Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de zaak templeton javier castillo thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Javier Castillo
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
5
Review date 5 april 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Stel je voor dat je je kind kwijt raakt in een drukke straat. Stel je voor dat je jarenlang niets van hem of haar hoort. Stel je voor dat je op een dag een videoband ontvangt waarop je kind te zien is, levend en wel, maar in handen van een onbekende ontvoerder. Wat zou je doen? Hoe ver zou je gaan om je kind terug te krijgen? Dit is het uitgangspunt van De zaak Templeton, een boek van de Spaanse auteur Javier Castillo. Het boek vertelt het verhaal van de familie Templeton, die hun driejarige dochter Kiera kwijtraken in een drukke straat in New York.

Javier Castillo is geboren in 1987 in Málaga, waar hij ook opgroeide. Hij studeerde bedrijfskunde en management en werkte als financieel adviseur. Hij was altijd al een liefhebber van literatuur, vooral van thrillers en mysteries. Zijn eerste verhaal was geïnspireerd door Agatha Christie. Hij besloot zijn eerste roman, De dag dat het gezond verstand verloren ging, te publiceren op Amazon, nadat hij door verschillende uitgevers was afgewezen. Tot zijn verbazing werd zijn boek een bestseller en een literair fenomeen. Sindsdien heeft hij nog drie romans geschreven, waaronder De zaak Templeton, die ook verfilmd is als de Netflix-serie La chica de nieve.

We volgen Miren Triggs, de hoofdpersoon van het verhaal. Zij is een ambitieuze en vastberaden studente journalistiek die zich vastbijt in de zaak Templeton. Ze gelooft dat er meer achter de verdwijning van Kiera schuilt dan de politie denkt. Triggs gaat op eigen houtje op onderzoek uit en komt in contact met mensen die meer weten dan ze zeggen. Maar hoe ver kan ze gaan zonder zichzelf in gevaar te brengen? En wat als ze ontdekt dat de waarheid niet zo eenvoudig is als ze dacht? Miren is een personage die je bewondert om haar moed en passie, maar ook vreest om haar roekeloosheid en naïviteit. Triggs is de rode draad die het verhaal bij elkaar houdt en je meesleept in haar avontuur.

De zaak Templeton is een boek dat je niet snel vergeet. Het verhaal is opgebouwd uit drie perspectieven: dat van de ouders, dat van de journaliste en dat van de ontvoerders. Deze wisselingen zorgen voor een dynamisch en meeslepend ritme, waarbij je steeds meer puzzelstukjes krijgt om het mysterie te ontrafelen. De personages zijn goed uitgewerkt en hebben elk hun eigen motivaties, twijfels en dilemma's. Je leeft daardoor met de wanhoop van de ouders, die hun dochter al jaren missen en geen antwoorden krijgen. Je leeft ook mee met de gedrevenheid van de journaliste, die koste wat kost de zaak wilde oplossen en daarbij haar eigen leven op het spel zette. Én je leeft mee met de complexiteit van de ontvoerders, die hun eigen redenen hadden om Kiera mee te nemen en haar een ander leven te geven. Oftewel; De zaak Templeton sleurt je het verhaal in en kruipt onder je huid.

Het boek is niet alleen spannend, maar ook ontroerend en aangrijpend. Het gaat over thema's als verlies, liefde, schuld, wraak en vergeving. Het laat zien hoe het kwaad altijd om de hoek kan kijken, zonder dat je het voelt aankomen. Maar ook hoe een kind je uiteindelijk verslaafd kan maken aan liefde, en hoe ver je bereid bent te gaan om je kind te beschermen of terug te krijgen. De zaak Templeton stelt je voor morele vragen en laat je nadenken over wat goed en fout is in een situatie die zo extreem en onrechtvaardig is.

Het boek is knap geschreven in een vlotte en toegankelijke stijl, met af en toe een citaat aan het begin van een hoofdstuk die het verhaal extra kracht geeft. Castillo weet een mooie balans te vinden tussen actie, emotie en reflectie. Hij weet ook de spanning goed op te bouwen door afwisselend te schakelen tussen heden en verleden, tussen hoop en wanhoop, tussen dader en slachtoffer. Het boek houdt je tot het einde in zijn greep en laat je niet onberoerd.

De zaak Templeton is een boek dat zeker is aan te raden aan liefhebbers van thrillers met een psychologische en emotionele diepgang. Het boek is geschikt voor fans van Joël Dicker, Stieg Larsson en Juan Gómez-Jurado. Het is genieten geblazen met dit boek, waarbij Castillo indruk maakt met de plot, de personages en de stijl. De zaak Templeton is een boek dat je in één adem uitleest en dat je niet meer loslaat. Een meeslepende thriller met een hartverscheurend verhaal over verlies, liefde en vergeving. Het heeft het simpelweg allemaal. 

Afbeelding
Dennis
Dennis Scheerman
Als kleine jongen las ik elk boek wat iets met draken, ridders of andere fantasy gerelateerde onderwerpen te maken. Een brief voor de koning, Harry Potter en alles daar tussen in werd verslonden. Naar mate ik ouder werd kwamen daar steeds meer thrillers bij. Nu de mazzel dat ik deze twee genres mag recenseren voor Thrillzone.

Wat vinden lezers...

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.