Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
doelwit aland jaap jonker thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Jaap Jonker
Uitgeverij(en) Letterrijn
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 3 oktober 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Winter 2018. De Nederlandse hoofinspecteur Jacob Noordland zet samen met zijn vrouw en hond koers richting de Åland eilanden. Hij hoopt op een rustige vakantie. Maar door het contact met inspecteur en goede vriendin Eeva Loitonen wordt al snel al zijn aandacht gegrepen door een mysterieuze zaak. In verschillende plaatsen op Åland valt de stroom uit. Aanvankelijk lijkt dit niet relevant voor de politie te zijn totdat Eeva en haar team een patroon ontdekken. Het spoor leidt naar een sinister Russisch plan om de strategisch gelegen Åland eilanden te annexeren.

In 2020 bracht Jaap Jonker Doelwit Åland in eigen beheer uit. Na een grondige herziening is het boek nu opnieuw uitgebracht onder de vlag van uitgeverij LetterRijn. De inmiddels gepensioneerde Jaap Jonker werkte als operationeel officier bij de Koninklijke marine en als stuurman bij de koopvaardij. Ook bekleedde hij diverse functies bij een Nederlands defensiebedrijf. Doelwit Åland is het eerste boek in de geplande Åland-trilogie en is tevens een persoonlijke ode aan de Finse eilandengroep waar de Hengelose Jonker zelf regelmatig verblijft.   

Dat de Russen dus een plan beramen om Åland in te nemen steekt Jonker geen moment onder stoelen of banken, wat maakt dat het in het begin van het boek even zoeken is naar de suspense. Boris Petrov wordt in de jaren 80 naar het Russische consulaat op Åland gestuurd in afwachting van verdere instructies. Gaandeweg zien we hoe het plan van de Russen vorm begint te krijgen. We kijken mee met Boris en het team dat hij inmiddels voor zijn missie heeft verzameld, terwijl aan de andere kant het politieteam van Eeva Loitonen zich steeds meer begint te roeren in de mysterieuze gevallen van stroomuitval op het eiland.

Naarmate het verhaal vordert schuift Jonker zijn hoofdpersonage Jacob Noordland naar voren. Wanneer Eeva hem vraagt om zijn expertise, besluit Jacob om mee te helpen. De manier waarop de Ålandse politie echter op het spoor komt van het Russische annexatieplan zit wat simpel in elkaar. Omdat op het nabijgelegen Zweedse eiland Gotland iets soortgelijks gebeurt en door de interesse vanuit Rusland in de strategisch gelegen Åland eilanden in het verleden begint het vermoeden te ontstaan dat hun grote, boze buurman wellicht achter de stroomstoringen zou kunnen zitten. Volledig gestoeld op aannames bouwt Jonker verder aan het plot.

De Ålandse politie vindt bevestiging in hun hypothese wanneer ze ontluisterend berichtenverkeer vanuit de Russische ambassade op het eiland afluisteren. Wat daarna volgt is een soortgelijke aaneenschakeling van toevalligheden en veronderstellingen die Eeva en haar team exact op het spoor van Boris en zijn handlangers brengen.

Het is allemaal net wat te makkelijk en dit is dan ook een punt waar Jonker nog stappen in zou kunnen maken. Toch levert het boek overall ook tal van sterke passages op. Met Jonkers achtergrond als marinier schetst hij de meest realistische passages op de onstuimige Scandinavische zee en daarna in de stormachtige lucht, waarbij hij je de ene keer meeneemt op het schip van de Russische kapitein-luitenant Kozlov om daarna samen met de Finse Air Patrol door de lucht te scheren. Het zijn de momenten dat Jonker zijn verhaal naar grotere hoogte laat stijgen en de lezer een uniek inkijkje geeft in een nog voor velen onbekende wereld.

Er zijn zowel aan Ålandse als aan Russische zijde personages die Jonker heel uitgebreid of juist heel beknopt uitwerkt. Vooral Eeva voelt bij vlagen als een erg plat karakter zonder noemenswaardige eigenschappen of kenmerken. Wat Jonker wel sterk doet is dat hij niet alleen de gebeurtenissen door de ogen van Eeva en Jacob belicht, maar ook vanuit Boris en Kozlov. Op deze manier wordt het verhaal van twee kanten benaderd en schuiven de twee partijen steeds dichter naar elkaar tot het punt van een onvermijdelijke confrontatie. Wanneer Boris en zijn team hun missie op Åland ten uitvoer brengen en de schepen onder leiding van kapitein-luitenant Kozlov oprukken richting de kust resulteert dit in een groot aantal actiescènes waarin de Ålandse politie met behulp van de marine en Finse Air Patrol het tij probeert te keren. Jonker toont daarbij wederom zijn expertise, maar al die kennis heeft als keerzijde dat het verhaal soms wel heel gedetailleerd en zelfs wat langdradig wordt. De climax is daardoor wat teleurstellend, net als helaas het gehele boek waarin al met al de spanning ontbreekt.

Toch verdient Jaap Jonker lof voor het bedenken van een origineel verhaal dat tegen een achtergrond van Russische agressie en de oorlog in Oekraïne buitengewoon actueel is. Het verhaal is over de gehele linie niet slecht geschreven. Met hier en daar een paar goed uitgewerkte personages en meerdere fragmenten waaruit een grote kennis van lucht- en scheepsvaart blijkt, weet Jonker zijn lezers positief te verrassen. Maar in de technische uitwerking van het plot en het opbouwen van de spanning haalt Jonker niet het maximale uit een boek met veel potentie. De Jacob Noordland-serie krijgt nog twee delen en met een boeiende cliffhanger aan het einde zijn er nog genoeg aanknopingspunten om te kijken wat Jonker nog meer voor ons in petto heeft.

 

Afbeelding
Jelle van der Kruijs.jpeg
Jelle van de Kruijs
Mijn naam is Jelle van de Kruijs. Met 2001 als geboortejaar ben ik een jeugdige thrillerliefhebber. Dankzij Schuilplaats van Harlan Coben ben ik het thrillergenre ingezogen. Coben is dan ook mijn favoriete auteur, op de voet gevolgd door Steve Cavanagh en Deon Meyer. Als recensent bij ThrillZone krijg ik de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe auteurs en tegelijkertijd mijn twee passies te combineren; lezen en schrijven.

Wat vinden lezers...

Super Admin

19 juni 2024 2:58

0
De Nederlandse auteur Jaap Jonker (1956) werkte in de koopvaardij en als operationeel officier bij de marine voordat hij het bedrijfsleven in dook. Hij woont met vrouw en hond in Hengelo. Zijn vrouw heeft roots op de Finse Åland eilanden en ze komen er dan ook al jaren. Na een winterstorm kreeg Jonker de inspiratie om hier een thriller over te schrijven; wat als de -door de storm veroorzaakte- stroomstoring op de eilanden door mensenhanden veroorzaakt zou worden (lees hier meer over de achtergrond van het boek in ons verdiepingsartikel) ? Het resultaat: Doelwit Åland, het eerste deel in een geplande reeks met de Nederlandse politie-inspecteur Jacob Noordland.

Voor een wintervakantie komen Jacob Noordland en zijn Kerstin aan met de veerboot Rosella op Åland-eilanden, waarvan Mariehamm de hoofdstad is. Ze zijn van plan lekker te eten, drinken en een goed boek te lezen. Kortom, een uitrustvakantie. Maar niets is minder waar, wanneer het stel komt dineren bij de Ålandse collega van de poltie Eeva Loitonen. Zij vertelt Jacob over een serie mysterieuze stroomstoringen op de eilandengroep. Er lijkt een patroon in te zitten. Is er opzet in het spel?

Ja dus. De Russische inlichtingenagent Boris Petrov is al sinds de jaren tachtig als mol aanwezig op Åland. Zijn doel; de eilandengroep zo voorbereiden dat een Russische invasiemacht met speels gemak de eilanden kan annexeren. Boris heeft een groep sympathisanten om zich heen verzameld, bekend als ‘De Kring’. Hun doel; sabotageacties zodat in de nacht van 1 op 2 januari de eilandengroep door de Russen kan worden overlopen…

Jaap Jonker heeft zich voor het schrijven van Doelwit Åland laten inspireren door twee gebeurtenissen; enerzijds de grote stroomstoring veroorzaakt door orkaan Alfrida én de Russische annexatie van De Krim in 2014. Deze combinatie vindt zijn weg in de verhaallijn van Doelwit Åland.

De plot is goed opgebouwd. Doordat Jonker zich heeft laten inspireren door waargebeurde zaken, voelt het boek als een soort technothriller die geschreven zou kunnen zijn door wijlen Tom Clancy. Het verhaal doet namelijk wel ergens denken aan Operatie Rode Storm, het boek dat Clancy schreef als scenario voor ‘wat als de Derde Wereldoorlog zou uitbreken’. De Russen zijn in Doelwit Åland de bad guys. Jonker weet goed te beschrijven hoe zo’n missie ‘van binnenuit’ dan in zijn werk zou gaan. Als buitenstaander hebben wij geen idee waar de Åland eilanden in hemelsnaam liggen. Maar wie er iets meer in duikt (of het nawoord van Jonker erbij pakt), weet dat de eilandengroep in de Oostzee al vaker onderwerp van discussie is geweest. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de Russen hun zinnen op de eilanden zullen zetten wanneer niemand oplet.

De hoofdpersoon in het boek is Jacob Noordland, een politieman uit het oosten van ons land. Hij is een scherpe agent met een goede analytische geest. Zijn partner is de van oorsprong Zweedse Kerstin. Waar Jonker echter best veel aandacht aan het plot heeft besteed, is dat minder gebeurd aan de personages. Door de wat eendimensionale benadering van Jacob Noordland, maar bijvoorbeeld ook zijn collega Eeva Loitonen, komen ze nooit echt tot leven. Dat geldt ook voor hun tegenstanders, zoals de in potentie ultieme spion Boris Petrov. Dit zorgt ervoor dat het de lezer niet veel zal uitmaken wat er met de personages gebeurt, ook als ze zelfs in levensgevaar dreigen te komen. Hier zit een ontwikkelpunt voor auteur Jonker, zeker wanneer hij Jacob Noordland wil laten terugkeren in volgende delen.

Het bovenstaande kan worden doorgetrokken naar de schrijfstijl van de auteur. Waar de plot de potentie heeft om uit te groeien tot een geweldige technothriller, zorgt de schrijfstijl ervoor dat het een herhaling van zetten lijkt. De zinsopbouw verloopt niet altijd vloeiend en dat geldt zeker ook voor de dialogen; die voelen regelmatig gekunsteld aan. Tel daarbovenop de menige spelfout die in het boek zit, en dan mag geconcludeerd dat Jonker nog mag groeien in zijn hanteren van ‘de pen’. Maar, het is dan ook een debuut en dan mag er ruimte voor verbetering zijn.

Doelwit Åland is in potentie een geweldige thriller. Met de inspiratie van Jaap Jonker is niets aan de hand. Als hij dit kan doorzetten en winst pakt op de uitwerking van de personages én zijn schrijfstijl, zou er best meer in het vat voor de Hengelose auteur kunnen zitten.

GuyD

19 juni 2024 2:58

3

Doelwit Åland, het thrillerdebuut van de Nederlandse Jaap Jonker (1956), is oorspronkelijk verschenen in eigen beheer; in 2020. Na een grondige herschrijf- en redactieronde heeft LetterRijn het boek opnieuw uitgegeven. Dit moet tevens de officiële start betekenen van de geplande Åland-trilogie. Intussen bevindt het vervolgdeel zich in de voorbereidende fase.

De korte proloog keert terug naar Leningrad in de jaren tachtig. Ginds wordt de basis gelegd van wat een jarenlange geheime opdracht gaat zijn. Dertig jaar later, in de winter van 2018, gaat hoofdinspecteur Jacob Noordland samen met zijn vrouw op vakantie naar de Finse Åland-eilanden. Hij wil rust, wat tijd doorbrengen met Kerstin en genieten van het winterweer. Het draait helemaal anders uit, wanneer Jacob via zijn Finse collega Eeva Loitonen betrokken raakt bij een mysterieuze zaak. Onverwachte stroomstoringen gespreid over het hele eiland, wekken de aandacht van de ‘MOE’ (Misdaad Onderzoek Eenheid). Zijn de Russen aan zet en willen die Åland opnieuw onder hun bestuur krijgen?

‘Dan, even na tien uur, schrikt iedereen op door een korte duidelijke boodschap van Eeva. Niet om 13.00 uur verzamelen maar zo snel mogelijk. Urgent. Nieuwe ontwikkelingen, zo snel mogelijk hier!’

Als lezer krijg je een duidelijk antwoord op de vraag, waarom de eilanden aan de Oostzee zo belangrijk zijn voor de Russen. Jonker benadert, zonder het vooraf te beseffen, de brandende actualiteit erg dicht. De wereldpolitiek is constant in beweging, zeker in die contreien. Trouwens, het boek heeft hij geschreven lang voordat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uit zou breken. In twee grote delen volg je de ontwikkelingen en het uitvoeren van een duivels uitgekiend plan; waarbij alle betrokken partijen het spel keihard spelen. Vooral in het tweede deel nemen de spanningen op een explosieve wijze toe. Toch een waarschuwing vooraf: blijf steeds bij de les. Vooral de eerste twintig pagina’s zijn ietwat lastig; je maakt meteen kennis met een groot aantal personages. En daar blijft het niet bij; de constante, pijlsnelle wisselingen van het perspectief en settings maken het lezen er niet eenvoudiger op. De epiloog is een stevige knipoog naar een toekomstig vervolg.

‘Jacob remt slippend af op de licht besneeuwde weg en probeert tegelijkertijd de auto voor hem in de gaten te houden. Gaat het nu dan toch fout?’

Het plot is knap geconstrueerd en de auteur zet de historische achtergrond prima neer; tevens een vaak filmische stijl. Zijn hoofdpersonage, Jacob Noordland, is voldoende uitgediept. Dit geldt eveneens voor Eeva Loitonen. De andere karakters blijven eerder aan de vlakke kant; de inhoud van het verhaal primeert in dit geval. In Doelwit Åland vind je de spanning vooral terug in de passages van het tweede deel. Tevens is deze spionage- en actiethriller - met een Scandinavische toets - een onvervalste ode van de auteur aan het Finse Åland.

Kim Ketels

19 juni 2024 2:58

4

Wees gewaarschuwd: deze thriller laat je niet los.
Jacob, een Nederlands politie-inspecteur gaat 2 weken op vakantie naar Aland. Daar logeren ze bij zijn collega Eeva.
Maar wat Jacob en zijn vrouw niet weten, is dat de Russen op dat moment een inval plannen om Aland in te nemen.
Toch komen de inspecteurs op het spoor van de inval en moeten ze dag en nacht werken om de inval tegen te houden.
Zal het ze lukken? Of slagen de Russen in hun opzet en slaagt operatie Duisternis?
Heel veel leesplezier alvast!

Wemmie

19 juni 2024 2:58

4

Doelwit Ȧland is een zeer spannende en realistische thriller. De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland wil de kerstvakantie graag doorbrengen op de Finse Ȧland eilanden. Hij hoopt op een witte en rustige Kerst maar daar komt niet veel van terecht. Jacob en zijn vrouw Kerstin zijn op Ȧland op uitnodiging van zijn Finse collega Eeva Loitonen. Jacob heeft Eeva leren kennen tijdens een Europolactie tegen een internationale bende drugskoeriers. De bende was actief in de Oostzee en dicht bij de Nederlands-Duitse grens, de woonplaats van Jacob en Kerstin. Kerstin is in Zweden geboren maar voor de liefde met Jacob naar Nederland gekomen.

Eeva vraagt Jacob om advies vanwege frequente stroomstoringen op het eiland. Als de monteur aankomt bij het transformatorhuis is de storing opgelost. Jacob belooft mee te kijken, tot grote ergernis van zijn vrouw Kerstin die zich verheugd heeft op een paar rustige weken. . Jacob ontdekt een bepaald patroon in de stroomstoringen en samen met enkele hackers weten ze binnen te dringen bij de Russische diensten. Het lijkt erop dat de Russen van plan zijn om de strategische gelegen eilanden te annexeren.

In de proloog die zich in de jaren tachtig van de vorige eeuw afspeelt in Leningrad wordt een tipje van de sluier opgelicht. Boris Petrov wordt door zijn vader naar Mariehamn, de hoofdstad van de Finse Ȧland-eilanden gestuurd om daar als administratieve kracht te werken en een Russische opdracht voor te bereiden.

We maken daarna een sprong naar 2018 en volgen twee verhaallijnen die elkaar afwisselen. Eeva en haar team met de assistentie van Jacob proberen de stroomstoringen te plaatsen en de andere verhaallijn gaat over de Russen. Zowel Boris Petrov en zijn helpers aan land komen aan bod als het eskader van overste Kozlov op de Oostzee.

Het boek is erg realistisch geschreven en de situatie in de Oekraïne dringt zich op. Het verhaal leent zich heel goed voor een film. Jaap Jonker weet het eiland zeer goed te beschrijven en put daarbij vast uit eigen ervaring. In zijn werkzame leven heeft de auteur gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Ook heeft Jaap Jonker gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf.
De schrijfstijl is prettig, er zit flink vaart in het verhaal en de personages zijn aansprekend.
Doelwit Ȧland is het eerste deel van een trilogie en eindigt met een cliffhanger, laat het tweede deel maar snel komen.

Wemmie

19 juni 2024 2:58

4

Doelwit Ȧland is een zeer spannende en realistische thriller. De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland wil de kerstvakantie graag doorbrengen op de Finse Ȧland eilanden. Hij hoopt op een witte en rustige Kerst maar daar komt niet veel van terecht. Jacob en zijn vrouw Kerstin zijn op Ȧland op uitnodiging van zijn Finse collega Eeva Loitonen. Jacob heeft Eeva leren kennen tijdens een Europolactie tegen een internationale bende drugskoeriers. De bende was actief in de Oostzee en dicht bij de Nederlands-Duitse grens, de woonplaats van Jacob en Kerstin. Kerstin is in Zweden geboren maar voor de liefde met Jacob naar Nederland gekomen.

Eeva vraagt Jacob om advies vanwege frequente stroomstoringen op het eiland. Als de monteur aankomt bij het transformatorhuis is de storing opgelost. Jacob belooft mee te kijken, tot grote ergernis van zijn vrouw Kerstin die zich verheugd heeft op een paar rustige weken. . Jacob ontdekt een bepaald patroon in de stroomstoringen en samen met enkele hackers weten ze binnen te dringen bij de Russische diensten. Het lijkt erop dat de Russen van plan zijn om de strategische gelegen eilanden te annexeren.

In de proloog die zich in de jaren tachtig van de vorige eeuw afspeelt in Leningrad wordt een tipje van de sluier opgelicht. Boris Petrov wordt door zijn vader naar Mariehamn, de hoofdstad van de Finse Ȧland-eilanden gestuurd om daar als administratieve kracht te werken en een Russische opdracht voor te bereiden.

We maken daarna een sprong naar 2018 en volgen twee verhaallijnen die elkaar afwisselen. Eeva en haar team met de assistentie van Jacob proberen de stroomstoringen te plaatsen en de andere verhaallijn gaat over de Russen. Zowel Boris Petrov en zijn helpers aan land komen aan bod als het eskader van overste Kozlov op de Oostzee.

Het boek is erg realistisch geschreven en de situatie in de Oekraïne dringt zich op. Het verhaal leent zich heel goed voor een film. Jaap Jonker weet het eiland zeer goed te beschrijven en put daarbij vast uit eigen ervaring. In zijn werkzame leven heeft de auteur gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Ook heeft Jaap Jonker gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf.
De schrijfstijl is prettig, er zit flink vaart in het verhaal en de personages zijn aansprekend.
Doelwit Ȧland is het eerste deel van een trilogie en eindigt met een cliffhanger, laat het tweede deel maar snel komen.

Verzamelaar

19 juni 2024 2:58

3

Jacob en Kerstin gaan voor een welverdiende vakantie naar Åland, maar daar komt weinig van terecht. Jacob die in Nederland hoofdinspecteur is valt met zijn neus in de boter als zijn Finse collega Eeva hem om hulp vraagt. Er blijkt om onverklaarbare reden steeds transformatiehuisjes uit te vallen en Eeva vertrouwt dit niet. Bij nader onderzoek blijk dit het begin van een poging tot bezetting van Åland door de Russen. Het begin van het boek begint rustig en wordt er veel uitgediept, later als het tot een confrontatie komt met de Russen wordt het wachten beloond en wordt het spannend Het eindigt met een aantal losse eindjes die een opstap zijn voor deel 2.

Verzamelaar

19 juni 2024 2:58

3

Jacob en Kerstin gaan voor een welverdiende vakantie naar Åland, maar daar komt weinig van terecht. Jacob die in Nederland hoofdinspecteur is valt met zijn neus in de boter als zijn Finse collega Eeva hem om hulp vraagt. Er blijkt om onverklaarbare reden steeds transformatiehuisjes uit te vallen en Eeva vertrouwt dit niet. Bij nader onderzoek blijk dit het begin van een poging tot bezetting van Åland door de Russen. Het begin van het boek begint rustig en wordt er veel uitgediept, later als het tot een confrontatie komt met de Russen wordt het wachten beloond en wordt het spannend Het eindigt met een aantal losse eindjes die een opstap zijn voor deel 2.

Hans

19 juni 2024 2:58

3

Doelwit Åland, het debuut van Jaap Jonker met een aansprekende cover. Het is een foto van Åland. Het boek begint direct met een pluspunt en is het eerste deel van een trilogie waarin de Nederlandse hoofinspecteur Jacob Noordland de hoofdrol speelt. Het verhaal van Doelwit Åland is gebaseerd op de storm Alfrida die in januari 2019 Zweden, Finland en ook de eilandengroep Åland aandeed. De gevolgen van de storm waren heftig voor Åland. Een idee is ontstaan bij Jaap Jonker die ongeveer vijfentwintig jaar een aantal maanden per jaar op Åland doorbrengt. Het gegeven van de storm gecombineerd met de speciale status van Åland en de ervaring in de scheepvaart en defensie van Jaap Jonker heeft geresulteerd in een verhaal die nu actueel is geworden door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de bijbehorende spanningen voor de landen die grenzen aan Rusland. Dat Rusland interesse heeft in de eilandengroep Åland, het Zweedse Gotland en het Deense Borgholm is begrijpelijk. Van Gotland was het mij bekend, van de interesse in Borgholm en Åland had ik nog niet gehoord. Åland is het gebied waar het verhaal zich afspeelt en al snel is het duidelijk bij de politie van Åland dat er iets niet klopt aan de stroomuitvallen op het eiland. Opeens vindt de politie een patroon en van daaruit probeert men erachter te komen wat het is. De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland, zijn vrouw Kerstin en hun hond Bamse zijn op dat moment aangekomen op Åland om de wintervakantie daar door te brengen. Ze zijn op bezoek op uitnodiging van inspecteur en goede vriendin Eeva Loitonen. Eeva Loitonen leidt het onderzoek naar de mysterieuze stroomuitvallen en Jacob wordt door Eeva in het onderzoek betrokken. Het aandeel van Jakob aan het onderzoek is direct doorslaggevend voor het vervolg. Hij weet namelijk op een vrij simpele manier erachter te komen uit welke buurten de daders moeten komen. Deze informatie brengt het onderzoek van de IT specialisten Kjell en Pernilla in een stroomversnelling en plots komen daar de daders te voorschijn. De politie van Åland heeft geen enkel idee wat ze met die informatie moeten doen.

Ondertussen weten we als lezer wel wat de bedoelingen van de Russen zijn. Wat volgt is onderzoek waarbij Åland alles uit kast haalt om te weten te komen wat de plannen zijn en hoe ze die kunnen voorkomen. Omdat Åland een gedemilitariseerd gebied is moeten de Ålanders met hun beperkte middelen het zelf oplossen. De vraag is of ze het wel zelf kunnen oplossen.

Het is al vrij snel duidelijk dat Jacob en zijn Zweedse vrouw Kerstin gebaseerd zijn op Jaap Jonker en zijn vrouw die van Ålandse afkomst is. Helaas komen we niet veel te weten over het verleden van Jacob. Het belangrijkste onderdeel van het verhaal is het plan van de Russen en het onderzoek van de politie van Åland om het plan te voorkomen. De rest is ondergeschikt. De kennis en ervaring van Jaap is terug te lezen in het verhaal die bij vlagen wel erg technisch wordt met allerlei termen uit de zeevaart en het leger. Er wordt langzaam maar zeker naar het einde gewerkt en ik zat constant te wachten op de invloed van de storm en het was nogal een anticlimax dat die verwachting niet uitkwam. Al met al een leuk concept waar veel meer in zat.

Filip C

19 juni 2024 2:58

4

In Doelwit Åland van qjaap Jonker maken we kennis met Jacob Noordland die tijdens zijn vakantie op het eiland Åland door zijn collega Eeva Loitonen betrokken wordt in een bizarre onderzoekszaak. Op het eiland vinden al maanden lang verontrustende stroompannes plaats. Is het toeval of zit er meer achter? In plaats van een ontspannende Kerstvakantie komt Jacob terecht in een wereld van intriges. Zal het team van het kleine neutrale eiland Åland aan het langste eind trekken?
Het debuut van Jaap Jonker is een schot in de roos. Zonder spectaculair uit te pakken weet Jaap in zijn debuutroman ijzersterke personages te creëren, die ook hun menselijke trekken blijven bewaren. Nee geen supersterren, maar personages van vlees en bloed waardoor je als lezer echt meegetrokken wordt in een heel realistisch verhaal.
Ik kijk alvast uit naar meer werk in de Jacib Noordland-reeks!

Gerda Haan

19 juni 2024 2:58

5

Alleerst bedankt Jaap voor het mooie boek.
Denk ook dat het wat uitgemaakt heeft dat Jaap er zelf vaak geweest is. En dus de omgeving goed kon omschrijven.
Veder vond ik het grappig dat de hoofdpersoon naar mijn vriend genoemd is die heet ook Jacob
Tja als je op vakantie gaat en je maakt dan zoveel mee dat is wel heel uitzonderlijk natuurlijk maar ook erg mooi. Mannen vervellen zich nou eenmaal snel toch?
Samen met de vrouw energiehuisjes bekijken knap dat ze het een dag volhield.
Maar het is een mooi boek die je vooral moet lezen. En de volgende delen ook.
Ben benieuwd of Jacob weer terug gaat naar het eiland. En of hij nog iets met Eeva begint.
En of Eelena weer terug komt vanuit bijvoorbeeld een warm tropisch oord. Of gewoon uit Nederland .
Goed reden genoeg zou ik zeggen om ze allemaal te lezen.
Conclusie ik vond het een super mooi boek die ik twee keer gelezen heb.

maria

19 juni 2024 2:58

3

Een echtpaar Kerstin en Jacob waarbij Jacob politieagent is gaat op vakantie naar Aland waar zij in de woning van zijn collega Eeva kunnen bivakkeren voor een vakantie van twee weken. De vakantie loopt echter anders doordat er op onverklaarbare wijze lichten doven op het eiland telkens voor korte tijd. Jacob wordt door zijn collega Eeva erbij betrokken. Wat is er aan de hand. Heeft dit iets met de Russische expansiedrift te maken of speelt er heel wat anders?

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.