Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
uitstel van executie tom clancy thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Jack Ryan
Auteur(s) Tom Clancy
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 30 december 2022
Categories Thriller
Deel deze recensie

De Amerikaanse president is dood, samen met het grootste gedeelte van zijn regering. De dader; een Japanse zelfmoordterrorist die met een Boeing 747 het Capitool invliegt. Het is aan Jack Ryan, die echt letterlijk een paar momenten ervoor vice-president is geworden, om de Verenigde Staten niet in een stuurloze staat te storten.

Daarbovenop zien vijanden hun kans schoon om met Amerika af te rekenen. Zo zijn er de Iraniërs, die met een Ebola-aanval de V.S. proberen te ontwrichten. Maar ook intern zijn er genoeg vijanden, zoals zijn politieke tegenstanders én media die het op hem gemunt hebben. Genoeg te doen dus.

Uitstel van executie van Tom Clancy is een rechtstreeks vervolg op Ereschuld, waarin de Japanse ‘terrorist’ uiteindelijk met een 747 in het Capitool crasht. Interessant te weten is dat Uitstel van executie uit de tweede helft van de jaren negentig stamt. Wie zijn geschiedenis kent, weet dat in 2001 met verkeersvliegtuigen de aanslag van 9/11 werden uitgevoerd. Media speculeerden toen dat de terroristen wellicht Clancy hadden gelezen. 

Het is een interessant edoch lijvig boek van meer dan 800 pagina’s. Zoals we gewend zijn van Clancy hanteert hij verschillende verhaallijnen met diverse aggregatieniveaus die uiteindelijk op een geslaagde manier bij elkaar komen. Het is een interessante inkijk in de Amerikaanse politiek van destijds, maar eigenlijk doet de auteur nog iets; door na de aanslag op 0 te beginnen laat hij zijn eigen politieke voorkeuren zien. Wie dat opzij zet, ziet een Jack Ryan (sr.) die probeert er weer iets van te maken. En dat gaat zo goed en zo kwaad als dat kan, want ondertussen wordt er ook nog gepoogd zijn dochter te ontvoeren.

Clancy laat zich wederom zien als grootmeester van het technothrillergenre. Hij weidt uit over het gebruiken van Ebola als wapen en over een Amerikaanse gepantserde aanval in het Midden-Oosten. Als de auteur zich laat gaan op die onderwerpen, zijn dat de momenten waarop de echte fan begint te spinnen.

Uitstel van executie is een boek dat de hoogtij van Clancy laat zien; politieke intriges, oorlog en spionage; de lezer krijgt er geen genoeg van.  

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.