Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
toen ze verdween carla kovach thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Gina Harte
Auteur(s) Carla Kovach
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 18 september 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Samantha loopt na een geslaagd feestje naar huis. Daar komt ze nooit aan. Zeven jaar later krijgt haar beste vriendin Diane een verjaardagskaart met een gelakte vingernagel. De nagel is gelakt in de kleur die Samantha altijd droeg. De politie laat de nagel onderzoeken. Deze blijkt van een andere vrouw te zijn; Jade Ashmore. Jade is vermoord. Niet zeven jaar geleden maar een nacht voordat de kaart bij Diane werd bezorgd…

Carla Kovach, pseudoniem van Carla Buckley, was voordat ze thrillers schreef actrice en toneelschrijfster. Inmiddels is ze fulltime schrijfster en mede-eigenaar van een film-, fotografie- en videoproductiebedrijf. Ze woont in het Engelse plaatsje Redditch, waar ze al meerdere thrillers met Gina Harte in de hoofdrol uitbracht. Daarnaast heeft ze ook een aantal standalone thrillers geschreven. Stil maar was haar debuutthriller in Nederland met inspecteur Gina Harte in de hoofdrol. Toen ze verdween is het vierde deel met Gina Harte in de hoofdrol en is vertaald door Barbara Lampe.

Toen ze verdween begint met een spannende proloog. Samantha is op een feestje en geniet van drank, dans en aandacht. Ze heeft niet in de gaten dat iemand haar in het vizier houdt. Samantha wordt tijdens haar weg terug naar huis aangevallen en verdwijnt.

Zeven jaar later wordt het gehavende lichaam van Jade Ashmore gevonden. Inspecteur Gina Harte krijgt de leiding over het onderzoek. De dader is gruwelijk te werk gegaan. Als de volgende dag een kaart wordt aangetroffen van de zeven jaar eerder verdwenen Samantha, is Gina vastbesloten de dader te vinden. Want dat er een verband bestaat daar is geen twijfel over. We volgen inspecteur Harte en haar team bij de zoektocht naar een dader.

Dit onderzoek kabbelt voort. Ondertussen staat het privéleven van inspecteur Harte niet stil. Ze besluit een date aan te gaan, maar dat blijkt niet een juiste match. Daar denkt haar date anders over en ze laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Zoals ook in de voorgaande delen blijven de demonen die haar verleden kleuren naar boven komen.
En hoe verder dit onderzoek vordert, hoe meer personen erbij betrokken lijken te zijn die Gina’s levenspad hebben gekruist. Haar leidinggevende Briggs is vastbesloten haar daarom als leidinggevende van de zaak te halen. Betrokken blijft Harte wel, maar de verhoren met deze bekende krijgt ze mee via glas.

De auteur heeft zoals we gewend zijn uit de vorige delen een meer dan fijne schrijfstijl. De hoofdstukken zijn kort en bondig en daardoor leest het boek gemakkelijk. De spanning die in het begin aanwezig is, weet de auteur daarna niet vast te houden. Toch maakt dit weinig uit, want de verhaallijn van alle tijd en houdt de lezer continu nieuwsgierig en ‘aan’. Partners die wat meer jeu in hun relatie willen en daardoor de spanning als koppel buiten de deur zoeken is een precair onderwerp. Via een website komen de stellen met elkaar in contact en hebben besloten feestjes, waar partnerruil voor een paar uurtjes niet wordt geschuwd. Deze besloten feestjes vormen de link tussen de vermoorde dames. Ook in dit vierde deel zijn vrouwen het slachtoffer van bruut geweld.

Ondanks de uitblijvende spanning weet Kovach uitstekend hoe ze de lezer aan zich moet binden door de sfeerbeelden, de verhaallijn, diversiteit aan karakters en de band tussen Harte en Briggs.

Richting de climax van Toen ze verdween weet de auteur de spanning er weer in te gooien. Met mooie sfeerbeelden weet ze een beklemmend gevoel op te roepen en is het een race tegen de klok voor het team om op tijd de dader te ontmaskeren, voordat er een volgend slachtoffer zal vallen. Wellicht komt de dader voor de doorgewinterde thrillerliefhebber niet direct als een verrassing. Kovach weet de motieven van de dader kraakhelder te beschrijven en schuwt in de beschrijving van de daden geen details. Het is bibberen geblazen.

Toen ze verdween laat het nog maar eens zien; Carla Kovach is een van die auteurs die je eigenlijk niet mág missen. Wij zijn fan van inspecteur Harte en de filmische schrijfstijl van Kovach!

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Wat vinden lezers...

Bianca Ellerkamp

12 juli 2024 15:55

5

Carla Kovach​ was theaterschrijver en actrice voor ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Inmiddels is ze fulltime schrijfster, en mede-eigenaar van een film-, fotografie- en videoproductiebedrijf.
Toen ze verdween begint direct spannend. Samantha gaat naar een feestje en wanneer ze later in de nacht alleen naar huis loopt komt ze daar nooit aan.
Dan verspringt het verhaal naar 7 jaar later en wordt er een vrouw aangevallen en vermoord nadat zij op zoek gaat naar haar man die apart van haar van een feestje in de buurt is vertrokken.
Inspecteur Gina Harte wordt opgeroepen en samen met haar team krijgt zij de leiding over het onderzoek. Wat is er gebeurd en wie heeft deze moord op zijn of haar geweten?
Langzaamaan ontrolt zich een verhaal rond feestjes, indirect bewijs, verleden, vermoedens en angst.
De plot is goed opgebouwd en blijft tot het einde toe verdraaien en blijft de vraag wie nu de dader is.
Carla Kovach weet haar personages uitstekend neer te zetten, zonder moeite kun je als lezer hun gevoelens voelen. Je voelt hun angst, hun standvastigheid (Gina en haar team) en hun onderdrukking. Want dat is toch wel het hoofdthema in de boeken over Gina Harte; de onderdrukking van de vrouwen.
Alhoewel Toen ze verdween alweer het 4e (vertaalde) deel is in de Gina Harte-serie, is het ook mogelijk om elk deel als een stand alone te lezen. Er wordt regelmatig verwezen naar eerdere belevenissen die niet alles maar toch een groot deel duidelijk maken wat er is gebeurd.
Mede door dit gegeven leent de Gina Harte-serie zich uitstekend om een tv-serie te realiseren die zowel de lezers van de boeken als de kijkers op het puntje van hun stoel zal laten zitten en zal laten genieten van begin tot eind.

Justine Koster

12 juli 2024 15:55

3

Wanneer je alle delen gelezen hebt van deze schrijfster weet je dat het spannend is, dat er een rode draad door heen loopt, en dat de spanningsboog langzaam wordt opgebouwd. Bij dit deel, 'Toen zij verdween' valt het allemaal wat tegen. in dit deel wordt de nadruk meer gelegd op het privéleven van Gina en het plot wordt daardoor wat magertjes. Weer zijn vrouwen het slachtoffer, en weer is het afschuwelijk wat er gebeurt. Toch was er naar mijn idee minder spanning, maar misschien komt het ook wel omdat je weet hoe het gaat verlopen. Steeds meer terugblikken op haar verleden, meer paniekaanvallen stagneren het onderzoek, waardoor de spanning zakt. Ik wil wel graag weten hoe het verder gaat met Briggs en Gina, dus het volgende boek ga ik zeker lezen, maar is dat verhaal ook van dit niveau dan is dat het laatste deel.

Patty Jansen

12 juli 2024 15:55

3

“Toen ze verdween” is het vierde boek van Carla Kovach uit de inspecteur Gina Harte-serie. Ik moet bekennen dat dit voor mij het eerste boek dat ik van deze auteur las. Op zich prima te lezen zonder dat je de eerder uitgegeven boeken gelezen hebt, al realiseer ik me wel dat ik daardoor de voorgeschiedenis van inspecteur Gina Harte mis. Maar het verhaal was prima te volgen, de personages worden zo danig neergezet dat je een duidelijk beeld van ze krijgt.
Verder doet de schrijfstijl van Carla Kovach me erg denken aan die van MJ Arlidge, Robert Bryndza en Helen Fields. Het is vlot geschreven, rechttoe rechtaan, zonder flashbacks en dat soort dingen en hoofdzakelijk uit een perspectief verteld. Het is daarom een thriller die gemakkelijk te volgen is en voor iedereen.

Het begin van “Toen ze verdween” is spannend, daarna neemt de spanning behoorlijk af ten tijden van het onderzoek en de verhoren. Hierdoor wordt het verhaal helaas wat saai en langdradig, maar geef niet op en blijf lezen, want naar het einde toe weet Carla Kovach de spanning terug te brengen in aanloop naar de ontknoping. Er zijn meerdere verdachten, die naar mijn mening een voor een weggestreept worden waardoor al snel de dader overblijft. Jammer, dat had wat mij betreft nog wat spannender gekund, door bijvoorbeeld een plot-twist.
De beschrijving op de Cover dat Samantha een brief zou hebben geschreven is niet juist. Diane ontvangt een verjaardagskaart die uit naam van Samantha is geschreven met een vingernagel. Maar Samantha is al zeven jaar vermist. Wie heeft deze ‘grap’ met de verjaardagskaart uitgehaald en waarom ? Is er een verband tussen de vermiste Samantha en de onlangs vermoorde Jade ? Inspecteur Gina Harte lijkt zelf ook persoonlijk te zijn betrokken bij deze zaak. Kan ze werk en privé gescheiden houden ? Je leest het allemaal in “Toen ze verdween”.

wilma

12 juli 2024 15:55

4

Alweer het vierde boek uit de Gina Harte serie. En om maar direct met de deur in huis te vallen: opnieuw een boek die je in één adem wilt uitlezen.
Waar gaat het dit keer over: na een feestje liep Samantha in haar eentje naar huis, een route waar ze normaal gesproken slechts tien minuten over deed. Ze kwam nooit thuis aan. Zeven jaar na haar verdwijning ontvangt haar beste vriendin Diane een brief die geadresseerd is aan Samantha. Als ze deze opent, haalt Diane er een verjaardagskaart uit en een vingernagel die in een oudroze kleur is gelakt. Dezelfde kleur die Samantha altijd droeg. Na onderzoek van de nagel verwijst deze echter niet naar Samantha. De nagel blijkt afkomstig te zijn van een andere vrouw, Jade Ashmore. Jade werd vermoord aangetroffen, alleen niet zeven jaar geleden. Haar moord vond plaats in de nacht voorafgaand aan de bezorging van de envelop.
De opbouw van het verhaal begint langzaam, maar gaandeweg wordt in korte hoofdstukken de spanning opgebouwd. Meerdere verdachten komen in beeld. Eén van die verdachten valt Gina lastig. Wordt zij het nieuwe slachtoffer of spelen er zaken uit haar verleden? Regelmatig wordt je op het verkeerde been gezet, alhoewel de ervaren thrillerlezer wel een vermoeden kan hebben wie de dader is. Af en toe komen we ook weer zaken uit het verleden van Gina te weten en hierdoor leren we haar steeds beter kennen en begrip hebben voor haar gedragingen.

Patty

12 juli 2024 15:55

3

“Toen ze verdween” is het vierde boek van Carla Kovach uit de inspecteur Gina Harte-serie. Ik moet bekennen dat dit voor mij het eerste boek dat ik van deze auteur las. Op zich prima te lezen zonder dat je de eerder uitgegeven boeken gelezen hebt, al realiseer ik me wel dat ik daardoor de voorgeschiedenis van inspecteur Gina Harte mis. Maar het verhaal was prima te volgen, de personages worden zo danig neergezet dat je een duidelijk beeld van ze krijgt.
Verder doet de schrijfstijl van Carla Kovach me erg denken aan die van MJ Arlidge, Robert Bryndza en Helen Fields. Het is vlot geschreven, rechttoe rechtaan, zonder flashbacks en dat soort dingen en hoofdzakelijk uit een perspectief verteld. Het is daarom een thriller die gemakkelijk te volgen is en voor iedereen.

Het begin van “Toen ze verdween” is spannend, daarna neemt de spanning behoorlijk af ten tijden van het onderzoek en de verhoren. Hierdoor wordt het verhaal helaas wat saai en langdradig, maar geef niet op en blijf lezen, want naar het einde toe weet Carla Kovach de spanning terug te brengen in aanloop naar de ontknoping. Er zijn meerdere verdachten, die naar mijn mening een voor een weggestreept worden waardoor al snel de dader overblijft. Jammer, dat had wat mij betreft nog wat spannender gekund, door bijvoorbeeld een plot-twist.
De beschrijving op de Cover dat Samantha een brief zou hebben geschreven is niet juist. Diane ontvangt een verjaardagskaart die uit naam van Samatha is geschreven met een vingernagel. Maar Samantha is al zeven jaar vermist. Wie heeft deze ‘grap’ met de verjaardagskaart uitgehaald en waarom ? Is er een verband tussen de vermiste Samantha en de onlangs vermoorde Jade ? Inspecteur Gina Harte lijkt zelf ook persoonlijk te zijn betrokken bij deze zaak. Kan ze werk en privé gescheiden houden ? Je leest het allemaal in “Toen ze verdween”.

carinev

12 juli 2024 15:55

4

Samantha verdwijnt na een feestje. Zeven jaar later ontvangt haar beste vriendin Diane een brief die gericht is aan Samantha. In de brief bevindt zich een vingernagel van een vrouw die de dag ervoor vermoord werd. Het team van Gina Harte wordt op de zaak gezet.
'Toen ze verdween' boeit vanaf de eerste bladzijde. Korte hoofdstukken met wisselende vertelstandpunten zetten de lezer voortdurend op het verkeerde been en zorgen ervoor dat je het boek moeilijk kan neerleggen. Het boek en de andere delen van de Gina Harte-serie lenen zich uitstekend tot verfilming. Een aanrader voor fans van M. J. Arlidge.

Bianca Ellerkamp

12 juli 2024 15:55

5

Carla Kovach​ was theaterschrijver en actrice voor ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Inmiddels is ze fulltime schrijfster, en mede-eigenaar van een film-, fotografie- en videoproductiebedrijf.
Toen ze verdween begint direct spannend. Samantha gaat naar een feestje en wanneer ze later in de nacht alleen naar huis loopt komt ze daar nooit aan.
Dan verspringt het verhaal naar 7 jaar later en wordt er een vrouw aangevallen en vermoord nadat zij op zoek gaat naar haar man die apart van haar van een feestje in de buurt is vertrokken.
Inspecteur Gina Harte wordt opgeroepen en samen met haar team krijgt zij de leiding over het onderzoek. Wat is er gebeurd en wie heeft deze moord op zijn of haar geweten?
Langzaamaan ontrolt zich een verhaal rond feestjes, indirect bewijs, verleden, vermoedens en angst.
De plot is goed opgebouwd en blijft tot het einde toe verdraaien en blijft de vraag wie nu de dader is.
Carla Kovach weet haar personages uitstekend neer te zetten, zonder moeite kun je als lezer hun gevoelens voelen. Je voelt hun angst, hun standvastigheid (Gina en haar team) en hun onderdrukking. Want dat is toch wel het hoofdthema in de boeken over Gina Harte; de onderdrukking van de vrouwen.
Alhoewel Toen ze verdween alweer het 4e (vertaalde) deel is in de Gina Harte-serie, is het ook mogelijk om elk deel als een stand alone te lezen. Er wordt regelmatig verwezen naar eerdere belevenissen die niet alles maar toch een groot deel duidelijk maken wat er is gebeurd.
Mede door dit gegeven leent de Gina Harte-serie zich uitstekend om een tv-serie te realiseren die zowel de lezers van de boeken als de kijkers op het puntje van hun stoel zal laten zitten en zal laten genieten van begin tot eind.

Yvonne

12 juli 2024 15:55

5

Toen ze verdween is het vierde deel van de Gina Harte serie van Carla Kovach.
Net zoals haar andere drie boeken is dit boek weer mega spannend. Een boek waar je gelijk in zit net als de andere boeken.
Samantha loopt in haar eentje naar huis, een route waar ze normaal gesproken slechts tien minuten over deed. Ze kwam nooit thuis aan. Zeven jaar na haar verdwijning ontvangt haar beste vriendin Diane een brief die geadresseerd is aan Samantha. Als ze deze opent, haalt Diane er een verjaardagskaart uit en een vingernagel die in een oudroze kleur is gelakt. Dezelfde kleur die Samantha altijd droeg. Ook word er een nieuwe vrouw vermoord gevonden. Gina Hart moet de zaak oplossen maar word ook met haar eigen verleden geconfronteerd.

jet spanjersberg

12 juli 2024 15:55

4

Na een geslaagd feestje loopt Samantha in haar eentje door een drukke straat naar huis, een route waar ze normaal gesproken slechts tien minuten over doet. Ze komt nooit thuis aan.

Zo begint het vierde deel van de Gina Harte serie van Carla Kovach.
Het verhaal was misschien niet super spannend, maar zeker spannend genoeg om door te willen lezen. Het is in een prettige schrijfstijl geschreven dus het leest als een trein.
Het verhaal zit van het begin tot het einde goed in elkaar.
Ik werd steeds wel weer even op het verkeerde been gezet, hoewel het aletr wel duidelijk, maar toch wil je dan het hele verhaal /overzicht hebben en dat was goed uitgewerkt.
Ik sloeg het boek dicht met het idee gelijk ook maar een ander deel te lezen van deze schrijfster. Inmiddels heb ik die ook uit gelezen, met veel leesplezier.
Het maak het af doordat Carla Kovach de lezer ook bedankt voor het lezen van haar boek.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.