Overslaan en naar de inhoud gaan

In het kader van de Scandi-maand op ThrillZone, dat we samen met A.W. Bruna organiseren, interviewden we een aantal auteurs uit het hoge noorden. Zo ook Mikaela Bley, die net haar nieuwste thriller heeft uitgebracht: Sterf voor mij. Het is het eerste deel met Henrik Hedin in de hoofdrol. Je kunt haar ook kennen van de thrillers met Ellen Tamm als personage.

Mikaela Bley

“Ik ben een nachtschrijver,” antwoordt ze op de vraag wat we écht van haar moeten weten. Volgens eigen zeggen maken de duistere uren het tienmaal makkelijker voor haar om zich te focussen op het verhaal. “Ik heb een duistere fantasie. Ik schrijf om de zooi in mijn hoofd onder controle te houden en om controle te krijgen over mijn -soms- angstige gedachten. Schrijven is voor mij een manier om de wereld te analyseren en om het beter te begrijpen. Waarom gedragen mensen zich zoals ze te doen?”

Sterf voor mij

Het nieuwste boek van Bley heet Sterf voor mij. Waarover gaat het boek? Volgens Bley leven Caroline en Gustav het perfecte leven. Zij is een gevierde actrice die is gestopt om een familieleven te starten. Gustav is een briljante CEO die uit het niets succesvol werd. Nu zijn ze gesetteld in een kalme wijk in Malmö. Daar hebben ze alles waar ze van droomden; kinderen, succes, geld, vriend en een grote groep volgers op social media. Daar delen ze de hoogtepunten van hun huidige leven. “Ook leuk om te weten; Ellen Tamm, die de hoofdrol speelt in mijn vorige boeken, heeft een kleine cameo. Ik ben overigens van plan snel een nieuw boek met haar in de hoofdrol te schrijven.”

“Maar wat gebeurt er als ze alles kwijtraken,” gaat Bley verder. Op een augustusmorgen verdwijnen de zwangere Caroline en haar twee kleine dochters spoorloos. De omstandigheden rondom de verdwijning zijn vreemd en een grote zoekoperatie start onder de auspiciën van Henrik Hedin en Leia Kaplan. Zij zijn twee van Zwedens meest vooraanstaande rechercheurs. Al snel wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt, en de klok tikt door terwijl Henrik en Leia moeten uitzoeken wat het echt aan de hand is achter de façade van het perfecte koppel.

“Dit is het eerste boek die in een nieuwe serie rondom de politie-inspecteurs Henrik Hedin -een ex-voetballer die net is verhuisd naar Malmö. Hij struggled met woedeaanvallen en stond bekend als ‘De killer’ door zijn heftige gedrag op het voetbalveld. Samen met Leia Kaplan vormt hij een uitzonderlijk rechercheteam,” sluit Bley af.

Ellen Tamm

We gaan even terug naar de serie met Ellen Tamm in de hoofdrol. We vragen Bley naar de vonk die deze serie in vuur en vlam zetten. “Ik startte met het schrijven over vrouwen die doden en deed veel onderzoek naar dit onderwerp. Op die manier begon Ellen in mij te groeien als idee. Ik vond het ook interessant om te schrijven over een misdaadjournalist die werkte voor TV4, de grootste commerciële tv in Zweden. Daar werkte ik toen ik het eerste boek schreef over Ellen.

Henrik Hedin

In de nieuwe serie van Mikaela Bley speelt -zoals gezegd- Henrik Hedin de hoofdrol. “Henrik is een interessante personage met een duistere geschiedenis,” begint Bley wanneer we haar vragen naar hoe Hedin zich in haar brein settelde. “Hij is niet de stereotype detective. Hij was een van Zwedens meest beroemde voetballers maar dealt dus nog steeds met woedeaanvallen. Niemand wilde het tegen hem opnemen in het veld, maar ook niet in een verhoorkamer.”

Hij werd volgens Bley politieagent om zo alle slechte beslissingen in zijn leven goed te maken. In Sterf voor mij is hij -tegen eigen zin in- verplaatst naar Malmö en zijn leven neemt een onverwachte wending.

Bley als schrijver

Waar ze haar inspiratie als auteur vandaan haalt? “Van vrienden, boeken, nieuws, eigenlijk alles wat rond me waart.” Daarnaast voert haar fantasie haar naar plekken en doet ze veel onderzoek. Als ze met het schrijven van een boek start, is dat vaak omdat ze eens wens heeft meer te weten over een bepaald onderwerp of gebeurtenis.

“Ik heb veel geleerd van elk boek dat ik tot nu toe heb geschreven. Ik hoop dat de lezers zien dat ik met elk boek een stukje beter wordt. Mijn kundigheid als auteur is ontwikkeld en heb geleerd om mijn personages veel beter neer te zetten. Dat geldt ook voor de structuur van mijn verhalen.”

“Mijn research voor elk boek leert me veel over hoe de politie werkt. Andersom interview ik ook slachtoffers van misdaden en dat vertelt me veel over hun gevoel én de werkwijze van de daders. Ik leer daardoor steeds meer over de problemen in onze wereld. Dat maakt me enerzijds meer ervaren, anderzijds ook angstig over waar we naartoe gaan.”

Zowel de boeken van Ellen Tamm alsook Sterf voor mij, zijn onderdeel van een serie. Dat is voor Bley een bewuste keus. Een voordeel van een reeks is voor haar dat je een relatie met een personage kunt opbouwen. Dat kan alle kanten op; for better or for worse.

Het Scandi-genre

Met haar boeken én haar Zweedse afkomst is Bley onderdeel van het Scandi-genre. Hoe kijkt ze naar haar plek in deze rijke historie die ooit werd gestart met de boeken van Sjöwall en Wahlöö? “Ik ben onderdeel van het genre, maar schrijf op een compleet andere manier. Natuurlijk, er is een misdaad die opgelost moet worden. Maar ik vertel het vanuit verschillende perspectieven dat allemaal rondom ‘eigen’ waarheden plaatsvinden.”

“In Sterf voor mij leert de lezer bekende en mooie mensen kennen. Hun leven raakt ondersteboven wanneer de vrouw en haar kinderen vermist worden. Wanneer de politie de zaak onderzoekt, ontdekken ze een web van leugens, jaloezie en misleiding. Deze waarheid evolueert zich vanuit verschillende perspectieven, waarbij het geheugen van elk karakter wordt gebruikt. Zij vertellen elk hun eigen waarheid.”

De populariteit van het genre is volgens Bley wel te verklaren. “Een thriller is als een doos met snoepjes. Je krijgt een zaak voorgeschoteld en het verhaal bevat liefde, haat en angsten waar we ons allemaal mee kunnen identificeren. Ik denk dat we ervan houden om te lezen over een held die de wereld in orde maakt.”

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.