam te staan werd er veel leestijd afgesnoept. En met de komst van Ben is er nog wat meer leestijd afgesnoept. Toch blijft lezen by far mijn meest ontspannen hobby. Lekker onderuitgezakt op de bank in een goede Grisham duiken is toch nog altijd het summum. De andere spaarzame vrije tijd gaat op aan het kijken naar voetbal en NBA.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.