Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit najaar publiceert uitgeverij Iceberg Books de eerste drie boeken van mijn Science Fiction serie Ontdekking van de mens: een verhaal over het uiteenvallen van onze samenleving juist op het moment dat we voor het eerst in contact komen met buitenaardse beschavingen.

Op ThrillZone schrijf ik een reeks columns over de achtergrond van dit verhaal. Hier lees je mijn eerste. Als tweede komt nu aan bod: Het eeuwige conflict van de hoofdpersoon.

Jack Newman, de hoofdpersoon van Ontdekking van de mens, groeit op in een woongroep van werkloze ex-drugsverslaafden. Het leven bestaat uit online-gaming, virtual reality shows en het bezig zijn op social media en pornosites. Alleen aan tafel en in bed gaan de VR-bodysuits uit. Jack lijkt bestemd voor hetzelfde inhoudsloze leven. Als puber is hij verslaafd aan Alpha War, een spel waarin de mensheid zich moet verdedigen tegen een buitenaardse invasie. Als Jack ontdekt dat het spel niet volledig is gebaseerd op fictie, ziet hij dat de maatschappij op een dood spoor zit. Hij ontworstelt zich aan het virtuele bestaan en gaat in Cambridge studeren, de laatste offline universiteit van Europa.

In Cambridge stort Jack zich op het bouwen van een alleslerende AI in de hoop de twee grote technologische problemen van zijn tijd te kunnen oplossen: de sterfelijkheid van de mens en het onvermogen om interstellair te reizen. Hij ziet nu wat zijn levensdoel is: ontsnappen aan de overbevolkte, stervende Aarde en als a-sterfelijke astronaut onbekende werelden verkennen, op zoek naar een eeuwige toekomst voor de mensheid.

Zonder conflict geen drama, geen spanning, geen lezers. Jack wordt in zijn streven tegengewerkt door krachten die veel groter zijn dan hijzelf. Rond het zonnestelsel blijkt een onzichtbare grens te liggen die door geen enkel mensgemaakt object kan worden gepasseerd. Het lijkt erop dat de interstellaire ruimte verboden gebied is voor de mens. Alle ruimtevaartprogramma’s zijn on-hold gezet. Jack laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en roept een AI in het leven met ongekende rekenkracht en creatief vermogen. Maar voordat Jack een doorbraak kan forceren, confisqueert de overheid zijn uitvinding en veroordeelt hem tot levenslange gevangenisstraf. Vanuit de gevangenis helpt Jack bij het ontwikkelen van een a-sterfelijkheidsprogramma. Nadat de eerste mensen de eeuwige jeugd hebben verworven, onder wie Jack zelf, breekt wereldwijd een burgeroorlog uit omdat het programma alleen voor de rijke elite betaalbaar is. Niet alleen de gehele mensheid keert zich nu tegen Jack en de andere a-sterfelijken, op hetzelfde moment wordt de Aarde getroffen door een buitenaardse invasie.

Ondanks alle strijd en tegenwerking blijft Jack vechten voor zijn levensdoel. Hij moet en zal ontsnappen aan de gevangenis die de Aarde is geworden, om zijn eeuwige leven en de toekomst van de mens veilig te stellen.

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.