Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de paarse engel era richmen thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Jim Matteos
Auteur(s) Era Richmen
Uitgeverij(en) Letterrijn
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 31 mei 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

De Amsterdamse vastgoedondernemer Eric Bakker schreef zijn eerste drie thrillers samen met Herman Zandstra onder het pseudoniem Era Richmen. Na hun meest recente boek, De Saraceense Samenzwering, scheidden hun wegen zich en besloot Bakker om onder hetzelfde pseudoniem verder te gaan. De Saraceense Samenzwering werd door ThrillZone genomineerd voor zowel de jury- als publieksprijs. Nu Richmen terugkeert met de De Paarse Engel zijn de verwachting dan ook hooggespannen.

In De Paarse Engel keren grotendeels dezelfde personages terug als in de Saraceense Samenzwering. Dit geldt ook voor geheim agent Jim Matteos. Vanwege veel onverwerkt trauma besluit Matteos om een stapje terug te doen en tijdelijk met verlof te gaan. Zijn rustperiode is echter maar van korte duur. Drugscrimineel Jorge Herreira heeft op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin gevangenis weten te ontsnappen en dit is het startsein van een sinister plan dat de gehele Amerikaanse bevolking bedreigt. Met elk moment dat telt is het aan Jim Matteos om de Mexicaanse drugsbaron te stoppen en talloze slachtoffers te voorkomen.

De Paarse Engel is zeker niet de eerste thriller met een Amerikaanse geheim agent in de hoofdrol, wat maakt dat Richmen moet opboksen tegen grote en bekende namen. De valkuil is om een kopie te worden van iets dat al bestaat of dat het clichématig wordt. Met hoofdpersonage Jim Matteos lijkt Richmen aanvankelijk een niet al te onderscheidend hoofdpersonage te hebben neergezet. Een geheim agent gepositioneerd als een echte lone wolf die niet alleen een strijd tegen het kwaad levert, maar ook tegen zichzelf, is niet meteen de meest unieke benadering. 

Toch slaagt Era Richmen erin om zich te onderscheiden van de massa. Elk afzonderlijk hoofdpersonage heeft een weldoordacht achtergrondverhaal, waardoor je beter hun drijfveren begrijpt. In de persoon van Jim Matteos weet Richmen een intrigerend karakter neer te zetten, die probeert het juiste te doen in wereld die steeds slechter en egoïstischer wordt, terwijl hij zelf wordt achtervolgd door zijn demonen uit het verleden.  

Voeg daar een plot aan toe dat bij elke pagina meeslepender en interessanter wordt, aangevoerd door een vlotte schrijfstijl en een breed scala aan uitstekend getimede actiescènes en je hebt een originele actiethriller die je steeds dieper in het verhaal trekt.

Als een ervaren thrillerauteur zet Richmen meerdere sterke plotlijnen uit die vervolgens probleemloos langs elkaar lopen en bovenal elkaar versterken. Door op meerdere borden te schaken, valt het verhaal geen moment stil. De Paarse Engel is een thriller van Nederlandse bodem met internationale allure.

Steeds als je denkt dat je de beste scènes achter de rug hebt, komt Richmen weer met een nieuwe verhaallijn. De Paarse Engel staat van begin tot eind strakgespannen en ontvouwt zich als een onuitputtelijke bron aan spanning en entertainment. 

Echter is De Paarse Engel meer dan een vermakelijke actiethriller. Als je dieper graaft ontdek je ook de boodschap die Richmen met zijn lezer wil delen. De enorme verschillen tussen arm en rijk, verscheidene politici met een verborgen agenda en de onderhandse praktijken die Richmen in de loop van het verhaal uiteenzet zijn slechts enkele voorbeelden van de kritische kanttekeningen die hij plaatst bij het Amerika anno nu, maar ook de aard van de mens.

Richmen stopt alles wat hij heeft in deze actiethriller, wat als enige minpuntje heeft dat de ene verhaallijn in sommige gevallen de ander als het ware opslokt. Bepaalde gebeurtenissen lijken eerder een significante rol te gaan spelen in het verhaal en zakken dan later totaal weg. De Paarse Engel benadert bij vlagen absolute perfectie ware het niet dat het einde wat abrupt aan elkaar wordt geschreven. Waar Richmen meer dan 300 bladzijden lang de puzzelstukjes zorgvuldig aan elkaar legt, lijkt hij in de afronding haast te hebben, wat maakt dat de lezer achterblijft met onduidelijkheden en vragen. 

Dit laat echter onverlet dat De Paarse Engel een thriller van topniveau is. Met een geweldige helikoptervisie, goed uitgewerkte personages, een meesterlijk plot en spanning alom doet Era Richmen niet onder voor de absolute thrillertop. 

Afbeelding
Jelle van der Kruijs.jpeg
Jelle van de Kruijs
Mijn naam is Jelle van de Kruijs. Met 2001 als geboortejaar ben ik een jeugdige thrillerliefhebber. Dankzij Schuilplaats van Harlan Coben ben ik het thrillergenre ingezogen. Coben is dan ook mijn favoriete auteur, op de voet gevolgd door Steve Cavanagh en Deon Meyer. Als recensent bij ThrillZone krijg ik de mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe auteurs en tegelijkertijd mijn twee passies te combineren; lezen en schrijven.

Wat vinden lezers...

Kim Ketels

13 juli 2024 2:31

4

Korte inhoud:
Geheim agent Jim Matteos neemt een half jaar vrij om te bekomen van zijn laatste missie. Ondertussen geniet hij van het leven en van zijn nieuwe liefde Soraya. Soraya leerde hij kennen tijdens zijn laatste missie. Zij was de zus van diegene waarop Jim moest jagen. Ook al overleefde haar broer het niet, toch werd Soraya verliefd op Jim.
Als Herreira, een beruchte drugscrimineel, ontsnapt uit San Quentin, komt er een abrupt einde aan het verlof van Jim. Jim moet nl op zoek naar Herreira en proberen te achterhalen wat die van plan is te laten gebeuren op 2 oktober. Herreira had een boodschap achter gelaten op de gevangenismuur waarin hij verwees naar 2 oktober.
Het lukt Jim wonderwel om vrij snel de aandacht te trekken van Herreira en Jim wordt in de bende van Herreira opgenomen. Jim maakte daarbij gebruik van zijn alterego De paarse engel. Maar Jim raakt vrij snel heel diep in het netwerk betrokken. Tijdens dit proces komen er echter ook herinneringen terug bij Jim, waarvan hij niet wist dat hij die meegemaakt heeft en die ook niet kan plaatsen. Jim is dus met een dubbele zoektocht bezig: naar Herreira en diens plannen en tegelijkertijd ook naar zichzelf.
Maar slaagt Jim in zijn missie? En dit zonder zichzelf of zijn geliefden in gevaar te brengen?
Eigen mening:
Dit boek had mij vanaf de eerste pagina in zijn greep. Ik heb er echt heel hard van genoten. Het is heel vlot geschreven en neemt je echt mee in het verhaal. De verschillende visies die gegeven worden, zorgen ook voor meer diepgang in het verhaal. Je leest zowel de kant van Herreira, Jim, Soraya, Michaëla (de vriendin van Herreira), Michael North (de baas van Jim), ... Echt een heel sterk boek. Ik ga op zoek naar andere boeken van deze schrijver. Ik kan het alleen maar aanraden.

Gerda de Haan

13 juli 2024 2:31

5

Ik vind het een heel mooi boek en sluit me bij het vorige verhaal aan.
Gewoon lezen en zelf beoordelen wat je er van vind.

Marieke

13 juli 2024 2:31

4

De paarse engel is het tweede deel met Jim Matteos in de hoofdrol. Dit is weer een echte actiethriller. Vanaf het eerste moment word je in dit Amerikaans aanvoelende boek meegesleurd. Het boek is spannend, vol actie en veel buitensporig geweld. Dat laatste heeft ook te maken met de setting waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal kent nauwelijks rustpunten en heeft enkele verrassende wendingen in petto. Daarnaast houdt de auteur je aandacht vast door de vlotte schrijfstijl en houdt hij de spanning hoog door niet steeds alles onmiddellijk prijs te geven.

Tineke

13 juli 2024 2:31

4

Door de cover en de titel van het boek, zou je denken aan Fantasy, maar De Paarse Engel is een reuze spannende actiethriller.

Jim Matteos heeft na zijn laatste opdracht een aantal maanden vrij genomen om bepaalde zaken uit het verleden te verwerken. Hij kan genieten van zijn vrijheid totdat Jorge Herreira, een Mexicaanse drugsbaron, op een spectaculaire manier uit een zwaar bewaakte gevangenis in San Francisco weet te ontsnappen.
Vanaf de ontsnapping neemt ook gelijk de spanning in het boek toe. Herreira wil wraak nemen op de, in zijn ogen, verrotte Amerikaanse maatschappij en bereidt een grootscheepse actie voor, waarbij zoveel mogelijk slachtoffers moeten vallen. Jim verzint een plan om in Herreira’s imperium te infiltreren en de drugsbaron zo ten val te brengen..

De personages worden op een goede manier uitgewerkt. Je leert zowel Jim Matteos en zijn vriendin Soraya, die ook het avontuur ingezogen wordt, als zijn tegenhanger, Jorge Herreira en zijn muze Michaëla goed kennen. Zij ontpopt zich als een keiharde vrouw die nergens voor terugdeinst.

De Paarse Engel is het vervolg op De Saraceense samenzwering en is ook heel goed als standalone te lezen. Het verhaal leest door de korte hoofdstukken snel en al vrij snel valt de eerste dode en ook geweld wordt niet geschuwd, wat in de wereld van de drugsmaffia niet ongewoon is, en dat maakt het verhaal ook realistisch en filmisch. Het leest alsof je een spannende serie aan het kijken bent. Uiteraard ontbreken ook in deze thriller de cliffhangers aan het eind van de hoofdstukken niet, waardoor je het boek moeilijk naast je neer kunt leggen. Op een pakkende manier weet Era Richmen de lezer mee te nemen naar een verrassende ontknoping.

Sabine Martinez

13 juli 2024 2:31

3

Jim Matteos, geheim agent en genietend van een aantal maanden verlof na een Missie, samen met zijn Liefde Soraya.
als drugs crimineel Jorge Herreira uit een zwaar bewaakte gevangenis uitbreekt en ook nog dreigt met een zware actie met vele slachtoffers komt er abrupt een einde aan het welverdiende verlof van Jim.
hij zal moeten doordringen tot de organisatie van deze Herreira en krijgt daarbij te maken met zijn rechterhand: Michaela.
door deze missie komen er ook persoonlijke dingen aan het licht waar Jim mee word geconfronteerd.

het is een boek wat erg filmisch is geschreven. soms zag ik de gebeurtenissen voor mijn ogen afspelen.
ik had een beetje een NCIS gevoel erbij (amerikaanse serie)
door de korte hoofdstukken vlieg je door de paginas heen en ook de wendingen van het verhaal zijn boeiend en verrassend.
het boek zit goed in elkaar en de spanning word constant vastgehouden.

kareltje

13 juli 2024 2:31

5

De paarse engel is een goed opgebouwd verhaal dat leest als een spionage en actiethriller en dat zich afspeelt in een internationaal speelveld. Boeiend van begin tot eind. Het is het vervolg van De Saraceense belofte, echter dit deel is ook prima als standalone te lezen.

De verhaallijn is goed doordacht neergezet. Er is sprake van meerdere verhaallijnen, t.w. de ontsnapping uit de gevangenis die na een aantal heftige gebeurtenissen met individuele ontsnapte gevangenen, duidelijk maakt dat er sprake is van een grote dreiging, het wantrouwen dat bij Jim ontstaat als er flarden herinneringen naar boven komen en zijn speurtocht naar wat er gebeurd is, met daarbij stukjes achtergrond van daders die invloed hebben op hun handelen in het boek. Het verhaal is opgebouwd met relatief korte hoofdstukken, met plaatsaanduiding per hoofdstuk zodat je als lezer al snel weet vanuit waar/en wie het verhaal te lezen is. Sommige personages denken terug aan het verleden, verder verloopt het vooral chronologisch in het heden. Het tempo is goed. De personages zijn aansprekend. Het verhaal verloopt verrassend en onvoorspelbaar.

Qua schrijfstijl vind ik het meeslepend en filmisch, wat past bij het verhaal. Dit boek zou ik graag verfilmd zien. Dat past goed bij de schrijfstijl die maakte dat ik het al voor me zag gebeuren. Verder kwam ik ook mooie citaten tegen. Ik vond de start mooi, beeldend zelfs. Soms geeft de woordkeuze iets van beweging weer; Bv (p.8) ‘wiegend op de krakende, houten vloerdelen’ en ‘ploegend door de branding’ of ‘Zo rook vrijheid. Of was het de geur van zijn aanstaande wraak'(p.14, klinkt veelbelovend). Ook leuk dat Bruegels schilderij De val der opstandige engelen voorbij komt. Die blijkt ook bij het verhaal te passen. Maar ook p.26 ‘Een vlammetje probeerde zich vast te klampen aan het nieuwe houtblok. Het leek een kleine onschuldige aanval…” – wat symbolisch lijkt te zijn voor wat volgt. Dat vind ik wel bijzonder omdat enerzijds de spanning, actie en/of het verhaal centraal staat waarbij je gedreven voortleest en dit taalgebruik me een paar keer (genietend) stil deed staan.

Samenvattend: Niet alleen een geweldig fascinerende cover, maar ook een geweldige thriller, een echte mustread!

Gelezen via Thrillzone-leesclub.
Opbrengst van dit boek gaat naar goede doelen.

Vivian Lauvenberg

13 juli 2024 2:31

4

Ik was niet bekend met de auteur. Een van zijn eerdere thrillers was genomineerd voor zowel de jury- als publieksprijs, daardoor verwachtte ik een spannend verhaal met veel onverwachte wendingen dat in een hoog tempo wordt verteld.
En dat bleek ook zo te zijn! Het verhaal ontwikkelde zich dan in sneltreinvaart. Elke keer kwam er wel weer een nieuwe (onverwachte) wending, de auteur weet de spanning hoog te houden. Het doet mij heel erg denken aan een typische Amerikaanse actiefilm: groots en meeslepend. Hoewel ik heb genoten van het verhaal, vind ik het geen thriller.

maria

13 juli 2024 2:31

4

Een Mexicaan Jorge Heirreira , een bekende in de drugswereld gaat de strijd tegen de gringos de Amderikanen die zijn overgrootvaders en grootvader en vader reeds voerden voortzetten en met creatieve ideeën zaken naar zijn hand zetten en mensen manipuleren om voor elkaar te krijgen zijn te verwezenlijken doel te bereiken. Daarnaast een rechercheur Jim een soort nomade die nergens veilig is en telkens moet verhuizen naar een tijdelijke verblijfplaats en een eng plan bedenkt om te infiltreren bij Heirreira om zo te achterhalen wat hij van plan is om hem zo te kunnen te stoppen. Corruptie en smerige spelletjes tot op het hoogste niveau. Jim en Jorge zijn gewaagd aan elkaar qua denken maar wie is beter..

Nico van Rijn

13 juli 2024 2:31

0

Verwachtingen van de eerdere boeken zijn met de paarse engel volledig waargemaakt. Hoog niveau, klasse

Klasine Leegstra

13 juli 2024 2:31

5

Wat geweldige thriller hen echt van genoten dit boek is een aanrader het boek grijpt van eerrste bladzijde als eenmaal begint is boek niet meer weg te leggen je word helemaal meegezogen in het verhaal het was een fantastische boek

Kiki Scheepens

13 juli 2024 2:31

5

Het door Eric Bakker geschreven boek ´De Paarse Engel´ is van het begin tot het eind spannend. Goede opbouw, mooie synoniemen. Geen wonder dat ik het boek in twee dagen uit had. Ik kijk dan ook nu al uit naar het vervolg!

Bianca Ellerkamp

13 juli 2024 2:31

5

Eric Bakker is partner/mede-eigenaar van een vastgoedmanagementorganisatie en schreef zijn eerste drie thrillers samen met Herman Zandstra onder het pseudoniem Era Richmen. In 2019 schreven zij nog samen onder dit pseudoniem De Saraceense Samenzwering, welke werd genomineerd voor de Jury- en Publieksprijs "Beste Nederlandse thriller 2019 (door ThrillZone) en voor de Hebban Thrillerprijs 2020.
In 2022 verscheen De Paarse Engel met dezelfde hoofdpersonen als De Saraceense Samenzwering, geschreven door Eric Bakker onder hetzelfde pseudoniem. Van De Paarse Engel gaat
100% van zijn schrijversroyalty’s naar twee goede doelen; Dream4kids en AYA Jong & Kanker Foundation.
Geheim agent Jim Matteos besluit om een stapje terug te doen na zijn laatste opdracht, om tijdens een tijdelijk verlof zijn onverwerkte trauma's onder ogen te zien.
Wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, ontsnapt uit de zwaarbewaakte San Quentin staatgevangenis in San Francisco moet Jim opnieuw in actie komen. Herreira dreigt met een actie waarbij Amerika zich moet voorbereiden op talloze slachtoffers. Jim wil proberen om door te dringen tot Herreira’s organisatie om achter de snode plannen van Herreira te komen.
Tot Jims grote ontzetting brengen zijn ontdekkingen hem niet alleen dichter bij de drugscrimineel, maar ook bij een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn eigen verleden.
De plot is zorgvuldig opgebouwd en zet de lezer met de verschillende twisten iedere keer op het verkeerde been.
De schrijfstijl is vlot en spannend en houdt de aandacht vast.
De hoofdstukken zijn vanuit verschillende oogpunten geschreven en zorgen ervoor dat je gemakkelijk in het verhaal komt.
Er zit veel spanning in het verhaal die heel goed voelbaar is. Tesamen met de vele acties, de gevoelens van angst, spanning maar ook liefde en respect houden de lezer vast en laat het boek zich moeilijk wegleggen.
Ondanks dat dit een tweede deel is met Jim Matteos als één van de hoofdrolspelers, zijn de karakters goed uitgewerkt en wordt naar gelang het verhaal redelijk duidelijk wat een ieder ertoe beweegt om te doen wat hij/zij doet.
De Paarse Engel is een vlotte, spannende actiethriller die voor een aantal uren leesplezier zorgt.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.