Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
De omslag afbeelding van het boek Clancy, Tom - In het vizier
Serie Jack Ryan
Auteur(s) Tom Clancy
Uitgeverij(en) A.W Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 27 augustus 2013
Categories Thriller
Deel deze recensie

Op een site als deze, hoort een schrijver als Tom Clancy natuurlijk ook thuis. De man die een bestseller schreef met De jacht op de Red October heeft ons daarna op nog een hele reeks verkoophits getrakteerd. Eigenlijk heeft Clancy de “techno-thriller” uitgevonden, een stijl waarin actie met politiek en gedetailleerde informatie over wapentuig en spionage wordt gecombineerd. Na een paar mindere titels kwam Clancy in 2009 weer terug met een nieuwe reeks, waarin Jack Ryan junior en senior samen figureren. En altijd heeft iemand het op de Verenigde Staten gemunt. Welke bedreiging voor de wereld moeten ze nu weer bestrijden?

In Pakistan, een broeihaard van terrorisme, lijkt een coup voorbereid te worden. Tenminste, dat is de informatie die Amerikaanse inlichtingendiensten doorgespeeld krijgen. Dat kan nog wel eens spannend worden aangezien Pakistan over atoomwapens beschikt. Bij een coup zouden die in de verkeerde handen kunnen komen met alle gevolgen van dien. Dan komt het scenario uit: inderdaad worden er twee atoomwapens gestolen door terroristen die iets groots willen voorbereiden. Jack Ryan junior, in dienst van de Campus (een speciale antiterreureenheid) moet dit voorkomen. Gemakkelijk gaat dat niet, want een van zijn collega’s (John Clark) komt in de problemen wanneer iemand hem wil aanklagen voor daden uit het verleden. En daar bovenop komt Jack Ryan senior, die een nieuwe termijn in het Witte Huis wil krijgen maar tegen zijn eigen demonen uit het verleden vecht. Al met al veel spektakel en voor de liefhebber dus uren leesplezier.

In het vizier staat bol van de spannende complotten waarin het lot van de wereld weer eens in de handen van de V.S. ligt. Maar what else is new in de boeken van Tom Clancy? En eigenlijk stoort dit geen moment, want hij beschrijft het verhaal op realistische wijze waardoor je zomaar gaat denken: zou dit in het echt ook kunnen gebeuren? Wat voor de gemiddelde liefhebber van thrillers overigens mooi meegenomen is, is dat Clancy hulp heeft van een co-schrijver en dat is te merken: het verhaal is net wat vlotter geschreven dan zijn vroegere pillen, die in het begin nog wel eens moeilijk op gang kwamen.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!