Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
het rode gevaar tom clancy recensie thriller thrillzone.jpg
Serie Jack Ryan
Auteur(s) Tom Clancy
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 31 december 2022
Categories Spionage
Deel deze recensie

We gaan terug in de tijd met Het Rode gevaar van Tom Clancy.  Om precies te zijn, het hoogtepunt van de Koude Oorlog in de jaren tachtig. Maar wees gewaarschuwd; Het Rode gevaar is een 602 pagina’s tellend rustig voortkabbelende spionagethriller waarin relatief weinig gebeurt. De die hard fans zullen blij zijn dat het boek er is, maar de ‘nieuwe’ volgers van Clancy zullen wellicht sneller afhaken.

Het Rode gevaar verhaalt over de mislukte aanslag op Paus Johannes Paulus II in 1981. We maken kennis met de jongere versies van het echtpaar Ed en Mary Pat Foley. Ed is de CIA-chef in Moskou. Oleg Zaitsev is een KGB-agent die wil overlopen. Hij heeft gewetensproblemen met de gang van zaken in de Sovjet-Unie. Zo komen de Foleys op het spoor van het complot van de Russen om de paus te doden. Hun reden; de paus heeft zijn steun aan het opstandige Polen toegezegd.

Bovenstaande is de korte synopsis van hetgeen in Het Rode gevaar gebeurt. Als lezer loop je het risico de grootste kracht van deze spionagethriller te missen en dat is het opvallend scherpe analysegevoel van Tom Clancy. Hij schrijft een bijzonder interessante what if, want het blijkt dat de paus wel degelijk zijn steun toezegde in een brief aan Polen. En er is lang gespeculeerd dat de Sovjets de daadwerkelijke aanslagpleger echt hebben gestuurd. 

Clancy hanteert een zorgvuldige pen waarbij hij alles zeer gedetailleerd beschrijft; zowel de spionageoperatie zelf (wat we ook kennen uit bijvoorbeeld het eerdere Kardinaal van het Kremlin) als de vergaderingen van de Sovjettop. Het is deze afwisseling die Het Rode gevaar het lezen waard maakt. 

En ben je geïnteresseerd in Jack Ryan? Dan word je wellicht ietwat teleurgesteld, want hij speelt tot ¾ van het boek een bijrol. Verdere teleurstelling kan ook zijn dat de spanning die een thriller als deze nodig heeft, grotendeels ontbreekt. Het is meer een interessante vertelling van wat er gebeurd zou kúnnen zijn, waarbij het Clancy-universum zijn eigen kleur geeft.

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.