Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vlijmscherpe tranen s.a. cosby thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) S.A. Cosby
Uitgeverij(en) The House of Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 24 april 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

In 2022 debuteerde de Amerikaanse auteur S.A. Cosby met Een laatste uitweg. Ondanks dat het boek door de uitgeverij gehyped werd en dat altijd vraagtekens oproept, was dat enthousiasme geheel terecht. Ook ThrillZone was onder de indruk van deze rauwe thriller. Mads zei: "Een noirthriller om je vingers bij af te likken". De verwachtingen waren vervolgens hooggespannen voor het tweede boek van Cosby, Vlijmscherpe tranen.

Ike en Buddy zijn de vaders van twee vermoorde zonen, Isiah en Derek. Die zonen waren partners en beide vaders hebben dat nooit echt kunnen accepteren. Nu zijn Isiah en Derek dood; vermoord door een kogelregen. De daders zijn spoorloos en de politie tast in het duister.

De blanke Buddy Lee en de zwarte Ike zijn niet van plan het erbij te laten zitten. Ondanks hun tegenstellingen slaan ze de handen ineen en gaan op jacht naar de moordenaars. Die jacht levert niet alleen wraakzucht op, maar ook een gezonde dosis zelfreflectie. Het wordt een soort van road trip op een weg van lood, messen en bloed.

Vlijmscherpe tranen speelt zich net als zijn voorganger af in het conservatieve zuiden van de Verenigde Staten. Daar waar armoede en rijkdom twee uitersten zijn, zijn de acceptatie van ‘anders zijn’ en anti-gay sentimenten dat ook. Die tegenstellingen worden uitstekend uitgebeeld door het bijzondere duo Buddy Lee en Ike. Buddy is een arme blanke bewoner van een woonwagen, een man die dagelijks zwaar aan de drank is na de scheiding van zijn vrouw. Ike daarentegen is een ex-crimineel die op het rechte pad terecht is gekomen. Hij heeft een succesvol hoveniersbedrijf en probeert angstvallig zijn donkere zijde (Riot genaamd) in toom te houden. Dat is uitdagend genoeg tijdens de zoektocht naar de moordenaar(s) van Derek en Isiah.

De plek waar Vlijmscherpe tranen zich afspeelt, is dus het roerige zuiden van de V.S. Afgezien van de letterlijke hitte, is de hitte ook voelbaar in de opstelling van zijpersonages in het boek. Het zijn keiharde mannen en vrouwen, die eerder met hun mes dan hun mond spreken. Bikers, hardcore criminelen maar ook witteboordboeven; het zijn geduchte vijanden in de wraaktocht van Ike en Buddy Lee. Dit zorgt ervoor dat, naast de vechtpartijen en de vraag wie erachter de moord zit, een constante subtiele onderstroom in het boek aanwezig is.

Die onderstroom is ook voelbaar in de ongemakkelijke verhouding tussen de hoofdpersonen. Ze hebben beiden een twijfelachtig verleden, maar hebben daarna elk een ander pad bewandeld met voor de een als eindpunt spijt, en de ander berusting. De uitwerking van Ike en Buddy Lee is daarmee meer dan geslaagd. De lezer zal zich in hun wereld kunnen inleven, ondanks dat je wellicht anders naar de wereld kijkt dan hen.

Er zit ook genoeg actie in Vlijmscherpe tranen, iets dat het boek geschikt maakt voor het witte doek. Deze actie is rauw neergezet; messen die kelen doorsnijden, lichamen die in de hakselaar worden geduwd. Het is allemaal aanwezig in het boek en geeft Vlijmscherpe nog net dat extra rauwe randje.

Vlijmscherpe tranen is een meer dan geslaagde tweede thriller van Cosby. Het heeft alles in zich om de lezer te binden aan het verhaal; realistische personages, zelfreflectie, een rauwe en onvergeeflijke omgeving en een goed neergezet verhaallijn. Genieten geblazen met deze tweede van S.A. Cosby!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Karine

14 juli 2024 12:48

4

“Vlijmscherpe tranen” van S.A. Cosby is een provocerende wraakthriller die literaire fictie naadloos combineert met een flinke dosis actiethriller. Het verhaal draait om Ike Randolph, een zwarte man die vijftien jaar geleden uit de gevangenis kwam en sindsdien niet meer in aanraking is gekomen met de politie. Wanneer twee agenten voor zijn deur staan, beseft Ike dat hij als zwarte man op zijn hoede moet zijn. Hij krijgt het bericht dat zijn zoon Isiah en zijn witte echtgenoot Derek zijn vermoord. Ondanks dat Ike de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar. Samen met Dereks vader Buddy Lee, die zich ook schaamde voor zijn zoons homoseksualiteit, besluiten ze hun vooroordelen aan de kant te schuiven en wraak te nemen op de moordenaar van hun zoons.

Het boek weet realistische personages neer te zetten en behandelt gevoelige thema’s op een scherpe en overtuigende manier . Het LGBTQ-thema wordt subtiel en genuanceerd verkend, waarbij de worsteling van Ike met de seksuele geaardheid van zijn zoon centraal staat. De emotionele reis van acceptatie en verzoening voegt diepgang toe aan het verhaal en maakt het tot meer dan alleen een wraakverhaal.

Cosby weet de complexiteit van menselijke relaties en vooroordelen op indrukwekkende wijze te portretteren.

Een aanrader voor lezers die houden van een meeslepende thriller met diepgang. 📚🌈

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.