Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
sterf voor mij mikaela bley thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Henrik Hedin
Auteur(s) Mikaela Bley
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
5
Review date 25 januari 2023
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Caroline en Gustav hebben het perfecte leven; ze zijn succesvol, hebben twee prachtige dochters, geld en een prachtig huis. Daarnaast ontbreekt het ze ook niet aan volgers op social media om hun succes mee te delen. Maar wat zou er gebeuren als ze ineens niets meer zouden hebben?

Op een ochtend in augustus verdwijnen de zwangere Caroline en de twee dochters spoorloos. Aan de rechercheurs Henrik Hedin en Leia Kaplan de taak om dit raadsel op te lossen. Algauw blijkt dat niets is wat het lijkt en tijd begint de dringen om dit tot een goed einde te brengen.

Mikaela Bley is geboren in Stockholm en woont daar samen met man en drie kinderen. Haar voorgaande thrillerserie over misdaadverslaggever Ellen Tamm telt vier delen. Sterf voor mij is het eerste boek van haar nieuwe thrillerserie, met in de hoofdrol de stuurse inspecteur Henrik Hedin a.k.a. The Killer. Wij spraken Bley onlangs over deze nieuwe serie. Lees dat interview hier nog eens terug.

Het verhaal wordt verteld vanuit vier hoofdpersonages, die het allemaal vanuit hun eigen perspectief meemaken. Hierdoor krijg je een compleet beeld, maar het probleem is dat de beelden elkaar niet altijd overlappen en je dus wazig begint te kijken.

We starten op 13 augustus met Gustav die een telefoontje krijgt met de vraag waar zijn vrouw en dochters zijn, want de politie heeft een alarmerend telefoontje ontvangen. Vanaf dat moment gaan alle remmen los en kom je in een verhaal terecht dat zijn weerga niet kent. Alle personages dragen geheimen met zich mee die zij niet wensen te delen met de mensen om hen heen. De lezer krijgt hier wel kruimels van toegeworpen maar niet meer dan dat. Dit draagt bij aan de algehele verwarring waarin je constant vertoeft, want je gaat van verkeerd been naar verkeerd been. Dat geen van de personages elkaar lijkt te vertrouwen draagt hieraan ook zeker bij en is enorm knap uitgewerkt door een ijzersterk schrijvende Bley. Om het geheel nog wat spannender te maken doet ook de onderwereld van Malmö een duit in het zakje. Dit lijkt het verhaal niet nodig te hebben maar geeft net dat extra beetje spanning en natuurlijk word je ook nu weer het bos in gestuurd.

De inspecteur, Henrik, met dus als bijnaam The Killer, geeft alles een extra dimensie. Hij heeft deze bijnaam verkregen door zijn voetbalcarriere. Maar zijn opvliegende karakter, dat mede voor zijn bijnaam gezorgd heeft, is hij nog niet helemaal kwijt. Dit zorgt ervoor dat er op ieder moment een explosie kan plaatsvinden en dat voel je tussen de regels door. 

Mikaela Bley weet de spanning gedurende het hele boek vast te houden en op te voeren en op 25 augustus komt dan eindelijk de oplossing. Ook nu weer gepaard met een laatste briljante plotwending! Dat Sterf voor mij onderdeel is van een serie met inspecteur Hedin in de hoofdrol zal zeker met open armen ontvangen worden, want wat een vakmanschap is er samengekomen in dit boek. Er zijn van die boeken waar je even van moet bijkomen en dit is er eentje van. Bley en het Scandi-genre op hun best!

 

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.