Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
onbreekbaar marieke damen thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Marieke Damen
Uitgeverij(en) Harper Collins Holland
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 12 augustus 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Marieke Damen is geen onbekende bij ThrillZone. In 2021 mocht zij met Stilleven de ThrillZone Award in ontvangst nemen voor Beste Nederlandse Thrillerdebuut. Na Stilleven heeft ze de lat hoog gelegd voor zichzelf. Maar, ze weet met haar nieuwe thriller Onbreekbaar feilloos het kwaliteitsniveau aan te tikken. .

Alexandra is een gedreven zakenvrouw die het liefste alle balletjes in haar leven omhoog houdt. Een succesvolle carrière, geslaagde relatie, sociale contacten en dat alles met een bepaald gemak. Na de komst van haar zoontje Max ziet het leven er toch een stuk minder rooskleurig uit dan dat ze zich had voorgesteld. Dat maakt dat ze langzaam de ‘balletjes’, die ze zo graag hoog wilt houden, laat vallen en alles als een kaartenhuis in elkaar laat zakken. Een huisje op de Veluwe, een glas alcohol teveel en een wazig beeld van gebeurtenissen maken dat het leven van Alexandra er in een korte tijd anders ziet. Al snel wordt Alexandra ontvoerd.

Demi is een tiener vol toekomstdromen en het leven ligt nog aan haar voeten. Onverwachts raakt ze zwanger en besluit, na goed overwegen, het weg te laten halen. Na het consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd. Alexandra en Demi worden samen in een kamer geplaatst en vanaf daar begint de geestelijke marteling die langzaam overgaat in lichamelijke uitputting. Zijn ze daadwerkelijk onbreekbaar en welke situatie weegt zwaarder? Wat hebben deze dames gemeen en komen ze nog uit deze zelfbenoemde ‘papegaaienkooi’?

Onbreekbaar is opgedeeld in een proloog, gevolgd door drie delen en een epiloog. We volgen Alexandra, Demi en Jacob vanuit hun perspectief in het heden en verleden en dit maakt het een waar genot om te lezen. De korte hoofdstukken zonder onnodige ballast maken dit een boek om in een zucht uit te lezen. Je ziet de karakters ontwikkelen en daarmee geeft het de intensiteit van dit boek een extra laag.

Als lezer heb je geen idee waar het verhaal naar toe gaat en dit houdt de spanningsboog door het gehele boek als een snaar gespannen. Je weet dat alles met elkaar te maken moet hebben, maar de vinger leg je er niet op. Verscheurende gewetens en hoge verwachtingen houden je in afwachting en dan vallen langzaam alle puzzelstukjes in elkaar en volgt er zelfs een klein ‘happy end’. De schrijnende pijn die Stilleven teweeg bracht wordt hier ook aangetikt maar op een ander vlak en iets minder intens. Toch weet Damen weer een onderwerp aan te snijden dat gevoelig ligt in de maatschappij en weet deze op een sublieme manier neer te zetten. Damen doet nagenoeg alles goed. Onbreekbaar is een boek dat aanzet tot nadenken en het is simpelweg een ijzersterke thriller.

Afbeelding
Danielle.jpg
Danielle van Wieren

Wat vinden lezers...

Bianca Ellerkamp

14 juli 2024 2:02

5

Marieke Damen (1976) begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na twee kinderboeken en diverse korte verhalen brak ze door met Stilleven. Dit thrillerdebuut werd meteen genomineerd voor beide Hebban-prijzen en voor de MAX Bronzen Vleermuis.

Wanneer Alexandra besluit om een pauze te nemen in de relatie met haar man Maarten vertrekt zij samen met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis.
Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker achter in een busje en is Max niet meer bij haar.
Demi raakt ongewenst zwanger en besluit om abortus te laten plegen om zo toch nog een toekomst te kunnen hebben. Maar na een consult in de abortus kliniek wordt zij ontvoerd.
Alexandra en Demi kennen elkaar niet, maar worden samen gevangengehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen?
Het boek begint met een proloog waar de spanning vanaf spat om vervolgens over te gaan in hoofdstukken verdeeld over Alexandra, Demi en Jacob. Ook worden de hoofdstukken helder weergegeven in tijd; bij Alexandra en Demi in toen en nu en bij Jacob met een jaartelling vanaf 1992.
Vanaf de proloog krijg je als lezer weinig rust, de spanning blijft aanwezig en Marieke Damen weet haar lezers vast te houden met haar prettige schrijfstijl.
Al naar gelang het verhaal krijg je als lezer vragen; hoe kende de dader de namen van Alexandra en Demi? Wat is er gebeurd met Lennart, het vriendje van Jacob? Even lijkt het erop dat deze onbeantwoord blijven maar weer weet Marieke Damen de lezer te verrassen en komen aan het eind de antwoorden op deze vragen.
De plot is zeer zorgvuldig opgebouwd en uitgebouwd en bevat een aantal rake twisten die de lezer omver zal blazen.
De karakters zijn goed voelbaar, zelfs Jacob kan rekenen op een beetje sympathie. De angsten, pijn, radeloosheid van de 2 vrouwen komen hard binnen.
Onbreekbaar is een hele goede thriller die de lezer een aantal slapeloze nachten bezorgt omdat je niet kunt stoppen met doorlezen.

Corine Smans

14 juli 2024 2:02

5

Het debuut van Marieke Damen "Stilleven" werd meteen genomineerd voor twee Hebban-prijzen en de Max Bronzen Vleermuis. Met dit boek won ze de ThrillZone Award voor beste Nederlandse Thrillerdebuut.

De relatie van Alexandra, een succesvolle zakenvrouw, maakt haar niet meer gelukkig. Ze besluiten een pauze te nemen en Alexandra vertrekt met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. Al snel na aankomst wordt Alexandra ontvoerd en Max blijft alleen in het huis achter. Ook Demi wordt ontvoerd; deze tiener raakt zwanger en na een consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd. Alexandra en Demi kennen elkaar niet, maar worden wel samen gevangen gehouden in een kamer die ze de "papegaaienkooi" gaan noemen. Wie houdt hen daar? En kunnen ze nog ontsnappen?

Het boek heeft een lichtblauwe cover met de naam van de auteur in zwarte letters. De titel is in witte letters. Er staat een vogelkooi op de cover met een vogelnestje erin, een veertje ligt naast de kooi.

Het heden en verleden wordt afgewisseld en het wordt verteld door verschillende personages. Door de flashbacks kom je meer te weten over de hoofdpersonen. Door de korte hoofdstukken wil je alleen maar door blijven lezen. Af en toe wordt je op het verkeerde been gezet. Het verhaal is heel goed in elkaar gezet en niet voorspelbaar. Door het hele boek voel je de spanning, want wat gaat er gebeuren? Met dit gevoel blijf je lezen, want je moet het weten. Demi en Alexandra zijn krachtige personen, dat merk je door het verhaal heen. Steeds vallen er weer puzzelstukjes in elkaar door de al eerder genoemde flashbacks, dus ook van de dader. Een spannend verhaal dat je echt moet lezen.

Tesdro

14 juli 2024 2:02

4

Als Alexandra op een vreemde plaats wakker wordt beseft ze dat haar zoontje Max niet bij haar is en dat ze hier niet hoort te zijn. Als een paar dagen later Demi ook in de ruimte wordt opgesloten zijn de dames aan het uitzoeken wat hun verband is en waarom ze hier zitten. Demi denkt dat het met haar voorgenomen abortus te maken heeft en Alexandra denkt dat het te maken heeft met Max. Naarmate de dames langere tijd opgesloten zitten en steeds meer naar elkaar toetrekken, irriteren ze zich ook aan elkaar. Demi denkt dat Alexandra waanbeelden heeft en vertrouwt haar op een gegeven moment niet meer. Hun ontvoerder Julius tergt ze tot het bot en de dames proberen er alles aan te doen om te ontsnappen.

Een spannend verhaal wat begint met de gebeurtenissen van Alexandra en Demi in het heden en Jacob in het verleden. Wat de drie met elkaar te maken hebben weet ik nog niet direct maar er gaan steeds meer puzzelstukjes op hun plaats vallen. De titel van het boek komt een aantal keer terug in het verhaal en als ik het boek dichtklap is dit de ideale titel voor dit verhaal. Als je denkt dat je er bent gebeurt er weer iets waardoor het verhaal weer een andere wending krijgt. Het verhaal zit goed in elkaar en vooral de ontknoping erg spannend en verrassend.

Agnes te Molder

14 juli 2024 2:02

5

Omdat ik de eerste thriller “ Stilleven” van Marieke Damen erg goed vond, heb ik me meteen ingeschreven voor de leesclub van “ Onbreekbaar”.
Ik was één van de gelukkigen die mee mocht doen. Thrillzone en Harper Collins hartelijk dank voor het boek.

Alexandra heeft een drukke baan en deze is erg belangrijk voor haar.
Het feit dat ze, vooral omdat haar man Maarten het zo graag wil, moeder wordt mag wat haar betreft niets aan haar loopbaan veranderen.
Als de relatie met Maarten een pauze nodig heeft vertrekt ze met haar zoontje Max naar hun zomerhuis.
Dan wordt ze wakker in een busje. Ze heeft een prop in haar mond en is alleen, Max is er niet.
Nadat ze in een papegaaienkamer is opgesloten, krijgt ze na een paar dagen gezelschap van Demi, zij is 16 jaar en ongewild zwanger en ook ontvoerd.
Ze krijgen veel te vaak het lied Papegaaitje te horen.
Julius, de ontvoerder, komt hen zo nu en dan eten en drinken brengen.

Samen maken Alexandra en Demi bizarre dingen mee en willen maar één ding: ontsnappen.
Gaat dat lukken??
Komt Demi nog op tijd vrij voor het te laat is om abortus te plegen?
Waar is Max? Leeft hij nog, wordt er goed voor hem gezorgd?
Zijn mensen nog op zoek naar hen of hebben ze de moed al opgegeven?

Het verhaal heeft korte hoofdstukken, Alexandra nu - Alexandra toen. Demi nu- Demi toen . Jacob zomer 1992/ 1993- Jacob nu. Het leest vlot, het verhaal is spannend en het boek is zeer moeilijk weg te leggen.
De laatste zin in Marieke ‘s dankwoord vond ik prachtig, zeker omdat ik het ‘s nachts om 3.00 uur las.

Wendy van Deurzen

14 juli 2024 2:02

4

In de proloog maken we kennis met een vrouw aan een graf, van wie ons pas later duidelijk zal worden wie dit is.

In het eerste hoofdstuk blijkt Alexandra ontvoerd te zijn, in het tweede hoofdstuk komen we ook al iets over Demi te weten. De achterflap maakte al duidelijk dat deze twee vrouwen uiteindelijk samen gevangen gehouden zullen worden, het is in het begin nog de vraag hoe Demi daar terecht zal komen.
We leren ook Jacob kennen, maar wie is die Julius die Alexandra gevangen houdt? En waarom worden net deze twee vrouwen gevangen gehouden?

De hoofdstukken worden afwisselend door Alexandra, Demi en Jacob verteld (telkens in de ik-persoon, wat je als lezer ook meer betrokken maakt), waarbij er bij Alexandra en Jacob ook afgewisseld wordt in verleden en heden. Hierdoor wordt stilaan duidelijk wat er vroeger gebeurd is, en welke impact dat op het heden heeft. Ook zien we de personages evolueren, zowel vroeger als nu, psychologisch gezien is dit allemaal heel goed uitgewerkt en geloofwaardig.

De schrijfstijl is heel prettig om te lezen, heel beeldend, je kunt het je allemaal heel goed voorstellen. Er worden veel korte zinnen gebruikt, en de hoofdstukken zijn niet te lang. Dit zorgt ervoor dat je wil doorlezen.
Toch zorgde de afwisseling tussen de verschillende personages er soms wel voor dat de spanningsboog af en toe onderbroken werd (zoals toen er in deel 2 vooral over het verleden van Alexandra werd verteld, en je niet meer wist wat in het heden gebeurde), het was geen rechte lijn naar de climax toe. Tegelijkertijd duiken er wel telkens elementen op die je nieuwsgierigheid prikkelen, en waardoor je wil weten hoe het afloopt, hoe alles precies in elkaar zit. Dat is onverwachter dan je zou denken, en goed gevonden.

Voor mij is dit boek net niet zo sterk als het debuut Stilleven, maar ik heb het zeker graag gelezen, en kijk al uit naar het derde boek van Marieke Damen!

Rixt

14 juli 2024 2:02

4

"Onbreekbaar. Dat ben ik."

Ken je die boeken die je in één ruk uitleest? Dit is er weer eentje! Marieke Damen heeft een hele fijne schrijfstijl waardoor je makkelijk doorleest en niet struikelt over moeilijke woorden. Ondanks dat het onderwerp vaker terugkomt in boeken weet ze er een meeslepende en vernieuwende draai aan te geven. Tot aan het einde wordt je op het verkeerde been gezet maar het bouwt zich mooi op en tot slot worden alle losse eindjes aan elkaar verbonden.

klarinetje

14 juli 2024 2:02

5

Dit is de tweede thriller van Marieke Damen. De eerste heb ik nog niet gelezen, dus dit was een kennismaking met deze schrijfster, die zeker naar meer smaakt.
Alexandra, een succesvolle zakenvrouw, besluit een relatiepauze te nemen met haar man Maarten. Zij vertrekt samen met haar zoontje Max naar hun vakantiehuisje. De volgende ochtend wordt ze wakker vastgebonden, achter in een busje zonder Max.
De tiener Demi ontdekt dat ze zwanger is en ziet abortus als de enige uitweg. Na een eerste consult in de abortuskliniek wordt ze door een busje klemgereden en ontvoerd.
In een afgelegen huis worden zowel Alexandra als Demi in een kamer vastgehouden, die ze de papagaaienkooi gaan noemen.
Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze ontsnappen?
Vanaf de eerst bladzijde is dit boek spannend en dat blijft het tot de laatste bladzij.
Het boek is onderverdeeld in korte hoofdstukken en elk hoofdstuk gaat over één van de hoofdpersonen Alexandra-toen en nu, Demi- toen en nu en Jacob vanaf 1992-naar nu. De verhalenlijnen lopen mooi naar elkaar toe, tot de uiteindelijke plot.
De plot is erg zorgvuldig opgebouwd. En zorgt voor een wending die ik niet verwacht had, maar waardoor je eindelijk antwoord krijgt op alle vragen die in de loop van het boek ontstaan.
Het boek wordt uitgegeven als literaire thriller, maar wat mij betreft is het een erg goede psychologische thriller van een Nederlandse schrijfster, waarvan haar eerste boek op mijn verlanglijstje staat.

Francis

14 juli 2024 2:02

5

Alexandra is een succesvolle zakenvrouw, maar dan wordt ze op een ochtend met vastgebonden handen en een kater wakker in een busje, en komt zo tot het besef dat ze is ontvoerd. Aangekomen op de plaats waar ze verborgen zal worden probeert ze te vluchten, maar dat mislukt haar en ze wordt naar een kleine ruimte gebracht.

Demi is 16 jaar en heeft net ontdekt dat ze zwanger is, ze worstelt ermee en weet niet of ze het kind wil houden. Ze neemt haar vader in vertrouwen en samen gaan ze naar een abortuskliniek voor een gesprek nadat ze heeft besloten het weg te laten halen. Op de terugweg naar huis wordt ze klemgereden en een busje in gesleurd.

Ze komt bij Alexandra op de kamer, en die is blij dat ze niet meer alleen is, maar zowel zij als Demi kunnen geen overeenkomsten vinden waarom zij zijn ontvoerd. Ze worden gedwongen na te denken over hun leven en de keuzes die ze hebben gemaakt. De ontvoerder duldt geen verzet of grote mond want dan wacht de kleine ruimte op ze, die ze de "papegaaienkooi" hebben genoemd om daar tot bezinning te komen. Ze hebben als ze samen zijn gesprekken over hun leven voor de ontvoering, over Alexandra haar zoontje Max en Demi haar zwangerschap. Maar wat wil hun ontvoerder van ze, en wie is hij, en komt er ooit weer een leven in vrijheid als een eerdere vlucht poging mislukte.

Marieke Damen schrijft met "Onbreekbaar" een zeer beklemmende thriller, die psychologisch goed in elkaar zit en tot het einde spannend blijft.

sunnie031

14 juli 2024 2:02

4

Na het lezen van de proloog wil je weten wie die vrouw aan het graf is en waarom ze daar eenzaam aan het graf staat, ondanks haar man en de vele mensen om haar heen.
In het 1e hoofdstuk lezen we dat Alexandra ontvoerd is en zij wakker wordt in een busje, zonder haar zoontje Max. Het 2e hoofdstuk gaat over Demi, die later ook wordt ontvoerd.
De hoofdstukken worden onderverdeeld in Alexandra, Demi en Jacob. De hoofdstukken worden duidelijk aangegeven over wie het gaat. Heden en verleden worden verteld en naarmate je verder komt in het verhaal, besef je steeds meer hoe alles in elkaar steekt. Je begrijpt de psyche waar deze personen allen doorheen gaan. Je wordt meegezogen in het verhaal en begrijpt nu ook wat die kooi op de cover betekend en waarom dat lege nest erin ligt. Onbreekbaar zit goed in elkaar met een goede verhaallijn die je brengt naar toch wel een verrassend plot. Daar de hoofdstukken kort zijn, leest het boek makkelijk en wil je ook snel doorlezen. Is het Alexandra en Demi gelukt om te ontsnappen van hun ontvoerder(s) en loopt het ook goed af. En wie is toch die ontvoerder?
Onbreekbaar is een boek die ik een ieder aanraad om te gaan lezen. Het pakt je en het doet wat met je. Ik heb het met enorm veel plezier gelezen. Vandaar ook mijn ruime 4 sterren

Rixt

14 juli 2024 2:02

0

"Onbreekbaar. Dat ben ik."

Ken je die boeken die je in één ruk uitleest? Dit is er weer eentje! Marieke Damen heeft een hele fijne schrijfstijl waardoor je makkelijk doorleest en niet struikelt over moeilijke woorden. Ondanks dat het onderwerp vaker terugkomt in boeken weet ze er een meeslepende en vernieuwende draai aan te geven. Tot aan het einde wordt je op het verkeerde been gezet maar het bouwt zich mooi op en tot slot worden alle losse eindjes aan elkaar verbonden.

CarindW

14 juli 2024 2:02

3

Het boek gaat over 2 vrouwen die worden gekidnapt en opgesloten.
Alexandra heeft een goede baan maar haar relatie zit in een dip. Ze besluit om naar hun vakantiehuisje in de bossen te vertrekken en daar wordt ze gekidnapt. Ze maakt zich enorme zorgen over haar zoontje Max, die alleen in het huisje is achtergebleven.
En dan is er Demi, een 16 jarige scholiere die dolgraag haar vleugels uit wil slaan en vele plannen heeft. Tot ze per ongeluk zwanger raakt en haar wereld op zijn kop komt te staan.
Beide vrouwen worden op verschillende manieren gekidnapt en opgesloten. Meestal zijn ze bij elkaar, vaak ook apart in een kamer die de Pagegaaienkamer heet.
Ze leren elkaar zo kennen maar vertrouwen is er niet altijd tussen de twee.
Beiden hebben ze zo hun eigen problemen om over te piekeren.
Waarom zijn ze opgesloten en gaat het ze lukken om hier ongeschonden uit te komen?
En wat is er met Max, het zoontje van Alexandra gebeurd?
Het verhaal werkt toe naar een spannende ontknoping die mij echt totaal verraste.
Een redelijke psychologische thriller.

Danielle1983

14 juli 2024 2:02

5

Wat een spannend boek heeft Marieke Damen geschreven.
Onbreekbaar is spannend van het begin tot het eind.
Jacob is een jongen in een ongelukkige jeugd waarin hij ook nog zijn moeder en zusje verliest.
Alexandra is een drukke vrouw die net een kindje heeft gekregen en het daar best lastig mee heeft.
Demi is een 16 jarig meisje die perongeluk zwanger is geraakt.
Alexandra en Demi worden beide ontvoerd en moeten zien te ontsnappen.
Maar gaat het wel goed met Alexandra?
En wil Demi dit kindje wel?
En wie is de ontvoederder?
Dit boek neemt je mee in een spannend verhaal waarin niets is wat het lijkt.
Ik raad iedereen aan om het boek zeker te lezen.

PeterWA

14 juli 2024 2:02

4

Alexandra, carrièrevrouw en workaholic, en Demi, een zestienjarige zwangere tiener, worden overmeesterd, achteraan in een busje gegooid en belanden uiteindelijk samen in een kamer waar ze gevangen woorden gehouden.
Het is de start van een helse nachtmerrie. Wat de motieven van hun kidnapper zijn, blijft lang onduidelijk. Alexandra heeft er als mama geen gelukkig parcours opzitten en Demi overweegt een abortus. Moet daar het motief gezocht worden? En wat met Max? Leeft hij nog of is hij overleden?
‘Onbreekbaar’ bevat drie delen. Het begin zit boordevol actie. De korte zinnen ondersteunen de grote vaart waarmee het boek van start gaat.
Het verhaal ontwikkelt zich via de perspectieven van de hoofdpersonages Alexandra en Demi die elkaar in een aangenaam en regelmatig tempo afwisselen. In de ‘ik’-vorm maken zowel Alexandra als Demi de lezer deelgenoot en getuige-vanop-de-eerste-rij van hun gevangenschap. Dat de feiten zich afspelen op het moment van het lezen – in het ‘nu’ - brengt de gebeurtenissen akelig dichtbij.
In een eerste fase van het verhaal wordt er weinig gezegd maar des te meer nagedacht. De lezer wordt deelgenoot van de diepste gedachten, frustraties, twijfels en angsten van de twee vrouwen.
Het derde personage, J acob, komt sporadisch voorbij en deelt met de lezer een alsmaar onaangenamer wordend beeld van zijn verleden. Wie is hij en wat is zijn link met de twee vrouwen? Wie is Julius?
Het duurt even voordat de carrièrejaagster Alexandra tot het hart spreekt. Het type vrouw dat ze aanvankelijk lijkt te zijn, staat een klik met haar in de weg. De komst van Demi brengt daar beetje bij beetje verandering in: we leren de twee personages kennen vanuit het standpunt van hun medegevangene.
In deel drie volgt twist na twist, laaien de gemoederen hoog op en schakelt de plot een tandje hoger. Vanaf dan blijft de boog hooggespannen tot aan de ontknoping. ‘Verwarrend’ is het sleutelwoord dat de ontwikkelingen het best omschrijft: Wat is de waarheid omtrent Max?, Wat is echt en wat waanbeeld?, Waarom worden net deze twee vrouwen gevangengehouden en wat zal hun lot zijn als de ontvoerder heeft wat hij hebben wil?
Het feit dat Demi en Alexandra vastgebonden aan hun matras en ontdaan van enige vorm van menselijkheid opgesloten zitten in één kamertje; ze geterroriseerd worden in de met noppen bekleede papegaaienkamer; ze worstelen met hun eigen gedachten en de vooroordelen van de andere en ze bovendien lange tijd geen enkele uitweg zien, haalt de zuurstof uit de plot. De sfeer is benauwend, claustrofobisch.
Marieke Damen zet met ‘Onbreekbaar’ twee sterke vrouwen neer. Zijn Alexandra en Demi bij aanvang eerder oppervlakkige personages, dan leert de lezer hen heel goed kennen tijdens hun gevangenschap. Dat de spanning lange tijd op zich laat wachten is een minpuntje, maar dat terzijde gelaten, biedt het boek de lezer een aantal aangename leesuurtjes.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.