Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
spiegeltweeling carole johnstone thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Carole Johnstone
Uitgeverij(en) Xander
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 10 januari 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Het eerste geschreven werk van de hand van de Schotse auteur Carole Johnstone bestond uit een kortverhaal. De reacties waren dermate positief dat ze die lijn voortzette met Signs of the Times waarmee ze de Britisch Fantasy Award won en vele nominaties kreeg.

Haar debuutthriller Spiegeltweeling dat in 2021 verscheen is een van de best gewaardeerde boeken van de London Book Fair, kreeg veel lof toegezwaaid van Stephen King en is geselecteerd voor een tv-verfilming. 

Het komt niet zo vaak voor dat een eeneiige tweeling hun levens ver van elkaar doorbrengen. Voor Catriona (Cat) en Ellice (El) Morgan geldt dat ook als uitzondering met een goede reden. Cat is woonachtig in Los Angeles en haar zus El, gehuwd met Dr. Ross McAuley in hun geboorteplaats Edinburgh. Kort na hun huwelijk hebben ze het huis kunnen bemachtigen waar beide zussen zijn opgegroeid maar niet kunnen terugzien op een warm en veilig gezinsleven. Ze hebben zich in hun jeugd overeind gehouden door een fantasiewereld te creëren waarin ze leefden of feitelijk meer overleefden. Dat is ook een van de redenen die Cat heeft doen besluiten om haar leven ver van haar omgeving waar ze is opgegroeid, voort te gaan zetten.

Als El plotseling verdwijnt zit er voor Cat niets anders op dan zo snel mogelijk terug te keren naar haar ouderlijk huis. Haar gevoel zegt iets anders dan politie-inspecteur Kate Rafiq en El’s man Ross haar willen laten geloven. Terug in het ouderlijk huis waar ze liever nooit meer had gekomen wordt ze geconfronteerd met de gruwelijke realiteit van vroeger…

‘Ik loop door de schaduw van de trap, schuif het zware zwarte gordijn open. Ik moet niezen van het stof, waardoor ik de andere kant van de voorraadkamer bereik zonder te kijken of te blijven staan’

De plot van Spiegeltweeling is donker en zit vol geheimen. Cat, die ongewild weer met haar verleden wordt geconfronteerd, ontvangt vanuit haar omgeving steeds meer aanwijzingen dat haar zus nog in leven is. Tevens moet ze proberen haar zwager te weerstaan waar ze in haar jeugd ook gevoelens voor heeft gehad en ze komt er al snel achter dat die nog niet zijn verdwenen.

Omdat het verhaal vanuit het perspectief van Cat is geschreven en zij twaalf jaar weg is uit Edinburgh is het logisch dat er voor haar nog wat herinneringen in te halen zijn. Dat is niet het meest spannende en interessante deel van het verhaal maar wel noodzakelijk om de lezer op het juiste informatieniveau te brengen. Want het meebeleven door de lezer van het verleden en het heden is de doelstelling van de auteur. Daar slaagt ze pas volledig in als Cat zich een beeld kan gaan vormen wat er volgens haar aan de hand is en ook daar naar gaat handelen. Dan groeit de spanning snel en blijken de sterk neergezette personages de rol van hun leven te gaan spelen. Relatief weinig spelers zijn er in het veld maar de grimmigheid die ze weten op te roepen neemt na iedere pagina toe, evenals de sfeer. Spanning, mystiek en een ijzingwekkende sfeer doen denken aan een omgeving die Agatha Christie zo treffend neer kon zetten. Uiteindelijk is niets wat het lijkt…     

Samengevat is Spiegeltweeling een sterk debuut waar enig lezersgeduld wel wenselijk is. Johnstone schuwt de details niet, wetende dat die meestal niet het ‘lekkerste lezen’. De meerwaarde wordt pas verder in het verhaal belangrijk. Sinistere zoektochten terug naar het verleden en geschakeld aan het heden drijven de geheimzinnigheid naar grote hoogte.

Een topverhaal voor liefhebbers van dwaaltochten door oude achttiende-eeuwse huizen met veel geheimen.

 

Afbeelding
cees van rhienen.jpg
Cees van Rhienen
Ik ben Cees van Rhienen, sinds 2019 juryvoorzitter bij het Nederlands Thrillerfestival en dus drie edities onder mijn leiding mogen realiseren en met de vierde bezig.
Als recensent vanaf 2006 begonnen bij Crimezone, later Hebban. Daar juryvoorzitter voor de Hebban debuutprijs geweest, ook tot 2015 recensent geweest bij Hebban. Bij beide platforms leesclubs gecoördineerd, op dit moment doe ik dat alweer ruim 6 jaar bij ThrillZone. Bij ThrillZone lever ik ad hoc ook recensies voor de site. Naast dit alles heb ik op Facebook nog WatCeesleest, waar al mijn recensies op verschijnen.

Wat vinden lezers...

JN Kingma Postma

13 juni 2024 8:53

5

Recensie van:
Spiegeltweeling
Auteur: Carole Johnstone
Zij won al talloze prijzen voor haar korte verhalen. Spiegeltweeling is haar thrillerdebuut. Ze woont in Schotland, in het sprookjesachtige Argyll and Bute, en werkt nu aan haar tweede boek.
Wijze van lezen: pocket gekregen voor deelname aan de Thrillzone leesclub o.l.v. Cees van Rhienen.
Cover:
Ik vind de geelgroene titel goed passen bij de zwart, donkergrijze en lichtgrijze kleurtinten. Ook de silhouetten van de twee meisjes is mooi. Alsof ze elkaar vasthouden om hun evenwicht te bewaren of beginnen aan een dans. Uiterst mysterieus en nieuwsgierigheid opwekkend. Zo te zien zijn het meisjes. Zijn het zusjes. Er is veel gelijkenis dus wellicht een tweeling.
De rode sticker met daarop de tekst duister, geraffineerd prachtig van Stephen King schept ook hoge verwachtingen. Ik vind het persoonlijk jammer dat de sticker op een van de silhouetten is geplakt. Had ook rechtsonderin gekund.

De verwachting van deze auteur:
Ik heb nog niets van deze auteur gelezen. Dat klopt ook wel dit is haar debuut. Ik hoop dat ze een mooie, beeldende schrijfstijl hanteert en de spanning zo kan opbouwen zodat ik tot het einde geboeid blijf.
De verwachting voor het lezen:
Ik verwacht veel spanning. De onthulling van de gruwelijke mysteries die in het huis zijn gebeurd. Een zoektocht naar El hopelijk met goede afloop. Een verhaal dat onder mijn huid kruipt.
Het verhaal:
Cat vertrekt uit Los Angeles als ze bericht krijgt dat haar tweelingzus El verdwenen. Na twaalf jaar keert ze terug naar het huis waar zij opgroeide met haar tweelingzus. Totdat El verdween woonde ze daar met haar man Ross.
Cat wil niet terug naar het huis waar ze opgroeide. Tijdens hun jeugd bedachten ze Spiegelland. Een fantasie wereld om aan de gruwelijke realiteit te ontsnappen. Een zeer spannende zoektocht begint naar wat er met El gebeurd is. Deze zoektocht leidt Cat terug naar Spiegelland. Durft Cat het aan de duistere geheimen te ontrafelen?
Mijn leesbeleving:
De schrijfstijl is zeer beeldend. Het verhaal ontwikkelt zich langzaam. Met een mysterieuze dreigende ondertoon. Vastgrijpend in de herinneringen van de Hoofdpersonages aan de magische wereld in spiegelland. Ik vind het een prettig leesbaar boek en wil continu doorlezen.
Filmisch omdat je je bij de flashbacks in een magie wereld bevindt. Is het een uitvlucht van de hoofdpersonages, gecreëerd om te troosten en voor geborgenheid of bestaat het echt? Beeldend ook omdat je alles voelt, proeft, ruikt en beleeft. Eigenlijk door de kracht van het woordgebruik. Of zoals de sticker voorop van Stephen King duister, geraffineerd en intens prachtig.
De personages evolueren naarmate het boek vordert. Eerst leer je alleen hun namen, beroep en levensstandaard kennen. Gaandeweg leert de lezer hun diepste zielenroerselen en hun zwakke en sterke punten kennen. Het is zo geschreven dat je op een bepaald moment een wordt met de personages.
Het verhaal is zeer begrijpelijk geschreven. Dat had mijn bewondering omdat het een verhaal is met vele herinneringen. Maar ook een wereld die zich afspeelt in een mysterieuze wereld. Ook de vele wendingen in het verhaal zijn zo geschreven dat het nooit teveel wordt.
Ook vind ik de plot zeer verrassend. Dit had ik niet verwacht. Door de diverse plottwists werd ik steeds meer verrast. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Ook mijn emoties vlogen alle kanten op. Van diep medelijden, naar verdriet en weer terug naar opluchting. Zeer geloofwaardig en zinnenprikkelend.
Dit verhaal is uniek. Mysterieus spannend. Vaak denk je met een schok van verbazing lees ik dit wel goed? Dan met een glimlach en dan weer met tranen in de ogen.
Mijn verwachtingen voor het lezen zijn meer dan uitgekomen.
Ik ben benieuwd naar het volgende boek van Carole Johnstone. Dit verhaal is genieten.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
De opbouw is zeer sterk, je bent gelijk geboeid en het verhaal grijpt je bij de keel en last je niet meer los. De personages worden mensen van vlees en bloed. De schrijfstijl is filmisch en beeldend. Een wervelwind aan gevoelens, zinnenprikkelend en intens verhaal. Een unieke en sublieme plot.

Marina67

13 juni 2024 8:53

5

Cat en El zijn een Spiegeltweeling. Dat betekent dat ze in alles gespiegeld zijn, waar de één dapper is, is de ander een bangerik. De één is introvert, de ander extravert.
Op hun 19e krijgen ze een vreselijke ruzie en Cat vlucht zover mogelijk weg, naar Amerika.
Maar dan krijgt ze jaren later een bericht dat El is verdwenen en ze keert terug naar Schotland. El is getrouwd met Ross, hun jeugdvriend en ze hebben het ouderlijk huis van El en Cat gekocht. Er wordt aangenomen dat El dood is, maar Cat gelooft dit niet.
Ze moet rechercheurs Rafiq en Logan weten te overtuigen. Maar dat wordt moeilijk als er een lichaam gevonden wordt.

" Ik voelde niets. Het was een dag als alle andere, een avond als alle andere. En ook daarna heb ik niks gevoeld,. Geen angst, geen ontzetting of pijn. Geen opgewonden trillingen in mijn buik of ongefundeerde bodemloze angst. Er is niets van me weggerukt, er is niets geëindigd. Alles is nog precies hetzelfde. El ligt niet ergens in het donker pijn te lijden. Ze is niet dood. Dat zou ik gevoeld hebben. Dat zou ik geweten hebben. Ook al zijn we van elkaar vervreemd "

Cat en El hebben geen gelukkige jeugd gehad. Ze zijn opgegroeid met hun moeder en opa. Hun moeder las ze allerlei sprookjes en fantasie verhalen voor. En ze hadden Spiegelland, hun eigen wereld in een apart deel van het huis. Ook de kamers in het huis hadden namen als Clowncafe en Kakadukajungle. En dan waren er hun denkbeeldige vrienden Annie, Belle en Muis. En de heks en Blauwbaard.

Cat wordt door haar verblijf bij Ross teruggeworpen in de tijd. Door berichten die ze krijgt herleefd ze het verleden en dan blijkt dat ze het meeste heeft verdrongen. En is Ross wel zo betrouwbaar?

De auteur heeft een bijzonder indringende schrijfstijl. Op de achterflap staat dat ze in een sprookjesachtige omgeving in Schotland woont en dit vind de lezer terug in het verhaal. Verleden en heden lopen erg door elkaar heen, dit is in het begin even wennen. Het was wellicht een idee geweest om de passages die zich in het verleden afspelen ander lettertype te geven. Maar eigenlijk begeeft de lezer zich in het hoofd van Cat waar de herinneringen en de actualiteit door elkaar heen lopen.
Cat is in de war en daar past de schrijfstijl goed bij.

Het verhaal begint met het einde van het eerste leven en begin van het tweede leven van Cat en El. Het is een mix van fantasy en thriller en het is een heel bijzonder boek. Het kent een aantal plottwists die niet geheel uit de lucht komen vallen , maar die wel voor de nodige spanning zorgen.
Thema's zijn misbruik, verdringing, familiebanden en de kracht van fantasie.

Zal het Cat lukken om El te vinden? Ga het lezen en ontdek het zelf.

Jajansen

13 juni 2024 8:53

3

Cat en El zijn een spiegeltweeling die in hun jeugd veel hebben meegemaakt. Na een fikse ruzie is zijn zij echter gebrouilleerd en is Cat verhuisd naar Amerika. Dan wordt El vermist en voelt Cat zich gedwongen om terug te gaan naar haar ouderlijk huis in Schotland, waar El samen met haar man Ross woont. Het huis is nauwelijks veranderd en door de aanwijzingen, die aan Cat worden verstuurd reist zij terug naar het verleden, naar Spiegelland. Een verzonnen land , een eigen wereld, met het huis als decor , vol met piraten, clowns en heksen om zo te ontsnappen aan de gruwelijke werkelijkheid. De tocht door Spiegelland legt steeds meer geheimen bloot naar een onthutsende waarheid.
Het boek is opgebouwd in twee delen. In het eerste deel lopen heden en verleden erg door elkaar. Het speelt zich steeds in Spiegelland af en geeft veel verwijzingen naar sprookjes en verhalen. Dit vraagt een groot voorstellingsvermogen en komt wat chaotisch over. Het tweede deel leest vlotter en beantwoord meer aan het beeld van een thriller, terwijl het eerste deel meer een fantasyroman lijkt.
Door de Mix van Fantasy en Thriller is het een bijzonder boek. De verhaallijn is logisch opgebouwd en het boek heeft een aantal aardige cliffhangers, maar is niet heel spannend.
De Spiegeltweeling is een origineel debuut en zeker niet slecht, maar door het verwarrende eerste deel geen topper.

tesdro

13 juni 2024 8:53

3

Als El plotseling is verdwenen keert Cat die in Los Angeles woont terug naar Edinburgh om El terug te vinden. Cat heeft het gevoel dat El nog leeft maar El komt niet terug. Door middel van aanwijzingen door mails van een onbekende vindt Cat dagboekpagina's van El en komt ze er langzaam achter wat er is gebeurd. Ross de man van El is vol van verdriet maar stelt zich ook open voor Cat. Cat heeft ook gevoelens maar ontdekt ook dingen van Ross. Is El nog in leven en wat is er daadwerkelijk gebeurd.

Een bijzonder verhaal waarbij ik echt even moest schakelen. Ik hou niet van fantasieverhalen dus ik moest mij soms wel even door het boek heen worstelen. De verschillende personages zoals o.a. Blauwbaard, Zwartbaard en Muis kon ik in het begin niet echt plaatsen maar later gelukkig wel maar dan zou ik eigenlijk het verhaal opnieuw moeten lezen om het allemaal beter te snappen. Het verhaal in het heden trok wel mijn aandacht en ik werd diverse keren op het verkeerde been gezet. Cat is een echte doorzetter en laat zich door de onbekende e-mailer en degene die kaarten in de brievenbus gooit niet gek maken. Ross is een charmante man maar is hij uiteindelijk wel te vertrouwen. Wat handig was dat er plattegrondjes in het boek zaten over de indeling van het huis. Er had wat mij betreft ook een extra plattegrond van Spiegelland in mogen zitten om daar meer verbeelding bij te krijgen. Wat ik mij wel afvraag is waarom het boek Spiegeltweeling heet en niet Spiegelland zoals het in het Engels wel heet Mirrorland. Omdat ik niet van fantasieverhalen houdt was dit voor mij het ideale boek ook omdat ik meer spanning had verwacht.

Amor1978

13 juni 2024 8:53

3

Het verhaal zelf is zeer origineel en is erg fantasierijk maar in het eerste deel zijn de vele terugblikken naar het verleden erg verwarrend en onduidelijk aangegeven waardoor het moeilijk was om verder te lezen.
Gelukkig heb ik doorgelezen want het tweede deel is een stuk beter en het slot was voor mij een grote verrassing!

Tommy Verhaegen

13 juni 2024 8:53

4

De schrijfster geeft zelf in haar dankwoord aan dat ze erg tevreden is over de cover. Mij spreekt die niet zo aan al is de sticker met de quote van Stepehen King natuurlijk wel een eyecatcher. De samenvatting aan de achterkant is wel erg intrigerend en nodigt uit tot kopen.

De feiten zijn gruwelijk en de stijl sluit daar perfect bij aan. Het ik-perspectief en het springen in de tijd en tussen realiteit en fantasie laten de lezer de nachtmerrie van Cat uit de eerste hand meebeleven.

Zeker in deel 1 vond ik het erg ingewikkeld, vooral door het door mekaar hutselen van enerzijds werkelijkheid en fictie en anderzijds heden en verleden. Dat is duidelijk wel zo bedoeld want ergens zegt Cat letterlijk dat voor haar alles door mekaar loopt.
Deel 1 bevat toch wel weinig vooruitgang in de zoektocht en dat stelde me een beetje teleur. Deel 2 maakte dat dan weer goed en er werd een soort onbevredigende climax bereikt. In deel 3 zaten dat de nodige plotwendingen naar een veel beter einde toe. Dat kon ik wel smaken. Ik had lang het gevoel dat de plot aan alle kanten rammelde maar ook dat bleek de bedoeling van Carole Johnstone te zijn, op het einde klopte alles als een bus. Psychologisch erg zwaar waarbij Cat eerst een aantal harde en verdrongen waarheden onder ogen moet zien voor ze aan de oplossing van de verdwijning van haar zus kan gaan werken.
Vooral het eerste deel kwam erg rommelig over en eiste mijn volle aandacht op. Toch bleef het erg moeilijk te volgen. Dat is dan ook precies de geestestoestand van Cat die je als lezer meebeleeft. Het vergt wel uiterste concentratie.

Voor mij was dit boek uniek zowel wat het thema als de chaotisch psychologische insteek betreft. Een psychiatrische en kaleidoscopische nachtmerrie.

De karakters evolueren enorm. Niemand is wie ze aanvankelijk lijken te zijn. Stapsgewijs komen we steeds meer over de personages te weten. Maar ook in de tijd evolueren ze en dat is dan letterlijk te nemen.

Saskia Boree (SJMSchrijft)

13 juni 2024 8:53

3

Al lezende wordt al snel duidelijk dat een psychische achtergrond een grote rol speelt in Spiegeltweeling. Carole Johnstone schrijft vanuit het perspectief van Cat, de helft van de tweeling. Zij is het ouderlijk huis ontvlucht. Als Cat hoort dat El, haar zus, wordt vermist, besluit ze om naar het huis in kwestie terug te keren. Ze start daar een zoektocht naar haar zus, waarbij flashbacks uit het verleden een grotere rol spelen dan ze in de eerste plaats vermoedt.
Hoewel de auteur het verhaal duidelijk en vlot uit de verf laat komen, leest het vooral in het begin niet heel vlot weg, vanwege het feit dat heden en verleden te makkelijk door elkaar lopen. Daarbij is er sprake van een heleboel fantasie: Spiegelland is dan ook de spil naar Cat’s herinneringen. Lezers krijgen het gevoel dat er in de eerste plaats weinig gebeurt en tegelijkertijd heel veel, zogezegd. Belangrijke details kunnen makkelijk worden gemist, of niet overkomen. Het tweede deel gaat dan wel iets vlotter. Er is sprake van een stevige diepgang. Stephen King vormde overduidelijk een grote inspiratiebron voor de schrijfster, en daar wordt dan ook regelmatig naar verwezen.
De dader van El’s vermissing lijkt voor de hand, en het wordt niet meteen duidelijk waar het naar toe zal gaan, al kan de lezer natuurlijk wel zo zijn of haar vermoedens hebben. Het blijft tot het laatste ogenblik een beetje vaag, waardoor het kennelijk niet voor de hand hoeft te liggen. Is El nou wel of niet dood bijvoorbeeld. Een duister plot ontpopt zich, en wanneer je denkt, natuurlijk, dat is logisch, laat Johnstone daar nog eens ongenadig een nieuwe wending overheen walsen. Het is zeker een zeer geraffineerd verhaal met een uitgekookt einde geworden, waarbij enige verwarring niet uit kan blijven. Weet je eenmaal hoe het echt zit, dan is het eigenlijk nog heel briljant, ondanks alle verwarring en heen en weer gedraai tussen de verhaallijnen in de tijd. Al met al is Spiegeltweeling heel verrassend gebleven, ook al is het misschien niet voor iedereen weggelegd. Toch sfeervol. Drie-en-een-halve ster.

Ruby

13 juni 2024 8:53

3

Carole Johnstone was een voor mij onbekende schrijfster ook al won ze al heel wat prijzen voor haar kortverhalen. Haar eerste thriller is wel deze spiegeltweeling.
Ik had nog nooit van een spiegeltweeling gehoord maar dit bestaat dus echt (ongeveer 5% van alle eeneiige tweelingen is een spiegeltweeling en ze zijn dus identiek hetzelfde, alleen tegengesteld aan elkaar.
Het boek vertelt het verhaal van Cat en El die omwille van ruzie uiteen gegaan zijn en elkaar al jaren niet meer gehoord hebben. Tot het moment waarop El vermist raakt en Cat noodgedwongen uit Amerika terugkeert naar hun gezamenlijk verleden. Waar is El en wat is er gebeurd? Dat is de leidraad doorheen het verhaal waar je Cat volgt in de zoektocht naar de waarheid waarbij ze ook geconfronteerd wordt met alle onafgeronde zaken en gevoelens uit het verleden
Door dagboekfragmenten, brieven en e-mails leer je de personages echt goed kennen.
Het boek bestaat uit 2 delen en het eerste deel is wat moeilijk om in te komen. Ik kan alleen maar zeggen dat je best eventjes doorbijt want het loont wel de moeite.
De titel van mijn recensie mag je dus letterlijk nemen. Zowel jij als lezer wint door vol te houden en zo toch nog een spannend en goed boek te kunnen lezen, als Cat wint wanneer ze eindelijk te weten komt wat er met El gebeurd is.

SJMSchrijft

13 juni 2024 8:53

3

Al lezende wordt al snel duidelijk dat een psychische achtergrond een grote rol speelt in Spiegeltweeling. Carole Johnstone schrijft vanuit het perspectief van Cat, de helft van de tweeling. Zij is het ouderlijk huis ontvlucht. Als Cat hoort dat El, haar zus, wordt vermist, besluit ze om naar het huis in kwestie terug te keren. Ze start daar een zoektocht naar haar zus, waarbij flashbacks uit het verleden een grotere rol spelen dan ze in de eerste plaats vermoedt.
Hoewel de auteur het verhaal duidelijk en vlot uit de verf laat komen, leest het vooral in het begin niet heel vlot weg, vanwege het feit dat heden en verleden te makkelijk door elkaar lopen. Daarbij is er sprake van een heleboel fantasie: Spiegelland is dan ook de spil naar Cat’s herinneringen. Lezers krijgen het gevoel dat er in de eerste plaats weinig gebeurt en tegelijkertijd heel veel, zogezegd. Belangrijke details kunnen makkelijk worden gemist, of niet overkomen. Het tweede deel gaat dan wel iets vlotter. Er is sprake van een stevige diepgang. Stephen King vormde overduidelijk een grote inspiratiebron voor de schrijfster, en daar wordt dan ook regelmatig naar verwezen.
De dader van El’s vermissing lijkt voor de hand, en het wordt niet meteen duidelijk waar het naar toe zal gaan, al kan de lezer natuurlijk wel zo zijn of haar vermoedens hebben. Het blijft tot het laatste ogenblik een beetje vaag, waardoor het kennelijk niet voor de hand hoeft te liggen. Is El nou wel of niet dood bijvoorbeeld. Een duister plot ontpopt zich, en wanneer je denkt, natuurlijk, dat is logisch, laat Johnstone daar nog eens ongenadig een nieuwe wending overheen walsen. Het is zeker een zeer geraffineerd verhaal met een uitgekookt einde geworden, waarbij enige verwarring niet uit kan blijven. Weet je eenmaal hoe het echt zit, dan is het eigenlijk nog heel briljant, ondanks alle verwarring en heen en weer gedraai tussen de verhaallijnen in de tijd. Al met al is Spiegeltweeling heel verrassend gebleven, ook al is het misschien niet voor iedereen weggelegd. Toch sfeervol. Drie-en-een-halve ster.

Mireille Muls

13 juni 2024 8:53

5

DE SPIEGELTWEELING Carole Johnstone

Wanneer Catriona( Cat) te horen krijgt dat haar spiegel tweelingzus Ellice(El) verdween tijdens een zeiltocht en er aangenomen wordt dat ze dood is, gelooft Cat dit niet. Ze keert ze terug naar Schotland naar het huis waarin ze opgroeiden en nooit buiten kwamen en waar El nu woont met haar man. Alhoewel Cat gezworen heeft er nooit meer terug te keren. Door een onenigheid is ze verhuisd naar Amerika en heeft ze haar zus al jaren niet meer gezien. Hun kindertijd was alles behalve gelukkig of veilig, ze groeiden op bij hun alleenstaande mama en opa die hun schrik aanjaagden. Ze creeerden een fantasy wereld die zowel leuk als angstaanjagend was.
Komt ze erachter wat er met El gebeurd is ? Het eerste deel is soms heel chaotisch dppr de vele gebeurtenissen die aanloop geven naar het verdere verhaal.
Al bij al een heel spannend verhaal met een onverwacht einde.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.