Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
eeuwige rust op zondag ton broedersz thriller thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Ton Broedersz
Uitgeverij(en) Godijn Publishing
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 14 maart 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Eeuwige rust op zondag is het debuut van Ton Broedersz en gaat over Thomas, eigenaar van een goedlopend hotel-restaurant. Hij heeft het goed voor elkaar en het bedrijf is zijn lust en zijn leven. Tot die ene zondag

Er wordt een hotelgast dood gevonden waarbij men denkt aan zelfmoord, maar niets is minder waar. De volgende zondagen worden er andere medewerkers en anderen vermoord. De zondag wordt met andere woorden een dag des doods. De sporen leiden al gauw naar een dader. Echter deze verdachte is al jaren dood.

Thomas ziet zijn levenswerk voor zijn ogen in elkaar storten. Vluchten kan niet want op zondag staat de dood op de stoep, wie zal het volgende slachtoffer worden?

Eeuwige rust op zondag begint met een gil en daarmee is meteen de toon gezet. Je maakt het mee bezien door de ogen van Thomas, de hoteleigenaar. Het verhaal is geschreven in de ik-vorm en dat bepaalt mede de vaart die er in het boek zit. Je bent direct getuige van de worsteling, het verdriet en de onmacht van de hoofdpersoon, maar ook van het vinden van de liefde, de genietmomenten en ook van de oplossing van het mysterie.

Het verhaal krijgt niet de gelegenheid om tot volle wasdom te komen. Dit komt deels doordat er eerst een parade van zondagsmoorden langs komt trekken, waarbij de geloofwaardigheid van de moorden en het ontsnappen van de dader steeds meer in het geding komen.

Daarnaast is er eigenlijk al een idee van wie de dader en zijn hulp zijn, maar dan heb je nog zeker een half boek te gaan. De spanning komt er daardoor nooit echt helemaal uit.

Maar het moet gezegd; Eeuwige rust op zondag is wel een vermakelijk boek om te lezen en zeker voor een meer ´onervaren´ thrillerlezer. Voor de gevorderde lezer is deze debuutroman echter net te weinig uitgewerkt met hier en daar wat rommelige overgangen. Gaandeweg het boek komen er meer karakters naar voren die hun deel opeisen waarbij er een, Peter, uitspringt. Zonder te verklappen wat zijn hoedanigheid is, is hij degene die het verhaal  optilt naar een hoger niveau. Het boek had meer ´Peter´ kunnen gebruiken. Misschien iets voor de volgende keer.

Ton Broedersz is zeker een schrijver met potentie waar we in de toekomst nog veel plezier en spanning aan kunnen beleven. Maar voor nu is het net te weinig.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.