Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
eerlijk duurt het langst darby kane thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Darby Kane
Uitgeverij(en) Volt
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 4 november 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Elisa is gelukkig getrouwd met haar man Harris en zijn gezegend met hun zevenjarige zoontje Nathan. Ze heeft zelf geen familie meer en sinds ze met Harris samen is – ontvangt ze met liefde haar zwager Josh – die juist een ijzersterke band met zijn broer heeft. Ook is Nathan dol op zijn oom Josh en zijn ze vaak samen. Als Josh dan zich dan ook nog verloofd met Abby, de beste vriendin van Elisa, lijkt het plaatje compleet. Toch?

Als Abby dan plotseling van de aardbodem te lijkt te zijn verdwijnen, beginnen de eerste twijfels bij Elisa te groeien. Vooral wanneer ze hoort dat Josh zijn eerste vrouw dankzij een verdacht ongeluk om het leven is gekomen. Ze kan Josh niet meer vertrouwen maar bij wie kan ze haar vermoedens kwijt? Wie gelooft dat haar zwager eigenlijk een seriemoordenaar is? Haar man Harris gaat voor zijn broer door het vuur en heeft zijn redenen om Elisa te wantrouwen. En daarbij mist ze Abby zo ontzettend dat het lijkt alsof ze langzaamaan gek wordt. Tot ze een ontdekking doet die haar hele wereld op zijn kop zet.

Darby Kane is het pseudoniem van de Amerikaanse HelenKay Dimon, een voormalig advocaat en nu fulltime schrijfster.  Ze debuteerde in 2020 met Pretty Little Wife, dat meteen internationaal een succes werd en begin 2022 uitkwam onder de titel De perfecte echtgenote. Eind dit jaar verschijnt haar derde Engelstalige boek The last invitation, dat hopelijk ook snel vertaald gaat worden.

Wie moet en kan je geloven? Dat is de grote vraag die als een rode draad door Eerlijk duurt het langst loopt. Het verhaal wordt onder andere geschreven vanuit het perspectief van Elisa, maar door de spannende schrijfstijl van deze auteur is dat meer dan voldoende. Het boek veroorzaakt een onderhuidse spanning die van je kruin tot aan je tenen loopt. Het heeft iets mysterieus maar ook iets onheilspellend. Door verschillende plotwendingen ligt het einde open en heb je als lezer geen idee wat er kan én gaat gebeuren. Het andere perspectief is onbekend en blijft dit ook tot aan de laatste pagina.

Doordat er niet veel personages aan bod komen, leest het boek fijn en vlot weg en worden de karakters goed beschreven. Elk persoon heeft zijn eigen geschiedenis en door een traumatische gebeurtenis uit Elisa’s leven, begrijp je ook waarom ze achterdochtig en wantrouwend is. De auteur beschikt over het vermogen om een persoon zo realistisch neer te zetten, dat je daar als lezer volledig in mee gaat.

Een psychologische thriller van de bovenste plank, zo kan dit boek het beste omschreven worden. Het heeft spanning, het heeft bravoure en het bezit een soort mindfuck die je op zijn tijd doet verbazen.

Afbeelding
Lisanne.jpg
Lisanne Ortsen
Mijn naam is Lisanne Ortsen, geboren in 1990 en een fervent boekenlezer. Ik ben van mening dat een mens niet genoeg boeken kan hebben. Ik lees allerlei soorten genres maar psychologische romans en thrillers en (politie)detectives zijn toch wel mijn favoriet. Wie weet kan ik hier bij ThrillZone mijn smaak en kennis uitbreiden.

Wat vinden lezers...

LiesbethLeest

1 april 2023 16:14

3

Originele plot met gaslighting als thema. Je vermoedt van te voren dat Josh echt een moordenaar is, maar toch weet de auteur je tot de laatste pagina in spanning te houden. Echt? Hoe dan? Of niet? Toch overtuigt het boek mij niet helemaal. De psychologie rammelt her en der voor mij, sommige wendingen vind ik niet geloofwaardig. Het boek is prettig om te lezen, maar voor mij geen boek dat for ever in mijn boekenkast moet blijven staan.

Corine Smans

1 april 2023 16:14

4

Darby Kane is het pseudoniem van een voormalig advocate en bekroond auteur. "De perfecte echtgenote" is haar thrillerdebuut, dat meteen een internationale bestseller wordt.

Elisa Wright heeft iets ontdekt, waardoor ze er van overtuigd dat haar zwager Josh een moordenaar is. Zijn verloofde is enkele maanden geleden plotseling verdwenen en Josh beweert dat zij hem verlaten heeft. Elisa, die nog herstellende is van een traumatische ervaring ongeveer een jaar geleden, vermoedt dat er meer aan de hand is. De vrouw met wie hij eerder getrouwd was, is door een ongeluk om het leven gekomen. Of moest het een ongeluk lijken? En nu Josh weer een nieuwe vriendin blijkt te hebben, vreest Elisa voor de veiligheid van deze vrouw. Ze is vastberaden om te onderzoeken wat er allemaal aan de hand is, maar dat betekent wel dat ze haar eigen familie moet onderzoeken en daar is niet iedereen blij mee.

Het boek heeft een donkere cover die geheimzinnigheid uitstraalt. Een vrouw die naar haar wazige spiegelbeeld kijkt. De witte en gele letters van de titel en auteur zijn goed gekozen.

Door de makkelijke schrijfstijl van de auteur zit je meteen lekker in het boek. Door de niet al te lange hoofdstukken wil je eigenlijk alleen maar doorlezen. Het heeft een sluimerende spanning, zodat je nieuwsgierig blijft naar de rest van het verhaal.

Gaslighting is een van de thema's in dit boek en het lukt haar zwager Josh aardig om Elisa uit haar balans te brengen. Wie gelooft haar nu nog? Gaandeweg het verhaal wordt je als lezer ook steeds op het verkeerde been gezet. Heeft Elisa het nu bij het rechte eind of zijn het verzinsels door haar eigen trauma? Het plot zit goed in elkaar en was voor mij verrassend. Een echte aanrader.

LoisC

1 april 2023 16:14

4

Elisa is getrouwd met Harris. Nadat zijn ouders stierven heeft Harris zijn broer Josh opgevoed. Elisa heeft een trauma opgelopen en is geestelijk instabiel. Ze verdenkt Josh ervan diens vrouw Abby te hebben laten verdwijnen en probeer hem uit de tent te lokken om te achterhalen wat er met Abby is gebeurd. Rachel, de nieuwe vriendin van Josh, helpt haar daarbij soms wel en soms niet.
Harris neemt het de ene keer voor Elisa op en de andere keer voor zijn broer Josh.

In Darby Kane’s eerste boek ‘De perfecte echtgenote’ zijn twee sterke vrouwelijke personages hoofdpersoon; in dit boek is de zwakke, mentaal onstabiele Elisa hoofdpersoon. Herhaaldelijk wordt daarbij teruggegrepen op haar eerder opgelopen trauma. De schrijfster weet wel goed het thema ‘gaslighting’ in het verhaal uit te werken. Elisa twijfelt aan zichzelf, wordt paranoïde en heeft totaal geen idee wat waar is en wat niet.
Het begin is ietwat langdradig: de geestelijke toestand van Elisa wordt breed uitgesponnen. Halverwege het boek komt de vaart erin en wordt het steeds boeiender. Het wordt zeker uitkijken naar haar volgende boek.

Sofie Ovaere

1 april 2023 16:14

3

Elisa leeft samen met haar man en zoontje een comfortabel leven. Ze hebben een heel goede band met haar schoonbroer, Josh, die het trouwens heel goed kan vinden met hun zoontje en vaak langskomt om samen te spelen.
Echter gaat er bij Elisa een soort van waarschuwingsknop aan als haar goede vriendin en toekomstige schoonzus (vriendin van Josh) plots verdwijnt en niks maar van haar laat horen.
Zeker omdat ze nadat ze alles op een rijtje zet bedenkt dat ook Josh zijn vorige vrouw door een vreemd ongeluk is komen te overlijden. Kan dit zomaar toeval zijn?
Elisa begint een eigenhandig onderzoek en stoot daarbij op de ene na de andere vreemde toevalligheid met eerder vriendinnen van Josh. Ook op relaties die achteraf helemaal blijken verzwegen te zijn of waarover heel luchtig wordt gedaan dat ze van de ene op de andere dag uit Josh zijn leven zijn verdwenen. Zelfs de man van Elisa gaat precies mee in de verhalen van Josh en doet Elisa geloven dat ze zich alles inbeeldt, waardoor Elisa zelfs aan haar eigen gaat twijfelen. Zeker na de traumatische gebeurtenissen die Elisa doormaakt heeft ze heel wat te verwerken en staat ze psychologisch helemaal niet sterk. Toch graaft ze dieper en de dingen die ze ontdekt versterken alleen maar haar gevoel dat er serieus wat verdachts is gebeurd en dit niet zomaar verder kan gaan voor er nog meer levens in gevaar komen.
Bij de aankondiging van het boek bij de Trillzone leesclub waar ik mocht aan meedoen, trokken zowel de cover als de voorstelling van het boek mijn nieuwsgierigheid en had ik hoge verwachtingen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het hoofdpersonage Elisa en de vlotte schrijfstijl maken het aangenaam lezen.
Jammer dat er in het begin heel lang stilgestaan wordt bij de psychische toestand van Elisa waardoor het wat langgerekt is maar anderzijds ga je net wel gaan meeleven met haar en beleef je samen met Elisa de moeilijke zoektocht, gelukkig blijft het verhaal boeien onder meer door de heel mooie plottwisten en het onvoorspelbaar einde.

Weert

1 april 2023 16:14

3

De auteur, Darby Kane, heeft veel succes gehad met haar thrillerdebuut, De perfecte echtgenote.
Dit boek, Eerlijk duurt het langst, is haar tweede thriller.

Elisa Wright is gelukkig getrouwd met Harris en woont in een mooie stad.
Ze kan goed opschieten met haar zwager Josh, de broer van Harris.
Maar dan verdwijnt Abby, de verloofde van Josh en Elisa vermoedt dat er meer aan de hand is, temeer omdat de eerdere echtgenote van Josh is omgekomen bij een ongeluk.
Haar man Harris verdedigt Josh en twijfelt aan het verstand van Elisa.
Toch doet ze er alles aan om erachter te komen waar Abby gebleven is.

Het hoofdpersonage, Elisa, heeft een trauma en vooral in het begin van het boek wordt dit breed uitgemeten.
Haar achtergrond is echter wel belangrijk voor het verhaal.
Pas in de tweede helft van het boek komt er meer spanning in het boek en dan lees het als een trein.
De schrijfstijl is gemakkelijk en vlot, wat het leesplezier zeker ten goede komt.
De karakters zijn goed beschreven en voldoende uitgediept.
Het thema gaslighting speelt een grote rol in het verhaal.
Langzamerhand komt Elisa achter een aantal gebeurtenissen en begint ze te vermoeden wat er gebeurd is.
Eerlijk duurt het langst is een goede psychologische thriller die nieuwsgierig maakt naar een volgend boek van Darby Kane.

Carin de Wit(forumnaam CarindW)

1 april 2023 16:14

3

Het leven van Elisa wordt volledig op haar kop gezet omdat ze het vermoeden krijgt dat haar zwager wel eens iets te maken zou kunnen hebben met de verdwijning van zijn vriendin Abby, enkele maanden daarvoor. Ze wordt steeds achterdochtiger en gaat voorzichtig op onderzoek uit. De noodzaak hiervoor is dat Josh, haar zwager, een nieuwe vriendin heeft en ze vreest voor haar welzijn. Wat het niet makkelijk maakt, is dat haar man, Harris, haar niet geloofd, aan haar verstand twijfelt en het voor zijn broer opneemt. Dit is hij ook zo gewend te doen. E.e.a. leidt tot een spannende ontknoping. Is hij nou een moordenaar of toch niet?

Linda Brink

1 april 2023 16:14

4

Wat als je je zwager verdenkt moord?
Wat als je schoonzus is verdwenen en niemand lijkt haar te zoeken?
Wat als je er achter komt dat de vrouw van je zwager verdacht is verongelukt?
En wie is toch die vrouw met die rode haren?

In eerlijk duurt het langst maken we kennis met Elisa. Elisa Wright leidt een fijn en comfortabel leven in een mooie, rustige stad. Totdat ze sterkte vermoedens krijgt dat haar zwager Josh een moordenaar is. Zijn verloofde is van de een op de andere dag verdwenen. Josh beweert dat ze er vandoor is gegaan, maar Elisa vertrouwt het niet. Zeker aangezien de vrouw met wie hij daarvoor getrouwd was om het leven is gekomen door een ongeluk. En nu blijkt Josh een nieuwe vriendin te hebben. Elisa vreest voor haar veiligheid.

Het boek begint met een interessante proloog. Je vraagt je direct af wat er staat te gebeuren. Vervolgens verloopt het verhaal wat traag. Moet echt even op gang komen. Ik had in ieder geval wat moeite om in het verhaal te komen. Toen ik ongeveer halverwege was zat ik er helemaal in en toen werd het een vlot verhaal. Niet spannend nagelbijtend, maar een onderhuidse spanning zit er zeker in. Een spanning waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen totdat je het einde hebt gelezen.

De personages zijn niet allemaal even diep uitgewerkt. Misschien ook wel bewust zodat er aan het einde van het boek verrassende wendingen kunnen ontstaan.
We leren Elisa en Josh goed kennen. Harris (Elisa’s echtgenoot) en Rachel (de vriendin van Josh) blijven wat ongrijpbaar.

Er komen meerdere thema’s aan de orde in het boek. Vertrouwen – wie kan je wel vertrouwen en wie niet. En diegene die je denkt te kunnen vertrouwen kan zomaar niet zijn wie hij lijkt te zijn. Trauma uit het verleden en wat de impact daarvan kan zijn in het heden.
Eerlijkheid – de leugens die steeds meer naar buiten komen. Het ongeloof dat meerdere personen soms op de hoogte zijn van de leugens. Hoe belangrijk het voor de relaties onderling is dat ze eerlijk naar elkaar toe zijn.

Ik had nog niet eerder een boek gelezen van deze schrijfster, maar toch wel nieuwsgierig geworden naar haar andere boek.

Linda Brink

1 april 2023 16:14

4

Wat als je je zwager verdenkt moord?
Wat als je schoonzus is verdwenen en niemand lijkt haar te zoeken?
Wat als je er achter komt dat de vrouw van je zwager verdacht is verongelukt?
En wie is toch die vrouw met die rode haren?

In eerlijk duurt het langst maken we kennis met Elisa. Elisa Wright leidt een fijn en comfortabel leven in een mooie, rustige stad. Totdat ze sterkte vermoedens krijgt dat haar zwager Josh een moordenaar is. Zijn verloofde is van de een op de andere dag verdwenen. Josh beweert dat ze er vandoor is gegaan, maar Elisa vertrouwt het niet. Zeker aangezien de vrouw met wie hij daarvoor getrouwd was om het leven is gekomen door een ongeluk. En nu blijkt Josh een nieuwe vriendin te hebben. Elisa vreest voor haar veiligheid.

Het boek begint met een interessante proloog. Je vraagt je direct af wat er staat te gebeuren. Vervolgens verloopt het verhaal wat traag. Moet echt even op gang komen. Ik had in ieder geval wat moeite om in het verhaal te komen. Toen ik ongeveer halverwege was zat ik er helemaal in en toen werd het een vlot verhaal. Niet spannend nagelbijtend, maar een onderhuidse spanning zit er zeker in. Een spanning waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen totdat je het einde hebt gelezen.

De personages zijn niet allemaal even diep uitgewerkt. Misschien ook wel bewust zodat er aan het einde van het boek verrassende wendingen kunnen ontstaan.
We leren Elisa en Josh goed kennen. Harris (Elisa’s echtgenoot) en Rachel (de vriendin van Josh) blijven wat ongrijpbaar.

Er komen meerdere thema’s aan de orde in het boek. Vertrouwen – wie kan je wel vertrouwen en wie niet. En diegene die je denkt te kunnen vertrouwen kan zomaar niet zijn wie hij lijkt te zijn. Trauma uit het verleden en wat de impact daarvan kan zijn in het heden.
Eerlijkheid – de leugens die steeds meer naar buiten komen. Het ongeloof dat meerdere personen soms op de hoogte zijn van de leugens. Hoe belangrijk het voor de relaties onderling is dat ze eerlijk naar elkaar toe zijn.

Ik had nog niet eerder een boek gelezen van deze schrijfster, maar toch wel nieuwsgierig geworden naar haar andere boek.

Linda

1 april 2023 16:14

4

Wat als je je zwager verdenkt moord?
Wat als je schoonzus is verdwenen en niemand lijkt haar te zoeken?
Wat als je er achter komt dat de vrouw van je zwager verdacht is verongelukt?
En wie is toch die vrouw met die rode haren?

In eerlijk duurt het langst maken we kennis met Elisa. Elisa Wright leidt een fijn en comfortabel leven in een mooie, rustige stad. Totdat ze sterkte vermoedens krijgt dat haar zwager Josh een moordenaar is. Zijn verloofde is van de een op de andere dag verdwenen. Josh beweert dat ze er vandoor is gegaan, maar Elisa vertrouwt het niet. Zeker aangezien de vrouw met wie hij daarvoor getrouwd was om het leven is gekomen door een ongeluk. En nu blijkt Josh een nieuwe vriendin te hebben. Elisa vreest voor haar veiligheid.

Het boek begint met een interessante proloog. Je vraagt je direct af wat er staat te gebeuren. Vervolgens verloopt het verhaal wat traag. Moet echt even op gang komen. Ik had in ieder geval wat moeite om in het verhaal te komen. Toen ik ongeveer halverwege was zat ik er helemaal in en toen werd het een vlot verhaal. Niet spannend nagelbijtend, maar een onderhuidse spanning zit er zeker in. Een spanning waardoor je het boek niet meer weg kunt leggen totdat je het einde hebt gelezen.

De personages zijn niet allemaal even diep uitgewerkt. Misschien ook wel bewust zodat er aan het einde van het boek verrassende wendingen kunnen ontstaan.
We leren Elisa en Josh goed kennen. Harris (Elisa’s echtgenoot) en Rachel (de vriendin van Josh) blijven wat ongrijpbaar.

Er komen meerdere thema’s aan de orde in het boek. Vertrouwen – wie kan je wel vertrouwen en wie niet. En diegene die je denkt te kunnen vertrouwen kan zomaar niet zijn wie hij lijkt te zijn. Trauma uit het verleden en wat de impact daarvan kan zijn in het heden.
Eerlijkheid – de leugens die steeds meer naar buiten komen. Het ongeloof dat meerdere personen soms op de hoogte zijn van de leugens. Hoe belangrijk het voor de relaties onderling is dat ze eerlijk naar elkaar toe zijn,

Ik had nog niet eerder een boek gelezen van deze schrijfster, maar toch wel nieuwsgierig geworden naar haar andere boek.

Severine Lefebre

1 april 2023 16:14

4

Darby Kane debuteerde met de succesvolle thriller De perfecte echtgenote. Eerlijk duurt het langst is haar tweede thriller, en dit boek moet het vooral hebben van zijn sterke psychologie.

Het boek opent met een spannende en intrigerende proloog. Het maakt je als lezer direct nieuwsgierig. Daarna zakt het terug in, alsof het verhaal weer op gang moet worden gebracht. Het duurt dus eventjes voor je echt in het verhaal zit. Maar na dit trage begin komt de vaart in het verhaal en stijgt hiermee ook de spanning. Deze is vooral onderhuids en is voortdurend sluimerend aanwezig. Met enkele pieken, bijvoorbeeld op het einde. Hiermee volgt de spanning de plot, deze zit goed in elkaar en wordt gestaag opgebouwd. Zo ontrafel je langzaam het mysterie rond de verdwenen ex-vriendin van Josh. Met de nodige plotwendingen word je als lezer meermaals op het verkeerde been gezet, en ook het einde is verrassend te noemen.

De personages zijn goed uitgewerkt, zeker Elisa die nog last heeft van trauma's en haar schoonbroer Josh. De andere personages blijven wat meer op de achtergrond, maar dat stoort helemaal niet. De focus ligt dan ook op de onderlinge dialogen en de psychologische manipulatie die erachter zit. Dit laatste is dan ook een belangrijk thema in het boek (Gaslighting), waarbij iemand mentaal wordt ondermijnd. Zo is hij/zij gemakkelijk te beïnvloeden. En hier kan je ver in gaan, heel ver zelfs. Andere hierbij aansluitende thema's is vertrouwen (of wantrouwen) en eerlijkheid. Zoals de titel van het boek ook aangeeft komt de waarheid altijd uit, hoeveel er ook gelogen wordt.

Darcy Kane heeft een meeslepende en begrijpende schrijfstijl. Het verhaal leest vrij vlot, en hoewel het nergens echt super spannend wordt, slaagt de auteur er toch in om je nieuwsgierigheid te prikkelen. Je wilt gewoon weten hoe het verder gaat. Wat is er waar en wat is gelogen? Wie heeft het goed voor en wie zet een masker op? Eerlijkheid duurt het langst is een vermakelijk boek met sterke psychologische elementen. Daarom geef ik het boek 4 sterren.

Dini van Heumen

1 april 2023 16:14

4

HelenKay Dimon is een voormalige echtscheidingsadvocate die bestsellerauteur is geworden van meer dan 40 boeken en novellen over romantische spanning, hedendaagse en erotische romantiek.
Onder het pseudoniem Darby Kane schrijft ze thrillers.
‘Eerlijk duurt het langst’ is haar tweede thriller na haar debuut ‘De perfecte echtgenote ’dat meteen een internationale bestseller werd.

Elisa Wright leidt een comfortabel leventje met man Harris en zoontje Nathan totdat zij overtuigd raakt dat haar zwager Josh een moordenaar is.
Eerder was zijn vrouw Candace door een noodlottig ongeluk om het leven gekomen en nu is zijn verloofde Abby al een paar maanden vermist.
Josh blijft erbij dat zij hem verlaten heeft maar Elisa twijfelt sterk aan zijn versie van het verhaal.
Abby is haar vriendin en die had zeker haar laten weten dat zij zou vertrekken.
Nu heeft Josh alweer een nieuwe vriendin, Rachel, en Elisa vreest voor de veiligheid van Rachel.
Elisa doet er alles aan om erachter te komen wat er nu precies met haar vriendin Abby is gebeurd, en daar is niet iedereen blij mee en doordat zij zelf nog aan het herstellen is van een traumatische gebeurtenis hebben de mensen ook twijfels over haar vermoedens.

De cover doet door de donkere kleuren met twee vrouwen afgebeeld waarvan eentje wazig wat mysterieus aan.
In combinatie met de flaptekst zijn de verwachtingen dan ook dat het een spannend verhaal zal zijn.
Het verhaal begint met een proloog die wat mij betreft achterwege had gekund want het voegde niet veel toe in het begin.
De auteur heeft een vlotte en makkelijke schrijfstijl en door de korte hoofdstukken leest het erg snel.
Niet echt heel spannend maar boeiend genoeg om door te willen lezen om te weten hoe het nu allemaal in elkaar zit.
Het verhaal wordt overwegend vanuit Elisa verteld, die leren we ook het beste kennen.
Ook nog wat hoofdstukken waar een nog onbekende zijn of haar verhaal doet.
Het plot is goed opgebouwd, met de nodige plottwists, en als toetje nog een verrassend einde.
Een heerlijke thriller om te lezen, eentje die je dan ook zo uitleest.
Kortom het heeft de verwachtingen waargemaakt.
Enig minpuntje is de Nederlandse vertaling van de oorspronkelijke titel, The Replacement Wife. Want de Nederlandse vertaling past niet echt bij het boek in tegenstelling tot de Engelse titel.
Vanwege het leesplezier en het goede plot waardeer ik het met 4,5*

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.