Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
allemaal hoeren franziska weissenbacher thriller recensie thrillzone.jpg
Uitgeverij(en) Letterrijn
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 23 juni 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Allemaal hoeren is de thrillerroman van Franziska Weissenbacher, met in de hoofdrol de rechercheurs Laura Mandemaker en Hans Dijkman. Die zullen de kenners nog herinneren uit Graf 521. Op 2 juli 2022 zal dit boek worden gepresenteerd. Over de auteur: in het dagelijkse leven is Weissenbacher allround medewerkster in een frietzaak/automatiek en in haar vrije tijd schrijft ze dus misdaadverhalen.

Een ontspannen dag in de tuin komt plots tot een einde als de beide rechercheurs naar een plaats delict moeten. Een jonge vrouw is vermoord in een nabijgelegen natuurgebied. Zij zal niet de enige blijken, al snel volgen er meer. Op zoek dus naar de factor die de slachtoffers bindt, dit wordt echter bemoeilijkt door het lekken van informatie en belangenverstrengeling. Kortom de spanning loopt op zowel prive als in  het boek.

Allemaal hoeren begint met een de scene dat er een jonge vrouw gevonden is in Het Bossche broek, een natuurgebied aan de rand van Den Bosch. Daarmee is meteen de toon gezet want het verhaal krijgt hierdoor, naast een setting, ook een vliegende start.  De rechercheurs Mandemaker en Dijkman worden op de zaak gezet en al gauw worden zij geconfronteerd met een volgend lijk. Niet de laatste blijkt al gauw. Als er dan ook nog een aanslag op de plebaan van de St. Jan gepleegd wordt, een persoonlijke vriend van de rechercheurs, zijn de rapen gaar. Wat volgt is een enerverende zoektocht naar de dader.

Het plot zit zo in elkaar dat je als lezer iedere keer denkt dat je het doorhebt, maar dan word je steeds weer gedwongen om een nieuw pad te kiezen. Het verhaal is daarmee geschreven als het centrum van Den Bosch, vol met  steegjes die je in kunt slaan om nieuwe dingen te ontdekken.

Naast dat het een spannend verhaal is met verschillende plottwists, is het ook een rondreis door de oude stad Den Bosch, herkenbaar voor Bosschenaren en interessant voor niet-Bosschenaren. Het is een beetje te vergelijken met de verhalen van Jo Claes die zich afspelen in Leuven. Weissenbacher beschrijft de stad met realisme, maar laat ook merken van de stad te houden.

Tijdens de zoektocht naar de dader word je ook meegenomen in het persoonlijk leven van de beide rechercheurs. Dit komt doordat er allerlei lijntjes lopen die zijdelings of soms direct te maken hebben met de personen die ze tegenkomen in hun speurtocht.  Laura is veel gepassioneerder dan Hans, zij wil nog wel eens ontploffen, terwijl Hans meer de bedachtzame van de twee is.  Daarmee vullen ze elkaar perfect aan.

Samenvattend kun je zeggen dat Allemaal hoeren een boek is met een titel die de zaak op scherp zet. Het is een verrassende whodunnit, die heel goed in elkaar zit en waar je als lezer heel veel plezier aan kunt beleven.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Wat vinden lezers...

Justine Koster

23 mei 2024 16:30

4

Een geweldig leuke kennismaking. Voor de leesclup mocht ik dit boek lezen en in het begin wist ik het niet goed. Het verhaal kabbelt wat voort, de liefde tussen Hans en Laura verdiept zich en toch wordt er gedegen onderzoek gedaan naar de, op lugubere wijze vermoorde vrouwen. Dat maakt het leuk om te lezen. Je mag een soort van meekijken over de schouders van het onderzoekteam. In je hoofd meedoen aan de briefings en je gaat mee op onderzoek. Ook de goeie plotwentelingen waardoor het verhaal in een stroomversnelling komt, maken dit tot een leuke leeservaring. Uiteindelijk blijf je achter met een voldaan gevoel. Alle losse eindjes zijn weggewerkt en het slot was zeer verrassend. Hoop dat er nog veel boeken volgen met dit sympathieke duo

Wilma Veltkamp

23 mei 2024 16:30

4

Met ‘Allemaal hoeren’ levert Franziska Weissenbacher het derde boek af in de serie met rechercheurs Hans Dijkma en Laura Mandemaker. Dit derde deel is goed los te lezen van de voorgaande delen. Doordat er af en toe een verwijzing is naar gebeurtenissen uit de voorgaande delen worden bepaalde zaken beter begrepen, maar het is niet nodig voor het plot om de eerste delen te kennen. Franziska Weissenbacher is een actieve dame, want naast het schrijven van boeken, voor een dagblad en andere bladen is zij ook nog werkzaam als allround medewerkster in een frietzaak/automatiek. Ze is getrouwd, heeft 6 kinderen een groeiend aantal kleinkinderen.
De proloog begint direct spannend en zorgt ervoor dat er aan een ontspannende dag in de tuin abrupt een einde komt voor de rechercheurs Hans Dijkma en Laura Mandemaker. Ze moeten naar een nabijgelegen natuurgebied waar een vermoorde vrouw is aangetroffen. Al snel volgen er meer moorden. Aan Dijkma en Mandemaker en hun team de taak om de moorden op te lossen. Is er een seriemoordenaar bezig, is er een verband tussen de vrouwen?
Er zijn twee verhaallijnen die regelmatig in elkaar grijpen. Want naast dat Hans en Laura een team vormen als rechercheurs zijn ze ook privé een koppel. Grappig vond ik het dat de rechercheurs, ondanks dat het onderzoek naar de moordenaar nog loopt, gewoon weekend nemen en maandag dan weer verder gaan met hun onderzoek. Dat is voor het eerst dat ik lees dat er niet koortsachtig doorgewerkt wordt. De personages worden goed beschreven en zouden zomaar je buurman of buurvrouw kunnen zijn. De rust van Hans, de gedrevenheid van Laura en het ongeduld van Vincent de chef van het team die van bovenaf onder druk gezet wordt om het onderzoek af te sluiten, komen goed uit de verf.
De schrijfstijl is fijn, vlot en met korte hoofdstukken met een fijne mix tussen het privéleven van Hans en Laura en hun werkzaamheden. Daarnaast wordt de omgeving beschreven en dit is extra leuk voor degene die Den Bosch een beetje kennen. Het eind van het verhaal is wel wat voorspelbaar, de dader die ik op het oog had was het ook. Maar ondanks dat is ‘Allemaal hoeren’ een fijn boek voor vele uurtjes leesplezier. Zeker een aanrader!

Lieke

23 mei 2024 16:30

4

Laura Mandemaker en Hans Dijkman moeten zich buigen over een moord met een bijzondere enscenering. Dan volgen er meer moorden en wordt de druk door de media opgevoerd, wat het onderzoek bemoeilijkt.
Intussen spelen ook relaties een rol bij de oplossing van de moorden.
Het geheel wordt bevredigend afgerond, zonder dat je het gevoel krijgt dat de auteur zich er gemakkelijk vanaf maakt.
Het boek leest als een trein, een aanrader voor een avond (of wat langer) leesplezier

inge1970reads

23 mei 2024 16:30

3

Een goed in elkaar gezet misdaad politie verhaal. Er komen veel personages voorbij. Leuk om ook meer te weten te komen over de 2 hoofdpersonen. Vond het wel vreemd dat de twee rechercheurs een relatie hadden en zelfs samenwonen. Was in de veronderstelling dat dat niet mocht. Wellicht alleen op tv.
Veel daders passeren de revue. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet.
Op een gegeven moment denk je te weten wie het is maar nog niet precies hoe het in elkaar zit. Ik ga zeker de eerdere twee delen nog lezen. En ik vraag me af of er nog meer delen volgen van deze twee personen. Maar dan in een andere hoedanigheid. 3.5 sterren

Sijbout Heuving

23 mei 2024 16:30

4

Franziska Weissenbacher kende ik nog niet maar na het lezen van dit boek ga ik wel op zoek naar meer van haar. In eerste instantie vond ik de titel een beetje vreemd. Na het lezen van de korte inhoud en zeker nadat ik in het verhaal begonnen was, vond ik de titel de enige echte voor dit boek. Ik wer in het verhaal getrokken en ga zeker meer lezen van Weissenbacher. Je kan duidelijk lezen dat zij breed in het leven staat. Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling in haar schrijven.
Allemaal Hoeren was voor mij zeker niet het laatste boek van haar.

jet spanjersberg

23 mei 2024 16:30

3

Het boek "allemaal hoeren" heb ik gelezen voor de leesclub van thrillzone. Voor mij was Franziska Weissenbacher een onbekende schrijfster.
In het boek allemaal hoeren krijg je weer te maken met het rechercheurs koppel Hans Dijkma en Laura Mandemaker. Dit derde deel is goed los te lezen. Door af en toe een verwijzing begrijp je wel hoe de verhoudingen liggen.
Het boek is vlot geschreven, korte hoofdstukken, wat maakt dat je het boek snel leest. Met name Laura laat zich niet afschepen en blijft door graven als ze het even niet meer weten. Zelf was ik door de proloog even op het verkeerde been gezet, maar al snel heb je door welke kant het opgaat. Het boek is niet spannend, wel is het heel erg "echt" en kijk je dus mee hoe het werkt bij de rechercheurs.
Ik kan me zo maar voorstellen dat het boek verfilmd word.

maria

23 mei 2024 16:30

3

Een vrouw wordt in eerste instantie vermoord waarbij het significa tuur van de dader wordt achtergelaten door middel van een tekst en pose van het slachtoffer. Twee rechercheurs Hans en Laura staan op deze zaak maar worden daar ook persoonlijk bij betrokken waardoor de vraag rijst of zij wel op deze zaak kunnen blijven staan.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.