Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
niets is waar lisa jewell thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Lisa Jewell
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
5
Review date 24 februari 2024
Categories Thriller
Deel deze recensie

Lisa Jewell is de bekroonde auteur van thrillers als Toen was ze weg, Ik volg je en De mensen boven ons. Ze blinkt vooral uit door de psychologische lading die ze in haar thrillers verwerkt. Jewell geeft in het nawoord van Niets is waar aan dat ze zich zorgen heeft gemaakt over dit boek, omdat het schrijfproces zo anders ging dan anders en omdat de woorden zo snel op papier kwamen. Dat bracht haar aan het twijfelen. De lezers van dit boek zullen deze zorgen niet delen, want zelden kwam er een boek langs dat zo beklemmend is. Fantastisch gedaan door Jewell!

In Niets is waar volgen we twee vrouwen, podcastmaker Alix Summer en Josie Fair, naaister in een naaiatelier. Toevallig komen zij elkaar tegen in een gastropub waar zij beiden, apart van elkaar, vieren dat ze jarig zijn en 45 jaar worden. Alix doet dit met een bont gezelschap en Josie samen met haar 26 jaar oudere man.

Als ze elkaar een paar dagen later weer tegenkomen vertelt Josie aan Alix dat zij een aantal podcasts geluisterd heeft en dat zij denkt dat zij ook een interessant verhaal voor Alix heeft. Dit is het startpunt van het verhaal en het begin van het einde voor het levensgeluk van Alix.

De lezer krijgt in Niets is waar een relaas voorgeschoteld die zijn weerga niet kent. Het verhaal bestaat uit diverse hoofdstukken waarbij je het de ene keer beleeft vanuit de interactie tussen Alix en Josie en anderzijds krijg je delen uit een documentaire voorgeschoteld die gebaseerd is op deze interactie.

 Je merkt dat het ongemak van Alix toeneemt naarmate het verhaal van Josie vordert. Dit ongemak ervaar je ook als lezer. Je voelt aan alles dat het niet klopt; mede vormgegeven door de stukken uit de documentaire, maar wat precies blijft ongewis. Dit is werkelijk steengoed gedaan door Jewell, die met haar schrijfstijl onder de huid van de lezer kruipt en daar ongemakkelijk blijft rondwaren tot lang nadat de laatste bladzij is omgeslagen. 

Niets is waar is een fantastische thriller die onder de huid kruipt en de lezer niet meer loslaat. 

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Wat vinden lezers...

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.