Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
eeuwige vriendschap nele neuhaus thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Nele Neuhaus
Uitgeverij(en) Volt
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 14 december 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Rechercheurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein krijgen een melding dat in het kleine stadje Baden Soden een vrouw vermist wordt. Het betreft Heike Wersch – een voormalige redactrice - van een bekende, literaire uitgeverij uit Frankfurt. Bij een huiszoeking stuitten ze op een dementerende oude man en een grote plas bloed in de keuken. Na grondig onderzoek vinden ze nog meer bloedsporen maar er is nergens een lijk te bekennen.

Er meldt zich al gauw een verdachte, namelijk de jonge bestsellerauteur Severin Velten die door een onvergeeflijke streek nog een appeltje te schillen had met zijn redactrice. Maar het is voor beide rechercheurs al snel duidelijk dat het een complexe zaak betreft, want Velten is niet de enige persoon die voor deze net ontslagen redactrice pure haat koestert. Wersch was namelijk lid van een vriendengroep die in hun jonge jaren sterk en hecht was maar die tegenwoordig uiteen gevallen is.

Rechercheteam K11 zet alles op alles om deze zaak tot de bodem uit te zoeken maar als er dan nog een slachtoffer valt, beseffen Pia en Oliver dat ze ver terug moeten in het verleden die vele geheimen kent…

Nele Neuhaus is een Duitse auteur en brak wereldwijd door met de serie Bodenstein & Kirchhoff waarvan Eeuwige vriendschap het tiende deel betreft. Haar werk verschijnt inmiddels in meer dan dertig landen. Ook schrijft ze kinderboeken en heeft ze meerdere succesvolle series geschreven. Deze zijn (nog) niet vertaald. Onlangs interviewden we haar. Lees dat hier nog eens terug.

Eeuwige vriendschap is een ingewikkelde -maar intelligente- thriller die tot in de detail klopt. Als je nog niets van deze auteur gelezen hebt, is de schrijfstijl mogelijk even wennen. Niet alleen de dialogen maar ook gedachtes en de setting worden heel uitgebreid beschreven, wat vaak too much kan zijn. maar dit geldt niet voor Nele Neuhaus! Een proloog voorafgaand aan het verhaal maakt je nieuwsgierig en hunkert naar meer.

Er komen veel interessante personages aan bod en deze karakters zijn veelal met elkaar verweven. Een handige personenregister is dan ook aanwezig en vindt men achterin het boek.

Het duurt even voordat de spanning zijn intrede doet maar eenmaal aanwezig wordt hij langzaam opgebouwd en blijft de boog gespannen tot aan de laatste bladzijde. Er zijn meerdere verhaallijnen; namelijk het werk vanuit de recherche én het werk vanuit de uitgeverij waar vele familiebanden een grote rol spelen. De auteur weet dit goed te verdelen en aan het eind komen al die verhaallijnen bij elkaar, op het punt waar de eeuwige vriendschap is ontstaan.

Kortom, Eeuwige vriendschap is een echte pageturner met alle benodigde ingrediënten voor een sterk verhaal en een ingenieus plot. Een echte aanrader.

Afbeelding
Lisanne.jpg
Lisanne Ortsen
Mijn naam is Lisanne Ortsen, geboren in 1990 en een fervent boekenlezer. Ik ben van mening dat een mens niet genoeg boeken kan hebben. Ik lees allerlei soorten genres maar psychologische romans en thrillers en (politie)detectives zijn toch wel mijn favoriet. Wie weet kan ik hier bij ThrillZone mijn smaak en kennis uitbreiden.

Wat vinden lezers...

Verzamelaar

17 juli 2024 17:32

4

Mijn eerste ervaring met Pia en Olivier, hoewel het boek kan worden gelezen als stand alone wordt er toch regelmatig verwezen naar eerdere moordzaken. Het verhaal komt traag op gang, mede door de uitgebreide beschrijving van alle personen wat het verhaal wat rommelig maakt. Wel wordt je een leuk inkijkje gegeven in de boekenwereld en ook dat wordt flink uitgediept. Dan is er een verdwijning en staat de hele wereld op zijn kop, veel verdachten die verder in het verhaal één voor één niets met de zaak hebben te maken, of toch? Want er valt een tweede slachtoffer waardoor het nog ingewikkelder wordt. Alle lijnen worden gevolgd en aan het einde hebben we een dader, maar ook nog een hoop vragen

P. Holla

17 juli 2024 17:32

3

Nele Neuhaus is het pseudoniem van Cornelia Löwenberg. Ze heeft al meerdere boeken geschreven waaronder de serie rondom Pia en Oliver. Daarnaast schrijft ze ook kinderboeken.

Eindelijk weer een boek rond het rechercheur duo Pia Sander en Oliver von Bodenstein. Als er een vrouw, Heike Wersch, vermist wordt gaat de politie bij haar langs en vind haar vader aan een ketting. Vervolgens vinden ze na forensisch onderzoek aanwijzingen voor een aantal niet kloppende zaken. Daarna gaat het verhaal richting de gerenommeerde literaire uitgeverij Winterscheid in Frankfurt, waar de vermiste vrouw meer dan dertig jaar werkzaam was en onlangs ontslagen is. Als het lichaam van de vrouw gevonden wordt en er nog een moord word gepleegd, begint langzaam het goed bewaarde geheim voor Pia en Oliver zich te ontvouwen. Pia en Oliver gaan gezamenlijk met het team aan de slag om alles uit te diepen, lijnen te vinden en vooral de dader(s). Hierbij komen ook mysterieuze sterfgevallen in het verleden naar de oppervlakte en wie weet wat daar nog uitkomt.
Zeker de eerste 150 blz. wordt je als lezer volop getrakteerd op verschillende personages die allemaal met elkaar verwant zijn wen daarbij ook zeer (te) goed worden uitgewerkt. Mede doordat de manier van schrijvend beeldend is, maakt dit het soms lastig om de rode draad in het verhaal goed voor jezelf vast te houden en niet te verdwalen in de vele informatie die je krijgt. Soms is de informatie zoveel dat je je afvraagt, waar is dit voor nodig. Zeker als bij het plot informatie naar vorenkomt, waarbij je als lezer afvraagt hoe dan…… Het was mooier geweest als Nele hier eerder in het verhaal mee gekomen was, zodat ik als lezer niet de laatste 10 bladzijdes iets lees wat voor de oplossing zorgt.

Daarnaast wordt je als lezer meegenomen in het privé leven van Pia en Oliver. Waarbij Nele zeker de huidige onderwerpen in de maatschappij niet schuwt; leverdonatie van Oliver aan zijn ex-vrouw Cosima. Gedurende het verhaal krijg je hier steeds meer informatie over en dan is de operatie. Om vervolgens ineens te lezen dat het inmiddels 2 weken na de operatie is. Voor mij als lezer werd dit afgeraffeld, alsof er een einde aan het boek moest komen. Jammer, hier had meer ingezeten.

Pluspunt: is de verhaallijn per dag. Middels *** kom je in een andere verhaallijn van die dag, super goed aangegeven.
Pia kreeg een bekeuring van een andere agente, heerlijk. Ze blijven mensen.
Zeer mooie zin: gendergebeuren is gevoel, taal helpt het niet veranderen.
Minpunt: de namenlijst die achter in het boek te vinden is, waar o.a. de relaties die de personen met elkaar hebben in vermeld is. Deze had beter vooraan in het boek geplaats kunnen worden, zodat ik als lezer een houvast had met de vele informatie die mij toekwam.
Het verhaal komt zeer traag op gang.

Kortom: Nele Neuhaus heeft een goed beeldend super uitgewerkt boek geschreven. Zeker als je de eerste 150 blz. door bent, kom je meer in het verhaal. De oplossing had in stukjes informatie best eerder in het boek geplaatst kunnen worden, zodat ik als lezer meer had kunnen meedenken in wie het nu gedaan heeft. De titel dekt niet helemaal het verhaal – is wel goed gevonden, had voor mij ook ‘het verleden wis je nooit uit’ kunnen zijn. Het boek is zeker geen spannende thriller waarbij je vol in het verhaal zit. Het is meer een psychologische thriller, die door zijn geheimen, afgunst, bedrog en interne intieme relaties voor de nodige spanning en sensatie zorgt. Het gedegen en goed onderbouwde politieonderzoek naast de goed uitgewerkte medische kennis spat in dit boek naar een hoogtepunt; teamwork en geduld worden beloond.

bonkikong

17 juli 2024 17:32

3

Eeuwige vriendschap is het boek van Nele Neuhaus rond de personages van Pia Sander en Oliver von Bodenstein. In haar eerdere boeken kwamen deze personages ook reeds aan bod. Je moet de vorige delen van deze reeks niet gelezen te hebben, je kan het als een losstaand boek lezen.

Heike Wersch is enkele dagen vermist en Pia en Oliver pinnen zich vast in dit onderzoek. In haar huis vinden ze haar demente vader, vastgeboden, bloedsporen, maar geen Heike. Wat is er gebeurd? Heeft haar verdwijning te maken met haar ontslag dat enkele weken geleden heeft plaatsgevonden en waar ze bijna iedereen tegen haar in het harnas heeft gejaagd of speelt er iets uit het verleden mee?

Neuhaus neemt je mee naar de literaire uitgeverij Winterscheid in Frankfurt waar Heike menige jaren heeft gewerkt. De vriendengroep van de jonge Heike is nog steeds aanwezig in haar huidig leven en bij de uitgeverij waar ze gewerkt heeft. Wanneer het lichaam van Heiki gevonden wordt kan het puzzelen beginnen en wat voor een puzzel. Door de vele personages is dit niet altijd gemakkelijk en best verwarrend. Aan het einde van het boek staat wel een personenregister, deze had beter in het begin gestaan zodat je je hier al een beetje kon inlezen.

Alle personages komen haast in aanmerking om de dader van de moord op Heike te zijn. Het is een lange who done it verhaal met veel informatie. Misschien net iets te veel van het goede. Het verhaal op zich is wel heel goed gevonden.

Wemmie Wolf

17 juli 2024 17:32

3

Het is alweer even geleden dat er een thriller van Nele Neuhaus is verschenen. Haar boeken laten zich altijd goed lezen, naast gedegen speurwerk is er ook ruimte voor de relationele perikelen van Pia Sander en Oliver von Bodenstein.
Henning Kirchhoff, de ex-man van Pia heeft een thriller geschreven en heeft een verzoek aan Pia. Zijn literair agente Maria Hauschild kan al enkele dagen geen contact krijgen met Heike Wersch, haar collega. Beide vrouwen werken bij uitgeverij Winterscheid.
Pia gaat met Maria kijken maar ze vinden enkel de demente vader van Heike, uitgedroogd, verward en geketend.
Heike Wersch blijkt onlangs te zijn ontslagen en ze heeft nogal met wat mensen uit haar omgeving heibel. In de proloog komt een vriendenclub voorbij, niet toevallig blijken dit allemaal mensen te zijn die later bij uitgeverij Winterscheid een rol spelen.
Voor het K11 team is er werk aan de winkel en vele mogelijke verdachten passeren de revue. Dat is ook tevens het manco aan dit verhaal, er worden vele personen voorgesteld en deze mensen hebben allemaal een motief. Het wordt nog ingewikkelder als Alexander Roth van uitgeverij Winterscheid een fietsongeluk krijgt waarbij hij het leven laat. Dit ongeluk roept vraagtekens op.
Hoe meer Pia en Oliver en hun team gaan graven in de uitgeverij en het verleden hoe meer geheimen aan het licht komen en hoe meer barstjes in de vriendschap komen.
Nele Neuhaus heeft veel aandacht voor de problemen die een fusiegezin met zich mee kunnen brengen en brengt deze levendig voor het voetlicht.
De leugens en geheimen uit het verleden werken lang na en gijzelen de vriendengroep die minder hecht is dan ze denken.

Gedegen speurwerk en een onaf manuscript brengen het politieteam bij de moordenaar.
De gedegen en de levendige beschrijving van Nele Neuhaus maakt veel goed, in het begin was het even worstelen om er doorheen te komen maar haar schrijfstijl is erg fijn. De uitvoerig beschreven privé situatie van Oliver von Bodenstein geeft het verhaal een persoonlijke touch.
Dit alles maakt mij nieuwsgierig naar een volgend boek van deze auteur.

Agnes te Molder

17 juli 2024 17:32

4

Eeuwige vriendschap is het tiende deel in de serie van Nele Neuhaus over de rechercheurs Pia Sander en Oliver von Bodensstein. Het is niet écht nodig om alle boeken op volgorde te lezen maar dan geeft het wel een mooi beeld over vooral de privé levens van Pia en Oliver.

Als er een vrouw, Heike Wersch, spoorloos verdwenen is gaan ze in haar huis op onderzoek uit. Daar vinden ze haar demente vader, vastgeketend op de bovenverdieping. Ook is er veel bloed in de woning, ook al heeft men dat geprobeerd schoon te maken.

Heike werkte bij literaire uitgeverij Winterscheid in Frankfurt. Ze werd daar na 30 jaar ontslagen.
Korte tijd later wordt ook het lijk van Alexander Roth , die bij dezelfde uitgeverij werkte, gevonden.
Waarom moesten deze mensen, die elkaar al vanaf hun jeugd bevriend zijn , gedood worden? Wie zaten er nog meer in de vriendengroep van vroeger en hebben zij iets met de moorden te maken?

Welke collega’s van de uitgeverij zijn nog te vertrouwen?
Waardoor komt het dat meerdere mensen verdacht zijn? Wat is er in het verleden gebeurd?
De collega’s van Pia en Oliver weten erg veel zaken boven water te krijgen
Er zijn veel verschillende personen in het verhaal, maar doordat achter in het boek een personenregister staat belemmert dit het lezen niet.
Ook worden de privélevens van vooral Oliver verder vervolgd, en daar gebeurt van alles.
Er wordt uitgebreid een kijkje gegeven in de uitgevers wereld, er wordt zelfs iemand beschuldigd van plagiaat.

Dit boek is een prima vervolg op de andere boeken uit deze serie en ik ben zeer benieuwd naar het elfde deel, als dat komt…..

Tesdro

17 juli 2024 17:32

4

Als Maria alarm slaat dat haar vriendin Heike nergens op reageert zijn Pia Sander en Oliver von Bodenstein snel ter plaatse. Ze treffen haar demente vader aan in het huis met de nodige bloedvlekken. Omdat van Heike elk spoor ontbreekt en ze niets uit haar vader krijgen gaan ze navraag doen bij haar ex-werkgever waar ze onlangs met veel bombarie is ontslagen. Alles lijkt erop dat Heike is vermoord dus er wordt alles op alles gezet om haar te vinden. Ondertussen wordt er met meerdere mensen gesproken maar vertelt iedereen wel de waarheid? Als het verleden van de vriendengroep opeens ook weer ter sprake komt komen ze er achter dat daar dingen zijn gebeurd die wel eens met het heden te maken kunnen hebben. Vriendschap lijkt niet altijd vriendschap te zijn die het hoort te zijn en iedereen komt voor zichzelf op.

Het is een verhaal met veel personages en daar was wat lastig in te komen. Toen ik het boek uit had en het personenregister ontdekte had ik die liever aan het begin van het verhaal gezien, want dat maakte het lezen een stuk makkelijker. Het verhaal zit goed in elkaar en als je denkt dat je weet hoe het zit wordt je weer een andere kant op geduwd en zo gaat het maar door zodat de spanning in het verhaal blijft zitten. Nele heeft een goed boek neergezet en dit boek met Pia en Oliver in de hoofdrol smaakt naar meer.

Jolfri

17 juli 2024 17:32

4

Eeuwige vriendschap is een los te lezen boek in de serie over de rechercheurs Pia en Oliver, maar er komen wel stukjes in het boek voor dat verwijst naar andere boeken van Nele Neuhaus.

Het begin van het boek is te gedetailleerd en je raakt verstrikt in een verhaal met teveel namen en uitgebreide omschrijvingen. Toch loont het zeker de moeite om je daar doorheen te worstelen en je wordt dan toch in het verhaal meegezogen. Eerst door 2 moorden in een zogenaamde hechte vriendengroep uit een ver verleden, wat dus blijkt te berusten op o.a. leugens en jaloezie.
Mede door de interactie van de rechercheurs die goed op elkaar ingespeeld zijn en waarvan je een inkijk krijgt in hun prive leven en de vele verhaallijnen die op het einde bij elkaar komen, is het toch een goed verhaal wat mij nieuwsgierig maakt naar meer werk van Nele Neuhaus.

Weert

17 juli 2024 17:32

3

De Duitse Nele Neuhaus heeft al veel boeken geschreven met de personages Pia Sander en Oliver von Bodenstein.
Ook in dit deel komen de privé perikelen van dit tweetal weer ruim aan bod, vooral die van Oliver, die een lever doneert aan zijn ex Cosima.

Er is een vrouw, Heike Wersch, spoorloos verdwenen.
Als er onderzoek gedaan wordt in het huis waar ze woont, wordt haar demente vader gevonden, vastgebonden en uitgedroogd.
Ook zijn er bloedsporen.
Heike Wersch is kort daarvoor ontslagen en blijkt niet de gemakkelijkste persoon geweest te zijn, ze had in haar vorige werkkring met veel mensen ruzie.
Heike werkte lange tijd bij literaire uitgeverij Winterscheid in Frankfurt, waar ook haar vriendengroep werkzaam was.

Wat later wordt ook het lichaam van Alexander Roth gevonden, een van haar vrienden die ook bij de uitgeverij werkzaam was.
Wie van de oude vrienden weet hier meer van?

Het boek is goed, maar erg uitgebreid geschreven, veel personages passeren de revue, die niet allemaal evengoed zijn uitgewerkt.
Het is gemakkelijk daardoor de draad kwijt te raken.
Achterin het boek staat een lijst met namen, die beter voorin gepubliceerd had kunnen worden, dat was beter geweest voor het leesplezier.
Het verhaal geeft een goede inkijk in het uitgeverswereldje.
Het boek is niet aldoor even spannend, daarvoor zijn er teveel herhalingen en onnodige beschrijvingen, maar de schrijfstijl is goed en ook het onderwerp, de uitgeverswereld, spreekt aan.
3 sterren.

Adinda | blz22.nl

17 juli 2024 17:32

4

Heike Wersch wordt als vermist opgegeven door haar vriendin Maria. Als er in het huis van Heike bloedsporen en haar demente vader aangetroffen wordt, vast geboeid en uitgedroogd, weten ze zeker dat er iets goed mis is. Het blijkt dat Heike kort voor de vermissing ontslagen is bij de Uitgeverij Winterscheid en niet de leukste persoon naar haar vrienden en collega’s bij de uitgeverij is geweest. Ze heeft veel vijanden gemaakt.

Het team van Pia en Oliver doet er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen. Na het ondervragen van alle verdachten, hebben ze het idee dat het een complexe zaak gaat worden en dat niet iedereen de waarheid spreekt!

‘Eeuwige vriendschap’ is het tiende deel in de serie met Pia Sander en Oliver von Bodenstein. Het is een ontzettend uniek en origineel verhaal dat zich afspeelt in de relatiekring van de uitgeverij.
De schrijfstijl is vanaf de eerste bladzijde erg prettig, gemakkelijk en fijn. Leest vlot weg.

De (hoofd)personages worden erg gedetailleerd en mooi neergezet. Heel erg tof om ook wat te lezen van het privéleven van Oliver. Je ziet hoe hij het proces meemaakt voor het doneren van een deel van zijn lever om het leven van zijn ex-vrouw Cosima te redden. Daarnaast heeft hij ook nog te maken met zijn huidige huwelijk wat niet lekker loopt. Echt respect voor hoe hij omgaat met de situatie en de gebeurtenissen. Lijkt mij verschrikkelijk…

Er waren te veel verdachten en namen waardoor je soms moeite had om de personen uit elkaar te halen. Tevens werden sommige delen in het verhaal een aantal keer herhaalt, waardoor het verhaal wat langdradiger werd, de spanning af nam en de vaart uit het verhaal was. Sommige delen waren wat voorspelbaar, maar de uiteindelijke oplossing en het eind vond ik wat vergezocht, daardoor was het naar mijn mening niet altijd realistisch. Het plot klopt wel perfect bij het gehele verhaal.

Kortom een vlot boek met een goed plot, leuke gedetailleerde omschreven personages maar met een matig einde.

3.5 sterren

Saskia

17 juli 2024 17:32

4

In 'Eeuwige vriendschap' van Nele Neuhaus draait het vooral om relaties en met name om hoe goed men elkaar écht kent. De schrijfster brengt aan het licht dat ware vriendschap gebaseerd is op eerlijkheid en openheid. Met de verdwijning van Heike van Wersch en de daarop volgende dodelijke slachtoffers wordt het al snel duidelijk. Die eeuwige vriendschap blijkt een illusie.
Het speurdersteam heeft dan ook zijn handen vol aan die zogenaamde hechte vriendenkring en de familieverhoudingen binnen de uitgeverij. En ook hun eigen privéleven maakt het leven aardig ingewikkeld. Neuhaus slaagt erin om de moorden, het thema en de privélevens van het onderzoeksteam door elkaar te husselen en zonder de draad kwijt te raken tot een onverwacht en geslaagd einde te brengen. Geen enkel moment verslapt de aandacht, de schrijfster houdt de touwtjes strak in haar handen.

‘Zo noem ik de vrienden van mijn man ‘de eeuwige vrienden’. Ze kennen elkaar al bijna hun hele leven’

Dertig jaar werkte Heike al bij uitgeverij Winterscheid maar onlangs werd ze ontslagen. Nadat ze verstek liet gaan bij een afspraak, gaat een verontruste vriendin een kijkje nemen bij haar huis. Wat ze daar aantreft, is zo verontrustend dat via haar cliënt en patholoog Henning de politie wordt ingeschakeld. In het huis van Heike treft de politie een verwarde man aan en flink wat bloedsporen. Wat is er met Heike gebeurd? En waarom is ze ontslagen? Hebben haar vrienden er iets mee van doen?

Neuhaus, introduceert- zoals wel vaker - direct aan het begin een flink aantal personages. De eerste hoofdstukken zijn zo druk bevolkt dat het een flinke kluif is om ze uit elkaar te houden. Gelukkig bevat het eind van het boek een personenregister zodat de redding nabij is wanneer men het spoor bijster raakt. Het is alleen jammer om daar pas na het laatste hoofdstuk achter te komen. Dit hulpmiddel zou beter voorin het boek geplaatst kunnen worden.

De diepgaand uitgewerkte personages komen geloofwaardig over. Dit geldt zowel voor de leden van het onderzoeksteam als voor de personen die onderwerp zijn van onderzoek. Natuurlijk krijgt de vaste crew uit deze serie de meeste aandacht. Zo is hoofdinspecteur Oliver von Bodenstein weer verwikkeld in een relatiedrama en staat Pia Kirchhof hem met raad en daad terzijde.
Ook gebeurtenissen en thema’s zijn gedetailleerd weergegeven. Hoewel dialogen en vertelstijl elkaar afwisselen kauwt de schrijfster veel voor en laat ze weinig aan de verbeelding over. Naarmate het verhaal vordert is het echter juist deze stijl die het mogelijk maakt om de toenemende verwikkelingen en plotwendingen goed te volgen.

Hedendaagse thema’s zoals vriendschap, gender en veranderde man-vrouw relaties vinden hun weg naar de lezer via de uitlatingen en het gedrag van de personages. Zo laat Pia haar mening horen over een citaat van Nietzsche dat aan de muur van de uitgeverij hangt. Op de vraag of het woord vakman of vakvrouw gebruikt moet worden antwoord zij heel nuchter ’Geloof je nu heus dat je de instelling van iemand kunt veranderen doordat je de taal verandert? ‘
Wat betreft het thema vriendschap is het de onderlinge verhouding van onze speurneuzen die invulling geeft aan de vraag wat vriendschap écht is. De tegenstelling met de hechte vriendenkring is veelzeggend.

‘Toen wist ik pas definitief dat ik in het paradijs ben, maar net als in het paradijs ontbreken ook hier de slangen niet’

De moordplot is een mooi en ingewikkeld spinsel dat langzaam wordt ontward. De draden gaan allerlei onverwachte kanten op. Zo blijken gebeurtenissen uit het verleden een belangrijke rol te spelen in het heden. Geheimen komen na veel graven aan het licht en de ontknoping blijft tot het einde ongewis. De schrijfster vervlecht de moordzaak kunstig met de ontwikkelingen in de privélevens van de speurders en brengt het verhaal tot een harmonieus en bevredigend einde.
Met dit tiende deel in de serie schotelt Nele Neuhaus ons wederom een boeiend verhaal voor met interessante thema’s en een heerlijk plot.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.