Overslaan en naar de inhoud gaan

Nicholas Cornwell zal de geliefde spion George Smiley van zijn vader terugbrengen in een nieuwe roman die zich afspeelt tussen Spion aan de muur en Edelman, bedelman, schutter, spion.

Fans van thrillerschrijver David Cornwell - beter bekend onder zijn pseudoniem John le Carré - dachten misschien dat George Smiley nooit meer zou terugkeren toen de auteur stierf in 2020. Toch staat de geliefde spion op de rol om volgende herfst terug te keren, dit keer geschreven door de zoon van Cornwell. Benieuwd naar onze eerdere recensies van zijn werk? Check deze link.

De Britse uitgever Penguin Random House heeft aangekondigd dat Nicholas Cornwell, die schrijft onder de naam Nick Harkaway, een momenteel ongetitelde roman zal publiceren, die zich afspeelt tijdens het decennium tussen het einde van Le Carré's Spion aan de muur en het begin van Edelman, bedelman, schutter, spion

"Als levenslange fan van de ongelooflijke wereld die John le Carré heeft gecreëerd, hebben deze ontbrekende jaren in de carrière van Smiley me altijd geïntrigeerd," zei Harriet Bourton, uitgever bij Viking, het imprint van PRH dat deze nieuwe titel zal publiceren. "Niemand is beter in staat om de geest en stem van John le Carré vast te leggen dan Nick Harkaway. Ik was absoluut weggeblazen door Nick's vertelkunst."

Smiley, een inlichtingenofficier bij de Britse buitenlandse inlichtingendienst, bijgenaamd "the Circus", werd door Le Carré gecreëerd als een bewuste tegenhanger van James Bond, een personage waarvan de auteur - die zelf voor zowel MI5 als MI6 had gewerkt - geloofde dat het een onnauwkeurige weergave was van het leven van spionnen. De stille, beleefde Smiley verschijnt in negen van Le Carré's romans, vanaf het debuut van de auteur Call for the Dead in 1961 tot Een erfenis van spionnen in 2017. Margaret Atwood heeft de Smiley-romans "essentieel voor het begrijpen van de 20e eeuw" genoemd, en het personage is op het scherm vertolkt door acteurs als Alec Guinness en Gary Oldman.

"Smiley is verweven met mijn leven," zei Harkaway. "Edelman, bedelman werd geschreven in de twee jaar nadat ik was geboren, en ik ben opgegroeid met de evolutie van 'the Circus', dus dit is een diep persoonlijke reis voor mij, en natuurlijk is het een reis die goed moet aanvoelen voor het le Carré-publiek."

"Het lijkt ook alsof we de Smiley-verhalen nu nodig hebben omdat ze ons de vragen van dit moment stellen," voegde hij eraan toe. "Welke compassie zijn we verschuldigd aan elkaar als mensen, en op welk punt wordt die compassie belangrijker dan natie, wet of plicht?"

Jonny Geller, de agent van het le Carré-erfgoed, zegt: "Toen ik de opening hoofdstukken van Nick's verhaal las, had ik dit onheilspellende gevoel dat le Carré me zojuist zijn nieuwe werk had geleverd. Ik hoorde David's stem van de pagina opstijgen."

Zowel Harkaway als le Carré worden genoemd op de omslag van het nieuwe werk. "Toen we er voor het eerst over spraken, was ik - laten we het 'aarzelend' noemen, wat net zo goed is als elk ander woord voor 'geschrokken'," zei Harkaway. "Maar kijk naar de wereld! Vladimir Poetin is geboren in 1952; hij groeide op in het hoogtepunt van de Koude Oorlog. We leven in het spook van de 20e eeuw, het absolute hart van de Smiley-boeken. Dit is een verhaal over hoe onze wereld tot stand komt. En het opent de deur naar verhalen die meer van ons heden verkennen door die lens. Het is een geweldige ervaring om deel van uit te maken."

Hoewel dit de eerste keer is dat iemand heeft geprobeerd het werk van le Carré postuum voort te zetten, was Harkaway betrokken bij het publiceren van het boek Silverview van zijn vader in 2021 - een roman die le Carré had voltooid voordat hij stierf. Misdaadschrijver Mick Herron, in zijn Guardian-recensie van Silverview, beschreef de grootsheid van le Carré als geworteld in zijn meesterschap van spionnenfictie; een genre dat hij aanvulde met romans die opvielen door hun vakmanschap en menselijkheid, en schrijven voor zijn subtiliteit en verfijning.

"Met de publicatie van Silverview is het duidelijk dat deze deugden tot het einde intact zijn gebleven," schreef hij.

Harkaway's George Smiley-roman wordt gepubliceerd in hardback, ebook en audioformaten in de herfst van 2024. In Nederland verschijnt het boek bij Luitingh-Sijthoff.

(Bron: The Guardian)

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.