Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
moordenaar charlotte link thriller recensie.jpg
Auteur(s) Charlotte Link
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 15 november 2021
Categories Thriller
Deel deze recensie

Charlotte Link werd geboren in Frankfurt en is een van de meest succesvolle hedendaagse auteurs die in het Duits schrijft. Haar boeken zijn internationale bestsellers en in Duitsland werden al meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. In Nederlandse vertaling verscheen eerder Leugenaar. Moordenaar is het tweede deel in de Kate Linville-serie en is goed losstaand van Leugenaar te lezen. Link schreef haar eerste werk toen ze net 16 jaar oud was en publiceerde het op 19-jarige leeftijd. In 2007 werd ze bekroond met de Gouden veer(De Goldene feder) voor haar literaire prestaties.

Moordenaar maakt zijn start met de verdwijning van Hanna Caswell in de hooglanden van Noord-Engeland. Hanna mist de trein vanaf haar grootmoeder, tot grote frustratie van haar vader Ryan Caswell, die haar zou treffen op het station van Scarborough. Haar vader had haar juist het vertrouwen gegeven om deze reis alleen te maken. Hanna vindt de mogelijkheid om met iemand mee te gaan naar het station van Scarborough, waarna ze als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Twee jaar later wordt het lichaam gevonden van de veertienjarige Saskia, die een jaar geleden plotseling verdween. Van Hanna, die rond de zelfde leeftijd was op het moment van de verdwijning, ontbreekt nog ieder spoor. De politie van Scarborough, waaronder hoofdinpecteur Calab Hale, heeft zijn handen vol aan de zaak en vreest voor een seriemoordenaar. In de media gaat het alleen nog maar over de ‘High Moor Killer’ en op dat moment verdwijnt ook de veertienjarige Amelie op de parkeerterrein van de lokale supermarkt. Scotland Yard-officier Kate Linville, die in de B&B van Amelie’s ouders verblijft in verband met het leeghalen van haar ouderlijk huis, wordt onvrijwillig onderzoeker in een drama dat geen einde lijkt te hebben. En dan verdwijnt er nog een meisje..

Het verhaal in Moordenaar wordt opgedeeld in dagen, beginnend in november 2013, met daarin het perspectief vanuit de verschillende personages. Er wordt veel focus gelegd op Officier Kate Linville die door menig lezer als grijze muis weggezet zou worden. Ze bloeit op, vindt in dit boek de liefde en weet door grondig onderzoek toch de onderste steen boven te halen in dit oogwaarschijnlijke onoplosbare mysterie.

Ook geeft Link de andere personages zorgvuldig aandacht. Door haar vlotte pen en pakkende manier van schrijven weet ze veel diepte en gevoel te creëren. In je hoofd speelt er een film af die je bladzijde voor bladzijde meeneemt in het onheilspellende landschap van Engeland. Het perspectief van de moordenaar komt ook zo nu en dan voorbij wat precies de kiertjes van de spanning doet vullen. Link geeft geen enkele hint naar de identiteit van de moordenaar, wat de spanningsopbouw ten goede doet. Wie is het in hemelsnaam?

Laat je niet afschrikken door de dikte van het boek want Moordenaar is een waar genot om te lezen waarin geen letter teveel is. Met deze thriller laat Link zien waarom ze tot een van de grootste Duitse thrillerauteurs gerekend wordt: een goede plot, stevig uitgediepte personages en een vlotte schrijfstijl maken van Moordenaar een aanrader.

Afbeelding
Danielle.jpg
Danielle van Wieren

Wat vinden lezers...

Justine Koster

14 juli 2024 7:32

3

Moordenaar van Charlotte Link gelezen voor Thrillzone. Deel 2 van de Kate Linville serie. Het eerste deel ‘Leugenaar’ met veel plezier gelezen. Ik kwam zelfs uit op 5 sterren. Vond het mooi uitgewerkt en een mooie plotwending. Dus vol verwachting gestart in deel 2. Het begin is goed en beloofd weer spanning en een mooie verhaallijn. Toch vond ik ‘Moordenaar’ wat tegenvallen. Het begint goed en stort dan volledig in, wordt er veel herhaald van wat er is gebeur, maar zie je ook dat Kate en Caleb niet verder komen met hun onzekerheden en alcoholverslaving. De omgevingssfeer komt uitgebreid aan bod, maar je wil spanning. Je wil weten wie de moordenaar is. Pas op de laatste 100 pagina’s komt de vaart en spanning weer terug, zit er een heel bijzondere plotwending in die je totaal niet ziet aankomen. Dat is dan weer heel goed om te zien. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet met de zoektocht naar de dader. Dat doet de spanning goed. De schrijfstijl is goed, maar het snelle ontbreekt. Teveel info die er niet toe doet. Persoonlijk toch een wat tegenvallend tweede deel. Vond het ook moeilijk om de aandacht erbij te houden en heb soms echt doorgebladerd. Dus kort samengevat, een goed verhaal, maar teveel uitgewerkt.

Gerda De Haan

14 juli 2024 7:32

5

Een geweldig boek zodat als je deel 1 nog niet gelezen hebt dit zeker doet.
En laat je niet afschrikken door de dikke van het boek het leest zo prettig weg dat je wilt dat het nog even doorgaat

Tessa

14 juli 2024 7:32

5

Het verhaal start met een verdwenen meisje die nooit meer is teruggevonden. Jaren laten verdwijnen er weer drie meisjes en de politie legt een verband, omdat het allemaal 14- jarige meisjes zijn. Kate Linville is er onbedoeld bij betrokken maar omdat het haar zaken niet zijn legt ze het naast haar neer en laat hoofdinspecteur Caleb Hale zijn werk doen om de dader te achterhalen. Toch is het lastig voor Kate om er niets mee te doen dus gaat op de achtergrond aan de slag en stuit daar op bijzondere dingen met gevaar voor eigen leven.

Een boek vol psychologie. Je wordt meegezogen in het verhaal en er gebeurt van alles. Als je denkt dat je een link hebt gelegd gebeurt er weer iets en word je op andere gedachten gezet. Door de vele personages is het soms even lastig om de link te leggen maar op een gegeven moment zit je er helemaal in. Gedurende het verhaal komen er vragen naar boven die deels worden beantwoord maar deels ook niet, omdat ik sommige dingen niet begrijp van mensen. Doordat je helemaal meeleeft stonden de tranen soms in mijn ogen en hoopte ik op een goede afloop. Personages zijn ook niet wie je denkt dat ze zijn dus de vinger valt er ook niet op te leggen. Daarom is dit echt een thriller naar mijn hart, want het is van begin tot het eind spannend.

Marijo Bakker

14 juli 2024 7:32

4

Charlotte Link
“Moordenaar”

Specificatie,
Auteur(s) : Charlotte Link
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN : 9789401615624
Taal : Nederlands
Uitvoering : Paperback
Verschijningsdatum : oktober 2021
Serie : Kate Linville
Thema : Triller

Dit mocht ik lezen via de leesclub ThrillZone. Heel hartelijk dank hiervoor.

Over de auteur Charlotte Link.
Charlotte Link is de dochter van de Duitse schrijver en journalist Almuth Link. Op 16-jarige leeftijd schreef Link haar eerste roman, Die schöne Helena, die op haar negentiende werd uitgeven. Link schrijft zowel moderne romans als psychologische thrillers.

Productbeschrijving:

In de thriller Moordenaar van Charlotte Link, de succesvolste thrillerauteur van Duitsland, worden agenten Kate Linville en Caleb Hill geconfronteerd met de verdwijningen van een aantal jonge meisjes.

In de thriller Moordenaar, het tweede deel in de serie van bestsellerauteur Charlotte Link met brigadier Kate Linville en inspecteur Caleb Hill in de hoofdrol, wordt in de hooglanden van Noord-Engeland het lijk gevonden van de veertienjarige Saskia, die een jaar geleden plotseling verdween. Niet veel later wordt de veertienjarige Amelie in een auto getrokken en ontvoerd. De politie van Scarborough heeft haar handen vol aan de zaak en vreest voor een seriemoordenaar. In de media gaat het vanzelfsprekend alleen nog maar over de ‘High Moor Killer’ en de druk op hoofdinspecteur Caleb Hale neemt al snel toe.
Rechercheur Kate Linville van Scotland Yard is ondertussen bezig om haar voormalige ouderlijk huis te verkopen en maakt bij toeval kennis met Amelies totaal wanhopige familie. Zo wordt ze de onvrijwillige onderzoeker in een drama dat geen einde lijkt te hebben. En dan verdwijnt er nóg een meisje…
Moordenaar is een razend spannende, geraffineerde thriller vol knisperende spanning, die lezers gehypnotiseerd achter zal laten.

Mijn bevindingen:
De cover:
Een beetje mysterieus met die glasscherf tussen de bomen. Dat vraagt om gelezen te worden.
Indeling en opmaak.
Mooi duidelijk lettertype. Het boek is ook mooi in hoofdstukken verdeeld waardoor het overzichtelijk is.
Het verhaal:
Het kwam wat traag op gang waardoor ik even doorbijten moet. Maar na een paar hoofdstukken zat ik echt in het verhaal. Doordat er toch wel veel verhaallijnen in zaten en nogal wat namen vond ik het wel lastig om af en toe de personen niet door elkaar te halen. Het verhaal is wel goed uitgewerkt en de hoofdpersonen ook. Vooral Kate en en hoofdinspecteur Caleb Hal beginnen we al beter te kennen. Het verhaal is goed opgebouwd (ondanks dat ik het soms verward vond). De opbouw naar het plot vind ik meesterlijk en echt spannend.
Dat zorgt er voor dat ik dit een heerlijk boek vind en met smart wacht op
deel 3
Dit boek krijgt van mij 4 *

Embe

14 juli 2024 7:32

4

Dit is het tweede deel uit de thrillerserie met rechercheur Kate Linville en hoofdinspecteur Caleb Hale in de hoofdrol. Het speelt zich zo’n drie jaar af na het eerste deel Leugenaar. Het boek heeft verschillende verhaallijnen rondom de ‘High Moor Killer’ en de vermiste meisjes. Ik vind de schrijfstijl prettig, hoewel je er even aan moet wennen. Ik vind het een spannend en meeslepend boek en het was lastig om tussendoor te stoppen met lezen.

Lieke

14 juli 2024 7:32

3

Kate Linville, rechercheur bij de Met keert terug naar Scarborough, waar ze tegen haar wil en zo'n beetje buiten de lijntjes een onderzoek begint. Maar voordat we zover zijn, krijgen we al wat verhaallijnen te verwerken.
Charlotte Link weet de sfeer vast de Engelse Westkust goed weer te geven. Ze schrijft vlot en beeldend, en duidt haar karakters goed. Helaas herhaalt ze gegevens en situaties, alsof ze de lezer niet in staat acht informatie te onthouden. Heel jammer, want het is een goed verhaal.
Een spannend boek, wat een stuk korter had gekund.

Gerda De Haan

14 juli 2024 7:32

5

Geweldig je blijft lezen. Gelukkig is het een dik boek.
En als je deel 1 niet gelezen hebt wil je die hierna echt wel lezen.

CarindW

14 juli 2024 7:32

4

Het betreft een deel 2 maar op zichzelf was dit boek goed te lezen zonder de voorkennis van het eerste deel.
Kate Linville en hoofdinspecteur Caleb Hale zijn de hoofdpersonen. De een heeft een baan bij Scotland Yard en het niet zo enorm naar haar zin in Londen, de ander kan zijn draai niet goed vinden in Scarborough en grijpt regelmatig naar de fles.
De zaak waar ze allebei bij betrokken raken, betreft de verdwijning van een paar jonge meisjes verspreid over een aantal jaren.
Het verhaal komt erg langzaam op gang, maar als er eenmaal de vaart in zit leest het als een trein. Het psychologische aspect is heel boeiend. De persoon Kate zie je veranderen tijdens het verhaal. Ze raakt tegen wil en dank betrokken bij de vermissingszaken en gaat toch proberen om informatie te vergaren. Het verhaal heeft enorm spannende ontknoping met een twist aan het einde.
Persoonlijk ben ik al weer benieuwd naar het volgende deel.

Ingrid Winnelinckx

14 juli 2024 7:32

5

Een eerste kennismaking voor mij met deze schrijfster en hoewel het al het tweede boek is in een serie kan je het toch ook apart lezen ook. Hoewel het een dik boek is leest het zo heerlijk dat je er snel door bent. Het begint met Hannah die naar haar grootmoeder wilt gaan en na veel aandringen toch mag van haar vader en door omstandigheden dan verdwijnt als ze terug naar huis wilt gaan. Dan springt het naar jaren later en verdwijnt er weer een meisje, en de onderzoekers doen er alles aan zodat er niet meer meisjes verdwijnen maar dan gebeurd het toch weer.
Ondertussen is Kate Linville, die rechercheur is van Scotland Yard, druk bezig haar ouderlijk huis te herstellen en te verkopen en maakt ze bij toeval kennis met Annelies wanhopige familie. Zo komt ze dan toch ook terecht in het onderzoek van de verdwenen meisjes.
Echt een spannend verhaal van het begin tot het einde en ik ga het eerste deel ook lezen en volgende delen ook

Saskia Jacobs-Labree

14 juli 2024 7:32

4

In Moordenaar, het tweede deel in de Kate Linville-serie van Charlotte Link, komt rechercheur Kate pardoes terecht in de zoektocht naar de moordenaar en ontvoerder van tienermeisjes. Wanneer ze haar ouderlijk huis totaal onbewoonbaar aantreft, belandt ze in een Bed&Breakfast in Scarborough. Tijdens haar verblijf verdwijnt de veertienjarige dochter Amélie. Amélies ouders doen een beroep op Kate en zo raakt ze tegen haar wil betrokken bij de zaak die natuurlijk geleid wordt door rechercheur Caleb Hale. Het is inmiddels drie jaar geleden dat ze Caleb in de wielen reed tijdens zijn onderzoek naar de dood van haar vader maar nu doorkruist ze opnieuw zijn onderzoek.
En dan blijken nog meer meisjes te zijn verdwenen.

‘Ik ben niet in de kelder geweest. Vaak wil ik opeens naar beneden gaan om te kijken maar ik doe het niet.’

Met zijn zeshonderdnegenendertig pagina’s is deze opvolger net iets dikker dan voorganger Leugenaar, maar het leest gelukkig een stuk sneller door een beter evenwicht tussen dialoog en informerende vertelstijl. In Leugenaar verloor het verhaal nog regelmatig vaart en dreigde het de aandacht van de lezer te verliezen. In dit deel komt dat nog maar sporadisch voor zoals het moment waarbij Kate in een innerlijke monoloog op een rijtje zet wat ze weet over de vermoedelijke dader. De levendigheid van het boek ontstaat ook door het veelvuldig wisselen van perspectief. Zo doen zowel slachtoffers, daders en speurders hun zegje.

Een Kate Linville thriller is zeker geen rechttoe rechtaan verhaal. Link neemt de tijd om haar hoofdpersonage goed uit te werken zodat ze levensecht aanvoelt. Heel aantrekkelijk daarbij is het gegeven dat Kate beter bedeeld is met het speurtalent dan haar mannelijke collega’s. Maar ook de andere personages krijgen meer kleur dan in een gemiddelde thriller en daarmee is de hoeveelheid bladruimte al grotendeels verklaard. De karakters roepen bovendien een scala aan emoties op zoals Amélie die als een onuitstaanbare tiener geportretteerd wordt, of de onsympathieke vader van de ontvoerde Hannah. Wanneer de zaken gedurende het verhaal anders blijken te liggen weet de schrijfster- heel knap- ervoor te zorgen dat je anders tegen de personages gaat aankijken. Het is een hele belevenis, zo’n Kate Linville thriller.

‘Ik ben nog niet in de kelder geweest. Ik denk dat het inmiddels voorbij is’

De plot is zorgvuldig georchestreerd en het verhaal zit ruim in de plotwisselingen. Er zijn verschillende verhaalperspectieven die zijdelings met elkaar te maken blijken te hebben en die de schrijfster op ingenieuze wijze met elkaar heeft vervlochten. De vrij heftige besognes van speurders Caleb en Kate maken het verhaal ingewikkelder en ondoorzichtiger en ze wekken de alertheid en behoefte van de lezer om de touwtjes zelf in handen te nemen om de zaak snel op te lossen. Verveling ligt geen enkel moment op de loer.

‘Het leven stond niet stil. Zelfs niet als je dacht dat je volkomen vastzat in je hulpeloosheid. Ze deed de voordeur open. Messy sprong haar tegemoet. Leven’

Moordenaar is een goed geschreven spannende en interessante thriller met veel verhaallijnen die tot aan het eind blijven boeien. Het einde is onvoorspelbaar en goh, wat heb ik het met Kate Linville te doen. En stiekem ben ik ook heel trots op haar. Snel lezen dus.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.