Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
De omslag afbeelding van het boek Nachtmerries
Auteur(s) Arne Dahl
Uitgeverij(en) De Geus
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 5 juni 2021
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Arne Dahl is een Zweedse thrillerauteur die al jaren hoge ogen gooit in het Scandi-genre. Fans kennen hem van de reeks rondom het A-team. De laatste jaren werkte Dahl echter vooral aan de reeks rondom Sam Berger & Molly Blom, waarin als drie titels verschenen. De nieuwste heet Nachtmerries. Klik op 'serie' boven deze recensie om de andere recensies in deze reeks te lezen.

Berger was ooit rechercheur bij de politie, maar is al een paar jaar niet meer werkzaam als agent. Onlangs startte hij zijn eigen privédetectivebureautje, maar erg storm loopt het nog niet. De klussen die hij draait zijn vooral verzekeringskwesties.

Maar dan vraagt zijn psychologe Rita Ohlén zijn hulp. Een cliente is verdwenen en het lijkt erop dat ze is ontvoerd. Berger heeft nog een kleine twee dagen om haar te vinden voordat ze wordt vermoord.

Tegelijkertijd zit Berger in het slop. Zijn partner én geliefde (althans, zo kijkt hij naar de relatie) Molly Blom is na Middenwater verdwenen. Ze was zwanger van hem en waarschijnlijk is ze in de tussentijd bevallen. De enige manier om Berger weer ‘heel’ te maken, is als Blom weer terugkeert. Maar doet ze dat ook?

Nachtmerries is zoals vermeld de vierde in de Berger & Blom reeks, en het beste is om de voorgaande delen ook te hebben gelezen voordat je aan Nachtmerries begint. De verhaallijn is redelijk opzichzelfstaand, maar als je de historie van het tweetal goed wil begrijpen, kun je beter de vorige boeken ook lezen. En nee, dat is geenszins een straf want de boeken van Dahl staan bol van spanning.

In Nachtmerries zien we in eerste instantie een getormenteerde Sam Berger. Door de verdwijning van Molly Blom zit hij in de put en zijn werk helpt ook niet echt. Door de hulp van psychologe Rita Ohlén krijgt hij de kans om én een zak geld te verdienen én met zichzelf in het reine te komen. De verdwijningszaak van Nadja is namelijk een race tegen de klok. En Arne Dahl is er een meester in om de lezer ook in diezelfde spanningsgroef te krijgen. Door zijn mooie, soms poëtisch aandoende schrijfstijl, weet hij de lezer aan zich te binden en pas aan het eind weer los te laten. Want al snel blijkt zelfs de Russische maffia een vinger in de pap te hebben in de zaak rondom Nadja en dan weet je; dit gaat voor een aantal mensen niet goed aflopen. Want ook dat is Dahl; hij heeft geen medelijden met hoofdrolspelers in zijn boeken, iets wat zorgt dat je als lezer nooit weet voor wie het niet goed zal aflopen.

Sam Berger en Molly Blom zijn twee aansprekende hoofdpersonages en in de Scandithriller-traditie zijn het karakters met een emotionele rugzak. Berger mist Blom, en Blom heeft op haar beurt weer haar eigen demonen mee te dragen. Ze zijn door de rustige, uitgebreide karakteromschrijving van Dahl personages die echt tot leven komen en daardoor hun plekje in het Scandigenre hebben veroverd.

Eigenlijk doet Dahl alles goed in Nachtmerries. De spanningsboog blijft tot het eind gespannen door de harde, onverwachtse verhaallijn die de auteur aan zijn lezers presenteert. Arne Dahl laat met de Berger & Blom reeks zien een serieuze kracht te zijn in een genre waar de concurrentie groot is!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Rita

18 juli 2024 0:09

0

‘Nachtmerries’ is het vierde deel van een thrillerserie die draait rond Sam Berger en Molly Blom geschreven door Arne Dahl. Arne Dahl is geen onbekende in het thrillergenre. Hij behoort tot een van de bekendste Scandinavische thrillerschrijvers

Het verhaal begint met Sam, een voormalig rechercheur. Hij zit in de knoei met zichzelf. Op het werk is hij eventjes aan de kant gezet en in zijn privéleven is zijn zwangere vriendin Molly met de noorderzon vertrokken. Zijn oud collega raadt hem aan om een therapeut Rita raad te plegen om zo een plaats te kunnen geven van wat hij heeft meegemaakt. Plots krijgt hij onverwachts een telefoontje van Molly en probeert hij haar op te sporen maar tegelijkertijd ontvangt hij van zijn therapeut een vreemde maar lucratieve opdracht. Nadja, die ook in behandeling is bij Rita, is ontvoerd en Rita is bereid Sam genereus te compenseren als hij haar kan vinden zonder de politie bij te betrekken…

Arne Dahl schrijft heel vlot en beeldend. Sommige passages zijn zo filmisch geschreven dat zijn boeken schreeuwen om verfilmd te worden. Door het gebruik van de korte hoofdstukken kan hij de spanning goed aanhouden. In het begin is het verhaal een beetje verwarrend door de verschillende verhaallijnen maar je eenmaal de personages wat beter leert kennen, laat je het verhaal niet meer los. De schrijver geeft ons ahw puzzelstukjes die op het einde perfect allemaal in elkaar passen. Hij is een meester in het geleidelijk opdrijven van de spanning die tot een climax stijgt. Doordat het verhaal eindigt met een cliffhanger, prikkelt hij de lezer om het volgend boek te lezen. Kortom een echte aanrader!
4 ****

jet spanjersberg

18 juli 2024 0:09

0

Ik heb nachtmerries gelezen voor een leesclub. IK had eerst het boek middenwater gelezen, heel toevallig. En daarom was ik super blij dat ik uitgekozen werd om mee te lezen voor de leesclub.
Daardoor kende ik Berger en Blom al een beetje. Toch denk ik dat je dit 4de deel van de Berger en Blom serie ook wel apart zou kunnen lezen......in het verhaal kom je echt wel beetje bij beetje te weten wat er allemaal speelt in het leven van deze 2 hoofd personen.
Arne Dahl heeft een prettige schrijfstijl, zelfs zo filmisch dat je het verhaal voor je ogen ziet afspelen.
Omdat hij de hoofdstukken begint met de tijd die hem nog rest om iemand te vinden, maakt het wel extra spannend.
Als er dan ook nog in het plot iets word genoemd kan ik alleen maar zeggen.......kom maar op met het vijfde deel.

weert

18 juli 2024 0:09

4

Nachtmerries van Arne Dahl is het vierde deel van de serie met in de hoofdrollen Sam Berger en Molly Blom.
Over deze twee mensen hebben we al eerder kunnen lezen in de vorige delen.
Toch is dit deel ook goed los te lezen.

Nachtmerries is een boek wat in het begin af en toe wat verwarrend overkomt, mede vanwege de verschillende verhaallijnen, maar na de eerste helft is wegleggen geen optie meer.
Een spannend verhaal, plezierige personages die een ontwikkeling doormaken, een fijne schrijfstijl en korte hoofdstukken die de spanning erin houden.
En op het einde ook nog eens een geweldige cliffhanger die doet uitzien naar het volgende boek.

Suzanne

18 juli 2024 0:09

5

Zijn schrijfstijl is niet altijd makkelijk. In de eerste hoofdstukken staat telkens een ander personage centraal, hierdoor duurt het iets langer voordat ik erin kwam.
Maar doorzetten loont zich werkelijk, je proeft de verschillende sferen en de opbouw neemt je te pakken.
Arne Dahl blijft trouw aan zijn eigen schrijfstijl, van schilderachtige taferelen tot keiharde direct beschreven passages.
De verhaallijn prikkelt je interesse en nieuwsgierigheid. En de cliffhanger is echt weer geniaal.
Op naar de oudere en toekomstige werken van Arne die nog op de leesplank staan....

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.