Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
zo'n mooi meisje thriller thrillzone carla kovach.jpg
Serie Gina Harte
Auteur(s) Carla Kovach
Uitgeverij(en) Boekerij
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 13 januari 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Met hoge snelheid raast een bestelbusje over de weg als er een jonge vrouw uit valt. Haar lichaam is gehavend als ze wordt gevonden door de bestuurder van een achterop komende auto. Ze weet nog net de woorden “Help haar” te fluisteren voordat ze bewusteloos raakt.

Enkele kilometers verderop wordt tijdens graafwerkzaamheden bij een verbouwing in de achtertuin een ondiep graf aangetroffen met daarin het lichaam van een ander meisje. De meisjes hebben ongeveer dezelfde leeftijd, beide een fragiel lichaam en felrode haren. De nodige gelijkenissen en dat baart rechercheur Gina Harte zorgen. De onderste steen moet snel boven komen voordat deze moordenaar zijn oog laat vallen op weer zo’n mooi meisje…

Carla Kovach, pseudoniem van Carla Buckley, was voordat ze thrillers schreef actrice en toneelschrijfster. Inmiddels is ze fulltime schrijfster en mede-eigenaar van een film-, fotografie- en videoproductiebedrijf. Ze woont in het Engelse plaatsje Redditch, waar ze al meerdere thrillers met Gina Harte in de hoofdrol uitbracht. Daarnaast heeft ze ook een aantal standalone thrillers geschreven. Stil maar was haar debuutthriller in Nederland, gevolgd door Dit heb je verdiend. Beide werden goed ontvangen. Zo’n mooi meisje is het derde deel met Gina Harte in de hoofdrol en is vertaald door Barbara Lampe.

De auteur start met een proloog in  1963, waarna in 2018 de chauffeur het lichaam van het gehavende meisje uit een busje zag vallen. Het meisje wordt in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar rechercheur Gina Harte haar best doet om haar te spreken te krijgen, maar wat gezien haar gezondheid niet lukt.
Het meisje onder de drugs is uitgemergeld en heeft weinig bij te zetten. De artsen zetten alles op alles om haar in leven te houden. En ze wellicht ook meer informatie kan verstrekken over de gebeurtenissen. Vlak daarna vindt een bouwvakker het lichaam van een meisje in het graf. Al snel worden de vele overeenkomsten tussen de meisjes geconstateerd en staat het recherche team voor een raadsel.

Tegelijkertijd is er een wanhopige moeder al maanden op zoek naar haar dochter die uit vrije wil is vertrokken. Hierdoor wordt er weinig ruchtbaarheid aan gegeven en krijgt ze weinig tot geen steun als ze aanklopt bij de politie. Ze probeert er alles aan te doen om erachter te komen waar haar dochter is, zeker als ze hoort over de verdwijning van de twee meisjes.

Zowel Gina Harte en haar team als de moeder gaan ieder voor zich op onderzoek uit. En het team wordt mede gevoed door de vondsten van de moeder wat puzzelstukjes weer doet samenvallen.

Kovach heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. Wederom schrijft ze vanuit verschillende personages. Er wordt verteld vanuit rechercheur Harte, het verdwenen meisje, de moeder van het verdwenen meisje en een meisje dat werkzaam is in een afgelegen boerderijwinkel.
In beginsel is voor de lezer onduidelijk wie deze personages zijn er of er onderlinge verbinding is.
Na een pakkende start kabbelt het verhaal enige tijd voort als we rechercheur Harte en haar team volgen als ze op jacht gaan naar de moordenaar.

Inmiddels kennen we rechercheur Harte als lezer door en door. Ze lijkt ondanks therapie haar oude demonen maar niet onder controle te krijgen. Sterker nog, ze lijken door de gebeurtenissen in het vorige deel grotere vormen aan te nemen. Ook de verhouding met haar dochter staat op scherp. Dat laatste is echter wel een herhaling van zetten en hierdoor maakt Gina Harte als rechercheur en persoonlijkheid weinig ontwikkeling door. Jammer, want dat zou haar en het verhaal krachtiger maken.

Desondanks blijft de lezer nieuwsgierig naar wie de meisjes zijn en wat hen is overkomen. En hoewel Kovach de spanning niet vanaf de eerste bladzijde weet vast te houden, weet ze wel een unheimische sfeer te creëren en de lezer afschuwelijke taferelen voor te schotelen. Nieuwsgierigheid naar hoe de vork in de steel zit maakt dat de lezer door wil lezen en dat doet Kovach goed. Langzaam maar zeker ontvouwt zich de plot en komt de dader in beeld. Kunnen ze hem vinden voordat er meer levens op het spel staan? Richting de climax wordt de spanning opgevoerd en wordt de lezer verrast met een plotwending waarin alles vanaf de proloog samenkomt. Hieruit blijkt de klasse van Kovach als thrillerauteur.

Zoals gezegd verdient het hoofdpersonage de nodige aandacht in een vervolg en zou deze meer ontwikkeling door mogen maken. Daarnaast kan de spanning van begin af aan meer worden opgevoerd. Desalniettemin staat Zo’n mooi meisje garant voor de nodige uurtjes plezier en vermaak. Wij zijn fan van Gina Harte!

In Zo’n mooi meisje ontvouwt zich langzaam maar zeker een raadselachtig web waarin alle verhaallijnen vanaf de proloog samenvallen in een plot waarin Kovach je weet te verrassen. Wij zijn fan van rechercheur Harte!

Afbeelding
Linda
Linda van de Velde
Mijn naam is Linda van de Velde – de Vries, geboren en getogen in 1985 in Leeuwarden.
Ik ben getrouwd met Marinus en samen hebben wij twee prachtige dochters.
Kinderen hebben mijn hart gestolen, hun onbevangenheid en hun gedrag heeft me altijd erg gefascineerd.
Ze zitten boordevol fantasie en leven vanuit hun gevoel.
Hoe mooi is dat? Dat zijn wij als volwassenen een beetje verleerd.
Ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid.
Daarnaast heb ik sinds ’21 mijn eigen praktijk als kinder- jongeren- en opvoedcoach en werk ik veel met emotionele uitdagingen en gedrag.

In mijn vrije tijd hou ik van wandelen, wielrennen, gravelen, winkelen, gezelligheid met familie en vrienden en lees ik graag een boek.
Heerlijk dat je vanuit je luie stoel op reis kunt naar verre oorden en allerlei karakters en personages leert kennen. Daar kan ik onwijs van genieten!
Ik geniet van het recenseren voor Thrillzone en vind het leuk om af en toe zeer verrast te worden door nieuwe debuten.

Wat vinden lezers...

Justine Koster

17 juni 2024 22:31

4

Het derde deel van de Gina Hart serie van Carla Kovach is uit. En wat heb ik er weer van genoten. Maar laat ik beginnen met de cover, die is gewoon mooi, rood haar en dan die vlinder erbij, dat spreekt zeker tot de verbeelding. Als je daar dan ook nog de korte inhoud van de achterflap bij doet, dan ‘roept’ het boek. Het wil gelezen worden. We gaan weer verder met Gina, met haar werk als rechercheur, maar ook met haar privéleven. Ze heeft nog steeds te kampen met paniekaanvallen en nachtmerries van wat er is gebeurt in het vorige verhaal, ‘Dit heb je verdiend’. Toch is ze weer klaar voor een volgende zaak. De zaak van het meisje die uit de achterkant van een busje valt. Die zacht zegt ‘help haar’. Wie is deze vrouw, hoe komt ze in het busje, is ze gesprongen of geduwd. Steeds meer vragen die opgelost moeten worden. En naarmate het onderzoek vordert komt er steeds meer aan het licht. Nog meer meisjes die verdwenen zijn. Het onderzoek langzaam, maar toch gaan ze door en uiteindelijk volgt de ontknoping die wel heel verrassend is. De spanning wordt langzaam opgebouwd, maar het is niet zo dat je op het puntje van je stoel zit. Toch wil je echt weten hoe het afloopt. De boeken, tot nog toe drie, zijn als standalone te lezen, maar er loopt wel een rode draad doorheen en er wordt regelmatig even verwezen naar de vorige delen. Ook worden de maatschappelijke problemen niet uit de weg gaan, en dan bedoel ik, prostitutie, slavernij en misbruik en mishandeling. Dat maakt het nog interessanter om te lezen. Ik kijk in ieder geval uit naar een volgend deel, wil toch wel graag weten hoe het verder gaat met Gina Hart en haar team.

Mart van Lieverloo

17 juni 2024 22:31

3

Zo'n mooi meisje (vrij vertaald van de Engelse titel; Her Pretty Bones) is de titel die voor dit boek is gekozen.
Het is wel een verklarende titel voor het uiteindelijke verhaal maar dat weet je nog niet als het verhaal uit de startblokken schiet.
Want zo mooi is dat niet........
Een jongeman met haast en wat spullen in zijn auto die niet helemaal legaal zijn rijdt achter een wit bestelwagentje als daar ineens via de achterdeuren een mooie jonge vrouw met rode haren zwaar gehavend uit valt, midden op straat. Hij staat net op tijd stil om haar niet te overrijden en snelt de auto uit om haar te helpen. "Help haar.... is het enige wat ze nog prevelt voordat ze met de ambulance afgevoerd wordt. De eigenaar van het witte bestelwagentje weet naar eigen zeggen van niks en heeft geen verklaring voor het meisje in zijn auto. Gina Harte en haar team worden op de zaak gezet maar tasten volledig in het duister.
Geen aanleiding, geen motief, geen dader...........
Tot enige tijd later een aantal wilde dieren een hand uit een ondiep graf heeft opgegraven. De hand van een jonge vrouw met rood haar, net als de vrouw uit de bestelwagen. Als blijkt dat beide een verslavingsachtergrond hebben gaat het onderzoek van start. Deze police procedural in de lijn van Roy Grace, Erika Foster en Helen Grace krijgt een paar leuke wendingen en een verrassend eind. Deel 3 in deze serie is een redelijk boek. Deel 2 was beter maar deel 1 dan weer niet. Deel 4 komt in Februari 2022 en is er 1 van inmiddels 10 delen. Het zijn geen slechte boeken maar ook geen boeken die blijven hangen.

An Wouters

17 juni 2024 22:31

4

Ik mocht via een lezersclub de drie eerste boeken van de Gina Hart serie van Carla Kovach lezen. Het eerste boek vond ik zeer goed, het tweede iets minder en van het derde heb ik weer enorm genoten. De covers passen zeer goed bij elkaar.
In het derde boek worstelt Gina met een aantal recente persoonlijke gebeurtenissen maar ook met een paar zaken uit het verleden. Dat weerhoudt haar er niet van om weer voor de volle 100% voor haar werk te gaan en op zoek te gaan naar een vermist meisje en te ontdekken wat er met twee andere meisjes gebeurd is.
Carla Kovach schrijft zeer vlot en neemt je als lezer direct mee in het verhaal waarbij ze bepaalde maatschappelijke problemen niet schuwt zoals prostitutie, misbruik en mishandeling. Verrassende plots, standpunten vanuit andere personages maken de verhalen spannend om te lezen. Ik kijk al uit naar de volgende boeken.

Wendy van Lierop

17 juni 2024 22:31

4

Na het lezen van deel 1 en 2 kon deel 3 niet uitblijven. Dit deel las ik voor de leesclub van Thrillzone.

In Zo'n mooi meisje worden meerdere meisjes vermist. Ze hebben allemaal één overeenkomst. Ze hebben namelijk rood haar. Hier komt de cover zeer duidelijk in naar voren. De kracht van deel 3 zit hem in de verhaallijn vanuit meerdere perspectieve. Hierdoor ga je als lezer opzoek naar de dader en de oplossing. Dit was in deel 1 en 2 ook zo. Alleen in deel 3 voor mij nog sterker dan voorheen.

Gina Harte leren we in dit deel niet nog beter kennen. Haar verleden en de relatie met haar dochter blijft hangen op de info die we al hebben. Ik hoop in deel 4 meer over haar verleden te leren kennen.

Mede doordat we Gina niet beter leren kennen en het snel duidelijk was wie wie was geef ik dit deel 3,5 ster. Dit had meer kunnen zijn als bovenstaande niet was gebeurd.

Wemmie Wolf

17 juni 2024 22:31

3

Een spannende proloog en een heftig begin, goede ingrediënten voor een smeuïg verhaal. De die-hard thrillerliefhebber zal hiervan smullen.

Op een dag ziet een jongen voor zich een busje rijden en tot zijn grote schrik springt er een meisje uit het busje. Hij kan er nog maar net voor zorgen dat hij het meisje ontwijkt. Dit mooie, roodharige meisje is meer dood dan levend en kan nog net zeggen 'Help haar' voordat ze buiten kennis raakt.

Enkele dagen later wordt er een dood meisje gevonden. Het is niet ver van het busongeluk en beide meisjes hebben rood haar. Gina Harte en haar team denken aan een verband en gaan op zoek naar de moordenaar.

Zoals gezegd een heerlijk begin, alleen zakt het daarna in. Gina worstelt nog steeds met haar verleden en verder is er ook niet zo veel veranderd op het bureau. Wil je de lezers boeien dan is het prettig om een ontwikkeling te zien in de karakters.

Carla Kovach schuwt maatschappelijke thema's niet, in deel drie gaat het om verwaarlozing van jonge meiden, verslaving en mantelzorg. De positie van de vrouw gaat Kovach aan het hart.

De auteur heeft een prettige manier van schrijven, korte hoofdstukken en makkelijke taal. Om het verrassingseffect erin te houden kan ze beter uit een ander vaatje tappen. Dit is het derde boek in een serie, misschien ben ik te voorbarig en gaan we nog heel mooie dingen zien.

Lekker boek maar toch iets te voorspelbaar. Van mij krijgt dit boek een mooie 7!

Truus Heijnen

17 juni 2024 22:31

4

Zo’n mooi meisje is het derde boek in de serie met inspecteur Gina Harte in de hoofdrol.
Carla Kovach heeft weer de onderdrukking van vrouwen als onderwerp gebruikt. Helaas is dit een actueel onderwerp want onderdrukking van vrouwen, op welke manier dan ook, komt veel te vaak voor. Door het gebruiken van zo'n actueel onderwerp word ik geraakt en leef ik mee met sommige personages. Dat is wat een boek een goed boek maakt.

Deze keer moeten Gina en haar team een aantal zaken onderzoeken waarbij jonge meisjes met rood haar (daar verwijst de cover naar) een rol spelen. Gina zet zich voor de volle honderd procent in om ook deze zaken op te lossen ondanks de priveproblemen die ook nog steeds spelen in haar leven.

Carla Kovach heeft een fijne schrijfstijl die gemakkelijk leest. De korte hoofdstukken nodigen uit om steeds verder te lezen. De spanning wordt goed opgebouwd door het verhaal vanuit verschillende perspectieven te vertellen. Het einde is verrassend.

De serie over Gina Harte zijn goede thrillers die zorgen voor veel leesplezier. Deel vier komt in februari 2022 uit in Nederland. Wordt vervolgd dus!

Jessica van Hest

17 juni 2024 22:31

4

Het derde deel met rechercheur Gina Harte en haar team. Gina Harte verspilt geen minuut wanneer ze een melding krijgen van een meisje dat uit een busje gevallen is. Degene die haar vond belde meteen naar de hulpdiensten echter was het al te laat. Wanneer dit roodharige meisje het niet haalt staat Gina Harte samen met haar team voor een raadsel ! Wat is er met haar gebeurd ? En wat bedoelde ze met haar laatste woorden ‘’Help haar’’ ? Gina Harte staat er inmiddels om bekend dat ze zich altijd persoonlijk betrokken voelt bij de slachtoffers en stopt hart en ziel in het oplossen van haar zaken. Zo ook in deze. Wanneer er later nog een meisje word gevonden met gelijkenissen aan het eerste meisje doemen er allerlei vragen op. Een zoektocht naar een moordenaar met dit keer een aparte voorkeur, namelijk voor roodharige meisjes. Wat doet hij met deze meisjes ? Wat wilt hij van ze ?

Carla Kovach weet wederom te openen met een mooie quote, ditmaal word het boek opgedragen aan iedereen werkzaam in de zorg. Inmiddels weten we dan dat het boek met iets te maken heeft in die branche.

Ook al was dit deel wat mij betreft niet zo spannend als haar voorgaande boek, ‘’Dit heb je verdiend’’, toch weet ze mijn aandacht te pakken en vast te houden. In het midden zakte het wel iets in maar desondanks kon ik niet stoppen met lezen. Want ook hierin probeer je telkens mee te denken. Wie was het ? Waarom ? En wat wilde hij van de meisjes ? Waar trof hij ze ?

Ook in dit deel behoud Carla die fijne schrijfstijl, korte hoofdstukken, en kijken we mee vanuit verschillende perspectieven. Dankzij de filmische schrijftstijl, levendige personages voel je je enorm betrokken. Over Gina Harte komen we niet veel meer te weten dan we al deden. Ergens vind ik het jammer, maar denk toch dat ik dat moeten laten varen. Na 3 delen niet veel verandering, dus denk ook niet dat die nog komen gaat. Naarmate het einde in zicht komt, gooit Carla er nog even een twist in. Eindigde iets anders dan ik verwacht had. Goed uitgewerkt plot !

Qua onderwerp moet ik zeggen dat Carla origineel is in deze. Nog niet iets gelezen in deze setting. Dus voor mij is dat een pluspunt. In grote lijnen is het niet uniek. We kennen immers veel rechercheurs zoals Gina Harte. Al met al wederom genoten van dit boek, en kijk ik enorm uit naar ‘’Toen ze verdween’’ die in Februari uitkomt !

Met dank aan de leesclub van Thrillzone, vond het heel leuk om deel te mogen nemen aan de leesclub voor deze trilogie, ik heb er een auto-buy auteur bij !

Stephanie Van Lieshout (Steph)

17 juni 2024 22:31

3

Zomaar op klaarlichte dag valt er een meisje uit een rijdend busje. Ze is in slechte conditie en weet nog net de woorden “help haar” te zeggen tegen de achteroprijdende chauffeur. Inspecteur Gina Harte wordt op de zaak gezet. Wanneer even later het lichaam van een jong meisje in een ondiep graf wordt gevonden, blijken er al snel opvallende gelijkenissen tussen de beide meisjes te zijn. Gina zet alles op alles om na te gaan of de zaken gelinkt zijn aan elkaar en op zoek te gaan naar het mysterieuze derde slachtoffer waar het meisje uit het busje naar verwees.

Als lezer had ik van dit derde deel uit de serie rond Gina Harte meer verwacht. Zo maken de hoofdpersonages geen psychologische ontwikkeling door. Gina blijft bijvoorbeeld vasthangen in haar herinneringen aan haar verleden als slachtoffer van fysiek en emotioneel partnergeweld. De vele herhalingen zijn in elk deel gelijklopend, waardoor je als lezer niet geboeid blijft. De toegankelijke, vlotte en beschrijvende schrijfstijl kan heel wat lezers bekoren, maar om haar fans tevreden te houden zou er in de komende delen beter meer aandacht naar persoonlijke ontwikkeling gaan.

Ook de opzet van de serie is weinig origineel, er zijn al verscheidene politiethrillers met een rechercheur die gebukt gaat onder zijn/haar persoonlijke bagage in omloop. Carla Kovach probeert er wel haar eigen stempel op te drukken door steeds te kiezen voor het thema van onderdrukte vrouwen, in welke vorm dan ook. Dit weerkerende thema zorgt (nog) niet voor verveling, al moet ze wel opletten dat haar thrillers niet te voorspelbaar gaan worden. Het verhaal werd knap uitgewerkt: verhaallijnen die op het eerste zicht los staan van elkaar worden gaandeweg meer met elkaar in verband gebracht, waardoor het geheel een mooie puzzel vormt. Toch mist dit derde deel de spanning die we in het tweede deel wel zagen. Hopelijk herpakt Kovach zich in het vierde deel dat dit jaar zal verschijnen.

Marieke da Conceicao

17 juni 2024 22:31

3

In ‘Zo’n mooi meisje’ miste ik wel wat de spanning die in de vorige delen meer naar voor kwam en het verhaal was iets verwarrender door alle verschillende verhaallijnen. Toch vond ik het een leuk verhaal en hoewel niet het beste van de serie ben ik wel benieuwd naar hoe het verder gaat met Gina Harte. Ik hoop dat de serie zich verderzet met meer spannende verhaallijnen en een breder beeld van het hoofdpersonage.

Mireille Muls

17 juni 2024 22:31

4

ZO’N MOOI MEISJE van Carla Kovach

Wanneer er een jong meisje uit een rijdend busje valt net voor de auto van een jongen valt en haar laatste woorden”Red haar” zijn, staat rechercheur Gina Harte voor een raadsel, wie is ze en van wat is er met haar gebeurt. Enkele dagen later wordt er in een ondiep graf het lichaam van een jong meisje gevonden. Is er enig verband tussen de 2 meisjes? Het wordt een race tegen de tijd om uit te vinden wie ze zijn, waarom er zo veel gelijkenissen tussen de meisjes zij, vallen er nog meerdere slachtoffers? Gina en haar collega’s zetten alles op alles om erachter te komen en de dader of daders te vinden.
Een verhaal waarbij je steeds verder moet lezen ,zo spannend!

Willemien

17 juni 2024 22:31

3

Zo’n mooi meisje is het derde boek van Carla Kovach met Gina Harte in de hoofdrol. Het boek gaat, na een intrigerende proloog meteen vol uit de startblokken en zakt daarna, jammer genoeg, wat in. Het duurt lang voordat er weer spanning terugkomt in het verhaal.
De onderwerpen die Carla Kovach kiest voor haar boeken zijn gerelateerd aan huiselijk geweld, voornamelijk gericht tegen vrouwen. De thema’s die ze aanroert worden goed uitgediept maar er is niet zoveel variatie in de thema’s.
De ontwikkeling van de karakters komt in dit verhaal minder uit de verf dan bij de twee vorige boeken. Met name het team van Gina Harte blijft erg onderbelicht.
De ontknoping was boeiend en voor mij onverwacht.
Door de prettige en toegankelijke manier van schrijven van Carla Kovach en door de korte hoofdstukken die steeds worden verteld vanuit een ander personage, bleef dit boek toch boeien.

Danielle1983

17 juni 2024 22:31

5

Wat een spannend derde deel van de Gina Harte serie.
Carla Kovach heeft weer een geweldig verhaal neergezet.
Dit keer valt er een zwaargewond meisje uit een bus die roept "help haar"
Niemand weet wie dit meisje is.
Er word ook een meisje gevonden in een half diep graf.
Hebben deze twee slachtoffers iets met elkaar te maken?
En waar is Christina die van huis is weggelopen gebleven?
Ik zou zeggen, ga echt dit boek lezen, want het is weer een spannend verhaal.
Ik kan niet wachten tot het volgende deel uit is.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.