Overslaan en naar de inhoud gaan

Naar aanleiding van haar nieuwe thriller Schrikkeldag was het hoog tijd om auteur Inge Spaan een paar vragen te stellen!

Een accountant die thrillers schrijft? Vertel!

Ik ben inderdaad accountant van beroep! Wel heb ik het altijd al leuk gevonden om verhalen te schrijven. Heel lang heb ik dat voor mezelf gehouden, omdat ik graag zeker weet dat wat ik doe ook goed is (en dat is in de accountancy een stuk makkelijker dan met het schrijven van verhalen 😉). Ik vond het dan ook heel spannend om voor het eerst iets aan iemand te laten lezen. Toen ik dat eenmaal had gedaan, ben ik niet meer gestopt! Twee jaar geleden ben ik ook echt minder in de accountancy gaan werken om meer tijd te hebben om te schrijven.

Jouw nieuwe thriller heet Schrikkeldag. Waar gaat het boek over?

Schrikkeldag gaat over een klein dorp waar elke vier jaar op schrikkeldag een van de dorpsbewoners onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt. Hoewel dit wordt afgedaan als ongelukken en toeval, zijn de dorpsbewoners overtuigd van een verband. Het verhaal speelt zich af in februari 2024, wanneer de angst in het dorp toeneemt en iedereen zich afvraagt wie het volgende slachtoffer zal zijn.

Hoe ben je als schrijfster geëvolueerd ten opzichte van je eerdere boeken?

Het liefst wil je als schrijver elk verhaal nog beter maken dan het vorige en ik denk dat ik ook nog lang niet (of misschien wel nooit 😉) ben uitgeleerd. Zelf veel lezen, feedback van je redacteur en proeflezers, recensies van lezers, zijn allemaal dingen die je ergens opslaat en meeneemt. Ik denk dat Nooit meer thuis en Schrikkeldag qua structuur sterker zijn en spannender zijn dan mijn debuut Oververhit bijvoorbeeld.

Wat is volgens jou het belangrijkste voor een goede thriller?

Volgens mij is een thriller geslaagd als je het liefst aan een stuk door wilt lezen omdat je zo graag wilt weten hoe het afloopt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de ontknoping verrassend is, maar niet zomaar compleet toevallig uit de lucht komt vallen.

We horen regelmatig dat de Nederlandse thriller te weinig aandacht krijgt. Wat vind jij daarvan?

De concurrentie van de buitenlandse thrillers is natuurlijk ontzettend groot, maar ik heb het idee dat de aandacht voor de Nederlandse thriller wel aan het toenemen is. Er zijn heel veel enthousiaste boekbloggers die heel erg hun best doen om onze boeken onder de aandacht te brengen, en daar ook de mooiste foto's en collages bij maken. Daar ben ik als auteur heel blij mee! Daarnaast zie ik het vooral als een taak aan mij om nog meer mijn best te doen om mijn boeken naar de lezers te brengen.

Heb je qua auteur ook een voorbeeld? En zo ja, wie?

Toen mijn redacteur vroeg of er een auteur was aan wie ik graag wilde vragen om Schrikkeldag vooruit te lezen, heb ik meteen Angelique Haak genoemd. Ik heb al haar thrillers uiteraard gelezen en vind ze stuk voor stuk heel erg goed. Dus zij is zeker een voorbeeld en ik ben heel trots dat haar quote op de cover van Schrikkeldag staat!

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.