Overslaan en naar de inhoud gaan

De nomade is de nieuwste thriller van auteur Anya Niewierra. Hoog tijd om haar wat vragen te stellen.

Eerder won je bijv. onze eigen ThrillZone Award voor De Camino. Hoe voelt het om deze erkenning te ontvangen voor je werk?

Het is heel bijzonder wat me overkomt in de nazomer van mijn leven. Mijn schrijverschap is één groot avontuur. 

Hoe kijk jij naar de Nederlandstalige wereld van de thriller; er zijn collega's die vinden dat het thrillergenre niet serieus wordt genomen en dat er weinig aandacht voor het genre is. Hoe kijk jij hiernaar?

Ik herken dat en ik vind dat heel opmerkelijk, want het is juist heel complex om een goede thriller te schrijven, omdat je met de beperkingen van het genre wordt geconfronteerd. Die heb je minder bij het schrijven van een gewone roman. Juist daarom staat het thrillergenre in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en de UK in hoog aanzien. Op de Franse Wikipedia zien ze thrillers als een onderdeel van de literatuur en noemen ze Homerus Ilias & Odyssee de eerste thriller. Ik bedoel maar…  

Je boeken bevat altijd veel spanning en mysterie. Waar haal je de inspiratie vandaan voor je verhalen?

Geen idee. De verhalen zijn er gewoon. Dat is de kunstenaar eigen, denk ik.    

Kun je ons iets vertellen over je schrijfproces? Hoe begin je aan een nieuw boek en hoe ontwikkel je de plot?

Als ik een boek af heb en nadenk over een nieuw verhaal, is er vaak iets in de samenleving wat me bezighoudt. Ik ga dan over dat thema grasduinen. Vaak ben ik dan ergens of hoor ik iets en ‘POEF’ het idee voor het verhaal is er. Ik begin dan te mijmeren en het idee krijgt steeds meer vorm, waarna ik ga researchen. Als ik voldoende onderzoek heb gedaan en het gevoel heb dat ik boven de materie sta, schrijf ik de plot met de perspectieven, de personages en de setting uit op een paar A4. Dat bespreek ik dan met de uitgever en als deze akkoord is, maak ik een hoofdstukkenindeling. Als die gereed is, volgt er een volgende bespreking, waarna ik start met schrijven.   

In je boeken speelt de locatie vaak een belangrijke rol, zoals natuurlijk in De Camino. Hoe kies je de settings voor je verhalen en hoe zorg je ervoor dat ze levensecht worden?

Zoals ik hiervoor al aangaf, komt de plek waar het verhaal zich moet afspelen letterlijk tot me. Vaak omdat ik ergens per toeval ben en dan voel ik dat dit gebied mijn nieuwe setting wordt. Ik bezoek die regio dan één of meerdere keren. Zo liep ik zelf de Camino voor mijn research en reisde ik voor De nomade door het grensgebied van Belarus, Litouwen en Polen. De Duitse Harz bezocht ik zelfs drie keer voor dit boek. Ik wil echt de connectie maken met de streek waarover ik schrijf. Ik wil bij wijze van spreken weten hoe de bloemen er ruiken en hoe de aardappels er proeven. Ik wil weten hoe alles klinkt, welke geluiden je hoort, etc. Al mijn zintuigen staan open als ik in mijn nieuwe setting op research ben. Ik maak daar ook notities van. Ik zuig de streek letterlijk op in mijn systeem.   

Welke aspecten van het schrijven van een thriller vind je het meest uitdagend en hoe ga je daarmee om?

Weten wanneer ik moet stoppen met researchen is altijd mijn grootste uitdaging. Ik heb de neiging om te lang door te gaan met mijn onderzoek. 

Hoe creëer je geloofwaardige en gelaagde personages die de lezers zullen boeien?

Ik heb daarvoor mijn eigen schema’s en tabellen ontwikkeld. Ik stel persona’s op volgens een formule zoals ik die geleerd heb in de toerisme marketing, waaronder de leefstijlvinder. Ik doe dat zowel in woord als in beeld. Ook gebruik ik P&O lijsten waarin karakterprofielen staan weergegeven. Als ik start weet ik zelfs het type lingerie dat mijn personage draagt. 

Zijn er bepaalde auteurs of boeken die een grote invloed op je hebben gehad als auteur?

Dat zijn er zoveel. Lezen is mijn passie. Ik kijk amper tv. En elk boek vormt je.  

Heb je bepaalde rituelen of gewoontes tijdens het schrijven die je helpen in je creatieve proces?

Nee. Ik ga zitten en schrijf. Het moet wel stil zijn en ik ben graag afgezonderd. Liefst voor een langere periode.   

Hoe gaat het met de tv-rechten voor De Camino?

Goed. Men is nu bezig met de contouren van het script.   

Zijn er plannen voor toekomstige boeken die je met ons kunt delen?

Die plannen heb ik zeker. Ik zit nu in de researchfase voor mijn nieuwe boek. Maar ik vertel er nog niets over. Pas als ik in de fase van de uitwerking van de hoofdstukken zit, voelt het voor mij aan de tijd om er meer over te vertellen.  

Heb je nog andere interesses of passies die je inspireren in je schrijven, naast literatuur en thrillers?

Ja, ik schilder, wandel en bezoek graag musea. 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.