Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
stormvloed wilbur smith thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Courtney
Auteur(s) Wilbur Smith
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 26 juni 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

Wilbur Smith (1933-2021) schreef meer dan 40 bestsellers waarvan meer dan 140 miljoen exemplaren verkocht zijn. Zijn verhalen spelen zich vaak af in Afrika of Egypte. De boeken zijn prima los te lezen, maar ook vaak onderdeel van een serie. Stormvloed is het twintigste deel in de serie over de familie Courtney. Het sluit aan op Courtneys vuur (2020). Eerder verschenen bijvoorbeeld ook Courtneys erfenis, Een luipaard jaagt ‘s nachts en De roep van de raaf.
In november 2021 overleed Smith, maar de laatste jaren werkte hij al veel samen met co-auteurs. De afgeronde manuscripten en ideeën worden daarom door hen verder uitgewerkt.
Tom Harper (1977) is een Engelse historische romanschrijver en werkte eerder samen aan Courtneys vuur. Nu schreef hij mee aan Stormvloed.

Op de omslag staat de ondertitel ‘Een verdeelde familie, een revolutie en de allesbepalende strijd voor vrijheid’. Rob Courtney gaat voor het avontuur en vertrekt eind 18e eeuw van zijn geboortegrond in Afrika naar Engeland. Terwijl hij de vele facetten van het stadsleven in Londen ervaart, is er op wereldniveau onrust, vanwege in opstand komende Amerikaanse kolonisten. Het thema vrijheid speelt op de achtergrond een rol, onder andere door de aandacht voor slavernij. Maar ook het gebonden zijn aan maatschappelijke regels: mag een ander voor jou bepalen hoe jij je leven moet leven?

Dit alles wordt gebracht in de herkenbare schrijfstijl, vol actie, sfeerbeelden, maar ook romantiek. Rob komt terecht bij de marine om zijn droom van zee-avonturen waar te maken, hij verzeilt daarbij meermaals in heftige gevechten.

De rebellen wisten echter van geen opgeven. Ze deden meer kruit in de kanonnen om hun bereik te vergroten en losten een laatste salvo. Een schot bereikte de gangboord en deed een wolk aan splinters opspatten. De kogel stuiterde over het dek en kwam onderaan de mast tot stilstand.

Door de uitgebreide omschrijvingen van situaties en de weergave van Robs gedachten leer je het land, het tijdsbeeld, maar ook de hoofdpersoon goed kennen. Zijn twijfels bij de zich ontwikkelende romance met Sophie maken hem tot een mens van vlees en bloed. Je wordt vlot het verhaal ingezogen. En al is het een dik boek (430 bladzijdes), het blijft vragen om doorlezen!

Vanaf de aanlegsteiger leidden stenen treden via terrasvormige tuinen de heuvel op. Overal om hen heen explodeerden felle kleuren: het roze en oranje en blauw en geel van bloemen die Rob nog niet had gezien. Marmeren beelden, godinnen met blote borsten en priapische goden, keken van tussen de planten toe. De weelderige, zware geur van de bloemen omringden hen. Alles was rijk en sensueel.

Er komen meer familieleden langs in dit verhaal: Cal en Aiden Courtney zijn 2 achterneven, die juist betrokken zijn bij de opstand tegen de Britten. Zo worden beide kanten van dit thema belicht. Op meerdere momenten in het verhaal komen Rob en de neven elkaar tegen, tot aan het einde van het boek een spannende eindstrijd woedt, waar Rob en Cal een grote rol in spelen.

Kortom: met dit boek beleef je vele uren leesplezier, waarbij je ondergedompeld wordt in een andere wereld en tijd. Wilbur Smith en Tom Harper bieden weer als vanouds voor elk wat wils: spanning, historische verwikkelingen, natuur en romantiek.

Afbeelding
Renate
Renate van der Kwast
Sinds ik kon lezen, dook ik in een boek. Als kind las ik graag sprookjesboeken. Even een andere wereld instappen en daar dingen meebeleven die in het echt niet kunnen, vond ik prachtig. Het verplichte boeken lezen voor mijn schoolexamen vond ik geen straf en wellicht ben ik een van de weinige leerlingen die daadwerkelijk alle boeken van haar lijst helemaal heeft gelezen!
Ik geniet tegenwoordig ter ontspanning van spannende boeken, historische romans, fantasy en science fiction, maar uitstapjes naar andere genres maak ik ook wel. Belangrijk voor mij aan een boek is dat ik graag meegenomen word naar een andere wereld, een ander milieu of een andere cultuur. Bij een thriller vind ik het belangrijk dat het lang spannend blijft en dat ik nieuwsgierig word gemaakt naar de personen in het boek.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.