Overslaan en naar de inhoud gaan

De noodzaak van een verhaal

Dit najaar publiceert uitgeverij Iceberg Books de eerste drie boeken van mijn Science Fiction serie Ontdekking van de mens: een verhaal over het uiteenvallen van onze samenleving juist op het moment dat we voor het eerst in contact komen met buitenaardse beschavingen.

Op ThrillZone zal ik een reeks columns schrijven over de achtergrond van dit verhaal. Als eerste komt nu aan bod: waarom moest ik juist dit verhaal schrijven?

Als evolutiebioloog besef ik hoe bijzonder het is dat de natuur ons als enige soort in de vier miljard jaar oude geschiedenis van het leven op Aarde de kans heeft gegeven om te ontsnappen aan genetisch geprogrammeerde gedragspatronen. Als enige soort kunnen wij een vorm van vrijheid verwerven in ons voelen, denken en handelen. Als enige soort hebben wij het vermogen om fysiek te ontsnappen aan deze planeet, om verre werelden te veroveren, om eeuwig op ontdekkingsreis te gaan in het eindeloze heelal. In de jaren zestig, met de bemande reizen naar de maan, leek het er even op dat we die weg ook zouden inslaan. Maar na hebben we ons weer naar binnen gekeerd en verliezen we ons massaal in onze zelfgemaakte virtuele wereld.

Je zou kunnen denken dat de mensheid zich eindelijk aan het verenigen is tot één vredelievende wereldmaatschappij. Gedreven door één belofte: eeuwige industriële, technologische en economische groei en eeuwige wetenschappelijke en medische vooruitgang. Maar deze belofte is fictief. De leegte die we voelen, en die ons steeds dieper doet wegkruipen in de virtuele wereld, is het ontbreken van een groots en meeslepend levensdoel in de echte wereld.

In Ontdekking van de mens ontworstelt hoofdpersoon Jack Newman zich tegen wil en dank van zijn verslaving aan online technologie en virtueel vermaak, en wordt hij meegesleurd in het grootse en meeslepende levensavontuur waarvoor hij op deze wereld is gezet.

 

Frank van Dongen

10 augustus 2021

Afbeelding
Mads
Mads Bruynesteyn
Ik ben Mads Bruijnesteijn en nu al een aantal jaren nauw betrokken bij ThrillZone. Werkzaam in de boekenbranche heb ik van mijn hobby (lezen) mijn beroep kunnen maken. En dan mag ik ook nog eens recenseren voor ThrillZone. Mijn interesse is best divers, maar het fantasygenre, inclusief Science Fiction-verhalen, kunnen mij enorm bekoren. In de creaties van een nieuwe, niet bestaande wereld met memorabele personages kan ik mijzelf verliezen. Thrillers lees ik al vanaf mijn 12e levensjaar, dus ook met dat genre heb ik een band. Favorieten zijn: John Grisham, Harlan Coben, Sebastian Fitzek en Anthony Ryan.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.