Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
amulet wilbur smith thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Egypte
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers B.V.
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 5 december 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Wilbur Smith (1933 -2021), die in 1964 zijn schrijfcarrière startte, heeft ruim 40 bestsellers op zijn naam staan, waarvan er meer dan 140 miljoen zijn verkocht. Zijn verhalen vinden vaak plaats in Afrika of Egypte en kunnen zowel op zichzelf staand worden gelezen als deel uitmaken van series.  Mark Chadbourn is een Engelse journalist, schrijver en scriptschrijver, waaronder voor de BBC. Zijn debuutboek, Testimony, verscheen in 1996, gevolgd door talloze werken in genres als horror, fantasy, sciencefiction en historische romans. Zijn solo-boeken zijn vooralsnog niet in het Nederlands vertaald.

Samen schreven zij eerder Titanenstrijd  en Koninkrijk van de zon, voorgaande boeken in de Egypte-reeks. Amulet is het nieuwste deel in deze avontuurlijke serie. De twee auteurs beheersen de kunst om met slechts enkele zinnen de sfeer en situaties zo levendig te beschrijven, dat de lezer als snel meegevoerd wordt naar het oude Egypte. Hun schrijfstijl is met andere woorden uiterst toegankelijk. Naast het genieten van de sfeerbeelden besteden ze ook voldoende aandacht aan de gedachten en interacties tussen de hoofdpersonen, waardoor deze tot leven komen.

Piay, die we uit de eerdere boeken kennen, wordt door Taita de magiër, op een missie gestuurd, om een eeuwenoud raadsel op te lossen. Degene die het lukt dit op te lossen, zal de macht in handen verkrijgen om de 2 koninkrijken van Egypte weer tot een rijk samen te voegen. Dit gaat niet zonder slag of stoot…

Terwijl de trossen werden losgegooid en het galjoen aan zijn reis stroomafwaarts begon, zetten muzikanten een opzwepend, krijgshaftig deuntje in. De mensen juichten. De generaals zwaaiden. Piay keek het na en vroeg zich af wat de toekomst hun allemaal zou kunnen brengen, want er leek niets te liggen tussen een roemrijke, eeuwige overwinning en een verpletterende en fatale nederlaag.. een nederlaag die zeker tot zijn eigen dood zou leiden. 

De missie voert Piay, samen met Myssa, zijn vrouw en Hannu, zijn metgezel, langs piramides en andere oude monumenten. Hun denken , behendigheid en uithoudingsvermogen worden danig op de proef gesteld. Er zijn echter meer kapers op de kust. Keer op keer ontmoeten ze de Hyksos, die ook op jacht naar de oplossing en de macht zijn. De Zonen van Apis, de beschermers van het mysterie, proberen hen beiden tegen te houden en doen dit vol verve; zij schuwen daarbij geen geweld.

Er werd opeens een strakke lijn om zijn keel getrokken, en Piay voelde dat hij naar achteren werd gerukt. Hij klauwde spartelend naar de beklemming, voelde een ruw leren touw dat in zijn huid beet. Sterke handen trokken het nog strakker aan. 

Thema's zoals macht, liefde, spiritualiteit en de eeuwige strijd tussen goed en kwaad komen langs in dit spannende verhaal. Een heerlijk leesverhaal voor de liefhebber. Voor wie op zoek is naar een boeiend avontuur in het decor van het verleden van de Nijlvallei, dan ben je bij de Egypte-reeks aan het goede adres.

Afbeelding
Renate
Renate van der Kwast
Sinds ik kon lezen, dook ik in een boek. Als kind las ik graag sprookjesboeken. Even een andere wereld instappen en daar dingen meebeleven die in het echt niet kunnen, vond ik prachtig. Het verplichte boeken lezen voor mijn schoolexamen vond ik geen straf en wellicht ben ik een van de weinige leerlingen die daadwerkelijk alle boeken van haar lijst helemaal heeft gelezen!
Ik geniet tegenwoordig ter ontspanning van spannende boeken, historische romans, fantasy en science fiction, maar uitstapjes naar andere genres maak ik ook wel. Belangrijk voor mij aan een boek is dat ik graag meegenomen word naar een andere wereld, een ander milieu of een andere cultuur. Bij een thriller vind ik het belangrijk dat het lang spannend blijft en dat ik nieuwsgierig word gemaakt naar de personen in het boek.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.