Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de patiënt petra spark thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Petra Spark
Uitgeverij(en) Letterrijn
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 29 november 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

De Vlaamse auteur Petra Spark, die in 2017 debuteerde met de thriller Artikel 13, heeft dit najaar haar vijfde thriller De Patiënt gelanceerd. Waar ze naar eigen zeggen een hekel heeft aan geweld, laat de communicatiewetenschapper uit Vilvoorde in dit boek geen spaan van de hoofdpersoon Vincent heel. Hem wordt vooral mentaal geweld aangedaan.

We leren Vincent kennen als zachtaardige, soms wat sociaal onhandige man, waarvan het leven momenteel niet op  rolletjes loopt. Door zijn voorliefde voor sm heeft hij zijn relatie met zijn grote liefde Sarah op het spel gezet en woont hij bij de moeder van zijn vriend, Erik. Dit lijkt een mooie oplossing gezien hij ook zijn baan als hoofdverpleger in het ziekenhuis is verloren, nadat hij misstanden aan de kaak stelde.

Peggy Vermoes, de moeder van zijn vriend, is een ALS-patiënt die in een groot penthouse in Vilvoorde woont. Vincent verzorgt haar dag en nacht met al zijn toewijding. Samen delen ze een voorliefde voor The Queens Gambit op Netflix en hebben ze een gezamenlijk scherp gevoel voor humor doordrenkt met zelfspot. Peggy kan eigenlijk niets meer zelf en leeft het grootste deel van de dag in een rolstoel voorzien van een door haar wang aangestuurde spraakcomputer waarmee ze met Vincent communiceert.

Het leven lijkt langzaam voort te kabbelen tot Peggy op een dag de woorden “Ik ken jouw geheim. Ik weet wat je met dat meisje deed” uitspreekt. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen en uitspraken van Peggy Vermoes die Vincent in grote verwarring brengen. Wat weet Peggy van die fatale avond met Cloë en Erik? En met name hoe kan ze dat weten? Alleen hij en Erik weten wat er met Cloë is gebeurd en ze hebben gezworen er met niemand over te praten. Hij heeft het alleen aan zijn ex-geliefde Sarah verteld.

Vincent wordt gechanteerd en gemanipuleerd met herinneringen aan die avond en de geestesziekte van zijn moeder die zijn moeder de dood heeft ingejaagd. Wanneer de spraakcomputer uitspreekt dat hij ook beter dat pad kan volgen, wordt de spanning en wanhoop die Vincent voelt nog meer voelbaar voor de lezer. Wie wil er wraak op hem nemen? Waarom? En hoe kan hij nog duidelijk maken dat het niet klopt wat er gebeurt?

De wat trage schrijfstijl van Spark biedt de lezer de ruimte in De Patiënt om zelf de vragen en onzekerheden van Vincent eigen te maken en met hem mee te voelen. Door de manier waarop de zeer uiteenlopende personages worden uitgewerkt, wordt iedereen in de omgeving van Vincent verdacht en wantrouwt ook de lezer iedereen uit zijn afbrokkelende sociale netwerk.

Het plot van het boek is scherp en verrassend en met veel vaart geschreven, waardoor de laatste 120 pagina’s in een adem uitgelezen moeten worden. De paranoïde gedachten van Vincent worden geprojecteerd op de lezer, die mee gaat denken met hem en net als Vincent wanhopig wordt en niemand in dit boek meer vertrouwt.  Met deze psychologische thriller laat Spark zien dat ze een auteur is die woorden kan laten spelen met het brein van de lezer.

Afbeelding
Eva de Koning.jpeg
Eva de Koning
Mijn naam is Eva de Koning. Ik ben moeder van twee, inmiddels puber, zoons. Samen met mijn vriend woon ik in het spitante Deventer. Naast het zijn van moeder, juf en onderwijsontwikkelaar heb ik vele hobby’s, zoals mountainbiken, zwemmen (in de zomer), en muziek luisteren. Ik bezoek dan ook graag concerten en festivals. Daarnaast duik ik graag in een andere wereld door een bezoek aan de bioscoop of het lezen van een boek. Die laatste heeft nog altijd mijn voorkeur, omdat ik bij het lezen van een goed boek meegenomen kan worden in een verhaal dat door mijn eigen fantasie kan worden ingevuld.

Wat vinden lezers...

Justine Koster

19 april 2024 19:29

3

Laten we beginnen met de cover, die ziet er prachtig uit, de rolstoel, het masker en dan daaronder dat de wraak zoet zal zijn. De korte inhoud spreekt enorm tot de verbeelding en je hebt dan echt zoiets van 'dit verhaal wil ik lezen'. De hoofdpersoon Vincent is particulier verpleger en zorgt voor de moeder (Peggy) van zijn goeie vriend Erik. Het verleden, met name die van Vincent, is niet helemaal vlekkeloos verlopen. Als er dan vreemde kleine voorvallen gebeuren, met name door de spraakcomputer die op de rolstoel van Peggy is gemonteerd, voelt Vincent zich onzeker, angstig en vreest voor zijn leven.
Mijn mening over dit verhaal is toch wat teleurstellend, de hoofdpersoon Vincent is goed, heel goed uitgewerkt, de onzekerheid, het lage zelfbeeld van zichzelf zijn heel voelbaar. Ook het toch wel wat nonchalante van Erik, komt goed uit de verf, en Peggy die ALS heeft, voel je gevangen zitten in haar lichaam. Toch mist het allemaal iets. Het heeft even geduurd voor ik mijn vinger op kon leggen, maar het verhaal 'pakt' niet. Het 'grijpt' je niet vast, zodat je alles laat liggen en verder wil.
Ook de spanning was niet alom aanwezig, wat het ook nog moeilijk maakt om verder te lezen, dus was het toch wel een wat teleurstellend verhaal voor mij.

Renee Zaris

19 april 2024 19:29

3

De cover is geweldig. Mijn verwachtingen waren hoog. Helaas, dit is niet.mijn boek. De spanning is laag. Er had zoveel meer in gezeten. De techniek van de rolstoel had kunnen worden gebruikt, de brieven en de gevolgen hiervan. De ontvangst ervan, hoe ze daarop reageerde. Esther, de benadering, waarom ze er in mee ging. Zo jammer dat het is blijven liggen. Hierdoor is het ook meer een YA boek, naar mijn mening.
Ik mus dus e.e.a. in dit verhaal. Het pakt mij niet. Zal dus niet snel weer een boek van haar lezen.

Margje V

19 april 2024 19:29

4

Petra Spark – De Patiënt

De cover zegt het al, een rolstoel en een masker. Beide spelen een grote rol in dit verhaal.

Vincent en Sarah zijn al jaren een stel en hebben samen een kind. Alleen is Vincent niet gelukkig.
Net zoals zijn beste vriend Eric is SM zijn passie. Eric neemt hem mee naar een club en de rest is geschiedenis. Sarah vindt een foto van een pittige dame in een zwart leren pakje op Vincent zijn mobiel en de relatie is over.

Eric zijn moeder zit door de ziekte ALS in een rolstoel en Vincent neemt zijn intrek in het grote huis om voor Peggy te zorgen. Eric is tenslotte verpleger.

Als Peggy via haar spraakcomputer zegt dat ze weet welk geheim Vincent verbergt.
en er steeds meer rare dingen gebeuren, gaat hij aan zichzelf twijfelen en wantrouwt hij iedereen.
Mensen laten hem in de steek en zeggen vreselijke dingen over hem. Wie doet dit en waarom?

“Hoe kende ze de details van wat hij had gedaan? Wat er was gebeurd had hij nooit achter zich kunnen laten. Het was altijd blijven smeulen als een klein rood kooltje in een uitdovende kachel.”

Steeds verder en verder zakt hij weg in een nachtmerrie waar hij maar niet uit kan komen.

“De gordijnen aan de schuifdeur op het terras bolden op door de wind. Stond er iemand op het terras? Van wie kwam die schaduw die op het gordijn werd geworpen?”

Tot het einde toe blijft het gokken wie Vincent zo aan het chanteren is of dat Vincent net als zijn moeder psychische problemen heeft en zelf niet meer weet wat hij doet.

Toch zijn er ook kanttekeningen aan dit boek. Als een advocaat een brief van zijn jeugdvriend krijgt is het behoorlijk overdreven om die direct te laten onderzoeken op vingerafdrukken en het handschrift door een grafoloog. Soms zijn er herhalingen van stukken die verteld worden. ‘De zwarte bladzijde uit het boek die definitief verbrand is.’ Vrienden die echt hele rare dingen zeggen en/of doen. Ik had af en toe een beetje een ‘over the top’gevoel.
Het is knap dat je tot het einde twijfelt aan wie nu precies wat doet, maar het boek had dunner kunnen zijn.

Drie- en halve ster voor dit boek. Ik rond het af naar vier sterren, aangezien ik drie toch net te weinig vind.

Zaar Zaar

19 april 2024 19:29

3

Voor de tweede x. Hopelijk slaat hij nu wel.op.

Het voorwoord belooft heel wat. Helaas zette de spanning niet door in het verhaal. Ik begrijp ook nog steeds niet wat het toevoegt aan het verhaal. ( kan aan mij liggen) Het is vlot geschreven, maar ik mis de spanning en de honger om verder te lezen voor mij. Het plot is goed, al denk ik dat er veel meer uit te halen is.

Steyaert Karen

19 april 2024 19:29

4

Vincent, verpleger van beroep, heeft een duister verleden en is op dit moment werkloos.
Zijn rijke vriend Eric, zoekt iemand die de zorg van zijn zieke moeder Peggy op zich kan nemen.
Vincent neemt de job aan, en gaat inwonen in het mooie penthouse waar Peggy verblijft.
Peggy heeft ALS, en zit in een rolwagen met hoge technische snufjes. Een computer vertaalt haar gedachten en zo kan ze spreken met de buitenwereld.
Via de stemcomputer ontvangt Vincent rare mysterieuze boodschappen over zijn verleden. Het lijkt er op dat Peggy heel goed weet wat hij heeft uitgestoken. Wanneer er ook mysterieuze briefjes en pakketjes opduiken, wordt het mysterie alleen maar groter.

Petra Spark neemt de lezer mee in een groot mysterie en zoektocht naar de ware dader van alle briefjes en pakketjes.
In het begin van het boek is er weinig spanning aanwezig. Maar eens je 1/3 en zeker 2/3 boek voorbij bent, bouwt de spanning mooi op en wou ik alleen maar verder lezen om te weten hoe dit verhaal zou eindigen. De personages worden heel realistisch neergezet en uitgewerkt.
De auteur gebruikt eenvoudige, maar beeldende taal, en deelt het boek op in korte hoofdstukken, wat het lezen alleen maar vlotter laat verlopen.
In het boek wordt er verwezen naar de kunstenaar, Zdzislaw Beksinski. Tijdens het lezen heb ik de kunstenaar gegoogeld. Zijn werken zijn voor mij heel “eng”, en door dit te combineren met het verhaal, zorgde Petra Sparkt er voor dat de spanning groter werd. Deze toevoeging is een mooie meerwaarde aan het boek.
De patiënt is het 2e boek dat ik lees van Petra Spark, en ik heb er evenveel van genoten, als het 1e boek (Astarte). In de toekomst zal ik dan ook met veel plezier een boek van Petra Spark lezen.

Angelique

19 april 2024 19:29

4

De cover spreekt al uit dat dit spannend gaat worden. Dat wordt het inderdaad ook. En zeer verrassend ook. De combinatie van verschillende factoren welke in het boek uitgewerkt worden passen heel goed bij elkaar. Deze factoren kom je niet snel in andere boeken tegen.

Het boek leest fijn weg en je wilt steeds toch weten wat er nú weer gaat gebeuren.

Kim Coenen

19 april 2024 19:29

4

Vincent Roels verzorgt de moeder, Peggy Vermoes, van zijn beste vriend Eric. Ze gaat hard achteruit en functioneert door middel van een spraakcomputer. Wanneer Peggy op een dag via de spraakcomputer 'Ik ken jouw geheim, ik weet wat je met dat meisje deed.’ tegen Vincent spreekt, raakt hij volkomen in paniek. Wat weet Peggy wat hij al jaren probeert te verbergen? Hij is in alle staat en zet alles op alles om zijn geheim te bewaren, maar hierdoor raakt hij verstrikt in chantage en wraakzucht. Dan vallen er ook nog slachtoffers. Wat is er aan de hand? Wie zit hierachter?

Het boek begint met een heftig en schokkend proloog. De situatie en gebeurtenis roepen gelijk veel vragen op. Wat is er in godsnaam gebeurd? Hoe is deze vrouw in deze situatie beland? Hierdoor wordt je als lezer echt nieuwsgierig en getriggerd om aan het verhaal te beginnen.

We volgen het verhaal door de ogen van Vincent Roels, een man van middelbare leeftijd en verpleegkundige. Ik kon me niet echt identificeren met het personage, maar Petra Sparks had het personage wel enorm goed neergezet en uitgediept, zodat je goed zijn handelingen en gedachten kon volgen. Naast Vincent zijn ook de andere personages goed en uniek neergezet.

De verhaallijn roept gelijk vanaf het begin een unheimlich gevoel en onrust bij me op. Je blijft de hele verhaallijn als lezer vragen hebben. Door de onverwachte en plotselinge wending weet Petra je keer op keer te verrassen en scherp te houden in het verhaal. Helaas ging halverwege het boek voor mij net iets te veel het tempo uit het verhaal, maar ik bleef nieuwsgierig genoeg om te willen weten hoe de vork in de steel zat. Het plot was verrassend en dat vind ik een extra pluspunt.

Het is voor mij de eerste kennismaking met een boek van Petra Spark, maar ik moet zeggen dat ik heb genoten van het spannende verhaal. Ze weet gedurende het hele verhaal een umheimlich gevoel en een hoop vragen op te roepen, waardoor je graag wilt weten hoe de vork in de steel zit. Dit boek is zeker een goede aanrader om te gaan lezen!

Vicky

19 april 2024 19:29

3

Een blik op de cover brengt vragen naar boven, en een nieuwsgierigheid om het boek te lezen. De vraag wat de rolstoel en het masker met elkaar gemeen hebben, wordt duidelijk tijdens het lezen van het verhaal.
De spanning wordt aangehouden gedurende heel het verhaal, maar ik was niet altijd tevreden met de verhaalwendingen, het was bij moment te ver gezocht voor mij. Wel behandelt het verhaal originele invalshoeken en is het niet voorspelbaar, maar persoonlijk vond ik het net ietsje té, een spanning mag voor mij meer onderhuids en subtiel zijn.
Jammer dat er niet duidelijker vermeld werd op voorhand dat onderwerpen als sm en druggebruik duidelijk in het verhaal aan bod kwamen, dan had ik waarschijnlijk afgezien van het lezen van het boek.
Het verhaal las vlot maar kon me net niet helemaal meeslepen.

Dini van Heumen

19 april 2024 19:29

5

Petra Spark-Vilvoorde, België - studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Ze heeft van jongs af een voorliefde voor bloedstollende verhalen. In 2017 debuteerde ze met de thriller 'Artikel13', bij Houtekiet. Vervolgens verschenen 'Eén kans op zes', 'Gruwelijke Gave' en 'Astarte'. 'De Patiënt' is haar vijfde thriller.

Het leven zit de verpleger Vincent Roels niet bepaald mee. Zijn vrouw en hij zijn uit elkaar, zijn zoon studeert in het buitenland, en hij is zijn baan kwijtgeraakt.
Daarnaast worstelt hij nog met een geheim uit zijn verleden.
Het aanbod van zijn succesvolle jeugdvriend Erik komt dan ook als een geschenk uit de hemel.
Eriks moeder Peggy Vermoes lijdt aan de spierziekte ALS en zij gaat zienderogen achteruit. Aangezien Erik steeds vaker naar het buitenland moet, wil hij een inwonende verpleger regelen.
Hij wil Vincent inschakelen want bij Vincent is Peggy dan in vertrouwde handen.
Vincent accepteert het aanbod en hij neemt zijn intrek in het luxe penthouse van Peggy.
Peggy beweegt zich voort in een rolstoel die voorzien is van de nieuwste technologische snufjes en zij communiceert via een spraakcomputer.
Wanneer Peggy dan ook op een dag de woorden, ik ken jouw geheim, ik weet wat je met dat meisje deed uitspreekt, slaat het hart van Vincent een slag over.
Hoe kan dit? Heeft hij het wel goed verstaan? Is dit soms een zieke grap?
Hoe kan zijn patiënt weten wat hij al die jaren probeert te verbergen?
In zijn poging om alles op alles te zetten om zijn geheim ook niet aan het licht te laten komen, raakt Vincent steeds meer verstrikt in een web van wraak en chantage en belandt hij in gevaarlijke situaties.

Door de mooie donkere cover waarbij een masker en een rolstoel opvallen, en de woorden Wraak smaakt altijd zoet, wordt de lezer al nieuwsgierig naar het verhaal.
'De Patiënt' begint met een spannende proloog waardoor de auteur je al gelijk het verhaal in weet te slepen en jou al een bepaald beeld voorschotelt en laat vormen van de dader.
Petra Spark weet de spanning heel goed op te bouwen, want ondanks dat het verhaal misschien wat langzaam verloopt, blijft het boeiend door haar messcherpe schrijfstijl.
Het verhaal draait voornamelijk om het hoofdpersonage Vincent die zijn rol als verpleger echt plichtsgetrouw uitvoert ondanks al de gebeurtenissen waar hij in verzeild raakt.
De manier waarop de auteur dat doet, maakt dat je sympathie krijgt voor Vincent en eigenlijk minder meeleeft met de patiënt Peggy, die hulpbehoevend is, en aan de vreselijke ziekte ALS lijdt.
Een verhaal dat uiteindelijk onder je huid gaat zitten.
Petra Spark laat de lezer meepuzzelen, maar door het werkelijk subliem opgebouwde plot is het een hele klus om die puzzel als lezer op te lossen.
De auteur weet je keer op keer te misleiden, te verrassen, en uiteindelijk de lezer naar een geniaal einde mee te nemen.
Dit was mijn eerste kennismaking met de boeken van Petra Spark maar zeker niet de laatste.

jet spanjersberg

19 april 2024 19:29

3

Vincent de hoofdpersoon in het boek, heeft aardig wat tegenslagen in zijn leven, mede te danken aan zijn voorkeur voor sm.
eover van het boek verraad dat al een beetje en ook een rolstoel speelt een belangrijke rol in dit boek. Doordat Vincent ontslagen is, word hij de verpleger van moeder Peggy, die de ziekte ALS heeft. Peggy is de moeder van een vriend waar Vincent een geheim mee deelt.
Peggy praat met vincent via een spraakcomputer op haar rolstoel.
Ik ken jouw geheim, ik weet wat je met dat meisje deed.’ Wanneer Peggy deze woorden uitspreekt, slaat het hart van Vincent een slag over. Weet zijn patiënt wat hij al die jaren angstvallig probeerde te verbergen?

Op dat moment komt er in het verhaal meer vaart en beetje bij beetje begint het verhaal zich uit te rollen.
Ik miste zeker in het begin spanning en ook vond ik dat het te lang duurde voordat er wat ging gebeuren. Het verhaal kabbelde wat voort. Het laatste stuk van het boek word met veel meer snelheid geschreven en dat maakt dat ik het toch al bij al een aardig boek vond, zeker ook omdat het plot toch wel weer anders was dan dat ik verwachtte
De personen zijn wel goed uitgewerkt en er zitten geinige details in het verhaal.
Door de korte hoofdstukken leest het verhaal vlot. .
Eigenlijk vind ik 3 sterren net te weinig maar 4 weer net te veel.

Filip Cappaert

19 april 2024 19:29

4

De patiënt van Petra Spark is mijn tweede kennismaking met deze auteur en deze is me beter bevallen dan het vorige boek, vooral omdat het e-boek deze keer veel beter afgewerkt is.
Vincent, een verpleger, neemt op aanraden van zijn vriend Erik, de verzorging op zich van Eriks moeder. Een opluchting voor Vincent want sinds hij klokkenluider was over een medisch schandaal, lijkt hij nergens nog een eerlijke kans te krijgen. Maar ook nu loopt het mis. De stemcomputer van Eriks moeder, begint plots met beschuldigingen aan het adres van Vincent. Een jeugdzorgers waarbij zowel Vincent als Erik aanwezig waren, wordt plots opgerakeld. En er worden brieven in het handschrift van Vincent verspreid onder zijn vrienden, waarin ook allerlei beschuldigingen aan hen geuit worden. Wie is verantwoordelijk voor deze laster? Is het toch Vincent zelf en gaat hij het pad op van zijn moeder, die ook psychisch gestoord was?
Een onwaarschijnlijke zoektocht naar waarheid, diepgravend in het verleden. Voor wie houdt van spannende psychologische thrillers, zeker een aanrader.

Annemarie (omaatjuh)

19 april 2024 19:29

2

De Patiënt – Petra Stark
Eerste druk, oktober 2022
Uitgeverij LetterRijn
ISBN: 9789493192454

===Ze dacht dat deze man te vertrouwen was.
De blik in zijn ogen leek veranderd want hij deed haar denken aan een roofdier. Er stak een vlaag van paniek op.
Hier lag ze vastgeketend in rode lingerie. Ze moest denken aan The Night Stalker. Misselijkheid overviel haar. Had hij soms iets in de Champagne gedaan? Ze besefte dat haar laatste uur geslagen had. De paniek die haar overmande zorgde dat de dood sneller intrad.===

Vincent Roels en zijn ex Sarah hebben samen een zoon.
Net als zijn beste vriend Eric is Vincent gefascineerd door SM.
Als ze samen naar een SM club gaan gebeurt er iets verschrikkelijks wat zowel Vincent als Eric blijft achtervolgen.

Vincent, die verpleger is, wordt ontslagen en Eric biedt hem een baan aan.
Hij wordt de verzorger van Peggy, de moeder van Eric, die ALS heeft. Tevens kan Vincent wonen in het luxe appartement van Peggy.
Peggy maakt gebruik van een computergestuurde rolstoel met een spraakcomputer.
Als Vincent in de buurt is hoort hij vanuit de spraakcomputer: “Ik ken jouw geheim en weet wat je met het meisje deed”.
Hij is totaal uit het veld geslagen en snapt er niets van.
Wat is er aan de hand.
Is de moeder van Eric echt zo ziek als zij zich voordoet of probeert zijn vriend op een misselijke manier grappig te zijn.

De voorkant van het boek ziet er mysterieus uit met een vlindermasker en de rolstoel. Na het lezen van de proloog hoopte ik op een spannend verhaal.
Er gebeurt genoeg in het boek. Alleen wanneer er iets gebeurde werd er zo'n lang verhaal om heen gebreid dat het voor mij langdradig werd.
Ik vond de personen die af en toe eens langs komen in het boek erg vaag en voegde weinig toe.
Best jammer.

Rotterdam, 18 februari 2023
Annemarie van de Kuilen 2.5*
Met dank aan ThrillZone en LetterRijn.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.