Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
afgeschreven angelique haak thriller thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Angelique Haak
Uitgeverij(en) Crime Compagnie
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 27 december 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Angelique Haak (1978) heeft al sinds haar jeugd een passie voor lezen en schrijven. Na het winnen van een regionale schrijfwedstrijd, besloot ze haar liefde voor spannende verhalen te combineren met de liefde voor haar geboortestad Rotterdam. Dat leidde tot haar debuutthriller Een nieuw begin, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs. Afgeschreven is alweer het zesde boek van Haak.

Sinds het zo gruwelijk verkeerd ging tussen haar en haar uitgever, heeft thrillerschrijfster Sasja Winters haar pen in de wilgen gehangen. Nooit meer zal ze haar zo populaire Maasmoorden-reeks afschrijven. Enige wroeging voor de boekenwereld heeft er echter voor gezorgd dat haar mentale gesteldheid niet altijd even op scherp staat, iets waardoor haar huwelijk stukgelopen is.

Noodgedwongen neemt ze haar intrek op een campingplaats, waar ze buurman Jarno leert kennen. Al snel lijkt het erop dat er iets niet helemaal lekker zit met deze Jarno. De situatie wordt er al helemaal niet beter op, wanneer Anna, de nieuwe vrouw van haar ex ook nog eens een mentaal spelletje met haar speelt. 

Wanneer de politie onverhoopt ook nog eens bij haar aanklopt vanwege een moord op een jonge vrouw, is de manier waarop zij is vermoord maar al te bekend voor Sasja. 

Waarom heeft de moordenaar een moord uit een van haar boeken gekopieerd? De moordenaar heeft echter een schokkende boodschap voor haar, en dat is dat ze de serie voltooid. Anders zullen er meer slachtoffers vallen…

Het blijkt meteen dat het in deze verhaallijn vooral gaat om grenzen stellen en wat er gebeurt als men steeds over deze grenzen heen gaat. Het is een onderwerp dat Haak keer op keer moeiteloos weet te vangen. Het is ook meteen duidelijk welk voorbeeld ze in deze context gebruikt heeft en dat is tevens een thema dat de auteur op het lijf geschreven is. 

Haak heeft een onderwerp aangesneden, dat haar aan het hart gaat. “Het hoofd van een auteur ligt op een hakblok, omdat je als auteur slechts een boek hebt uitgegeven,” zo kruipt ze in de huid van het karakter. Ze snijdt daarmee ook de problematiek binnen de boekenwereld aan en het probleem dat kritisch boekenland niet altijd even eerlijk blijkt te zijn. 

Daarnaast legt ze het thema gestoorde fans aan banden, iets waar Stephen King ook al eens over schreef, en waar de schrijfster ook in het boek een referentie voor heeft. Het zou zomaar kunnen dat ze hier dus ook door geïnspireerd is geraakt.

De personages blijken een sterk achtergrondverhaal te hebben, die weleens in verband met elkaar kunnen staan. Zoals meestal in Haak’s boeken, gaan lezers snel denken dat elk karakter mogelijk als verdacht kan worden gezien, al liggen bepaalde situaties, zoals Sasja’s uitgever en Sasja’s vrouwelijke rivaal Anna die haar ex-man heeft ingepeperd, misschien voor de hand als daders.

Zoals het de auteur eigen is, stelt ze maatschappelijke zaken aan de kaak. Deze keer legt ze de nadruk op de verzorgingsstaat, en dat het vooral slecht gesteld is met de geestelijke gezondheidszorg. Voor een bepaalde doelgroep zal dit dan ook herkenbaar zijn.

Hoewel de plot ergens heel logisch is, heeft de auteur het op een manier verpakt dat je het toch niet helemaal ziet aankomen, ook al heeft ze door het hele boek al dan niet subtiele aanwijzingen in de verhaallijn aangebracht. Een boek dat de lezer vertelt dat je blijkbaar niemand echt kunt vertrouwen, al helemaal niet de mensen die het dichtste bij staan.

Afgeschreven is een verhaal waar de schrijfster haar hart en ziel in heeft gestoken. Ze zegt niet voor niets “Schrijf over wat je kent”, en daar is ze opnieuw bijzonder goed in geslaagd. Haak laat zien een blijvertje in het Nederlandse thrillergenre te zijn.

Afbeelding
Saskia Boree.png
Saskia Boree
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.

Wat vinden lezers...

J.N. Kingma Postma

11 juli 2024 16:53

5

Recensie van:
Afgeschreven
Nooit meer, had Sasja zich voorgenomen. Maar wat als er levens van afhangen?
Auteur:
Angelique Haak
(1978) heeft al sinds haar jeugd een passie voor lezen en schrijven. Na het winnen van een regionale schrijfwedstrijd, besloot zij haar liefde voor spannende verhalen te combineren met de liefde voor haar geboortestad Rotterdam. Daaruit kwam haar debuutthriller Een nieuw begin, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs.
Daarna volgden in 2018 Uitgeschakeld en in 2019 Zwarte ziel, eveneens met de Rotterdamse rechercheur Jennifer Brugman in de hoofdrol.
In september 2020 verscheen de eerste stand alone van de hand van Angelique: Nooit meer alleen. Lezers noemen dit een aangrijpende pageturner met een verbijsterend plot. Nooit meer alleen won bovendien de prijs voor beste Nederlandstalige Thriller 2020 bij Thrillers and More.
In juni 2022 verscheen haar vijfde boek, Het verkeerde meisje. Deze superspannende thriller domineerde de hele zomer de Hebban meestgelezen rank, en won in 2023 de prijs voor Beste Vrouwenthriller bij Vrouwenthrillers.nl.
Angelique woont samen met haar man, kinderen en hun Ragdollkater in Spijkenisse. Op haar website kun je meer over haar te weten komen en een aantal andere korte verhalen van haar lezen. En wil je echt alles van Angelique weten, volg haar dan op Facebook.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen voor deelname aan de blogtour van De Crime Compagnie in ruil voor mijn recensie en deelname.
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een vrouw zonder gezicht. Dat ziet er angstaanjagend uit, of is het metaforisch bedoeld voor iemand die gezichtsverlies heeft geleden?
De flaptekst zet alles gelijk op scherp.
Quote:
Bron: begin boek
Copycat
Enucleatie.
Volgens medici is het een vrij eenvoudige operatie, ik zet er echter mijn vraagtekens bij. Ik vraag me af of, wanneer je die scalpel eenmaal vasthebt en de adrenaline door je lichaam raast, er werkelijk sprake is van een ‘eenvoudige’ operatie. Is de geest dan koelbloedig genoeg en de hand stabiel? Vindt het vlijmscherpe metaal makkelijk zijn weg door huid en spieren, of hapert het?
Eén millimeter te veel naar links of rechts maakt al het verschil. Zorgt ervoor dat stugge aanhechtingsspieren weerstand bieden en er ruimte voor twijfel ontstaat. En bij deze ‘operatie’ is geen ruimte voor haperingen of twijfel. Het moet snel gebeuren. Snel én daadkrachtig.
Ik breng mijn hand in beweging en voer de opdracht uit.
Het apparaat komt zoemend tot leven en de schematische afbeelding op het scherm verschijnt nu stukje bij beetje op het vel papier dat de printer uitspuugt. Het gezoem stopt en de stilte lijkt nog stiller. Ik neem het blaadje op en bestudeer de afbeelding nog eens. Vier rechte oogspieren en twee schuine. Met een rode pen omcirkel ik de plaatsen van aanhechting en dan neem ik mijn besluit.
Het is tijd. Ik heb lang genoeg onderzocht, voorbereid en geduld gehad.
Deze operatie zal plaatsvinden, eenvoudig of niet.
Mijn eindspel begint!
Mooie tekst:
The mind of a writer can be a truly terrifying thing. Isolated, neurotic, caffeine-addled, crippled by procrastination, consumed by feelings of panic, self-loathing, and soul-crushing inadequacy. And that’s on a good day.
Robert De Niro
Het verhaal:
De populaire Maasstadmoorden-reeks van thrillerschrijfster Sasja Winters is in de vergetelheid geraakt, net als zijzelf. Nadat Sasja een aantal jaren eerder in opspraak kwam door een incident met haar uitgever, brak ze met de schrijfwereld en alles wat daarmee samenhing.
Maar dan klopt de politie op haar deur. Er is een jonge vrouw vermoord en de manier waarop is Sasja maar al te bekend. De moordenaar heeft een boodschap voor haar: Voltooi de serie, of er zullen meer slachtoffers vallen!
Mijn leesbeleving:
Gelijk vanaf de eerste letter bevond ik me in het verhaal. De schrijfstijl is beeldend. De gevoelens en gedachten van de personages weet de auteur goed over te brengen op mij. Ik beleefde dit verhaal met mijn lijf en psyche. Als ik niet las dacht ik aan de personages. Ik had de neiging om iedereen uitvoerig te scannen en niet gelijk te vertrouwen. Het kat-en-muis-spel tussen de dader en Sasja maar ook het rechercheteam vind ik psychologisch ijzersterk. Het laat je niet los.
De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt, ik bouwde een band met ze op. Alhoewel ik van sommige personages alleen maar boos werd. Voor Sasja voelde ik gelijk enorm veel sympathie. Zo door het leven geslagen en dan toch alles in goede banen leiden. Ik gunde haar warmte, liefde en sympathie. Als lezer ging je mee puzzelen wie het was die Sasja haar boeken tot in detail naar het echte leven kopieerde. Je voelde de hete adem in je nek en de klok die steeds luider tikte.
Dit is een verhaal waarin de menselijke psyche tot het uiterste op de proef gesteld wordt. Op welke knoppen moet je drukken om de duisternis in iemands leven terug te laten keren? Angelique Haak schrijft meesterlijk goed. Ik kon nadat ik begonnen was met lezen niet meer stoppen. Ik bleef continu geboeid door lezen. Zij weet als geen ander om de personages uit te werken tot echte mensen van vlees en bloed. Hun gevoelens en gedachten, hun karaktertrekken, hun identiteit dn hun diepste wezen zij brengt dit subliem en geloofwaardig over. Dat maakt het lezen van haar boeken iedere keer een fenomenale leesbeleving.
De toe werking naar de plot gaat gepaard met zenuwslopende plot wendingen, als je denkt te weren hoe het zit wordt je weer op het verkeerde been gezet. De plot zag ik niet aankomen en deze vond ik verrassend en kwalitatief goed.
De zinnen uit het liedje Vriendschap van Het Goede Doel en gezongen door Henk Westbroek kregen nog nooit zoveel betekenis:
Eén keer trek je de conclusie
Vriendschap is een illusie
Vriendschap is een droom
Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren
Een ijzersterk verhaal dat gelijk je volle aandacht grijpt zodra je begint te lezen. Psychologisch zeer sterk; het kruipt onder je huid. De gevoelens en gedachten van de personages werden die van mij. Het leven van Sasja waarin ze zoveel hartverscheurende, gitzwarte duisternis, wanhoop, verdriet en desillusies had bevochten. Waar ze haar wonden likte in de betrekkelijke rust van haar chalet. Ook daar konden de klauwen van het kwaad haar wederom grijpen. Dat deed mij pijn. Subliem hoe ze dan toch de kracht vind om samen met de recherche en lieve vrienden terug weet te vechten. Door de beeldende haast filmische schrijfstijl ben je als lezer overal letterlijk en figuurlijk bij.
Ik vond dit een fenomenale leesbeleving. Met een fantastische plot.
In de toekomst lees ik graag meer van deze auteur, het verkeerde meisje vond ik ook steengoed.
Ik ben fan. Nu nog meer.
Bedankt Angelique Haak en De Crime Compagnie dat ik deel mocht nemen aan de blogtour rondom dit boek Afgeschreven.

Linda

11 juli 2024 16:53

5

Genomineerd in de longlist van de Hebban Thrillerprijs 2024! Wat een spannende thriller!
Je maakt kennis met Sasja Winters, een thrillerschrijfster die veel succes heeft gehad haar thrillerreeks “De Maasstadmoorden” maar door druk van de uitgever, sociale media en alle aandacht lukt het haar niet om het laatste deel van deze serie te schrijven.
Privé gaat het haar ook niet voor de wind, ze is gescheiden, woont in een chalet terwijl haar man bezig is een nieuw gezin te starten. Opeens staat dan de politie voor de deur dat er een moord op een jonge vrouw is gepleegd, die verdacht veel lijkt op de eerste moord uit haar thrillerreeks.
Rechercheurs Martin en Jolanda staan echt voor raadsels als de een na de andere moord wordt gepleegd zoals deze worden beschreven in de thrillerreeks. Hun kunnen zij deze moorden voor zijn?
Als lezer leef je mee met hun onderzoeken en ga je mee in hun verklaringen voor de verschillende verdachten. De schrijfster heeft mee uiteindelijk toch verrast met de dader!
Het lijkt wel of je niet kunt stoppen met lezen omdat de afwisseling tussen de hoofdpersonen in de hoofdstukken zelf aaneengesloten zijn. De schrijfster gebruikt ook veel humor doordat Sasja verschillende bijnamen aan personen geeft.
Bijzonder hoe de schrijfster zelf haar persoonlijke situatie in het boek zelf heeft verwerkt. In het nawoord licht ze dit toe en verklaart de bijzondere kaft van deze mooie thriller.

Linda

11 juli 2024 16:53

5

Genomineerd in de longlist van de Hebban Thrillerprijs 2024! Wat een spannende thriller!
Je maakt kennis met Sasja Winters, een thrillerschrijfster die veel succes heeft gehad haar thrillerreeks “De Maasstadmoorden” maar door druk van de uitgever, sociale media en alle aandacht lukt het haar niet om het laatste deel van deze serie te schrijven.
Privé gaat het haar ook niet voor de wind, ze is gescheiden, woont in een chalet terwijl haar man bezig is een nieuw gezin te starten. Opeens staat dan de politie voor de deur dat er een moord op een jonge vrouw is gepleegd, die verdacht veel lijkt op de eerste moord uit haar thrillerreeks.
Rechercheurs Martin en Jolanda staan echt voor raadsels als de een na de andere moord wordt gepleegd zoals deze worden beschreven in de thrillerreeks. Hun kunnen zij deze moorden voor zijn?
Als lezer leef je mee met hun onderzoeken en ga je mee in hun verklaringen voor de verschillende verdachten. De schrijfster heeft mee uiteindelijk toch verrast met de dader!
Het lijkt wel of je niet kunt stoppen met lezen omdat de afwisseling tussen de hoofdpersonen in de hoofdstukken zelf aaneengesloten zijn. De schrijfster gebruikt ook veel humor doordat Sasja verschillende bijnamen aan personen geeft.
Bijzonder hoe de schrijfster zelf haar persoonlijke situatie in het boek zelf heeft verwerkt. In het nawoord licht ze dit toe en verklaart de bijzondere kaft van deze mooie thriller.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.