Dit najaar publiceert uitgeverij Iceberg Books de eerste drie boeken van mijn Science Fiction serie Ontdekking van de mens: een verhaal over het uiteenvallen van onze samenleving juist op het moment dat we voor het eerst in contact komen met buitenaardse beschavingen.
Op ThrillZone schrijf ik een reeks columns over de achtergrond van dit verhaal. In deze vijfde column bespreek ik de komst van de metaverse en vraag ik me af of dit goed of slecht is.
Hoewel de metaverse nog niet bestaat, is het een ‘hot’ onderwerp. Het moederbedrijf van Facebook heeft deze week zijn naam veranderd in Meta. Facebook gaat zwaar investeren in het ontwikkelen van de metaverse. En andere leidende online-Techbedrijven ook.
Wat is de metaverse? De volgende versie van het internet. Met behulp van augmented reality (AR) devices wordt een mobiele online 3D-wereld opgeroepen waarin de reële wereld en virtual reality (VR) door elkaar heen lopen. Over de offlinewereld wordt een VR-laag geprojecteerd. In de metaverse leef je tegelijk als een echt persoon en een avatar.
Persoonlijk geloof ik niet dat het komende decennium iedereen met een AR-bril gaat rondlopen in zijn vrijetijd en/of op zijn werk. Ik denk dat er eerst een VR-speelstation met een zogenaamd all-inclusive VR-bodysuit zal worden ontwikkeld. Of daarna iedereen fulltime AR-brillen en andere AR-devices gaat dragen die het internet echt mobiel-geïntegreerd zullen maken met de reële wereld, vraag ik me af. Waarom zou je door de reële wereld moeten lopen als je alles wat je hartje begeert al vanuit je luie stoel tot je beschikking hebt?
In Ontdekking van de mens brengen mensen vrijwel al hun tijd door in hun VR-speelstations. Alleen als het nodig is, gaat men de straat op. Pas dan begeeft men zich in de metaverse: men is uitgerust met devices en implantaten die virtuele informatie over het natuurlijke blikveld en gehoor heen projecteren. De organisatie die dit allemaal ontwikkelt en beheerst is SoNet, een fusie van de leidende online-Techbedrijven, waaronder Facebook, Google en Apple, die door de Amerikaanse overheid is onteigend.
De voornamelijk werkloze wereldbevolking geniet in de metaverse een compleet verzorgd en zorgeloos bestaan. Men is verslaafd geraakt aan het grenzeloze gemak en vermaak dat SoNet iedereen van wieg tot graf en 24/7 geeft. Fysiek is men volledig afhankelijk geworden van de online devices en implantaten die SoNet in directe verbinding brengen met de vitale lichaamsfuncties van ieder mens op Aarde.
Dan gaat wereldwijd het licht uit. De metaverse ligt plat. Al die miljarden mensen zijn opeens hulpeloze baby’s geworden in de donkere offlinewereld.
De titel van deze column is: Wat gaat de metaverse ons brengen? Het begin van het einde, vrees ik. Diep in zijn hart beseft iedereen zich dit, denk ik. Kunnen we de ontwikkeling van de metaverse stoppen? Nee. Zoals we het stoken van olie, gas en kolen niet kunnen stoppen, tegen beter weten in.