Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de heraklesmoorden alexander olbrechts thriller recensie thrillzone.jpg
Uitgeverij(en) Godijn Publishing
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 1 februari 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

De Vlaamse schrijver Alexander Olbrechts heeft met zijn eerdere publicaties al enige naamsbekendheid verworven. Zo kennen we hem van het recent verschenen boek Gevlinderd en prijswinnende samenwerking in het boek Fatale ontmoeting. Ook is hij succesvol in het schrijven van kortverhalen. Hij behaalde onder andere met De jongen zonder naam zilver op De Zilveren Strop 2022 - de grootste schrijfwedstrijd voor Nederlandstalige spannende kortverhalen.

Eind 2022 bracht hij De Heraklesmoorden, het eerste boek van de Mythosmoorden-reeks, op de markt. In dit boek slaat Olbrechts met een spannend en gruwelijk verhaal een brug tussen Griekse mythologie en de hedendaagse realiteit. Dit doet hij op een zeer knappe manier door de meeste mogelijke gruwelijkheden die een mens kan bedenken een saus van humor en relativering te geven. Dat zorgt ervoor dat het niet te gruwelijk, maar juist interessant wordt en het boek zeer prettig leest.

Vanaf het eerste hoofdstuk wordt de lezer gepakt door een spannende beschrijving van een gruwelijke moord in de Mechelse dierentuin. Een leeuw en zijn verzorger worden op gruwelijke wijze vermoord. Op het voorhoofd van de verzorger prijkt ingekerfd het Romeinse cijfer I.
Terwijl dit ritueel zich afspeelt, maakt de lezer kennis met Rudi Smeets, de politiecommissaris met een ochtendhumeur, een enorme koffiebehoefte en een heel slecht huwelijk. Zijn personage wordt, net als de personages van de andere leden van het politiekorps, zeer goed door Olbrechts uitgewerkt.
Smeets en zijn team, bestaande uit Delvine, de doortastende vrouw met ervaring als inspecteur en Lucas, de net beginnende inspecteur die zijn sporen wanhopig graag wil verdienen, worden op de zaak gezet.

Als de dode lichamen van een edelhert en een boswachter met een Romeinse III in zijn voorhoofd gekerfd, worden gevonden, wordt er al snel een verband tussen de genummerde moorden gelegd en neemt de druk op het team van Smeets toe. Om het motief van de moordenaar te achterhalen duikt het team, onder leiding van Lucas in de mythe van de twaalf werken Herakles. Herakles wordt door het uitvoeren van twaalf opdrachten van koning Eurystheus onsterfelijk. Op welke manier en geïnspireerd door welke versie van het verhaal van Herakles, wil de Herkalesmoordenaar zijn levenswerk tot een climax laten komen?

De oude Griekse mythe van Herakles wordt in het boek goed verhelderd aan de hand van de gruwelheden die elkaar in dit boek op hoog tempo opvolgen. In de vorm van gevechten om leven en dood tussen mens en dier en tussen mens en mens wordt de spanning telkens opgevoerd. De strijd om leven en dood wordt afgewisseld met de strijd die Smeets voert met zijn vrouw Odette en af en toe met zijn meerdere “de Boeddha” Luc van Hengel. De beschrijvingen van deze situaties houden het boek luchtig en zorgen voor een glimlach om de mond van de lezer.

Kan het team van Smeets de Heraklesmoordenaar stoppen voor er zoveel moorden zijn gepleegd als het aantal werken van Herakles? Wordt de moordenaar net zo onsterfelijk als Herakles? Dit vraagt de lezen van dit boek zich regelmatig af.

Door de beeldende en vlotte schrijfstijl van Olbrechts wordt de spanning goed in het boek gehouden en zal de lezer zich bovenstaande vragen blijven stellen. Het veelvuldige gebruik van de beeldspraak en mooie woordkeuzes maken het boek niet alleen spannend, maar ook literair een plezier om te lezen. Het maakt nieuwsgierig naar de volgende in de Mythosmoorden reeks.

De heraklesmoorden is een fijne thriller vol met gruwelheden die de lezer blijft boeien tot de eindstrijd is afgerond.

Afbeelding
Eva de Koning.jpeg
Eva de Koning
Mijn naam is Eva de Koning. Ik ben moeder van twee, inmiddels puber, zoons. Samen met mijn vriend woon ik in het spitante Deventer. Naast het zijn van moeder, juf en onderwijsontwikkelaar heb ik vele hobby’s, zoals mountainbiken, zwemmen (in de zomer), en muziek luisteren. Ik bezoek dan ook graag concerten en festivals. Daarnaast duik ik graag in een andere wereld door een bezoek aan de bioscoop of het lezen van een boek. Die laatste heeft nog altijd mijn voorkeur, omdat ik bij het lezen van een goed boek meegenomen kan worden in een verhaal dat door mijn eigen fantasie kan worden ingevuld.

Wat vinden lezers...

JN Kingma Postma

13 juli 2024 18:03

5

Recensie van:
De Herakles moorden
Realiteit en mythologie lijken samen te komen wanneer een moordenaar zich door de twaalf werken van Herakles laat inspireren.
De Mythosmoorden serie
Rudie Smeets Deel 1
Auteur:
Alexander Olbrechts
Alexander behaalde zilver op De Zilveren Strop 2022 – de grootste schrijfwedstrijd voor Nederlandstalige spannende kortverhalen. Eerder won hij samen met drie andere auteurs de schrijfwedstrijd Fatale ontmoeting.
Wijze van lezen:
Boek ontvangen als recensie exemplaar van Godijn Publishing, waarvoor dank. En het luisterboek geluisterd via Bookbeat
Uitgeverij: Godijn Publishing
Uitgever Luisterboek: Lind & Co
Voorlezer:
Frank Rigter
Frank Rigter leest dit verhaal perfect voor. De juiste intonatie bij ieder woord. De sfeer in het verhaal doen opzwepen met zijn stem of juist terug brengen naar een rustig kabbelende beek. De angst voelbaar maken op werkend naar de finale climax waarin alles samen komt. Frank Rigter geeft dit verhaal een nog intensere diepgang. Ik luisterde graag naar zijn stem. En ik miste hem als ik even niet kon luisteren.
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een imposant hert met een groot gewei op de cover. Besmeurd met bloed spatten. Nieuwsgierig naar dit verhaal.
De flaptekst is informerend en indrukwekkend.
Het verhaal:
In een zoo worden een leeuw en zijn verzorger op een gruwelijke manier vermoord. In het voorhoofd van de leeuwenverzorger is een Romeinse I gesneden. Als er opnieuw een man wordt vermoord en de politie het Romeinse cijfer III terugvindt, voert hoofdinspecteur Rudi Smeets een race tegen de klok om een vermiste man te vinden die mogelijk het volgende slachtoffer kan zijn.
Om het motief en de dader te vinden, verdiepen Rudi en zijn team zich in de mythologie van Herakles. De druk op Rudi’s team neemt zienderogen toe en de moordenaar lijkt haast ongrijpbaar. Zal Rudi tijdig het tij kunnen keren en voorkomen dat er nog meer genummerde slachtoffers vallen? Want mens noch dier is veilig voor de heraklesmoordenaar…
Herakles is een held uit de Griekse mythologie. Hij is vooral bekend om de twaalf werken die hij heeft uitgevoerd in opdracht van koning Eurystheus. De heraklesmoorden is een boek uit de nieuwe serie ‘De mythosmoorden’ waarbij er telkens een mythologisch verhaal centraal staat.
Mijn lees en luisterbeleving:
Mijn eerste kennismaking met de intrigerende en diepgaande schrijfwijze van Alexander Olbrechts was met het E-book Gevlinderd.
Dit verhaal, De Heraklesmoorden, vind ik een kwalitatief staaltje psychologische diepgang. En niet alleen dat. Het verhaal is ook leerzaam door de link met de Griekse mythologie. Ik leerde de psyche van de moordenaar uiterst goed kennen. Zijn levensloop, zijn gedachten, zijn gevoelens, zijn levens gebeurtenissen. Niet dat ik zijn daden goed keurde maar het fascineerde me hoe de menselijke geest werkt. Dit wordt ingenieus en zeer voelbaar verwoord.
Ook het rauwe, gruwelijke, steeds intensere lijden voelde ik in iedere vezel van mijn lijf. De kracht van woorden en dit overbrengen op de lezer daarin is Alexander Olbrechts een meester. Hij kan zich meten met Stephen King. Tevens een van mijn favoriete auteurs. De afbeeldingen boven de hoofdstukken vond ik prachtig. Elke keer als ik het boek luisterde dan maakte Frank Rigter de beleving van het verhaal nog intenser. Hij laat het verhaal in zijn waarde en tilt het naar een nog hoger niveau.
De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt. Met sommige bouwde ik een band op. Anderen zag ik liever verdwijnen. Stapsgewijs komen zij die puzzelen en daarop acteren om de dader in te sluiten en de duizelingwekkende en lugubere missie van de dader op bloedstollende wijze samen.
Alexander heeft de personen van de recherche ook treffend en levendig beschreven. Zowel hun privé en hun professionele omgeving zijn continu interessant. De plot is verpletterend. Ik ben zeer benieuwd naar deel twee De Valhalla moorden.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een prima opgebouwd en geloofwaardig verhaal. Een ingenieus en psychologisch diepgaand kat en muisspel. De Griekse mythologie die zich opnieuw openbaart als fascinatie bij een losgeslagen individu. Ook het hoe, wat en waarom hierachter wordt op ingenieuze en indrukwekkende wijze beschreven.
Een beeldende en filmische schrijfstijl. Woorden worden tastbaar. Het verhaal vanuit dader perspectief en slachtoffer perspectief. De dienaars van de wet die overal bovenop zitten. De verhaallijnen die samenkomen in de plot.
Ik lees/luister graag verder in deel twee De Valhalla moorden. Ik was al fan van Alexander Olbrechts maar na dit epische verhaal nog meer. Ik lees graag meer boeken van hem naast de boeken uit de Mythos serie.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.