Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
black ice brad thor thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Scot Harvath
Auteur(s) Brad Thor
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 15 maart 2023
Categories Actie
Deel deze recensie

In de wereld van de actiethriller draait de protagonist van Brad Thor al heel wat delen mee. Zijn naam: Scot Harvath. Hij is werkzaam bij een ultrageheime organisatie genaamd de Carlton Group. Zij klaren klusjes die de CIA zelf niet wil, of kan, aanpakken. Harvath is een taaie rakker. Hij is al meerdere malen door het oog van de naald gekropen en nu heeft hij in Black Ice zijn zaakjes eindelijk op orde. Maar voor hoelang?

Harvath woont bij zijn Noorse vriendin Sölvi in Oslo. Hij leidt een relaxed leventje en denkt weinig aan zijn werk voor de Carlton Group. Totdat hij iemand uit een taxi ziet stappen die dood had moeten zijn. Sterker nog, Harvath heeft diegene zelf gedood. Hij volgt de Chinese man en moet dat -natuurlijk- bijna zelf met de dood bekopen.

Het is het begin van een geopolitiek spel, want alles draait om de mineralen van de Noordpool. Rusland en China hebben snode plannen, en alleen Scot Harvath kan hen tegenhouden…

Wie graag de boeken van Andy McNab en Chris Ryan leest, heeft vast weleens een boek van Brad Thor opgepakt. En terecht, want de Amerikaan heeft met zijn hoofdrolspeler zijn territorium aardig zeker gesteld. Vooral in het thuisland van Thor gaan de Harvath-thrillers als zoete broodjes over de toonbank. Hier in Nederland was het Karakter Uitgevers die in 2015 met de serie begon, toen nog onder de vlag van de Meer voor mannen-franchise.

Inmiddels dus deel elf (deel twintig niet-vertaald), Black Ice / Zwart IJs geheten. Het is een thriller waar Thor de tijd uittrekt voor veel uitleg over de geopolitieke situatie rondom de Noordpool. Die is overigens erg interessant, zelfs voor liefhebbers van actiethrillers als deze. Olie en gas zijn het nieuwe goud en laat daar nou net een overvloed van aanwezig zijn onder het afkalvende ijs. Thor weet er een interessant plot van te maken, waarin actie en uitleg elkaar afwisselen.

Harvath draait al wat delen mee dus zijn karakter verdient niet veel uitleg, aldus Thor. Hij pakt ook weinig terug op vorige delen, waardoor Black Ice uitstekend opzichzelfstaand te lezen is. De auteur heeft iets in handen wat andere schrijvers in het genre minder of niet doen; door zijn mix van geopolitieke zaken en het microwereldje van Harvath, weet de auteur een afwisselend verhaal neer te zetten die ergens de vraag doet oproepen; hoeveel zou zomaar kunnen gebeuren?

Natuurlijk draait Black Ice vooral om de actie en die is overvloedig aanwezig. Thor schuwt heftige taferelen niet, die de lezer soms even zal doen slikken. Een gezicht in fluorwaterzuur duwen bijvoorbeeld, je moet er maar op komen. De liefhebber zal er echter om moeten glimlachen; het mag soms wel wat over the top in dit actiegenre. Laat staan de beschrijvingen van het wapentuig dat de lieden meesjouwen. Alles wordt inclusief typenaam uit de boeken gedaan. In Nederland zullen de lezers fronsen, in de V.S. spinnen. Verschil moet er zijn.

Brad Thor mag wellicht in Nederland een wat onbekendere naam zijn, dat is gezien de kwaliteit van zijn actiethrillers onterecht. Deze naam behoor je te lezen als je van een stevige dosis actie en lood houdt. Om zijn naam kracht bij te zetten, mag de opmerking dat hij een Black Ops team in Afghanistan volgt, van de achterkaft af. Dat heeft de beste man echt niet meer nodig.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Heleen van der Velde

15 juli 2024 0:05

4

Als Scot in Oslo een man een taxi ziet uitstappen herkent hij de man die hij eerder vermoord heeft. Scot besluit de man te volgen maar raakt hem kwijt. Terwijl hij op zoek is naar de man valt zijn oog op twee mannen met een oudere vrouw. Hij herkent dat ze haar proberen te dwingen om haar bankrekening leeg te halen en weet dit te voorkomen.
Als hij thuiskomt bij Solvi, weet hij dat ze weinig tijd hebben. Solvi moet werken en ook hij voelt dat zijn vakantie voorbij is. Hij maakt zich zorgen over wat dit voor hun relatie gaat betekenen. Als hij daarna ook nog verhoord wordt vanwege zijn aandeel in het voorkomen van de overval op de oudere vrouw, loopt ook zijn verblijf in Noorwegen gevaar.

Ondertussen raakt Scot na zijn observatie van zijn eerdere target betrokken bij een internationaal onderzoek waarbij het vermoeden is dat twee wereldmachten samenwerken om een machtsverschuiving via het noorden van Noorwegen voor elkaar te krijgen. Scot schakelt zijn team in en wat volgt zijn geheime acties, achtervolgingen, ontvoeringen in de koude omgeving van Kirkenes en Spitsbergen.

Ik heb genoten van Black Ice, de nieuwe Scot Harvath-thriller van Brad Thor. Brad Thor heeft een goede schrijfstijl, legt goed verband met actualiteit en politieke dreigingen en zorgt ervoor dat je je waant in de koude omgeving in Noorwegen. En passant geeft hij ook nog toeristische informatie over Oslo en overlevingstips tijdens gevaarlijke scenes. Sommige hoofdstukken verliepen wat trager, leken wat inleidend terwijl nog niet duidelijk werd wat de rol van de personages was, echter kijkend naar het geheel heeft hij (ook daarmee) geloofwaardige personages neergezet.

Maria

15 juli 2024 0:05

3

Een verhaal waarin de hoofdpersoon Scot Harvarth in hart en nieren een spion door het zien van een volgens hem door hemzelf vermoorde gevaarlijk persoon verwikkeld raakt in een geopolitiek gebeuren dat hij in beginsel niet kon overzien en niet echt kon bevatten waar hij me bezig was. Dit wordt allengs het lezen steeds duidelijker. De impact kan heel groot zijn…. Hoe actueel..

Kuikentje1982

15 juli 2024 0:05

2

Er gebeurd ontzettend veel in dit verhaal. En het speelt zich op meerdere plekken af.
Zelf vond ik de verhaallijn rommelig overkomen waardoor het voor mij lastig was om door het verhaal te komen.
Dit boek zou ik wel aanraden aan mensen die van actiethrillers houden.

Kim Ketels

15 juli 2024 0:05

3

Als je geïnteresseerd bent in een politieke thriller met heel veel achtergrond informatie over de politieke situatie tussen Amerika, China en Rusland, dan zit je met deze zeker heel goed.
Ook maak je hier uitgebreid kennis met Noorwegen en hoe die zich verhoudt ten opzichte van de 3 grootmachten.
Deze is echt vlot geschreven en makkelijk te lezen.
Verwacht wel geen bloedstollende thriller, want dat is deze niet, maar het is een heel toegankelijk boek.

Wilma verwoerd

15 juli 2024 0:05

5

Black ice gaat over spion scot harvath.
Die voor de moeilijke keuze staat terug naar zijn oude leven of voor goed stoppen.
Na een mooie zomer met vriendin solvi wordt deze beslissing genomen op het moment dat hij uit een café stapt en iemand ziet die hij een jaar geleden vermoord heeft !
Dit is het begin van een nieuw avontuur die scot harvath brengt op plaatsen waar hij liever niet komt.
En hij in aanraking komt met zeer gevaarlijke personen.
Kan hij samen met zijn team en solvi de grote wereld machten tegenhouden en Black ice stoppen?
Volg scot harvath in zijn geheime acties.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen.
Het leest makkelijk weg en de spanning zit er goed ingebouwd.
Er zit veel politiek in het boek maar doordat het zeer geloofwaardig is geschreven vond ik dit niet storend.
Het komt dicht bij de huidige situatie in de wereld.
En is daardoor een echte thriller.

Ik bedank leesclub thrillzone.nl dat ik het mocht lezen.

Kelly De Preester

15 juli 2024 0:05

3

Via de Thrillzone Leesclub leerde ik Brad Thor kennen. Ik hou ervan om nieuwe auteurs te ontdekken en was dan ook erg blij dat ik deze kans kreeg.
Black ice is een thriller die zich in Noorwegen afspeelt. Spion Scot Horvath moet slagen in een wel erg moeilijke missie. Deze missie kan voor de ganse wereld een verschil maken als deze slaagt of als hij niet slaagt in de opzet. Falen is geen optie. In het verhaal komen heel wat verschillende personages aan bod, waardoor het soms wat verwarrend lezen kan zijn. Ik heb dan ook tijdens het lezen een schriftje genomen om deze te noteren. Op deze manier is het net iets overzichtelijk. Het verhaal leest het best als je veel na elkaar leest en niet enkel een aantal blz per dag leest. Zo zit je helemaal in het verhaal en kan je de spanning die opgebouwd wordt, het beste voelen.
Het verhaal start met een proloog die je als lezer erg nieuwsgierig maakt om verder te lezen. Hierna keert het verhaal 72 uren terug in de tijd. Het wordt, vooral vanaf het midden van het boek een rollercoaster waarbij je het moeilijk vindt om te stoppen met lezen. De hoofdstukken worden niet telkens vanuit het oogpunt van het hoofdpersonage verteld. Dit zorgt ervoor dat het verhaal meerdere dimensies krijgt en de spanning opgebouwd wordt.
Het grootste deel van het verhaal is erg vlot geschreven waardoor je vlot kan lezen. Er zijn echter ook hoofdstukken met heel veel technische benamingen en info die ervoor zorgden dat ik als lezer niet altijd in het verhaal zat.
Ik geef dit boek 3.5 sterren.

Smartinez

15 juli 2024 0:05

3

Deze thriller is een goed voorbereid en politiek sterk verhaal. door het actuele thema is het erg geloofwaardig. je merkt dat de schrijver helemaal in zijn element is. hij heeft veel research gedaan en er word genoeg voorafgaande informatie gegeven aan een gebeurtenis.
de woordkeuzes waren niet helemaal mijn ding maar dat neemt niks weg dat het wel een goed verhaal is.

hoofdpersoon Scot Harvarth, een goede spion maar ook zeker een sympathieke kerel is toe aan wat rust. hij is met zijn nieuwe liefde, Solvi, in Oslo als hij opeens een man ziet die hij zeker te weten zelf vermoord heeft. natuurlijk volgt hij de man om er meer van te weten.
door deze achtervolging beland hij echter in een situatie waarvan hij vind dat hij moet ingrijpen. en juist door deze ingreep is het al snel duidelijk dat aan zijn verlof een einde is gekomen en hij weer terug geroepen word naar dat waar hij goed in is.
samen met zijn Team beland hij in een volgend, politiek geladen, avontuur.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.